Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- minjonja
- Posts: 3597
- Joined: 27/11/2009 09:17
- Location: Došljakistan
#10176 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja dodam jedno jaje i prezle i bude super.
- Bambi_na_kofeinu
- Posts: 1187
- Joined: 04/11/2005 00:21
#10177 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ima neko predstavu kako se prave one kiseljačke pogačice?
- popi
- Posts: 358
- Joined: 09/04/2007 16:52
#10178 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kisna nedelja, pa se moglo nesto i napraviti
Banoffee
ili banana + toffee /by Rudolph/
Prvi put za mene da pravim karamel
Ima razne nazive, kod nas se zove maslenica ili maslena pogaca:
Banoffee
ili banana + toffee /by Rudolph/
Prvi put za mene da pravim karamel
Ima razne nazive, kod nas se zove maslenica ili maslena pogaca:
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#10179 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Popi jel ti karamel ispao ok? Ja uvijek mucim muku sa pravljenjem karamela, ili prska previse, ili se stvrdne...samo se izivciram.
A maslanica ti je sad sam gladna
A maslanica ti je sad sam gladna
- popi
- Posts: 358
- Joined: 09/04/2007 16:52
#10180 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
S obzirom da ga prvi put pravim, nadam se da je ok, svakako je ukusan. Posto sam pravila po receptu s 24kitchen, kod Rudolpha je boja malo tamnija, to mi malo smeta, pa ne znam do cega je to, jesam li trebala jos malo kuhati?
Ugl. secer sam dodavala postepeno, na laganoj vatri, jedan sloj se istopi do smedjkaste boje, onda malo serpu u ruke pa provrtim, i ponovo drugi sloj...i tako to, na to se doda zagrijano do kljucanja vrhnje i zatim puter. Bila je duboka serpa i kada sam dodala vrhnje skocilo je uvis doslovce sve, ali se primirilo i tek onda ide mjesanje s kasikom ili cim vec, jer dotad se sam secer samo lijepi i stvrdnjava.
Ugl. secer sam dodavala postepeno, na laganoj vatri, jedan sloj se istopi do smedjkaste boje, onda malo serpu u ruke pa provrtim, i ponovo drugi sloj...i tako to, na to se doda zagrijano do kljucanja vrhnje i zatim puter. Bila je duboka serpa i kada sam dodala vrhnje skocilo je uvis doslovce sve, ali se primirilo i tek onda ide mjesanje s kasikom ili cim vec, jer dotad se sam secer samo lijepi i stvrdnjava.
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#10181 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
amaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan kako pravis ovu maslenicuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
reciiiiiiiiiiiiiii!
reciiiiiiiiiiiiiii!
- popi
- Posts: 358
- Joined: 09/04/2007 16:52
#10182 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Maslenica je stvarno odlicna, bice ti jos ljepsa kad je sama napravis
Po starinskom receptu, iz ove Podravkine knjizice, nagadjam da je iz 80-tih
Da ne prekucavam, pronasla sam je na Cool. recept je original ne brini :
http://www.coolinarika.com/recept/maslena-pogaca
Po starinskom receptu, iz ove Podravkine knjizice, nagadjam da je iz 80-tih
Da ne prekucavam, pronasla sam je na Cool. recept je original ne brini :
http://www.coolinarika.com/recept/maslena-pogaca
- alica.k
- Posts: 8775
- Joined: 09/05/2007 17:20
- Location: Calexico :D
#10183 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
joj, bas cu ovu maslenicu napraviti ovih dana
veceras pravila strudlu sa cimetom
pukla je u sat vremena.
veceras pravila strudlu sa cimetom
pukla je u sat vremena.
-
- Posts: 989
- Joined: 30/04/2009 23:18
#10184 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Filadelfije sira uvijek ima u Meraktorima.. Neko je pitao na prethodnoj strani..
.. A je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..
Nasla sam par na kulinarici al' u komentarima dosta ljudi pise da im ne uspijeva.. Helem, oblatne al' da nisu zahmetli .. Hvla unaprijed ..
I slicice su.. ..posebno pogaca..
.. A je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..
Nasla sam par na kulinarici al' u komentarima dosta ljudi pise da im ne uspijeva.. Helem, oblatne al' da nisu zahmetli .. Hvla unaprijed ..
I slicice su.. ..posebno pogaca..
-
- Posts: 2700
- Joined: 01/06/2011 13:40
- Location: Ilijaš
#10185 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kifle juce za dorucak
-
- Posts: 2700
- Joined: 01/06/2011 13:40
- Location: Ilijaš
- male_okice
- Posts: 2746
- Joined: 22/06/2009 13:33
#10187 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
moj recept za oblatne je ovakav: 5 jaja, 200 gr secera, 250 gr margarina, 200 gr cokolade za kuhanje, ljesnjaci po zelji. Znaci jaja i secer skupa umutim mikserom umjesam omeksan maslac i opet mikserom prodjem kroz smjesu.Onda to sve prebacim u serpu ubacim razlomljenu cokoladu i na laganu vatricu-ringlu da se ukuha. Potrebno je malo cesce mijesati da smjesa ne zagori ali je gotovo za otprilike 15-tak minuta. Cim podje da kljuca (kao puding) gotovo je. Umjesas sitno sjeckane ljesnjake (orasi su mi malo prezestoki, mada ja nekad pravim i bez ljesnjaka bude isto extra) i filujes oblatne. Najbolje je kad uspije prenociti mada se to kod nas pojede u roku 2-3h od pravljenja, ali ovo je stvarno jednostavan recept, ne moraju biti ni svjeza jaja ni nista, a stvarno bude ukusno i brzo.shambho wrote:Filadelfije sira uvijek ima u Meraktorima.. Neko je pitao na prethodnoj strani..
.. A je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..
Nasla sam par na kulinarici al' u komentarima dosta ljudi pise da im ne uspijeva.. Helem, oblatne al' da nisu zahmetli .. Hvla unaprijed ..
I slicice su.. ..posebno pogaca..
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#10188 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@ shambho - da probas ovo http://www.coolinarika.com/recept/karls ... d-oblatni/ ?
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#10189 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Svaka cast! Odlicno izgleda!popi wrote:
Ima razne nazive, kod nas se zove maslenica ili maslena pogaca:
-
- Posts: 1207
- Joined: 19/09/2008 12:48
#10190 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
http://img221.imageshack.us/img221/4208/tortaozhq.jpg
evo link...ne umijem sliku okaciti ne znam gdje grijesim...
co´eku za rodjendan drska od gitare mi nije mogla stati namontirana u frizider pa smo je pojeli prvu
btw, slinim nad ovom maslanicom cijeli dan ali cijeli puter..uh...
evo link...ne umijem sliku okaciti ne znam gdje grijesim...
co´eku za rodjendan drska od gitare mi nije mogla stati namontirana u frizider pa smo je pojeli prvu
btw, slinim nad ovom maslanicom cijeli dan ali cijeli puter..uh...
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#10191 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovakvu je pogacu maslenicu pravila moja rahmetli nana ... to je bilo nesto najljepse na svijetu sto se moglo pojesti
i tako kad god dodjemo kod nje to nas vruce doceka i lista li se lista a ti nikako prestati jesti
ali ja to ne mozum praviti zbog ovoliko masnoce - necu moci da je ne pojedem a onda belaj!
nego ja imam jedno pitanjce
jel mogu praviti muffine i onda u njih staviti po jednu kockicu cokolade ... hoce li mi se ta cokolada onda istopiti unutra taman ono da bude mekana fina tecna
ili???
i tako kad god dodjemo kod nje to nas vruce doceka i lista li se lista a ti nikako prestati jesti
ali ja to ne mozum praviti zbog ovoliko masnoce - necu moci da je ne pojedem a onda belaj!
nego ja imam jedno pitanjce
jel mogu praviti muffine i onda u njih staviti po jednu kockicu cokolade ... hoce li mi se ta cokolada onda istopiti unutra taman ono da bude mekana fina tecna
ili???
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#10192 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hoce, istopice se.
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#10193 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
e calm hvala na savjetu
nesto mi sve zvoni u glavi da sam nekada nesto tako probala pa nije islo i ostalo onako nesto kao gnjecavo unutra
sutra mi dolaze gosti ne bih da se obrukam
nesto mi sve zvoni u glavi da sam nekada nesto tako probala pa nije islo i ostalo onako nesto kao gnjecavo unutra
sutra mi dolaze gosti ne bih da se obrukam
-
- Posts: 989
- Joined: 30/04/2009 23:18
#10194 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala @male_okice i lady, sve (zvuci) jednostavno, i izgleda dobro, sad sam u trilemi.. .. Sad cu malo vidjeti sta imam pa u skladu s time.. Hvala punoo!!
- Irm@
- Posts: 4188
- Joined: 26/11/2005 00:44
- Location: tramvaj
-
- Posts: 47
- Joined: 28/06/2010 13:08
#10196 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Opet ja sa pitanjima
Trebam mi predlog za kolace koji mogu da se zamrznu.
Znaci pravicemo rodjendan za vise ljudi, da ne bih sad sve pravila poslednjih 24 sata, kontala sam da napravim
nesto unaprijed i zamrznem.
Sta je pogodno za zamrzavanje?
Moze i nesto od slanih jela, ako ste probali zamrznuti?
Trebam mi predlog za kolace koji mogu da se zamrznu.
Znaci pravicemo rodjendan za vise ljudi, da ne bih sad sve pravila poslednjih 24 sata, kontala sam da napravim
nesto unaprijed i zamrznem.
Sta je pogodno za zamrzavanje?
Moze i nesto od slanih jela, ako ste probali zamrznuti?
- popi
- Posts: 358
- Joined: 09/04/2007 16:52
#10197 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Za nesto slano i zaledjeno meni je super rolat od sira i ajvara, brzo se pripremi i stoji u zamrzivacu do trenutka pecenja, odlican kad imas goste, za lagano grickanje .
Natasha je postavila lijepu sliku na 341str. pa pogledaj mozda ti se svidi.
Natasha je postavila lijepu sliku na 341str. pa pogledaj mozda ti se svidi.
- male_okice
- Posts: 2746
- Joined: 22/06/2009 13:33
#10198 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
od slanih jela mozes napraviti sarmu, filovanu papriku sve to moze se smrznuti i poslije ugrijati, pite mozes isto napraviti zamrznuti i par h prije pecenja izvadis odmrznes peces, nije lose ni sa jagnjetinom ili teletinom. Mi smo jedne godine imali citavo peceno jagnje koje je ostalo i ja lijepo popakujem i u zamrzivac, poslije po potrebi izvadim u mikrovalnu i bilo super. A za kolace, ne znam nemam puno iskustva mada mozda oni kremasti su bolji za zamrzavanje od tradicionalih tipa baklave ili kupis i par gotovih sta fali ako ne mozes sve stici.Gladna wrote:Opet ja sa pitanjima
Trebam mi predlog za kolace koji mogu da se zamrznu.
Znaci pravicemo rodjendan za vise ljudi, da ne bih sad sve pravila poslednjih 24 sata, kontala sam da napravim
nesto unaprijed i zamrznem.
Sta je pogodno za zamrzavanje?
Moze i nesto od slanih jela, ako ste probali zamrznuti?
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#10199 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
suhe kolace nema potrebe zamrzavati, kao ni zaljevene. ili recimo tufahije, one mogu stajati a pravo je vrijeme za njih
-
- Posts: 1755
- Joined: 25/09/2008 13:18
#10200 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
baklavi ne smeta da se zamrzne, provjereno
samo je na sobnoj temperaturi odmrznes i to je to
samo je na sobnoj temperaturi odmrznes i to je to