Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
sjatkamala
Posts: 61
Joined: 05/02/2009 18:44
Location: Flroida

#4101 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala » 17/07/2009 14:27

Indigo-X wrote:Gratinirana tagliatelli tjestenina s povrcem i sirom

Image

Pileca supa s domacim rezancima

Image
Image

Zapeceni pire krompir s purecim odrescima, gratiniranim sampinjonima i salata

Image
Image
Image

Cigar burek

Image

Indigo-X...
Samo mogu reci da sam ogladnila kad sam vidjela ovaj krompir i burek :). POsto sam trudna brzo i ogladnim kad dodjem na ovu stranicu :). Sve ti fantasticno izgleda.

lilimon...
i tebi takodjer svaka cast...jela su ti fenomenalna :)


Mrs.Zurbrigen
Posts: 696
Joined: 25/09/2008 11:27

#4102 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Mrs.Zurbrigen » 17/07/2009 17:33

Indigo-X wrote:Gulas s gljivama,paprikom i mrkvom :)

Image
recept, pliz! :)

User avatar
ladyguga
Posts: 2
Joined: 17/07/2009 19:25

#4103 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyguga » 17/07/2009 19:38

Indigo-X wrote:Gratinirana tagliatelli tjestenina s povrcem i sirom

Image
mmmmmmmmmmm, krasno izgleda!!! :P

User avatar
dalmatinka
Posts: 2528
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#4104 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka » 17/07/2009 21:49

Juha od tikvica
Image
pileća prsa s dolje prikazanim
Image
Image
prilog - kamut
Image
i na kraju tiramisu
Image

User avatar
dalmatinka
Posts: 2528
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#4105 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka » 17/07/2009 23:56

kiki-miki wrote:Jedno pitanjce:šta je kamut? Nekako mi to liči na geršlo.
Ja nemam pojma što je to geršlo. Kamut je žitarica - smeđa, velikog zrna, ako voliš smeđu rižu, mogao bi ti se svidjeti i kamut.
http://www.kkuhar.com/index.php?option= ... &Itemid=30

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4106 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 18/07/2009 17:15

Evo moga uratka od danas:
Image

Za glavno jelo je bio Pastitsio, grcke 'lazanje' koje nisam uspjela slikati. Ugl. makaroni (od juce - ostali), umak kao za lazanje sa mesom, i zaliveno besamelom...cimet preskocila jer ga volim samo u kolacima, zimi :)

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3750
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

#4107 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista » 18/07/2009 18:03

Molim vas kuharice, moze li neka od vas staviti recept za buraniju jer sam danas kupila svjeze mahune i sutra bi spremila sebi za rucak :D znam da to nije tesko ali mi ipak treba recept :D

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4108 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 18/07/2009 18:18

Ja glasam za pizzu Indigo draga

User avatar
hana_montana
Posts: 14943
Joined: 13/04/2009 21:50
Location: Kalopsia

#4109 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by hana_montana » 18/07/2009 18:35

hadzinica wrote:naceta...
Image
hadzinice hocu ja jedan komad :roll: meni je ovo najdraza torta :)

User avatar
Latina
Posts: 5492
Joined: 19/08/2006 01:47
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#4110 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Latina » 18/07/2009 19:27

Subject: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hadzinica wrote:naceta...
Image
Izvini sto ometam, pravim Vasinu tortu, ali ne na ovakav nacin. Da li bi bila ljubazna da mi napises recept po kom je ti pravis ? Izgleda neodoljivo. :)

Isto pitanje vrijedi i za vocnu tortu koju je postavila @melrose. Hvala. :)

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4111 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 18/07/2009 19:37

Objavila sam recept na mom food blogu (imas link sa strane kod mog avatara) i evo ovdje jos jednom LINK. Sretno, jako je jednostavno, ako negdje zapne slobodno pitaj ovdje ili na blogu!

User avatar
Latina
Posts: 5492
Joined: 19/08/2006 01:47
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#4112 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Latina » 18/07/2009 19:52

Hvala @melrose i @Indigo-x. :kiss:

Ja nikad nisam stavljala orahe u kremu Vasine torte, ali probacu. I da vam pravo kazem plasim se ulupanog bjelanceta, nekako uvijek mislim da necu potrefiti konzistenciju ( u mom receptu odozgo ide ista krema kao i u sredinu ).

Samo jos jedno malecko pitanje; sta je preliv za torte ( nisam to nikada vidjela u prodavnicama ) ? Neka vrsta zelatina ?

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4113 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 18/07/2009 20:09

Zove se tako - preliv za torte proizvodi 'dr Oetker' ili 'Ruff'.
Link

Preliv sprijecava da voce oxidira na zraku, tako da moze stajati par dana, a ostaje 'kao novo'!

User avatar
schevar
Posts: 111
Joined: 07/06/2007 12:53

#4114 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by schevar » 18/07/2009 20:52

draga indigo,muffinsi izgledaju odlicno,moze li recept?inace volim sve s borovnicama pa ako imas jos neki kolac,torta i sl.uputi me.hvala velika.

User avatar
Latina
Posts: 5492
Joined: 19/08/2006 01:47
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#4115 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Latina » 18/07/2009 21:25

melrose wrote:Zove se tako - preliv za torte proizvodi 'dr Oetker' ili 'Ruff'.
Link
Preliv sprijecava da voce oxidira na zraku, tako da moze stajati par dana, a ostaje 'kao novo'!
Hvala lijepa. I hvala na korisnom linku. :) Izgleda da je zgusnjivac u preljevu ipak biljnog porijekla ( pektin ).

Tema je divna, procitacu je cijelu narednih dana. :) I sretno sve kuharice ! :kiss:

User avatar
Sunrise00
Posts: 4484
Joined: 20/06/2008 22:48
Location: Tamo gdje i kisa kad pada, nije prosto kisa :)

#4116 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 » 18/07/2009 21:34

Indigo, mogu li po ovom receptu praviti i one sa cokoladom :D mislim, umjesto borovnica ubacim cokoladu :D

User avatar
[email protected]
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

#4117 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by [email protected] » 18/07/2009 22:10

http://www.coolinarika.com/recept/740952
na tragu ovog divnog recepta da pitam kuharice ima li kod nas negdje kupiti te famozne rafaelo oblatne.. ja evo prvi put sad cujem za njih... :D
i josh nesto nije mi bash jasnije kako je rezala kuglice od oblatni :D :-D
eto hvala Vam ;-)

User avatar
Sunrise00
Posts: 4484
Joined: 20/06/2008 22:48
Location: Tamo gdje i kisa kad pada, nije prosto kisa :)

#4118 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 » 18/07/2009 22:34

Indigo-X wrote:
hadzinica wrote:
Sunrise00 wrote:Indigo, mogu li po ovom receptu praviti i one sa cokoladom :D mislim, umjesto borovnica ubacim cokoladu :D
citas mi misli :D
Iskreno da vam kazem nisam probala, ali vi malo eksperimentisite i ubacite po jednu kocku tamne cokolade :D Mislim da ce vam ispasti kombinacija muffins i lava kolaca :D
Probat cu :D mada, meni rijetko sta sto kuham ispadne jestivo :lol: :lol:

:kiss:

User avatar
anjusha
Posts: 1783
Joined: 03/02/2008 14:26
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4119 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by anjusha » 18/07/2009 22:37

ovo je bilo za dorucak:
Image

riblji stapici, feta sir i kuhana jaja sa sa maslinovim uljem, jajima, persinom i bosiljkom.

a ovo je bilo za rucak
Image

soja snicle i kinesko povrce

:D

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35861
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#4120 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Chmoljo » 18/07/2009 23:01

anjusha wrote:ovo je bilo za dorucak:
Image

riblji stapici, feta sir i kuhana jaja sa sa maslinovim uljem, jajima, persinom i bosiljkom.

:D
moram se pohvaliti da sam ovim omastio brk :D

User avatar
anjusha
Posts: 1783
Joined: 03/02/2008 14:26
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4121 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by anjusha » 18/07/2009 23:29

Heheh, hvala

Nisam vegetarijanka, ali u posljednje vrijeme izbjegavam da jedem crveno meso. Bolje se osjecam bez njega u ishrani. Znaci od mesa jedem uglavnom pilece filete na 101 nacin :) Soju ubacujem u ishranu postepeno jer nisam bas najvjestija u njenom spremanju. A voce i povrce i slatko mlatim ko luda... :D

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4122 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 19/07/2009 05:41

Soul_Sista wrote:Molim vas kuharice, moze li neka od vas staviti recept za buraniju jer sam danas kupila svjeze mahune i sutra bi spremila sebi za rucak :D znam da to nije tesko ali mi ipak treba recept :D

Ostade tvoje pitanje zaboravljeno :)

Ja pravim buraniju bez mesa tako sto izdinstam luk na ulju (posolis ga pa ce brze biti mekan), na to dodam mahune (buraniju, malo prodinstam i zalijem bujonom ili vodom, kada je buranija skoro kuhama, na to dodam ili oguljen iparadajiz sjeckan ka kockice ili pelate ili koncentrat paradajiza (ili kombinaciju, sve zavisi koliko cega imam), zacinim i skuham do kraja (da se paradajiz raspadne) i to je to.

Trik je u dodavanju paradajiza na kraju posto se od kiseline u paradajizu ostale namirnice puno sporije kuhaju (omeksaju), pa ja stavljam paradajiz uvijek kada mi je sve ostalo polu-kuhano, ovisi o receptu. Paradajiz gulim jer ne volim one kozice koje na kraju plivaju po jelu. Paradajiz se guli tako da se na suprotnom kraju od peteljke zareze u kriz i ubaci u kljucalu vodu na 1-2 minute. Onda bi se trebao bez problema oguliti, samo povuces kozicu.


Buraniju sa mesom pravim tako sto kockice mesa (piletina, puretina, teletina ili junetina) proprzim na ulju, pa dodam luk, pa onda sve isto...Ne pretrpati lonac sa mesom jer ga neces moci preprziti nego ce ti se vise skuhati i biti suho i zilavo.


Nekada pravim sve isto samo bez paradajiza (sa mesom ili bez), tako sto dodam (kada je jelo gotovo, znaci sve mekano i kuhano) pavlaku i sjeckani kopar (svjezi ili zaledjeni svejedno je). Kada dodas pavlaku (vrhnje i sl.) u jelo ono ne smije vise kuhati. Znaci, sve zavrsi i onda stavi pavlaku. Ako stedis kalorije...moze i bez. Kuhanje ti je jedna totalno slobodna 'nauka' - skoro sve moze, nema lema, nema aksioma, nema teorema :)


Treca varijanta bi bila tzv. 'absmalcana' buranija. Buraniju skuhati u slanoj vodi, ocijediti (voda ti ne treba - bacis), u tavi proprziti prezle na puteru, pa na to 'sunuti' buraniju i malo proprziti, promijesati.

Cetvrta varijanta bi bila buranija na salatu, Buraniju skuhas u slanoj vodi, ocijedis, i zalijes sa uljem, sircetom i bijelim lukom, posoliti i pobiberiti....

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3750
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

#4123 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista » 19/07/2009 08:35

melrose wrote:
Soul_Sista wrote:Molim vas kuharice, moze li neka od vas staviti recept za buraniju jer sam danas kupila svjeze mahune i sutra bi spremila sebi za rucak :D znam da to nije tesko ali mi ipak treba recept :D

Ostade tvoje pitanje zaboravljeno :)

Ja pravim buraniju bez mesa tako sto izdinstam luk na ulju (posolis ga pa ce brze biti mekan), na to dodam mahune (buraniju, malo prodinstam i zalijem bujonom ili vodom, kada je buranija skoro kuhama, na to dodam ili oguljen iparadajiz sjeckan ka kockice ili pelate ili koncentrat paradajiza (ili kombinaciju, sve zavisi koliko cega imam), zacinim i skuham do kraja (da se paradajiz raspadne) i to je to.

Trik je u dodavanju paradajiza na kraju posto se od kiseline u paradajizu ostale namirnice puno sporije kuhaju (omeksaju), pa ja stavljam paradajiz uvijek kada mi je sve ostalo polu-kuhano, ovisi o receptu. Paradajiz gulim jer ne volim one kozice koje na kraju plivaju po jelu. Paradajiz se guli tako da se na suprotnom kraju od peteljke zareze u kriz i ubaci u kljucalu vodu na 1-2 minute. Onda bi se trebao bez problema oguliti, samo povuces kozicu.


Buraniju sa mesom pravim tako sto kockice mesa (piletina, puretina, teletina ili junetina) proprzim na ulju, pa dodam luk, pa onda sve isto...Ne pretrpati lonac sa mesom jer ga neces moci preprziti nego ce ti se vise skuhati i biti suho i zilavo.


Nekada pravim sve isto samo bez paradajiza (sa mesom ili bez), tako sto dodam (kada je jelo gotovo, znaci sve mekano i kuhano) pavlaku i sjeckani kopar (svjezi ili zaledjeni svejedno je). Kada dodas pavlaku (vrhnje i sl.) u jelo ono ne smije vise kuhati. Znaci, sve zavrsi i onda stavi pavlaku. Ako stedis kalorije...moze i bez. Kuhanje ti je jedna totalno slobodna 'nauka' - skoro sve moze, nema lema, nema aksioma, nema teorema :)


Treca varijanta bi bila tzv. 'absmalcana' buranija. Buraniju skuhati u slanoj vodi, ocijediti (voda ti ne treba - bacis), u tavi proprziti prezle na puteru, pa na to 'sunuti' buraniju i malo proprziti, promijesati.

Cetvrta varijanta bi bila buranija na salatu, Buraniju skuhas u slanoj vodi, ocijedis, i zalijes sa uljem, sircetom i bijelim lukom, posoliti i pobiberiti....
Jutric melrose :)
Hvala na ovim varijantama. Ja cu je spremiti bez mesa, kao neka vegetarijanska varijanta :-)
De mi jos samo reci kako spremas buraniju kad je zapeces u rerni? To je ona varijanta kad lizes prste i tanjir :D

:thumbup:

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#4124 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose » 19/07/2009 09:21

Ne "zapecaJem" je u rerni nikada, ali kada bih morala, napravila bih kao svaku musaku. Znaci napravis buraniju malo gusce, dobro ukuhas da ispari vecina safta, stavis u vatrostalnu zdjelu i zalijes mjesavinom pavlake i jaja...onda zapeces na jakoj vatri, moze i samo gornji grijac u rerni. Bas kao i kod musake.

Ili jednostavno umjesto da je pravis na ringli, kada izdinstas sve, samo stavis tepsiju u rernu na nekih 185C i pustis da se dovrsi...uto ce se i zapeci...

No_oNe__
Posts: 797
Joined: 21/11/2003 00:00

#4125 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by No_oNe__ » 19/07/2009 09:38

Imam jedno pitanje -
kada pravite tiramisu
koje pice koristite u istom?? tjkoje pice dodajete u kafu kojom natapate piskote??


i moze li se umjesto tog pica koristiti neki aromatizirani sirup sa ukusom npr ljesnjaka, cokolade i sl???


HVALAAAAAAAAAA!


p.s
za sve koji su odg na pitanje o fant zacinu - ZIVA SAM! :)

Post Reply