Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Moderator: anex
-
anais_nin
- Moderator
- Posts: 21856
- Joined: 06/07/2005 09:35
- Location: Mostar u srcu, guza u Torontu
Post
by anais_nin » 29/01/2009 23:01
hadzinica wrote:The_Fluid wrote:dobri ste, dobri ste, odlicnih slika, odlicnih recepata i vjerujem da je bilo itekako punih stomaka.
Nisam duze vrijeme nista postavljao, sto ne znaci da se nije fotografiralo ono sto se jelo
Za pocetak kolac iz ove godine, tacnije sacher torta u kvadratnom obliku:

ne mogu da vjerujem
the fluid je nesto napisao
i jos stavio fotku moje najdraze torte
i naravno
citam vas, volim, kuham..samo malo su stisle zivotne obaveze pa se nema vremena
pozdrav svoj raji sa "kuhanja"!
@hadzinice lijepo te vidjeti ovde
@Fluid hvala puno za recept, torta/kolac izgleda prva liga

-
anais_nin
- Moderator
- Posts: 21856
- Joined: 06/07/2005 09:35
- Location: Mostar u srcu, guza u Torontu
Post
by anais_nin » 29/01/2009 23:02
sve sto si postavio super izgleda, al da posebno izdvojim ovo

svaka cast

ja bih se rado kod tebe pozvala na veceru, kuhas bas po mom ukusu

-
markioni
- Posts: 2446
- Joined: 23/04/2008 17:59
- Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar
-
Contact:
Post
by markioni » 30/01/2009 11:45
hvala hvala

-
micika
- Posts: 3445
- Joined: 27/02/2004 00:00
- Location: ankara
Post
by micika » 30/01/2009 19:59
Moze li mi @the_fluid ili neko do vas reci.....za ovaj njegov kolac,jel potrebno maslac topiti ili ga samo pustiti da malo omeksa pa umutit? Slaba sam sa kolacima skroz:(
Unaprijed zaFaljujem:)
-
micika
- Posts: 3445
- Joined: 27/02/2004 00:00
- Location: ankara
Post
by micika » 30/01/2009 20:34
Hvala Indigo:) Al opet ja ne skontah to za maslac,topiti pa mutiti ili samo omeksati.

Pravi sam bilmez,priznajem

-
micika
- Posts: 3445
- Joined: 27/02/2004 00:00
- Location: ankara
Post
by micika » 30/01/2009 20:51
coool,bas ti hvala! Meni se sve mora nacrtat,bar kad su kolaci u pitanju:))) super,pravim je uskoro!
-
neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
Post
by neprilagodjena » 31/01/2009 14:58
dina_qa wrote:evo ja sam ga napravila ovako
Ruske kape
8 jaja
400 g secera
umutiti, pa dodati:
14 kasika brasna
2 kasike kakaa
8 kasika tople vode
navedeno istresti u pleh i peci na 200 stepeni otprilike pola sata, al najbolje provjeri cackalicom, probodi kroz tijesto i ako je cista, gotovo je
fil:
staviti da prokuha 400 ml mlijeka
umutiti posebno 150 ml mlijeka sa 6 kasika brasna, 250 g secera i 1 vanilija secer
sjediniti s mlijekom i skuhati kao kremu (paziti da ne zagori uz stalno mjesanje)
kad se ohladi dodati 250 g masalaca, pa sve ponovo umutiti mikserom
kad se tijesto ohladi, casom koja ima ostre rubove vaditi male pogacice, svaku pogacicu presijeci na pola, filovati unutra i okolo sa filom pa uvaljati u orahe (moze i u kokos ili bademe, kako ti zelja)
odozgo preliti istopljenom cokoladom i ukrasiti po zelji

A ovo 150ml moze da bude hladno ili i to trebam da ugrijem??
-
dalmatinka
- Posts: 2526
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
Post
by dalmatinka » 31/01/2009 18:04
neprilagodjena wrote:Dalmatinko jel ovo sa makom

Aha, zove se Makovica.
-
dalmatinka
- Posts: 2526
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
Post
by dalmatinka » 31/01/2009 19:47
Kao mjerica se uzme čaša od jogurta ( 200 g)
Mak mljeveni - 200 g
2 čaše šećera
2 čaše brašna
2 čaše mlijeka
1 čaša ulja
rum ( ja sam stavila jednu ampulicu arome od ruma - Dr. Oetker ili Ruf )
3 bjelanjka
sol
2 vanili šećera
prašak za pecivo, cimet
Peći na laganoj vatri - cca 150°C ( smjesa je prilično rijetka, pa ako je veća temperatura postoji mogućnost da se izvana brzo skruti, a unutra ostane u tekućem stanju, ali je zato kolač danima sočan).
-
dalmatinka
- Posts: 2526
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
Post
by dalmatinka » 31/01/2009 20:21
Nekih 40 min. Tijesto je već sam rekla prilično tekuće, pa pažljivo s njim. Nakon nekih pola sata provjeri s čačkalicom.
-
Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
-
Contact:
Post
by Sheikha » 31/01/2009 21:02
neprilagodjena wrote:dina_qa wrote:
umutiti posebno 150 ml mlijeka sa 6 kasika brasna,
A ovo 150ml moze da bude hladno ili i to trebam da ugrijem??
ja sam pravila sa hladnim mlijekom

ti kako zelis, moze i toplo
-
neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
Post
by neprilagodjena » 31/01/2009 22:06
dalmatinka wrote:Kao mjerica se uzme čaša od jogurta ( 200 g)
Mak mljeveni - 200 g
2 čaše šećera
2 čaše brašna
2 čaše mlijeka
1 čaša ulja
rum ( ja sam stavila jednu ampulicu arome od ruma - Dr. Oetker ili Ruf )
3 bjelanjka
sol
2 vanili šećera
prašak za pecivo, cimet
Peći na laganoj vatri - cca 150°C ( smjesa je prilično rijetka, pa ako je veća temperatura postoji mogućnost da se izvana brzo skruti, a unutra ostane u tekućem stanju, ali je zato kolač danima sočan).
Ovo uopste nije tesko napraviti,samo gdje da nadjem 200g maka

-
dalmatinka
- Posts: 2526
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
Post
by dalmatinka » 31/01/2009 22:15
neprilagodjena
Ovo uopste nije tesko napraviti,samo gdje da nadjem 200g maka
Ne razumijem, kako to misliš gdje ćeš naći mak? Misliš sad u ove noćne sate ili inače?
-
dalmatinka
- Posts: 2526
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
Post
by dalmatinka » 31/01/2009 22:19
neprilagodjena wrote:Ma inace,to ja ovako na glas razmisljam

Ma mljevenog maka imaš u trgovinama barem od 5 proizvođača. Meni trenutno na pamet padaju Franck, Kresto, Šafram.
-
The_Fluid
- Posts: 5591
- Joined: 02/08/2002 00:00
- Location: Earth
Post
by The_Fluid » 31/01/2009 23:57
Malo salatice:
malo domacih varijace na temu raznjici:
i na kraju:

-
schevar
- Posts: 111
- Joined: 07/06/2007 12:53
Post
by schevar » 01/02/2009 16:04
jos jedno pitanje za RUSKE KAPE:treba li i prasak za pecivo ?hvala

-
Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
-
Contact:
Post
by Sheikha » 01/02/2009 16:39
schevar wrote:jos jedno pitanje za RUSKE KAPE:treba li i prasak za pecivo ?hvala

po ovom receptu ako pravis ne treba, al mozes staviti ako zelis, pola male kasikice ce biti sasvim dovoljno
The_Fluid
dalmatinka takodjer

-
Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
-
Contact:
Post
by Sheikha » 01/02/2009 18:37