Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#3076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena » 12/12/2008 14:21

Dino mogu li recepti za sis-cevap i ovaj fini kolac :-D :-D


User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#3077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena » 12/12/2008 19:48

Ja volim rolate i kolace sa makom :-D :-D

User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#3078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha » 12/12/2008 20:32

Zoya wrote:Dina wb, lijepo te je vidjeti ponovo ovdje, nedostajala si mi/nam :kiss:
Usput, ako moze recept za onaj fin kolac u zadnjem postu, i onaj shish-cevap sa bamijom?
Unaprijed hvala:)
:kiss: i tebi... nedostajali ste i vi meni :)
neprilagodjena... evo i usput odgovor i za tebe :)

nekad davno sam pravila ovu torticu :D imena jaffa torta i postavila recept evo ovdje :-D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1925

a sis-cevap pravim ovako (ne znam da li se to moze nazvati sis-cevapom, al eto :) ):
prvo sam bamju iskuhala malo u vodi i sircetu, nekih 10-ak minuta
u posebnu posudu przis luk, pa dodajes paprike (malo njih sitno izrezane), tikvice, patlidzan, bamju i meso (teletinu) izrezanu na kockice ja stavila otprilike pola kile)... to dinstash dugo, pa pomalo dodajes vrucu vodu, fildzan po fildzan, da ukuhava. ja sam to tako kuhala sigurno pola sata.
zatim sam dodala kasiku paradaiz pirea i dva oguljena i izribana paradaiza.
naravno zacine stavljas po volji: so, biber, vegeta, lovorov list, origano, kumin... vegeta
kad je to skoro kuhano, dodajes vode koliko zelis safta da imas i pustis da prokuha jos minut dva i to je to :)
ukusno pravo :)
Last edited by Sheikha on 12/12/2008 22:27, edited 1 time in total.

User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#3079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha » 12/12/2008 20:34

indigo-x... kako napravis ovaj fil za rolat?

:kiss:
LP

User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#3080 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha » 12/12/2008 22:33

hvaaaaala najljepse :)

:kiss:

User avatar
Zoya
Posts: 21857
Joined: 09/06/2008 14:54

#3081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya » 13/12/2008 19:20

Evo Dina da ti se pohvalim cevapom :)
Raspala mi se bamija, a sve sam uradila po receptu :sad: :sad:
Image

User avatar
Zoya
Posts: 21857
Joined: 09/06/2008 14:54

#3082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya » 14/12/2008 00:16

Obari, mislis ono nakratko da bude u vreloj vodi :roll:

User avatar
Zoya
Posts: 21857
Joined: 09/06/2008 14:54

#3083 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya » 14/12/2008 00:43

Hvala zagi, zapamticu to za drugi put, pa te zovnem :D

dugacki
Posts: 416
Joined: 16/06/2006 07:17

#3084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dugacki » 14/12/2008 01:14

Nije samo stos u barenju.Prije nego sto baminju spojis sa mesom i lukom stavi prvo paradajz sos i proporzi ga malo.Dodaj vodu pa tek onda obarenu baminju.Paradajz sos ucvrsti baminju.

tanana
Posts: 77
Joined: 05/08/2008 01:13

#3085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tanana » 14/12/2008 07:59

dugacki wrote:Nije samo stos u barenju.Prije nego sto baminju spojis sa mesom i lukom stavi prvo paradajz sos i proporzi ga malo.Dodaj vodu pa tek onda obarenu baminju.Paradajz sos ucvrsti baminju.
Ma nema to bas puno veze.Ja pravim bamiju na vise nacina,koristim i svjezu i susenu i smrznutu i mogu je kuhati koliko hocu,nece se raspast.Bitno je ne poklapati serpu,to sam u svom receptu za bamiju i naglasila.Bamija se slobodno moze kuhati sat-dva,na laganoj vatrici,otklopljena.

tanana
Posts: 77
Joined: 05/08/2008 01:13

#3086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tanana » 14/12/2008 08:07

Ja sam juce ugostila na rucku neke od nasih hadzija.Bilo je puno bosanske hrane ali ne stigoh slikati,ljudi gladni :-D
Izmedju ostalog,burek od pecenih jufki,tirit takodje,krompir sa janjetinom,pileca supica,domaci hljeb,burgul sa mesom,hljepcici punjeni mozarelom,mesom i ovcijim sirom,domace kisele paprike......... :-)

User avatar
dalmatinka
Posts: 2499
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#3087 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka » 14/12/2008 14:33

Sušeni pas i mačka ( morski, naravno :D ) na "crveno"
Image

te na bijelo ( kako tko voli)

Image

User avatar
dalmatinka
Posts: 2499
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#3088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka » 14/12/2008 17:41

Indigo-X wrote:za sve one koji vole domacu kuhinju.... mantije :D

Image
:shock: Ajme, ovo izgleda kraljevski :faraon1: Reci mi što ti je ono narančasto preko vrhnja?

Što se tiče bakalara, sprema se ko i onaj moj pas gore, premda ja volim isključivo na bijelo.

http://www.coolinarika.com/namirnica/bakalar

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#3089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena » 14/12/2008 19:52

Indigo-X sta su mantije??

obala
Posts: 103
Joined: 22/04/2008 10:21

#3090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by obala » 14/12/2008 19:59

Drage moje, REDOVNO pratim ovu temu, neke sam recepte probala, super su, moram vas pohvaliti, prave ste carobnice :razz:
Vidjela sam da se pitate kako da se bamja ne raspadne, moja mama uvjek pravi susenu, obari je i onda skine sa konca i stavi na nju dosta limuna, sjedini je sa mesom, i kuha na laganoj vatri.

obala
Posts: 103
Joined: 22/04/2008 10:21

#3091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by obala » 14/12/2008 20:00

Opet ja, Indigo, napisi nam recept za mantije, please ;-)

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#3092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena » 14/12/2008 20:02

obala wrote:Drage moje, REDOVNO pratim ovu temu, neke sam recepte probala, super su, moram vas pohvaliti, prave ste carobnice :razz:
Vidjela sam da se pitate kako da se bamja ne raspadne, moja mama uvjek pravi susenu, obari je i onda skine sa konca i stavi na nju dosta limuna, sjedini je sa mesom, i kuha na laganoj vatri.

nikad nisam pravila bamiju.
Zasto stavi limuna na nju??

User avatar
dalmatinka
Posts: 2499
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#3093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka » 14/12/2008 20:27

neprilagodjena


nikad nisam pravila bamiju.
Zasto stavi limuna na nju?
E, ja sam još bolja od tebe. :D Nikad u životu nisam vidila bamiju, ni ne znam u što spada, u plodove, gomolje, leguminoze, pupoljke ili nešto deseto? :oops:

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#3094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena » 14/12/2008 20:36

Ja jesam,moja mama i nana su to nama pravile i ukusno je.

Image


Susene Bamije

Image

User avatar
chengaba
Posts: 1874
Joined: 08/10/2003 00:00

#3095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by chengaba » 14/12/2008 20:50

dalmatinka wrote:
Indigo-X wrote:za sve one koji vole domacu kuhinju.... mantije :D

Image
:shock: Ajme, ovo izgleda kraljevski :faraon1: Reci mi što ti je ono narančasto preko vrhnja?


To ti je ono kad se "zacvrkne". :D

Najdraze mi je kad mi nana ovako po klepama ili laticama zacvrka

debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

#3096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by debela » 14/12/2008 23:04

ja opet bamiju namjerno rastvorim kasikom. par komada, ne sve, jer mi se od tog sadrzaja fino zgusne saft. obozavam bamiju Image

RenaTTa
Posts: 612
Joined: 18/02/2008 22:35
Location: רחובות ונס ציונה, ישראל

#3097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa » 14/12/2008 23:55

Uh sta ja to mirishem...bamija i mantije - PA DOKLE LJUDI heheh :)
@Indigo-x stvarno mi predobro izgledaju tvoje mantije (sjecam se jedne slike koju si stavila dok su jos bile u plehu pa prelivene uhhh)
a ja u zadnje vrijeme nesto slabije kuham :-( obaveze, obaveze ali i ja cu se nakaniti :)
evo ja cu ti dati jos jedan prijedlog uvezi mantija, mozes ih zaliti i sa kiselim mlijekom u koje isjeckas sitno malo bijelog luka, pa vratis
u rernu nekih 5-10 min i dobices mantije mekane kao dusha :)
a menis u opet nesto posebno prazne sandzacke mantije koje se OBAVEZNO zalijevaju pavlakom i jogurtom sa bijelim lukcom :D
Kod mene ovih dana piletina, prvo keshke (koje sam mlatila cijeli dan pa dva sata guslala oklagijom :D )
a danas piletina sa rizom i sampinjonima
joj ponestaje mi ideja :D [

Imagea da sve to nebi bilo previshe uobicajeno
napravila sam mjesto pita somuna malo jermenskog lavasha :) (ovdje sam ga posula mazhuranom i susamom)
Image

dajte prijedlog za sutra :D nesto sto je mesno :P da pravim :D

ozbiljna
Posts: 106
Joined: 13/03/2007 15:37

#3098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ozbiljna » 15/12/2008 22:08

Evo mene, evo mene i zovem se Kemo :-D nije me bilo dugo.. ali evo par uradaka!

za pocetak slani muffini:
Image
Image

za glavno jelo piletina s cikorijom, kaduljom i gorcicom. toplo preporucujem! njami, njami... (koga interesuje recept evo: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1466 ... -mustard-s)

Image
Image
Image

onda kolac s tikvom i maslinovim uljem (recept Ane Ugarkovic):

Image

User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#3099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo » 16/12/2008 09:22

ozbiljna wrote: za glavno jelo piletina s cikorijom, kaduljom i gorcicom. toplo preporucujem! njami, njami... (koga interesuje recept evo: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1466 ... -mustard-s)

Image
Image
Image

[/url]
Jel moze prevod ovog recepta? :)

obala
Posts: 103
Joined: 22/04/2008 10:21

#3100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by obala » 16/12/2008 10:36

Neprilagodjena, pitala si me zasto se stavi limuna na bamiju.... tek sad vidjeh. Uglavnom, stavi se da se bamja ne raspadne, takva bamja bude prilicno cvrsta(ne sada precvrasta, da se ne moze zvakati), a meso se fino iskuha, i bas bude dobro!!!
Indigo, hvala na receptu, pravim ovih dana, a imam merak i na onu pitu sa prasom, inace volim prasu, mada mi je muz ne voli, pa je i ne jedem puno :sad:

Post Reply