Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Dino mogu li recepti za sis-cevap i ovaj fini kolac
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja volim rolate i kolace sa makom
- Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
- Contact:
#3078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
i tebi... nedostajali ste i vi meniZoya wrote:Dina wb, lijepo te je vidjeti ponovo ovdje, nedostajala si mi/nam
Usput, ako moze recept za onaj fin kolac u zadnjem postu, i onaj shish-cevap sa bamijom?
Unaprijed hvala:)
neprilagodjena... evo i usput odgovor i za tebe
nekad davno sam pravila ovu torticu imena jaffa torta i postavila recept evo ovdje
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1925
a sis-cevap pravim ovako (ne znam da li se to moze nazvati sis-cevapom, al eto ):
prvo sam bamju iskuhala malo u vodi i sircetu, nekih 10-ak minuta
u posebnu posudu przis luk, pa dodajes paprike (malo njih sitno izrezane), tikvice, patlidzan, bamju i meso (teletinu) izrezanu na kockice ja stavila otprilike pola kile)... to dinstash dugo, pa pomalo dodajes vrucu vodu, fildzan po fildzan, da ukuhava. ja sam to tako kuhala sigurno pola sata.
zatim sam dodala kasiku paradaiz pirea i dva oguljena i izribana paradaiza.
naravno zacine stavljas po volji: so, biber, vegeta, lovorov list, origano, kumin... vegeta
kad je to skoro kuhano, dodajes vode koliko zelis safta da imas i pustis da prokuha jos minut dva i to je to
ukusno pravo
Last edited by Sheikha on 12/12/2008 22:27, edited 1 time in total.
- Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
- Contact:
#3079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
indigo-x... kako napravis ovaj fil za rolat?
LP
LP
- Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
- Contact:
#3080 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvaaaaala najljepse
-
- Posts: 23153
- Joined: 09/06/2008 14:54
#3081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo Dina da ti se pohvalim cevapom
Raspala mi se bamija, a sve sam uradila po receptu
Raspala mi se bamija, a sve sam uradila po receptu
-
- Posts: 23153
- Joined: 09/06/2008 14:54
#3082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Obari, mislis ono nakratko da bude u vreloj vodi
-
- Posts: 23153
- Joined: 09/06/2008 14:54
#3083 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala zagi, zapamticu to za drugi put, pa te zovnem
-
- Posts: 416
- Joined: 16/06/2006 07:17
#3084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Nije samo stos u barenju.Prije nego sto baminju spojis sa mesom i lukom stavi prvo paradajz sos i proporzi ga malo.Dodaj vodu pa tek onda obarenu baminju.Paradajz sos ucvrsti baminju.
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ma nema to bas puno veze.Ja pravim bamiju na vise nacina,koristim i svjezu i susenu i smrznutu i mogu je kuhati koliko hocu,nece se raspast.Bitno je ne poklapati serpu,to sam u svom receptu za bamiju i naglasila.Bamija se slobodno moze kuhati sat-dva,na laganoj vatrici,otklopljena.dugacki wrote:Nije samo stos u barenju.Prije nego sto baminju spojis sa mesom i lukom stavi prvo paradajz sos i proporzi ga malo.Dodaj vodu pa tek onda obarenu baminju.Paradajz sos ucvrsti baminju.
-
- Posts: 77
- Joined: 05/08/2008 01:13
#3086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja sam juce ugostila na rucku neke od nasih hadzija.Bilo je puno bosanske hrane ali ne stigoh slikati,ljudi gladni
Izmedju ostalog,burek od pecenih jufki,tirit takodje,krompir sa janjetinom,pileca supica,domaci hljeb,burgul sa mesom,hljepcici punjeni mozarelom,mesom i ovcijim sirom,domace kisele paprike.........
Izmedju ostalog,burek od pecenih jufki,tirit takodje,krompir sa janjetinom,pileca supica,domaci hljeb,burgul sa mesom,hljepcici punjeni mozarelom,mesom i ovcijim sirom,domace kisele paprike.........
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
#3088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ajme, ovo izgleda kraljevski Reci mi što ti je ono narančasto preko vrhnja?Indigo-X wrote:za sve one koji vole domacu kuhinju.... mantije
Što se tiče bakalara, sprema se ko i onaj moj pas gore, premda ja volim isključivo na bijelo.
http://www.coolinarika.com/namirnica/bakalar
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X sta su mantije??
-
- Posts: 103
- Joined: 22/04/2008 10:21
#3090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Drage moje, REDOVNO pratim ovu temu, neke sam recepte probala, super su, moram vas pohvaliti, prave ste carobnice
Vidjela sam da se pitate kako da se bamja ne raspadne, moja mama uvjek pravi susenu, obari je i onda skine sa konca i stavi na nju dosta limuna, sjedini je sa mesom, i kuha na laganoj vatri.
Vidjela sam da se pitate kako da se bamja ne raspadne, moja mama uvjek pravi susenu, obari je i onda skine sa konca i stavi na nju dosta limuna, sjedini je sa mesom, i kuha na laganoj vatri.
-
- Posts: 103
- Joined: 22/04/2008 10:21
#3091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Opet ja, Indigo, napisi nam recept za mantije, please
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
obala wrote:Drage moje, REDOVNO pratim ovu temu, neke sam recepte probala, super su, moram vas pohvaliti, prave ste carobnice
Vidjela sam da se pitate kako da se bamja ne raspadne, moja mama uvjek pravi susenu, obari je i onda skine sa konca i stavi na nju dosta limuna, sjedini je sa mesom, i kuha na laganoj vatri.
nikad nisam pravila bamiju.
Zasto stavi limuna na nju??
- dalmatinka
- Posts: 2882
- Joined: 31/07/2005 22:30
- Location: Krešimirov Grad
#3093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
E, ja sam još bolja od tebe. Nikad u životu nisam vidila bamiju, ni ne znam u što spada, u plodove, gomolje, leguminoze, pupoljke ili nešto deseto?neprilagodjena
nikad nisam pravila bamiju.
Zasto stavi limuna na nju?
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#3094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja jesam,moja mama i nana su to nama pravile i ukusno je.
Susene Bamije
Susene Bamije
- chengaba
- Posts: 1870
- Joined: 08/10/2003 00:00
#3095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dalmatinka wrote:Ajme, ovo izgleda kraljevski Reci mi što ti je ono narančasto preko vrhnja?Indigo-X wrote:za sve one koji vole domacu kuhinju.... mantije
To ti je ono kad se "zacvrkne".
Najdraze mi je kad mi nana ovako po klepama ili laticama zacvrka
-
- Posts: 3201
- Joined: 02/07/2002 00:00
#3096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja opet bamiju namjerno rastvorim kasikom. par komada, ne sve, jer mi se od tog sadrzaja fino zgusne saft. obozavam bamiju
-
- Posts: 612
- Joined: 18/02/2008 22:35
- Location: רחובות ונס ציונה, ישראל
#3097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Uh sta ja to mirishem...bamija i mantije - PA DOKLE LJUDI heheh
@Indigo-x stvarno mi predobro izgledaju tvoje mantije (sjecam se jedne slike koju si stavila dok su jos bile u plehu pa prelivene uhhh)
a ja u zadnje vrijeme nesto slabije kuham :-( obaveze, obaveze ali i ja cu se nakaniti
evo ja cu ti dati jos jedan prijedlog uvezi mantija, mozes ih zaliti i sa kiselim mlijekom u koje isjeckas sitno malo bijelog luka, pa vratis
u rernu nekih 5-10 min i dobices mantije mekane kao dusha
a menis u opet nesto posebno prazne sandzacke mantije koje se OBAVEZNO zalijevaju pavlakom i jogurtom sa bijelim lukcom
Kod mene ovih dana piletina, prvo keshke (koje sam mlatila cijeli dan pa dva sata guslala oklagijom )
a danas piletina sa rizom i sampinjonima
joj ponestaje mi ideja [
a da sve to nebi bilo previshe uobicajeno
napravila sam mjesto pita somuna malo jermenskog lavasha (ovdje sam ga posula mazhuranom i susamom)
dajte prijedlog za sutra nesto sto je mesno da pravim
@Indigo-x stvarno mi predobro izgledaju tvoje mantije (sjecam se jedne slike koju si stavila dok su jos bile u plehu pa prelivene uhhh)
a ja u zadnje vrijeme nesto slabije kuham :-( obaveze, obaveze ali i ja cu se nakaniti
evo ja cu ti dati jos jedan prijedlog uvezi mantija, mozes ih zaliti i sa kiselim mlijekom u koje isjeckas sitno malo bijelog luka, pa vratis
u rernu nekih 5-10 min i dobices mantije mekane kao dusha
a menis u opet nesto posebno prazne sandzacke mantije koje se OBAVEZNO zalijevaju pavlakom i jogurtom sa bijelim lukcom
Kod mene ovih dana piletina, prvo keshke (koje sam mlatila cijeli dan pa dva sata guslala oklagijom )
a danas piletina sa rizom i sampinjonima
joj ponestaje mi ideja [
a da sve to nebi bilo previshe uobicajeno
napravila sam mjesto pita somuna malo jermenskog lavasha (ovdje sam ga posula mazhuranom i susamom)
dajte prijedlog za sutra nesto sto je mesno da pravim
-
- Posts: 106
- Joined: 13/03/2007 15:37
#3098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo mene, evo mene i zovem se Kemo nije me bilo dugo.. ali evo par uradaka!
za pocetak slani muffini:
za glavno jelo piletina s cikorijom, kaduljom i gorcicom. toplo preporucujem! njami, njami... (koga interesuje recept evo: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1466 ... -mustard-s)
onda kolac s tikvom i maslinovim uljem (recept Ane Ugarkovic):
za pocetak slani muffini:
za glavno jelo piletina s cikorijom, kaduljom i gorcicom. toplo preporucujem! njami, njami... (koga interesuje recept evo: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1466 ... -mustard-s)
onda kolac s tikvom i maslinovim uljem (recept Ane Ugarkovic):
- nebojeplavo
- Posts: 5958
- Joined: 29/09/2005 12:40
- Location: na sedmom nebu :D
#3099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Jel moze prevod ovog recepta?ozbiljna wrote: za glavno jelo piletina s cikorijom, kaduljom i gorcicom. toplo preporucujem! njami, njami... (koga interesuje recept evo: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1466 ... -mustard-s)
[/url]
-
- Posts: 103
- Joined: 22/04/2008 10:21
#3100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Neprilagodjena, pitala si me zasto se stavi limuna na bamiju.... tek sad vidjeh. Uglavnom, stavi se da se bamja ne raspadne, takva bamja bude prilicno cvrsta(ne sada precvrasta, da se ne moze zvakati), a meso se fino iskuha, i bas bude dobro!!!
Indigo, hvala na receptu, pravim ovih dana, a imam merak i na onu pitu sa prasom, inace volim prasu, mada mi je muz ne voli, pa je i ne jedem puno
Indigo, hvala na receptu, pravim ovih dana, a imam merak i na onu pitu sa prasom, inace volim prasu, mada mi je muz ne voli, pa je i ne jedem puno