Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
mrs. zurbrigen
Posts: 364
Joined: 11/01/2007 22:25

#2076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mrs. zurbrigen »

you are killing me!!! :D
joj ove slike su vam super.

nego renatta, reci, sta je ono sa visnjama?
i ono sto izgleda kao sladoled?

ako moze recept, bilo bi super, posto se ovdje jako cijeni desert sa visnjama. :D
mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#2077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mamica papucarka »

mrs. zurbrigen wrote:you are killing me!!! :D
joj ove slike su vam super.

nego renatta, reci, sta je ono sa visnjama?
i ono sto izgleda kao sladoled?

ako moze recept, bilo bi super, posto se ovdje jako cijeni desert sa visnjama. :D
ja sam pravila (u onom okruglom kalupu) nesto slicno, ali mi nije izgledalo ovako socno ko Renatino :) i mene interesuje ovaj recept sa visnjama, tresnjama (sta li je vec)Nislim na ovaj kolac. Ti pjenasto me ne interesuje. To svakako samo mozes prodat Svabama :mrgreen:

ovo zadnje je sljivopita, jelde... ?
User avatar
mrs. zurbrigen
Posts: 364
Joined: 11/01/2007 22:25

#2078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mrs. zurbrigen »

mamica papucarka wrote:
mrs. zurbrigen wrote:you are killing me!!! :D
joj ove slike su vam super.

nego renatta, reci, sta je ono sa visnjama?
i ono sto izgleda kao sladoled?

ako moze recept, bilo bi super, posto se ovdje jako cijeni desert sa visnjama. :D
ja sam pravila (u onom okruglom kalupu) nesto slicno, ali mi nije izgledalo ovako socno ko Renatino :) i mene interesuje ovaj recept sa visnjama, tresnjama (sta li je vec)Nislim na ovaj kolac. Ti pjenasto me ne interesuje. To svakako samo mozes prodat Svabama :mrgreen:

ovo zadnje je sljivopita, jelde... ?
da ti vidis kako sam ja jucer svabama prodala tikvenjace i sirnice... :D ma oni su ti za sve sto im izgleda malo neobicno...

tako da im veceras za rostiljadu pravim salatu od bulgura.

meini ovo sa visnjama izgleda ko neki auflauf (kako se kaze auflauf na bosanskom?) - sa sirom, ili grizom... al izgleda super...

a ono pjenasto izgleda ko sladoled od cimeta, bar gornja kugla. a ova donja me je instant podsjetila na onaj desert sa grizom i kardamomom i grozdjicama.
User avatar
maccarona
Posts: 13675
Joined: 06/07/2005 00:47
Location: u tvom profilu

#2079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

ja cu veceras insalata al tonno :roll:
User avatar
karanana
Posts: 47263
Joined: 26/02/2004 00:00

#2080 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by karanana »

probavam da ne otvaram ovu temu jer mi nevjerovatno otvori apetit, a probavam da smanjim malo na hrani. ali kad je otvorim ne mogu a da ne odem i ne pogledam sta sam sve profulio na prijasnjim stranicama.
nekad davno sam cak mislio i da samo skidate slike sa interneta i folirate da to sve pravite tako dobro, ali sad vam vjerujem.
zene, jos jednom: svaka vam cast! :thumbup:
boracha
Posts: 1353
Joined: 29/10/2006 05:18

#2081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by boracha »

RenaTTa wrote:
Image
moze recept za ovo :)
User avatar
otherside
Posts: 4917
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

#2082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by otherside »

boracha wrote:
RenaTTa wrote:
Image
moze recept za ovo :)
a moze li meni parce? :D
User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#2083 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo-X wrote:RenaTTa svaka cast :thumbup: sve pohvale..ja nisam tako obilato pripremala kao ti :D :D
Od mene samo musaka od pohovanih patlidzana,omleta od jaja i trapist sira,dvje vrste mozzarele sira i paradajz sos sa bjelim lukom i bosiljkom.

pripremiti tri omleta od jaja i naribanog sira

Image

ispohovati patlidzane ,narezati mozzarelu i pripremiti naribanu mozzarelu, a moze i neki drugi trapist sir

Image

pripremiti sos od paradajza,bjelog luk i bosiljka

Image

posloziti sljedecim redoslijedom:omlet,patlidzani,paradajz sos,mozzarela narezana na kolutice,sve ponoviti tri puta,
na kraju staviti naribanu mozzarelu

Image
Image
salata od roccule
Image
Image
Ja sam pravila ovu musaku,moram da dodam da sam u saus od paradaiza dodala fasiranog mesa :D
Mi volim meso :-D :-D za ostalo sam pratila recept.
Muz mi je bio pravo zadovoljan :-D

Fala na ideji :-D ;-)
mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#2084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mamica papucarka »

boracha wrote:
RenaTTa wrote:
Image
moze recept za ovo :)
ajde vise sa receptom :oops: :)
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#2085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

zao mi je-nemam slika...moram se upoznati sa uploadom...
kod mene su nesnosne vrucine i mi smo u kucnoj hladovini i nikom se ne izlazi iz kuce...tako da se jelo sta ima u fruzideru...
pola pakovanja jufki,
pakovanje nemasnog cottage sira
pola pakovanja nemasnog topfen/quark/skuta
casa slatkog vrhnja schlag obers) prosao rok 2 dana
otprilike saka feta sira (ali kravljeg) od turcina
jaja
uzmem tepsiju crnu,precnika 30-40 cm,dublju-stavim ulja,razmazem...pomijesam sireve,a feta sir izdrobim,razbijem u to dvoje jaja...a posto je slatko vrhnje stajalo-tako se masnoca podigla na vrh,pa sam to pokupila i primijesala...i otkinem dvije grancice timijana/majcine dusice i listice poskidam i dodam...soliti ne treba (ili malo) jer je feta sir slan,ali zato bibera po zelji...i fino-podjonim jufkom,pa smjesom,pa jufkom,pa smjesom...zavrsim s jufkom i zalijem onim tekucim dijelom od slatkog vrhnja(pavlake).(ne citavu casu-samo malo-da jufka ne gori).
ostavila sekund da odstoji, posto su kupovne jufke, da jufke pokupe sta je tekuce... da ne bude cipsa u tepsiji :D
i pekla na 200°C nekih 20-25 minuta.
poslije izvadila i poklopila drugom tepsijom-nisam polijevala-jer te sirnice/pecene pite i njihove verzije su mekane same od sebe,pa da ne bi bile i keljave :lol: .
s obzirom koliko mi je sirnica bezveze pita-ova mi je bas legla.nije bila masna (jedina masnoca je pod tepsije-ulje) i ono sto je isplivalo u casi slatkog vrhnja,a nije bila ni suha...
i poslije toga krastavci sa jogurtom i bijelim lukom-iliti tzatziki...posto sam stavila puuuno onog sto se stavlja kad se kisele krastavci (majdonos/komorac/dill) dooobro ohladjeno...
kod mene su sve mlijecne stvari 0,1% masnoce,osim slatkog vrhnja i feta sira...tako da ko koristi punomasne mlijecne sireve-neka stedi na vrhnju/pavlaci ili ulju...
eto-ja sam jela pitu nakon tristo godina :lol:
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#2086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

otherside wrote:Ja nasla na googlu :D

Paradižot


Priprema:
1. Na dno zdjele poslagati kekse
2. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke te ih staviti u dvije posude
3. 4 žumanjka mikserom izmješati sa 3 žlice šećera, dodati limunovu koricu po želji
4. Staviti mlijeko da prokuha, te istovremeno istući snijeg od 4 bjelanjka i 1 žlice šećera
5. U uzavrelo mlijeko žlicom stavljati snijeg od bjelanjka (žličnjake) i kratko ga kuhati u mlijeku - do trenutka kada se čini da će iskipiti. Kuhane žličnjake slagati u zdjelu, na kekse.
6. U preostalo mlijeko dodati prethodno smjesu žumanjaka i šećera, kuhati 2-3 minute, a potom, uliti u zdjelu - dolijevati uz rub zdjele.
7. Pustiti da se ohladi, naribati tamnu čokoladu i pohraniti u frižider do serviranja.

Sastojci:
4 bjelanjka
4 žumanjka
4 žlice šećera
1 litra mlijeka
10 keksa (najbolje petit beurre)

limunova korica po želji

(za 4-6 osoba)
Trajanje pripreme:
20 min

Složenost pripreme:
2

Porijeklo:
-- nije poznato --

Vrste jela:
Slastice

Energetska vrijednost:
Kalorično

Nutritivna vrijednost:
Umjereno
= kod nas ovo bile snenokle :lol: ovo sam zadnji put jela prije rata...njam njam
RenaTTa
Posts: 612
Joined: 18/02/2008 22:35
Location: רחובות ונס ציונה, ישראל

#2087 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

Eh evo trazeni recept za mlijecni kolac sa vishnjama :)
Nisam imala zbilja mnogo vremena za forumanje i lunjanje okolo
posao je takav kakav je a i situacija nije bash chista pa ne znam kad ce me tachno baciti
na teren :( u svakom slucaju evo par kvazioproshtajnih recepata od mene za jedno vrijeme :)

Dakle mlijecni kolach sa vishnjama :

300 g svjezhih vishanja (otkoshtenih osushenih)
120 g sitnog sechera
230 g brashna (plus josh malo dodavati pri mijeshanju)
prstohvat soli
3 velika jajeta (blago umuchena)
230 ml mlijeka
230 ml slatkog vrhnja
4 supene kasike omeksalog putera
2 kasike konjaga po izboru ili cherry brandy
1/2 kasicice cistog ekstrakta vanilije

U vatrostalnu posudu staviti vishnje i dodati secher (odvojiti jednu) i zamrznuti na 90 minuta.
U posebnu zdjelu izmjeshati brasno i sol, dodati jaja. U posebnoj, opet, zagrijati pola mjere od mlijeka,
sa 3 kasike putera dok se ne istopi, Dodati ovu smjesu u posudu sa brashnom i mijesati dok ne bude glatko i ujednaceno.
Dodati ostatak mlijeka i sve ostake sastojke, ostaviti da stoji bar jedan sat.
Zagrijati pecnicu na 220C i pechi 20 minuta, nakon toga posuti secerom i premazati jednom kasikom putera i opet zapechi na 20 min.
Servirati ohladjeno :)
User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#2088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Indigo-X wrote: danas smo uzivali u Argentinskom empandas sa tartar umakom :) :)

Image
Jel moze recept za ovo? :D
skolica
Posts: 140
Joined: 06/01/2008 21:58

#2089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by skolica »

[quote="RenaTTa"]Eh evo trazeni recept za mlijecni kolac sa vishnjama :)
Nisam imala zbilja mnogo vremena za forumanje i lunjanje okolo
posao je takav kakav je a i situacija nije bash chista pa ne znam kad ce me tachno baciti
na teren :( u svakom slucaju evo par kvazioproshtajnih recepata od mene za jedno vrijeme :)

Dakle mlijecni kolach sa vishnjama :

300 g svjezhih vishanja (otkoshtenih osushenih)
120 g sitnog sechera -Moze pojasnjenje? :?
User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#2090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

evo da se raja sa sa-x foruma malo pocasti :D

Banana torta

Image

Image
User avatar
medaaa
Posts: 2556
Joined: 21/04/2008 13:50

#2091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by medaaa »

kad vidim da su zadnji post na ovoj temi postavile dina_qa il indigo-X, meni odmah pocne pljuvacka na usta :-) :-) , pa tek onda otvoram temu... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
cestitke vam ogromne...
User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#2092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Indigo-X wrote:nebojeplavo evo recept za empanadas :D

Sastojci za 4 do 6 osoba
tjesto
-500 g. brasna
-so
-voda
-100 g. margarina
-kvasac(po org.receptu ne ide kvasac ali ja stavljam i zamjesim kao za pizzu)
nadjev
-1 kg.luka narezanog na kockice
-500 g.mljevenog mesa
-1 mala kasika crvene paprike(puder)
-1/2 male kasike ljute paprike
-1/2 male kasike kumine
za premaz
-1 umuceno jaje

Priprema
Pripremiti nadjev jedan dan prije pripremanja jela i ostaviti u frizider.
Zagrijati ulje i pirjati luk dok ne postane mekan i socan.U drugoj posudi pirjati meso sa zacinima,zatim sve pomjesati i ostaviti u frizider da prenoci.
Zamjesiti dizano tjesto kao za pizzu samo dodati jos margarin.
Tjesto ostaviti 30-ak min da stoji.Prebaciti na pobrasnjenu povrsinu i podjeliti na 8 do deset loptica.
Razvaljati loptice na 2mm debljine i 14 cm promjera.Staviti nadjev,preklopiti,zavrnuti rubove i dobro pritisnuti.
Na kraju umutiti jaje i premazati te staviti u zagrijanu pecnicu i peci na 180 stepeni 20-25 minuta
Hvala :)
A sad jos jedno pitanje :D Kako se zamijesi tijesto kao za pizzu? :D Ja znam samo kako za hljeb i pitu :D
User avatar
otherside
Posts: 4917
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

#2093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by otherside »

ja gladna, ja gladna, ja gladna.... :(
User avatar
maccarona
Posts: 13675
Joined: 06/07/2005 00:47
Location: u tvom profilu

#2094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

nebojeplavo wrote:
Kako se zamijesi tijesto kao za pizzu? :D Ja znam samo kako za hljeb i pitu :D
jeste :D isto kao za pizzu :D samo malo mekse :D :D :D :D :D
mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#2095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mamica papucarka »

dina_qa wrote:evo da se raja sa sa-x foruma malo pocasti :D

Banana torta

Image

Image
dino, ubit ces me :oops: :lol:
ja inace se ne smijem ni potrudit naucit pravit takve dobre torte i kolace. Zsita, ja i muz smo poguzije, a on ima nesto kilica viska. :D Kod nas kad ima koalac u fizideru, to se samo vrata otvaraju, vadi i reze... :lol:
User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#2096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

ma isti smo i ja i moj muz :lol:
zato samo ponekad nam udovoljim... ne pretjerujmo, ne smijemo :D
a ovu torticu nije ni tesko napraviti... eto da se pohvalim, izmislila sam je :D
User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#2097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Pa dino daj recept da i mi mozemo napraviti :-D :-D
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#2098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

de pliz-napisi recept za ove kore od bjelanjaka,ali da nije previse komplikovan i da je na kasike ili case...imam ideja,ali mi tesko naci neki recept (oproban) a da je fino u kasikama /casama napisan.
p.s. ako postoji varijacija na kore (tipa dodati kokosa,ili ljesnjaka ili maka...)-ima li neki okvirni limit-tipa ne vise od 1/3 ili 1/4 da budu dodaci...
mene zute kore biskvitne guse...patispanj...kako se vec zove...znam ih napraviti,ali ih uvijek moram zalijevati dobro necim,da bi mi bile jestive.
User avatar
Sheikha
Posts: 521
Joined: 16/10/2007 20:50
Location: Middle East
Contact:

#2099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

evo :D
najlakse i najjednostavnije napisano :-D

najprije napraviti puding: 3 pudinga sa jednim litrom mlijeka, jer dok se to bude hladilo, prave se kore :)

Kore - prave se tri, a u svaku ide:
3 bjelanceta
4 kasike secera
umutiti
dodati 4 kasike brasna
prasak za pecivo
4 kasike ulja

u jednu koru staviti 3 kasike kakaa, to je ona u sredini kora :)

krema
umutiti onih 9 zumanaca sa otprilike dvije solje secera ... ja sam stavila 300 g
dodati ohladjen puding
400 g putera neslanog, il margarina za torte i kolace
izdvojiti jednu trecinu kreme pa u nju staviti kakao... otprilike 5 il 6 kasika

redanje...
bijela kora, trecina bijelog krema, red izrezanih banana na krugove tanke
tamna kora, tamna krema, opet red banana
bijela kora, druga trecina bijelog krema, red banana

slag preko i okolo... ja stavila 3 slaga u 250 dcl mlijeka (casa mlijeka) da bude gusci :-)
ukrasiti po zelji :)
Last edited by Sheikha on 01/07/2008 12:26, edited 1 time in total.
obala
Posts: 103
Joined: 22/04/2008 10:21

#2100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by obala »

POzdrav, djevojke, pratim vas redovno, i do sada ste mi dale jako puno ideja! Svaka cast! Pitanje za Indigo- da li sama pravis tartar sos, i ako pravis, kako?
Hvala :thumbup:
Post Reply