U zivotu sam imao svega mozda 3 ili 4 prilke da porbam puzeve, i svaki put sam pobjegao ili okrenuo glavu.
Ovaj put sam sam htio probati. Nisam ih ja spremao nego moja gospodja. Ona ih je jela od djetinjstva kako je otac ucio, kada izlaze, kada se beru, kako se spremaju prije kuvanja (ona mreza za krompire-cijede se 2 dana-i 2-3 dana trebaju bit na suhom najvise)
Nadalje..kuhaju se najmanje sat ipo, i da ne pircam vise, slijede u nastavku slike.
Ja sam ih jeo takve, sa maslinovim uljem, kvasinom, i pomama.
Ima opcija da se mogu pohati, bacit na tavu, sa kapulom (lukom) malo brašna, 2-3 jajeta, ugl.kajgana, sa mediteranskim zacinima usput.
Htjela me prvo naucit kako je ona to jela u djetinjstvu, a to ide ovako..i slike su ispod..i nisam bas skeptican prema tome kako sam bio.
Iako moram priznati nisam ni odusevljen.
Međutim..
Ovdje vec se prelazilo na neki fancy ukus, koji moze da se radi sa sa balancanom (patlidzanom)
sa vinom i jajima. Nadalje moze da se poha, krusne mrvice itd. sa ovim u natrag vec pomenutim.
Onda ide uz to maslinovo ulje, sok od limuna i aceto balsamico.
Tada se vec dobija dojam tipa nekih gljiva, i nije tako strasno.
Ugl.Nismo dalje isli. No zelio bi. Mislim da ovo i nije tako lose kako sam zamisljao.
Naravno - mislim na opciju pohanja. Moram priznati da kada sam ih jeo kuhane-apsolutno nemaju šmek, nešto kao gljive kojima fali crvenog luka i zacina, tako nekako.
Da rezimiram.
Solo kuhani su neutralnog okusa, zilavi, jestici, ali ne bas ukusni, kada se dodaju zacini gore pomenuti - su jestivi.
Ali pohani i obradjeni, sa zacinima - po meni su kao gljive napola obradjene, odnosno kuhane. Nesto kao lisičarke, ako se dobro razumijemo, naravno.
Zakljucak:
Nije to tako lose, kako sam godinama mislio da je.
Ali, sto se kaze:
O ukusima se ne raspravlja.
Naravno da na ovu temu, svaki komentar je dobrodosao.
(: