Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#39351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

Sanabija wrote: 05/04/2020 16:32
Baš iz tog dugogodišnjeg iskustva prestao sam uopšte koristiti marinade sa kvasinom i one slične na bazi nje. Bude kiselo i gubi se ukus divljači. Najbolja marinda za divljač je zamrzivač.
Ovdje je maramica odradila svoje što se masnoće tiče, a ko kaže da je vino bilo hladno? Toliko bar znam :D
editovah za maramicu :D

a jesi probao sa mlijekom?
:skoljka: :mrgreen:
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

Loo wrote: 05/04/2020 16:35
Sanabija wrote: 05/04/2020 16:32
Baš iz tog dugogodišnjeg iskustva prestao sam uopšte koristiti marinade sa kvasinom i one slične na bazi nje. Bude kiselo i gubi se ukus divljači. Najbolja marinda za divljač je zamrzivač.
Ovdje je maramica odradila svoje što se masnoće tiče, a ko kaže da je vino bilo hladno? Toliko bar znam :D
editovah za maramicu :D

a jesi probao sa mlijekom?
:skoljka: :mrgreen:
Jesam, o kuhanju sam najviše naučio od mame, s obzirom da ona i njena mama spremaju još duže od mene upravo divljač.
Nema kuhara koji neće prihvatiti i isprobati sugestije, na kraju tako i nastaju novi recepti.
Ako budemo pravili taj dernek što sugeriše Vještica, ja donesem but, a ti napravi :D
User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#39353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

Sanabija wrote: 05/04/2020 16:38
Loo wrote: 05/04/2020 16:35
Sanabija wrote: 05/04/2020 16:32
Baš iz tog dugogodišnjeg iskustva prestao sam uopšte koristiti marinade sa kvasinom i one slične na bazi nje. Bude kiselo i gubi se ukus divljači. Najbolja marinda za divljač je zamrzivač.
Ovdje je maramica odradila svoje što se masnoće tiče, a ko kaže da je vino bilo hladno? Toliko bar znam :D
editovah za maramicu :D

a jesi probao sa mlijekom?
:skoljka: :mrgreen:
Jesam, o kuhanju sam najviše naučio od mame, s obzirom da ona i njena mama spremaju još duže od mene upravo divljač.
Nema kuhara koji neće prihvatiti i isprobati sugestije, na kraju tako i nastaju novi recepti.
Ako budemo pravili taj dernek što sugeriše Vještica, ja donesem but, a ti napravi :D
ako ko zna ..znaju mame i bake :srce:
prepusticemo but nekome ko ima vise iskustva i znanja :mrgreen:
mi cemo prati sudje iza tebe :lol:
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

Loo wrote: 05/04/2020 16:40
Sanabija wrote: 05/04/2020 16:38
Loo wrote: 05/04/2020 16:35
editovah za maramicu :D

a jesi probao sa mlijekom?
:skoljka: :mrgreen:
Jesam, o kuhanju sam najviše naučio od mame, s obzirom da ona i njena mama spremaju još duže od mene upravo divljač.
Nema kuhara koji neće prihvatiti i isprobati sugestije, na kraju tako i nastaju novi recepti.
Ako budemo pravili taj dernek što sugeriše Vještica, ja donesem but, a ti napravi :D
ako ko zna ..znaju mame i bake :srce:
prepusticemo but nekome ko ima vise iskustva i znanja :mrgreen:
mi cemo prati sudje iza tebe :lol:
Joj ne to, bataljon vas treba :D
User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#39355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

:lol:
znam

nisam ja bolan nikad spremala srnetinu
malo te :izet: :D
vrhunac dokle sam dobacila je pasticada
razlicit okus. al ista "problematika" :mrgreen:


Image

Image

Image
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

zlo zlo wrote: 03/04/2020 20:25
Sanabija wrote: 03/04/2020 19:42
zlo zlo wrote: 03/04/2020 19:27

u 10 god koliko živim u Bih nisam ni u jednoj radnji naletila na mix za divljač, voljela sam pravo onaj vegeta twist za divljač koristiti.
Ovo sam ja sam smućkao :)
kako mućkaš? :D
Ostao sam dužan: Ovaj nije loš, ima u Austriji da se kupi
Image
Image

Ja inače vlastitu kombinaciju pravim od soli, zeleni i bijeli biber, smreka(kleka, borovica), kadulja, origano, sušeni list od celera i korijen, sušeni list od prešuna i korijen, dimljena paprika. Sve u blender, izmiksam i u teglu
omar little
Posts: 16354
Joined: 14/03/2008 21:14

#39357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

exliberal-ex wrote: 05/04/2020 14:53 Dobro sad svi prave za familije...dajte prijedlog za nas samce...sta da se danas pravi?....nesto realno...mojne zec i srneci but.....makaroni sa sirom?
imas li mesa u kuci? ako imas, uvijek mozes napraviti stew i eto ti hrane za nekoliko dana. hranljivo, ukusno i prakticno. mislim, ni ne mora sa mesom, mozes i sa grahom, jednako je i ukusno i hranljivo. mrkva, krompir, obicni ili slatki, korjenasto povrce ako imas, zapravo sta god imas u frizideru moze u to jelo. zacini, tiho da se krcka nekoliko sati i to je to.

mozes napraviti od leblebija sos za pastu. i to ti moze trajati par dana. mozes napraviti curry od leblebija. ili od mesa. ili od mesa i leblebija.

ako imas piletine, mozes je ispeci u rerni i onda imas par dana opcije za razlicita jela. jedan dan uz jedan komad piletine stavis neko povrce. drugi dan napravis salatu (ako imas svjezeg povrca), stavis gore tu piletinu, tvrdo kuhano jaje, dressing za salatu neki i eto ti. ne mora ni biti svjeze povrce ako nemas. mozes staviti kukuruza, graska (skuhas ih ako su smrznuti) ,nekog graha iz konzerve, mrkve narendas malo, malkoc sira tvrdog ako imas. mozes tako napraviti povrce, raznih fela, sta volis i imas, i gore staviti konzervu tunjevine. brzo, jednostavno i hranljivo.

mozes napraviti corbu. i to ti moze trajati par dana. ja sam neki dan pravila chicken tortilla soup, super bilo. beef and barley soup sam isto pravila. nije zahtjevno a bude ukusno i okrepljujuce.

rizu sa raznim povrcem i mesom iz rerne isto mozes. mozes je u tavi, kao azijci, neki tvist na fried rice. mozes skuhati rizu a u tavi bacis malo povrca, sos, i to na rizu. ne bude stir fry kao kad ga kupis, ali opet je ukusno.

musaka nije teska za napraviti. dodas salatu sa strane i super obrok. samo stavis u manju tepsiju.

ribu ako imas nije tesko ni isprziti u tavi ni ispeci u rerni. povrce sa strane, ne mora uvijek krompir, i eto obroka. mozes i tacos napraviti drugi dan, ako ti ostane te ribe.

ne znam gdje zivis i kakav ti je pristup namirnicama, a ni koliko si zainteresiran za kuhanje :D, ali eto ti jednostavne za isvesti ideje neke. :)
User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#39358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

ne stavljas lovorov list?
:mrgreen:
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

Loo wrote: 05/04/2020 16:47 :lol:
znam

nisam ja bolan nikad spremala srnetinu
malo te :izet: :D
vrhunac dokle sam dobacila je pasticada
razlicit okus. al ista "problematika" :mrgreen:


Image

Image

Image
E ubih se za ručak al ovo kad vidim odmah gladan :D Bravo!
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

moonca wrote: 05/04/2020 15:50
Sanabija wrote: 05/04/2020 15:41 Evo sve... urnisao sam kuhinju skroz :D
Dobro-- kiflice super--- meso---- :thumbup: dodala bih slatki sos - brusnice npr..
Probao u Evropi, Americi, posebno u Skandinaviji, meni lično nije nešto (ili ono kad dodaju kruške, višnje šljive...) Ima sos na slici, luk, mrkva sok od pečenja (svakako je vino dodato) i malo zgusnuo brašnom
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#39361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sanabija »

Loo wrote: 05/04/2020 16:55 ne stavljas lovorov list?
:mrgreen:
Njega, ruzmarin i bijeli luk zasebno (ima na slici prije nego sam ga obukao) :D :D :D
User avatar
DeNiro
Posts: 10619
Joined: 12/03/2007 10:31

#39362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by DeNiro »

moonca wrote: 05/04/2020 15:44
DeNiro wrote: 05/04/2020 15:32
Lijepo izgleda... :thumbup: :)
hvala moonci .. rucak easy like sunday morning :D
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#39363 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Sanabija wrote: 05/04/2020 16:58 Probao u Evropi, Americi, posebno u Skandinaviji, meni lično nije nešto (ili ono kad dodaju kruške, višnje šljive...) Ima sos na slici, luk, mrkva sok od pečenja (svakako je vino dodato) i malo zgusnuo brašnom
Vjerujem da je ukusno-- ja uzivam u dodatku 'slatkog' brusnice ili suvih ribizli za patku, suve sljive za kiseli kupus..i tak.. :) ...ovo su klasika sosovi..
User avatar
Euphoria
Posts: 10638
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#39364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

Krcka se :-D

Image
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#39365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

omar little wrote: 05/04/2020 16:55
exliberal-ex wrote: 05/04/2020 14:53 Dobro sad svi prave za familije...dajte prijedlog za nas samce...sta da se danas pravi?....nesto realno...mojne zec i srneci but.....makaroni sa sirom?
imas li mesa u kuci? ako imas, uvijek mozes napraviti stew i eto ti hrane za nekoliko dana. hranljivo, ukusno i prakticno. mislim, ni ne mora sa mesom, mozes i sa grahom, jednako je i ukusno i hranljivo. mrkva, krompir, obicni ili slatki, korjenasto povrce ako imas, zapravo sta god imas u frizideru moze u to jelo. zacini, tiho da se krcka nekoliko sati i to je to.

mozes napraviti od leblebija sos za pastu. i to ti moze trajati par dana. mozes napraviti curry od leblebija. ili od mesa. ili od mesa i leblebija.

ako imas piletine, mozes je ispeci u rerni i onda imas par dana opcije za razlicita jela. jedan dan uz jedan komad piletine stavis neko povrce. drugi dan napravis salatu (ako imas svjezeg povrca), stavis gore tu piletinu, tvrdo kuhano jaje, dressing za salatu neki i eto ti. ne mora ni biti svjeze povrce ako nemas. mozes staviti kukuruza, graska (skuhas ih ako su smrznuti) ,nekog graha iz konzerve, mrkve narendas malo, malkoc sira tvrdog ako imas. mozes tako napraviti povrce, raznih fela, sta volis i imas, i gore staviti konzervu tunjevine. brzo, jednostavno i hranljivo.

mozes napraviti corbu. i to ti moze trajati par dana. ja sam neki dan pravila chicken tortilla soup, super bilo. beef and barley soup sam isto pravila. nije zahtjevno a bude ukusno i okrepljujuce.

rizu sa raznim povrcem i mesom iz rerne isto mozes. mozes je u tavi, kao azijci, neki tvist na fried rice. mozes skuhati rizu a u tavi bacis malo povrca, sos, i to na rizu. ne bude stir fry kao kad ga kupis, ali opet je ukusno.

musaka nije teska za napraviti. dodas salatu sa strane i super obrok. samo stavis u manju tepsiju.

ribu ako imas nije tesko ni isprziti u tavi ni ispeci u rerni. povrce sa strane, ne mora uvijek krompir, i eto obroka. mozes i tacos napraviti drugi dan, ako ti ostane te ribe.

ne znam gdje zivis i kakav ti je pristup namirnicama, a ni koliko si zainteresiran za kuhanje :D, ali eto ti jednostavne za isvesti ideje neke. :)
Ma sve ja to vec radim...nekad mi samo nestane ideje...a i vremena .
Vjeruj mi da se polomih od posla, imam 4 familije kojima sam dobavljac ( idem po hranu, lijekove), jedna od te 4 familije mi je veoma dobra prijateljica koja ima virus...vec se bori sa njim 8 dana...vjeruj mi da nekad jedva stignem pastetu namazat...
omar little
Posts: 16354
Joined: 14/03/2008 21:14

#39366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by omar little »

exliberal-ex wrote: 05/04/2020 20:53

Ma sve ja to vec radim...nekad mi samo nestane ideje...a i vremena .
Vjeruj mi da se polomih od posla, imam 4 familije kojima sam dobavljac ( idem po hranu, lijekove), jedna od te 4 familije mi je veoma dobra prijateljica koja ima virus...vec se bori sa njim 8 dana...vjeruj mi da nekad jedva stignem pastetu namazat...
bas fino od tebe sto pomazes ljudima, ljudski. :) vjerujem da ti je dosta stresno sve to pa ako nekad ugrabis malo vise vremena napravi vecu kolicinu necega pa mozes i smznuti. onda kad si u cajtnotu samo izvadis i odmrznes. sve najbolje. :)
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#39367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

:gladna:
pizza~~~pizza~~••

~~Image
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#39368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Guadalajara »

moonca wrote: 06/04/2020 01:47 :gladna:
pizza~~~pizza~~••

~~Image
Mala ti 🍕 :(
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#39369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Guadalajara wrote: 06/04/2020 02:11 Mala ti 🍕 :(
..jel' ti ostalo poli salame..Image

~~~Image
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#39370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Guadalajara »

moonca wrote: 06/04/2020 03:09
Guadalajara wrote: 06/04/2020 02:11 Mala ti 🍕 :(
..jel' ti ostalo poli salame..Image

~~~Image
Ima pilka :oops: :mrgreen:

Copni komad da vidim valja li... :oops:
User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 11078
Joined: 15/01/2010 18:31

#39371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Jack Be Nimble »

moonca wrote: 06/04/2020 01:47 :gladna:
pizza~~~pizza~~••

~~Image
Jel' to DiGiorno? :skoljka:
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#39372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Guadalajara wrote: 06/04/2020 03:10
moonca wrote: 06/04/2020 03:09
Guadalajara wrote: 06/04/2020 02:11 Mala ti 🍕 :(
..jel' ti ostalo poli salame..Image

~~~Image
Ima pilka :oops: :mrgreen:

Copni komad da vidim valja li... :oops:
~~Image
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#39373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote: 06/04/2020 03:13 Jel' to DiGiorno? :skoljka:
..ko' DiKifla-Bistrik :lol: :oops:
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#39374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Guadalajara »

moonca wrote: 06/04/2020 03:17
~~Image
ja bih ovo sa kajmakom :-D 8-)
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#39375 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

Ja jučer uljevak sa koprivom :-D
Nema slike pojeo.
Bila i salata, mladi luk, parazajz.
Post Reply