Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38551 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
dajte sliku tog vaseg voca..
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
#38552 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne znam smijemo li mi amateri stavljati nasa jela ali hajd’ ...
Od neki dan .. kad budem sta drugo napravila postavit cu... kad se u tavi isprzi..mmmm top!
Od neki dan .. kad budem sta drugo napravila postavit cu... kad se u tavi isprzi..mmmm top!
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#38554 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pa stvarno ne bih rekla ni za jednu opciju da je krivac, pravim jufke otkad znam za sebe otprilike, pa imam osjećaj za to...Moja pretpostavka je da je to zbog velike količine fila koji je svojom težinom razvukao tijesto previše sa strana i onda tako tanko, ono odozgo popucalo.cendlerbing wrote: ↑25/02/2020 16:47 ...
da nisi tijesto tvrdo umjesila? tijesto mora da bude meko i elasticno...jel' tijesto sa mlakim mlijekom pravljeno?...prije pecenja premazala uljem?
bockanje viljuskom pomaze kod lisnatog tijesta ako neces da se razlista (npr. za quiche) ,mislim da kod ovakvog tijesta ne bi nesto pomoglo...
prva ti je strudla,znaci ima prostora za poboljsanje pa eksperimentisi dok ne nadodjes kako tebi odgovara
Hajd helenejse
[/quote]
moze biti,sto kazes, da je previse fila ali ukus je dobar i sad znas za sljedecu strudlu
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#38555 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
mjesavina povrca i dvije vrste fete sira iz rerne ...super ukusno,zdravo i bez mesa
-
- Posts: 16354
- Joined: 14/03/2008 21:14
#38556 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
aaa dud <3. kako sam ga pozelila. ovdje slabo ima, a i kad ima ne bude sladak i mirisan kao nas. sto ne jedete to, bolan? predivan je svjez, a moze se i dzem praviti. sok, sirup i pekmez isto. sta sam vremena provela na dudu, sto jeduci, sto beruci.
iranci ga zovu tut, berem da je od njih i doslo ime nama samo vremenom t preslo u d. jako ga cijene, prave od njega desert. jos ga i suse pa serviraju uz caj. marcipan sa bijelim dudom je njam. turci a i ostatak middle east pravi pekmez od duda. citah nekad da ga ima na toj strani svijeta, dijelom sto raste, ocito, a dijelom sto se lisce duda koristilo kao hrana za svilene bube tako da je zemljama na trade routes sto su proizvodile sivilu ostalo gajenje dudova.
cesto kad cujem rijec dud sidranova (AJ NOU ) pjesma mi padne na pamet. "mrljaju pisci ruke indigom k'o djeca dudom"
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38558 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
lunch~~ krompir salata & skusa....omiljeno
~~~~
~~~~
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38560 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
... to je sve za danas..
-
- Posts: 9793
- Joined: 23/02/2013 08:16
#38561 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
tacno tako, nema onaj okus maka dok se isti rucno ne samelje u onoj maloj masinici
evo i @Loo isto "okusila"
viewtopic.php?f=23&t=39684&p=15609617&h ... #p15609617
- dječak sa šibicama
- Posts: 40709
- Joined: 29/06/2011 23:39
#38562 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
neka pogaca, pletenica, od tijesta sa jajima i pavlakom, mlijekom, punjena sirom, dao sam joj ime Korona <3
- animals
- Posts: 21500
- Joined: 19/04/2013 22:13
#38563 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jel vi stvarno servirate sebi ovako jelo, svaki dan
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38564 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..perfektna- foto -dječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2020 15:41
neka pogaca, pletenica, od tijesta sa jajima i pavlakom, mlijekom, punjena sirom, dao sam joj ime Korona <3
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#38565 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
wow daj recepAt...super jedječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2020 15:41
neka pogaca, pletenica, od tijesta sa jajima i pavlakom, mlijekom, punjena sirom, dao sam joj ime Korona <3
- lasakad
- Posts: 87
- Joined: 06/05/2011 10:56
#38566 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dobra , zamišljam pržene paprike i mileram uz njudječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2020 15:41
neka pogaca, pletenica, od tijesta sa jajima i pavlakom, mlijekom, punjena sirom, dao sam joj ime Korona <3
- lasakad
- Posts: 87
- Joined: 06/05/2011 10:56
#38567 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Na poslu ručak , ostaci od sinoć + povrće skuhano prije posla
- dječak sa šibicama
- Posts: 40709
- Joined: 29/06/2011 23:39
#38568 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Iz glave, brasna cirka pola kilograma ali otprilike ja to, dodaje se brasna koliko jos treba, bitno je da osjetis pod rukom.
80 grama putera se istopi, zamijesi se sa mlijekom ne sa vodom, 20 grama svjezeg kvasca ili pola onog Digo svjezeg, moze i suhi pretpostavljam, jedno jaje i 100 grama pavlake, sve se mijesi na stolu dodaje se brasno po potrebi.
Ja uvijek kvasac stavljam u mlako mlijeko ili vodu, kasika brasna i pola kasikice secera, so ide tek kasnije. Secer odmah aktivira kvasac, dok so ima svojstvo da radi obrnuto, zato solim kasnije kad dodajem pavlaku i jaje.
Kad dobijes neku masu dovoljno mekanu, a da nije previse ljepljiva, stavi se u pobrasnjenu posudu i ostavi pokriveno da nadodje.
Kad nadodje, na pobrasnjenom stolu ili radnoj povrsini izradis kao kvadrat, filujes sirom u koje dodas samo bjelance a zumance ostavis za premazati, motas do pola i onda drugu polovicu izrezes ili nozem ili sjekacem za pizzu onako kao rezanci, samo zarezes, pa radis pletenice i prebacujes preko onog vec smotanog. Trebalo bi to ljepse izgledati nego moje ali ajde de. Na kraju se premaze zumanjcem, pospe se susamom, i pece se na cirka 200 stepeni nekih pola sata do 40 minuta, pazis samo da kad zumance dobije boju prekrijes onda folijom ili papirom za pecenje da ne gori, i peces jos do kraja dok ne bude gotovo.
80 grama putera se istopi, zamijesi se sa mlijekom ne sa vodom, 20 grama svjezeg kvasca ili pola onog Digo svjezeg, moze i suhi pretpostavljam, jedno jaje i 100 grama pavlake, sve se mijesi na stolu dodaje se brasno po potrebi.
Ja uvijek kvasac stavljam u mlako mlijeko ili vodu, kasika brasna i pola kasikice secera, so ide tek kasnije. Secer odmah aktivira kvasac, dok so ima svojstvo da radi obrnuto, zato solim kasnije kad dodajem pavlaku i jaje.
Kad dobijes neku masu dovoljno mekanu, a da nije previse ljepljiva, stavi se u pobrasnjenu posudu i ostavi pokriveno da nadodje.
Kad nadodje, na pobrasnjenom stolu ili radnoj povrsini izradis kao kvadrat, filujes sirom u koje dodas samo bjelance a zumance ostavis za premazati, motas do pola i onda drugu polovicu izrezes ili nozem ili sjekacem za pizzu onako kao rezanci, samo zarezes, pa radis pletenice i prebacujes preko onog vec smotanog. Trebalo bi to ljepse izgledati nego moje ali ajde de. Na kraju se premaze zumanjcem, pospe se susamom, i pece se na cirka 200 stepeni nekih pola sata do 40 minuta, pazis samo da kad zumance dobije boju prekrijes onda folijom ili papirom za pecenje da ne gori, i peces jos do kraja dok ne bude gotovo.
- sadie_forever
- Posts: 6009
- Joined: 24/08/2014 21:34
#38569 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ovo je razlog stol balkanci zive do 65lasakad wrote: ↑26/02/2020 16:19Dobra , zamišljam pržene paprike i mileram uz njudječak sa šibicama wrote: ↑26/02/2020 15:41
neka pogaca, pletenica, od tijesta sa jajima i pavlakom, mlijekom, punjena sirom, dao sam joj ime Korona <3
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#38570 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sjoooo sta nam muskadije kuha super
Skontala slicno sam ja motala prije ca 2 hefte...turkinja me navrati
Def paprike i pavlaku uz to
Hvala
Skontala slicno sam ja motala prije ca 2 hefte...turkinja me navrati
Def paprike i pavlaku uz to
Hvala
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#38571 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Holesterol imam gratis
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- plain vanilla
- Posts: 66782
- Joined: 05/10/2008 12:10
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- DeNiro
- Posts: 10602
- Joined: 12/03/2007 10:31
#38574 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
lijepo .. zelje i sir?
- plain vanilla
- Posts: 66782
- Joined: 05/10/2008 12:10
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...