Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 109749
- Joined: 14/08/2009 14:51
#35330 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Šteta krompira...GandalfSivi wrote:Evo mali preview danasnjeg eksperimentisanja...
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#35331 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Joooooj moonca, cuj zbunje
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35332 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
stakasa wrote:Joooooj moonca, cuj zbunje
~~~ I kod mene Dana's za lunch---ah... uzivancija samo sa dobrim hljebom...
Edit
- GandalfSivi
- Posts: 18330
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35333 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sve zavisi od kojeg ti je materijala tagine. Meni je prvi bio glineni i pukao je. Sada sam prebacio na gusanu podlogu i keramicki poklopac, nikakvih problema nema. Sto se "prstena" tice, dobra zajebancija bila. Jucer po kuci hodao, trazio od cega da napravim, sam sa sobom pricam, nikome ne mogu objasniti sta mi treba Na kraju super ispalo. Sto se same hobotnice tice, nisam iznenadjen, nego sam sokiran kako je dobro bilo, sta god onaj kontinentalac gore iznad pricaoLoo wrote: Ni na kraj mi pameti, da tajine iskoristim kao sac
Valjda me uvijek bilo strah da ne pukne poklopac od "naglog" zagrijavanja..
"Prsten" je HIT a hobotnica, perverzija
Mogu mislit smeka i okusa..a onaj saft ispod
Aferim Gandalf
- bunk
- Posts: 8774
- Joined: 16/07/2016 19:58
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
- i agree
- Posts: 9853
- Joined: 21/10/2018 10:40
- Location: SaRa Je Vo
#35336 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
jel sve sama pojedes
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35337 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne, ovo sam s još dvoje ljudi pojela.i agree wrote:jel sve sama pojedes
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35338 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
GandalfSivi wrote:Ne volim hvaliti sam sebe previse, ali ovaj put sam fakat prekucao. Hobotnica uspjela u potpunosti. Ubili smo se...
'obotnica
neuobicajena upotreba tajine
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35339 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
[quote="stakasa"][/quote]
riba nema da ne valja samo ako se dobro pripremi
riba nema da ne valja samo ako se dobro pripremi
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35341 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
pravi li ko od vas crveni kupus?
kod nas se citava glavica napravi a vishak ide u zamrzivac
bojica je puno ljepsa "uzivo" , ovo je do mog slikarskog (ne) umjecha
pravo dobar prilog ko voli takvu hranu
kod nas se citava glavica napravi a vishak ide u zamrzivac
bojica je puno ljepsa "uzivo" , ovo je do mog slikarskog (ne) umjecha
pravo dobar prilog ko voli takvu hranu
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35342 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala ti
Jeste.
A crveni kupus nisam nikada kuhala, samo ga jedem svježeg u salati.
Kada se skuha, bude li gorkast ili sladak?
Last edited by Zizi505 on 30/10/2019 20:09, edited 1 time in total.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35343 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
oh... kako volim crveni kupus- nisam odavno jela....
..uglavno je dobar uz gic gic- piletinu...
..nek----------- samsonsam -odgovori kako pravi - ja cu nakon...
..uglavno je dobar uz gic gic- piletinu...
..nek----------- samsonsam -odgovori kako pravi - ja cu nakon...
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35344 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Zizi, odlično! Moram to probati....
Gandalf, standardno
Gandalf, standardno
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#35345 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
- GandalfSivi
- Posts: 18330
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35346 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35347 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
to je to- zacini -kako ko voli..samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35348 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
--samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?GandalfSivi wrote:Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima
- GandalfSivi
- Posts: 18330
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35349 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...moonca wrote:
--samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35350 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..oh da. jednom sam to probala kod portorikanaca- bash.. i pokusala napraviti- i zelen mi bio plantains-- tada nisam znala kako se koristi..GandalfSivi wrote:Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...moonca wrote:
--samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
jel slatko?
jedno vrijeme sam jela chips plantains..