Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
wewa
Posts: 13764
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 223 times
Been thanked: 76 times

#35251 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 23/10/2019 10:11

stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.


User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35252 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 12:46

wewa wrote:
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Hvala legendo!
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?

User avatar
wewa
Posts: 13764
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 223 times
Been thanked: 76 times

#35253 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 23/10/2019 13:00

stakasa wrote:
wewa wrote:
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Hvala legendo!
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?
da, temeljac je odlican ako ga imas. ako ne, onda bujon u kocki/prahu.

krompir rendam, ali nebitno na koju krupnocu jer se otopi kuhanjem. luk uvijek stavljam u smjesu, volim aromaticno punjenje. paradajz ne koristim sa sogandolmom jer pojaca kiselinu, njega stavljam samo s punjenim paprikama, ali ti svakako mozes.
mozes s mrkvom zaprziti i malo brasna, zbog gustine, zavisi kakav saft volis, meni je bistri drag sa sogan dolmom i japrakom.

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35254 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 13:07

Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35255 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 13:07

Temeljca imam vazda u zamrzivacu. I od koke i od koljenica

User avatar
wewa
Posts: 13764
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 223 times
Been thanked: 76 times

#35256 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 23/10/2019 13:10

stakasa wrote:Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:
ja paprike pravim tako, na vec gotovom saftu koji se onda kuhanjem zgusne - i nemam problema sa zagorijevanjem, solidne su mi serpe.

vidi samo da ti saft ne bude prekiseo, zbog onog sirceta u kojem se obaruje luk. obicno dodam kasicicu secera (ili meda u talijanske i turske recepte) da izbalansiram kiselost paradajza.

i uslikaj nam obavezno :thumbup:

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35257 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 13:12

wewa wrote:
stakasa wrote:Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:
ja paprike pravim tako, na vec gotovom saftu koji se onda kuhanjem zgusne - i nemam problema sa zagorijevanjem, solidne su mi serpe.

vidi samo da ti saft ne bude prekiseo, zbog onog sirceta u kojem se obaruje luk. obicno dodam kasicicu secera (ili meda u talijanske i turske recepte) da izbalansiram kiselost paradajza.

i uslikaj nam obavezno :thumbup:
Hocu, uslikacu i postirat sve. Ja inace slikam iz nekih drugih razloga, ne bi sad da se otkrivan :D (nije instagram ni fejsbuk, ovo je jedino mjesto gdje javno pokazujem)

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35258 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 13:30

hladan.preminger wrote:nisam dugo postao, ali sam kuhao :D


Prikazano spremno za ... :gladna: -- dobre kombincije... :thumbup:

zijancer
Posts: 3405
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39
Has thanked: 46 times
Been thanked: 19 times

#35259 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer » 23/10/2019 13:36

Iz kašahane je
Image

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35260 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 13:41

zijancer wrote:Iz kašahane je
Image
Kakva ti je ovo kasha, zobena?

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35261 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 13:45

I meni lici- dobra je :thumbup: --- ali bez --nara... :-)

zijancer
Posts: 3405
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39
Has thanked: 46 times
Been thanked: 19 times

#35262 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer » 23/10/2019 13:48

zobena nego šta :-D

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35263 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 13:49

zijancer wrote:zobena nego šta :-D
Evo proguglah
https://www.facebook.com/Kasahana.Official/
Wow
Jednom sedmicno bi se ova kasa morala jesti za dorucak

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35264 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 14:03

I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35265 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 14:17

GI Index: 700 :D
Kakav bona tost i sladilo, kasa je zakon. Vlaknasto, vari do podne :D

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35266 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 15:15

stakasa wrote:GI Index: 700 :D
Kakav bona tost i sladilo, kasa je zakon. Vlaknasto, vari do podne :D
Ne citash ti mene - jedem kasu svako drugo jutro ali -ne bas zobice -vec - steel cut- ima drugaciju strukturu- pucketa kad zvaces.. :lol:
Image

User avatar
GandalfSivi
Posts: 9847
Joined: 09/09/2006 00:38
Has thanked: 13 times
Been thanked: 129 times
Contact:

#35267 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 23/10/2019 17:58

stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
Gluho bilo. Bilo kakav dodatak ubije slatkocu luka...

User avatar
arzuhal
Posts: 20714
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

#35268 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by arzuhal » 23/10/2019 18:29

moonca wrote:I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image
super je, samo bez tosta i sladila :thumbup:

exliberal-ex
Posts: 4048
Joined: 11/04/2013 00:01
Has thanked: 103 times
Been thanked: 98 times

#35269 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex » 24/10/2019 02:59

moonca wrote:I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image
Ja bi se u*** ko grlica od ovog.... ja nemogu da jedem ujutro...samo kafa i mozda biscotti sto sinjora napravi :D :D

ko stari ker....jedem dvaput dnevno...malo za rucak dok sam na poslu i vecera kad dodjem kuci ...al ne previse kasno..onda nemogu da spavam....jebem ti sunce ostario sam. :twisted:

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35270 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 24/10/2019 03:06

hladan.preminger wrote:nisam dugo postao, ali sam kuhao :D

1. zlatna pečenica ili skriveni biftek ili hanger steak

2. velika unska pastrmka i male potočne iz lokalnog uzgoja

3. teleća rebra sa domaćim kruhom

4. fritata sa povrćem i sunkom sa salatom od domaćeg cherry paradajza i bosiljka

5. integralna pizza (nekih 7 žitarica u brašnu) sa svježe ubranim lisičarkamam, mozzarellom i šunkom te tjestenina sa pecorinom i pestom od Taggiasca maslina i sušenog paradajza.
dobro se potrudio :thumbup:

jel' ovo sve dorucak za dvoje ;-) :lol:

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35271 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 24/10/2019 03:19

zijancer wrote:Iz kašahane je
Image
dobro izgleda :thumbup: i dobra inicijativa (zdrava hrana)..kakve su cijene?

licno, najvise volim takvu hranu da spremam sam jer onda koristim sta volim,tako da nema fulanja i iznenadjenja

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35272 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 24/10/2019 05:16

exliberal-ex wrote: Ja bi se u*** ko grlica od ovog.... ja nemogu da jedem ujutro...samo kafa i mozda biscotti sto sinjora napravi :D :D

ko stari ker....jedem dvaput dnevno...malo za rucak dok sam na poslu i vecera kad dodjem kuci ...al ne previse kasno..onda nemogu da spavam....jebem ti sunce ostario sam. :twisted:
To ti i treba ujutru da se.. ***** :lol: ako si sretan...
.Meni kolacici ne gode - ali, nakon kafe mi treba nesto hrane. I ja dva puta jedem - :-) da, bude i izmedju 'grickanja' -al- ne radim nista- i ovo koliko uzimam mi se cini pevishe.. :lol:
.. mozes li na poslu -nap- 10 minuta.. to pomaze..

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35273 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 24/10/2019 07:09

GandalfSivi wrote:
Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ovako:
Image

Ili ovako:
Image
Odlicna!

Ja isto imam jednu verziju sa lososom, rakovima, porilukom i šafranom. Nije losa, ali ova tvoja mi je bolja....


Image

zijancer
Posts: 3405
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39
Has thanked: 46 times
Been thanked: 19 times

#35274 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer » 24/10/2019 07:35

samsonsam wrote:dobro izgleda :thumbup: i dobra inicijativa (zdrava hrana)..kakve su cijene?

licno, najvise volim takvu hranu da spremam sam jer onda koristim sta volim,tako da nema fulanja i iznenadjenja
samsonsam, ne znam, bila je nenaručena iznenadna dostava

i ja kući kuham zobene kaše, ali obično dodam rozine, suhe šljive i sitne sjemenke
ovdje mi se svidjela ideja da može sezonsko voće, pogotovo nar :thumbup:


Post Reply