Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35226 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 22/10/2019 10:19

Oooooo stakasa meni je sve to fantazija! :srce:


User avatar
GandalfSivi
Posts: 9847
Joined: 09/09/2006 00:38
Has thanked: 13 times
Been thanked: 129 times
Contact:

#35227 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 22/10/2019 13:26

stakasa wrote:Futrovane lignje

Image
Kako su se fino zapekle, jami...

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35228 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 22/10/2019 15:41

stakasa wrote:Ricota ili neki slican sir plus spanak ili blitva. Najbolje bejbi spanak. Zeleno je majdonos prerano stavljen jer je bio grub pa da ga slomije
:thumbup:
Svidja mi se kombinacija -kao i lignje- meni masne ..al' izgledaju Image

User avatar
zizi505
Posts: 7523
Joined: 25/04/2011 14:06
Has thanked: 164 times
Been thanked: 55 times

#35229 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 22/10/2019 16:36

Ah dobrih lignji :gladna:

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35230 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 22/10/2019 16:54

GandalfSivi wrote:Riblji dan...

Image
:thumbup:
Ovo lijepo izgleda . i ukus -- koja je riba??-

..no moram dodati - da meni paprika u ovakvim jelima preuzme ukus, a masline -dodajem samo na pizzi.

User avatar
GandalfSivi
Posts: 9847
Joined: 09/09/2006 00:38
Has thanked: 13 times
Been thanked: 129 times
Contact:

#35231 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 22/10/2019 17:08

moonca wrote: :thumbup:
Ovo lijepo izgleda . i ukus -- koja je riba??-

..no moram dodati - da meni paprika u ovakvim jelima preuzme ukus, a masline -dodajem samo na pizzi.
Flounder, svjez. I mene je bilo strah da ce paprika preuzeti okus, ali nije fakat, sekunde. A masline su raja, ako ih ne stavis previse...

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35232 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 22/10/2019 17:29

GandalfSivi wrote: Flounder, svjez. I mene je bilo strah da ce paprika preuzeti okus, ali nije fakat, sekunde. A masline su raja, ako ih ne stavis previse...
A... nekad sam ga jela - przenog na tavi :thumbup: dobra riba...

User avatar
Maraschino
Posts: 16223
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 325 times
Been thanked: 204 times

#35233 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 22/10/2019 21:36

GandalfSivi wrote:
stakasa wrote:Futrovane lignje

Image
Kako su se fino zapekle, jami...
Sinoc sam jeo lignje ali grilovane a i ove su super.

@stakasa, ima li kakvog recepta da obnovimo znanje za punjenje.

@Gandalfe, pravis li riblju corbu?

User avatar
GandalfSivi
Posts: 9847
Joined: 09/09/2006 00:38
Has thanked: 13 times
Been thanked: 129 times
Contact:

#35234 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 22/10/2019 23:14

Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ovako:
Image

Ili ovako:
Image

Tempo
Posts: 1786
Joined: 07/12/2003 00:00
Has thanked: 82 times
Been thanked: 77 times

#35235 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tempo » 22/10/2019 23:22

stakasa wrote:Futrovane lignje

Image

daj kratko uputsvo. kako, sa cim, u cemu, na kojoj temperaturi

User avatar
Maraschino
Posts: 16223
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 325 times
Been thanked: 204 times

#35236 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 22/10/2019 23:31

GandalfSivi wrote:
Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ovako:
Image

Ili ovako:
Image

Uh, ovo mi izgleda plaho dobro. :thumbup:

Jesi li nekada probao fish paprikas na Slavonsko-Podravski nacin.
To je nesto strasno a moze se pojesti u Osijeku i okolini. Sprema se od tri vrste ribe u bakrenim loncima i tako se serviraju. Uz to ide domaca svjeze kuvana tjestenina. Nesto sto sam tamo jeo i nigdje vise.

User avatar
cendlerbing
Posts: 15367
Joined: 17/08/2017 03:43
Has thanked: 157 times
Been thanked: 111 times

#35237 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by cendlerbing » 22/10/2019 23:49

moonca wrote:
zlo zlo wrote:papagaj mi se zaletio u monitor kad vidio monikina jaja :lol: :lol: opet hrana za papige :lol:

Image
..opet jaje- drz kanarinca. :lol: :oops:


:gladna: bilo za lunch- odlicno...

@``••• Image
Ne mogu a da ne zamišljam...kako monca jede ovu salatu sa strane. Drž rukama pa griz...ili kako :?

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35238 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 02:39

immuno wrote:samsonsam molim te ako imas recept od holandskog kolaca sa jabukama mozes li napisati ....u Amsterdamu samo sam taj klac Jela supeeeer je ...Hvala
Za kalup od 24cm:

Tijesto:
220 gr hladnog putera+za namazati kalup
400 gr brasna
1 prasak za pecivo
1 jaje
180 gr smedjeg secera
1 vanilin secer
prstohvat soli

Nadjev:
5 jabuka srednje velicine ca 1,5 kg
75 gr grozdjica
60 gr secera
2 kafene kasicice cimeta
2 supene kasike mrvica ili griza
1 supena kasika limunovog soka

Rernu ugrijati na 180 stepeni. Grozdjice drzati ca 15 minuta u mlakoj vodi,zatim ocjediti.
Mjesiti puter,brasno,prasak za pecivo,vanilin secer,so i secer sa pola jajeta dok se ne stvori kugla (ako je ljepljivo dodati brasna; ako je suho dodati putera). Umotati u plasticnu foliju i do upotrebe u frizideru drzati.
U medjuvremenu oguliti jabuke (npr jonagold ili elstar) isjeci na kockice,promjesati u posudi sa iscjedjenim grozdjicama,secerom,cimetom i limunovim sokom.Podmazati kalup,na dno papir za pecenje postaviti.
Otprilike 2/3 tijesta razvaljati do velicine dna od kalupa,staviti na dno kalupa i prstima rastanjiti i razvuci da pokrije dno i stranice. Posuti mrvicama/grizom da sprijeci da tijesto postane prevlazno od jabuka.
Istresti nadjev,rasporediti sa kasikom,blago pritisnuti.
Ostatak tijesta razvaljati,ostrim nozem isjeci na trake,sloziti preko fila tako da se dobije tipicna ukrstena sara.Premazati ostatkom jajeta.
Ca 60 minuta peci.Kad se izvadi iz rerne premazati dzemom od kajsije,ostaviti da se skroz ohladi.


p.s.
razne opcije su stvar ukusa: probati mix razlicitih vrsta jabuka;u fil dodati sjeckane orahe ili ljesnjake ili kardemom; grozdjice potopiti u rum; domaci marcipan ispod fila (https://www.coolinarika.com/recept/956159/)

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35239 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 02:42

GandalfSivi wrote:Riblji dan...

Image

:thumbup: a ribica treba da pliva :mrgreen:

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35240 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 02:45

Dori wrote:GandalfSivi po mom ukusu :thumbup:

samsonsam sta je ono crveno? Sljive?
da, sljive su :izet: ...vec sam se prije pozalio da od njih nema sljivopite :sad:

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35241 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 02:46

stakasa wrote:Futrovane lignje

Image
svaka cast :thumbup:

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35242 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 02:49

krenuli me kolacici :) ..jos su prilicno zdravi :izet:
jedina mana sto se brzo pojedu :roll:

Image

Image

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35243 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 05:27

samsonsam wrote:krenuli me kolacici :) ..jos su prilicno zdravi :izet:
jedina mana sto se brzo pojedu :roll:

Image

Image

:lol:
... lijepo izgledaju- taman velicina..
..izgleda nemaju brasna.. :-)

User avatar
moonca
Posts: 55505
Joined: 20/12/2016 20:16
Has thanked: 201 times
Been thanked: 176 times

#35244 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 23/10/2019 05:35

cendlerbing wrote: Ne mogu a da ne zamišljam...kako monca jede ovu salatu sa strane. Drž rukama pa griz...ili kako :?
.. :-D
..naravno rukama- jer nema dresinga --samo malo soli ..

User avatar
samsonsam
Posts: 1046
Joined: 18/09/2008 01:19
Has thanked: 149 times
Been thanked: 111 times

#35245 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 23/10/2019 06:39

moonca wrote:
:lol:
... lijepo izgledaju- taman velicina..
..izgleda nemaju brasna.. :-)
velicina je dva zalogajcica ;-)

tacno,nema brasna...mljeveni badem :srce:

hladan.preminger
Posts: 3293
Joined: 24/02/2011 12:06
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

#35246 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hladan.preminger » 23/10/2019 08:47

nisam dugo postao, ali sam kuhao :D

1. zlatna pečenica ili skriveni biftek ili hanger steak
Image


2. velika unska pastrmka i male potočne iz lokalnog uzgoja
Image


3. teleća rebra sa domaćim kruhom
Image


4. fritata sa povrćem i sunkom sa salatom od domaćeg cherry paradajza i bosiljka
Image


5. integralna pizza (nekih 7 žitarica u brašnu) sa svježe ubranim lisičarkamam, mozzarellom i šunkom te tjestenina sa pecorinom i pestom od Taggiasca maslina i sušenog paradajza.
Image

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35247 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 23/10/2019 08:57

Savrsena boja bifteka :thumbup:

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35248 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 09:32

Tempo wrote:
stakasa wrote:Futrovane lignje




daj kratko uputsvo. kako, sa cim, u cemu, na kojoj temperaturi
Evo opsirno uputstvo;

Rerna se zagrije na 220 stepeni.
Lignje se ociste, krakovi odstrane i sacuvaju.
Luk (moze i shallots) se na sitno izreze i izdinsta max par minuta. Moze se dodati i malo chillija/ljute paprike. To se samo dinsta kratko, par minuta na maslinovom ulju i malo maslaca. Na to se onda dodaju sacuvani krakovi te majdonos i krupno narezan saranskak i jos se dinsta 2-3 minute. Onda se doda baby spanak, njega ne treba ranije prokuhavati, to se pomjesa i dinsta dok spanak ne savrije. Ne smije plivat u vodi, ili cekat da savrije na kolu ili iscjedit i pustit da se ohladi.
U zdjeli se izmjesaju ricotta sir, jaja, sitno narezan majdonos, krusne mrvice, parmezan i ohladeni spanak. Posoli se, pobiberi moze i malo mljevene paprike. Dobro se umjesa te se lignje napune smjesom i zatvore cackalicom.
Tepsija se premaze sljedecom smjesom:
Na tavi zaprzis malo saransaka na maslinovom ulju i dodas kavada iz konzerve i bosioka. Kad se to ujednaci sa tom smjesom premazes dno od tepsije. Ako je previsse vodnjikavo tu smjesu u rernu dok malo ne ispari i ne ugrije se i onda po tome slagat punjene lignje.
Stave se onda lignje u rernu na 220 stepeni i pece 10 minuta. Tada se moze podliti bjelim vinom i peci jos dvadeset minuta. Moze i bez toga ali dadne smek, alkohol ispari na jakoj vatri a smek ostane. Onda se po vrhu dodaje standardna kombinacija majdonosa, saransaka, soli i maslinovog ulja, smanji vatra na 190 - 200 i pece jos desetak minuta.

2kg lignji
Glavica luka i dvije tri glavice shallots (ili dvije glavice luka)
saransak
600 grama spanaka
400 grama ricotte ili slicnog sira
parmezan
dva jaja
kavada
prezlo
majdonos
sol, biber
chilli, aleva paprika ili harissa


Ovo je prilicno jako i sito, bas za umakat. Ja volim saranskaka i majdonosa u svemu, komotno se ova kolicina moze prepolovit. I ulja cu smanjit, plivalo je. Ali je li bilo fino jest. Jelo se dva dana

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35249 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 09:34

Maraschino wrote:
Sinoc sam jeo lignje ali grilovane a i ove su super.

@stakasa, ima li kakvog recepta da obnovimo znanje za punjenje.

@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Evo opsirno iznad

User avatar
stakasa
Posts: 8603
Joined: 14/11/2013 11:23
Been thanked: 10 times

#35250 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 23/10/2019 09:41

Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?

Post Reply