BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje

Ja kupujem samo Ledove, čitave.
Otopim i očistim, jer im često promakne da nisu očišćene kako treba. Ostavim i u cjediljki da se otapaju.
Kada su se skroz otopile, prebrišem ih papirnim ubrusom.
Duboku tavu dobro zagrijem, dodam maslinovo ulje i na vrelo ulje lignje, te ih stalno miješam.
Od njihove veličine zavisi koliko ih dugo pržim.
U jednoj zdjeli napravim umak za lignje. Zgnječim ili jako sitno isjeckam nekoliko čena bijelog luka, posolim ga, zatim dodam maslinovog ulja, sitno sjeckanog peršuna i limunova soka.
Oko 70% od napravljene smjese dodam dvije ili tri minute pred kraj prženja lignji, a zadnju minutu dodam fildžan ili dva vode, da se sve to sjedini, opet zavisi od količine lignji koje pravim.
Pretresem ih u zdjelu i po želji neki ukućani dodaju još po one smjese što je ostalo, a neki nakapaju još limuna i dodaju peršuna.
Serviram ih uz kuhanu blitvu i kuhani krompir, pomiješane zajedno.
Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.