Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga
(Uslikala, pa dovadila još )
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35027 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma meni se sve čini da su mi kore bile deblje....Mada je nisam dugo pravila....Ali hvalaLoo wrote: Ovo je savršeno!!!
Prava parvcata reform.
Samo pogledaj kako se krema sljubila s korama ..
Ni milimetar ti vise od ovog i ne treba
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#35028 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
logično ..monika nam je sjebala standarde, pored onih njezinog batka od vrapca, ne može čovjek uslikat tanjur onoga što će pojesti bez velikog stidaDori wrote:
(Uslikala, pa dovadila još )
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#35029 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga
(Uslikala, pa dovadila još )
Izgleda mmmm a gdje kupujes sparoge, ako si u SA? Bilo je nekad u Merkatoru, ja vise ne mogu naci..osim u tegli, ali te nisam ni probala...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 109749
- Joined: 14/08/2009 14:51
#35030 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ccc...valja li to tako, varati pošten narodDori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga
(Uslikala, pa dovadila još )
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35031 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Nazalost, nisam u Sarajevu vec dugo...Nisrin wrote: Izgleda mmmm a gdje kupujes sparoge, ako si u SA? Bilo je nekad u Merkatoru, ja vise ne mogu naci..osim u tegli, ali te nisam ni probala...
Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake
Tomo, pa vrijeme je rucka
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 109749
- Joined: 14/08/2009 14:51
#35032 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamoDori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35033 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne znam ja kakve standarde gledas...moj si promasio. Nismo mi kao tvoj kolega. Ako je janje, onda je janjeTomahawk11 wrote:Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamoDori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka
- Xavier1
- Posts: 4043
- Joined: 08/07/2018 03:38
#35034 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Uvijek se iznenadim kad vidim ovako male porcije. Kako se najedes od ovoga?Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga
(Uslikala, pa dovadila još )
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 109749
- Joined: 14/08/2009 14:51
#35035 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kod kolege je obrnuto recipročan standard...njemu mašala, ostalim šipakDori wrote:Ne znam ja kakve standarde gledas...moj si promasio. Nismo mi kao tvoj kolega. Ako je janje, onda je janjeTomahawk11 wrote:Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamoDori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#35036 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dori wrote:
Nazalost, nisam u Sarajevu vec dugo...
Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake
Tomo, pa vrijeme je rucka
E, da...i meni su u Splitu prodali neke kao "sipke"...a kupila sam i one deblje, te tanke su bas divlji uzgoj i meni su se pokazale preukusne, posebno u rizotu
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35037 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pa napisala sam...prvo uslikala, pa dovadila Mislim da si ti mene pomjesao s nekimXavier1 wrote:Uvijek se iznenadim kad vidim ovako male porcije. Kako se najedes od ovoga?Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga
(Uslikala, pa dovadila još )
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35038 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma ja ih nekada samo preprzim na maslinovom ulju i sa malo soli. Fantazija.Nisrin wrote:Dori wrote: Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake
E, da...i meni su u Splitu prodali neke kao "sipke"...a kupila sam i one deblje, te tanke su bas divlji uzgoj i meni su se pokazale preukusne, posebno u rizotu
Steta sto ih je kod nas tesko naci.
- King Theoden
- Posts: 14454
- Joined: 21/11/2018 13:15
#35039 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma brato, ne mogu više onog otpada iz McDonald'sTomahawk11 wrote:Sličan prave u Wokiju kod Sloge, mada ne sumnjam da je tvoj bolji.
Kad vidiš koje samo emulgatore ima ona kifla,, hoće zlo da ti dođe.
Ovako izaberem fin komad mesa, fino ga sameljem i opleti.
Glavno je to što je ukusan i kad se ohladi. Na osnovu toga prepoznaš kvalitet.
Dori wrote:Dino34, je li se ti profesionalno baviš kuhanjem ili je samo hobi?
Zar izgleda tako
Ne znam ti ja napraviti maltene nijedno bosansko jelo.
Odustanem čim spomenu odokativne mjere
Kolači su jednostavni. Ako pratiš recept, slabe su šanse da pogriješiš.
Drugo, mi muški pravimo neš kako bi smo liječili živce. Osim toga, to radimo samo kad smo baš, baš raspoloženi.
Logično da će ispasti ok.
Na ovim slikama se vidi da je u pitanju amater.
- Dori
- Posts: 3318
- Joined: 07/03/2007 09:36
- Location: Rajvosa-X.com
#35040 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Stvarno izgleda profesionalno...pogotovo onaj “sarajevski vjetar”. Moj tip kolača
Doduše i moj dragi kuha da bi se opustio...i bas uživa u tome.
Doduše i moj dragi kuha da bi se opustio...i bas uživa u tome.
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#35041 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Meni tvoja torta perfektno izgleda.Dori wrote:Dino34, je li se ti profesionalno baviš kuhanjem ili je samo hobi?
Loo....ovo je maksimum kora koje sam uspjela izvuci za reform tortu...
Ja je nisam nikada pravila, već mami pomognem sa slaganjem i filovanjem kada je ona pravi, pa znam da joj kore budu malo deblje od tvojih.
Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
#35042 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
imal' sta za veceru?
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#35045 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Maraschino wrote:
jos jednom pretjerali sa hranom
crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
#35046 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
za utjehu, nije bila cemu, neka krompirusa sa suhim mesom...bljakexliberal-ex wrote:
crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#35047 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..moju nikada nisi pohvalio...
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#35048 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
tvoja pita je provokativnamoonca wrote:
..moju nikada nisi pohvalio...
nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice
ovo je recept kako je je pravim, ako ima ko bolji ....bujrum
prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)
kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.
Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.
Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.
Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.
Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#35049 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba
Begova se pravi na cijeloj koki.domaćoj bi bilo idealno
Ostalo..ok
S tim da ja u temeljac stavim i celer..i malu glavicu luka..i pastrnjak..i lovor list.
Mlijeko.ne stavljam.
Eventualno ko voli. Prilikom serviranja kasikicu milerama
I limun pod obavezno
Ma.bjez ba
Begova se pravi na cijeloj koki.domaćoj bi bilo idealno
Ostalo..ok
S tim da ja u temeljac stavim i celer..i malu glavicu luka..i pastrnjak..i lovor list.
Mlijeko.ne stavljam.
Eventualno ko voli. Prilikom serviranja kasikicu milerama
I limun pod obavezno
Last edited by Loo on 15/10/2019 01:08, edited 1 time in total.
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#35050 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba
Ostalo..ok
pa na cemu cu....?!