Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35026 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga

(Uslikala, pa dovadila još :lol: )

Image
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35027 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Loo wrote: Ovo je savršeno!!!

Prava parvcata reform.
Samo pogledaj kako se krema sljubila s korama .. :oops:
Ni milimetar ti vise od ovog i ne treba :mrgreen:
Ma meni se sve čini da su mi kore bile deblje....Mada je nisam dugo pravila....Ali hvala ;-)
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#35028 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo »

Dori wrote:
(Uslikala, pa dovadila još :lol: )
logično :lol: :lol: ..monika nam je sjebala standarde, pored onih njezinog batka od vrapca, ne može čovjek uslikat tanjur onoga što će pojesti bez velikog stida :lol: :lol:
User avatar
Nisrin
Posts: 5489
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#35029 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga

(Uslikala, pa dovadila još :lol: )

Image

Izgleda mmmm a gdje kupujes sparoge, ako si u SA? Bilo je nekad u Merkatoru, ja vise ne mogu naci..osim u tegli, ali te nisam ni probala...
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#35030 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga

(Uslikala, pa dovadila još :lol: )

Image
ccc...valja li to tako, varati pošten narod :twisted: :D
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35031 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Nisrin wrote: Izgleda mmmm a gdje kupujes sparoge, ako si u SA? Bilo je nekad u Merkatoru, ja vise ne mogu naci..osim u tegli, ali te nisam ni probala...
Nazalost, nisam u Sarajevu vec dugo...

Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake :thumbup:

Tomo, pa vrijeme je rucka :D
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#35032 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

Dori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka :D
Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamo :twisted:
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35033 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Tomahawk11 wrote:
Dori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka :D
Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamo :twisted:
Ne znam ja kakve standarde gledas...moj si promasio. Nismo mi kao tvoj kolega. Ako je janje, onda je janje :lol:
User avatar
Xavier1
Posts: 4043
Joined: 08/07/2018 03:38

#35034 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Xavier1 »

Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga

(Uslikala, pa dovadila još :lol: )

Image
Uvijek se iznenadim kad vidim ovako male porcije. Kako se najedes od ovoga? :zoka:
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#35035 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

Dori wrote:
Tomahawk11 wrote:
Dori wrote: Tomo, pa vrijeme je rucka :D
Baš zato, ja taman kontam, malo mi ovo na tanjiru, ali takav je standard, tako na onoj temi...kad ovamo :twisted:
Ne znam ja kakve standarde gledas...moj si promasio. Nismo mi kao tvoj kolega. Ako je janje, onda je janje :lol:
Kod kolege je obrnuto recipročan standard...njemu mašala, ostalim šipak :mrgreen: :oops:
User avatar
Nisrin
Posts: 5489
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#35036 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

Dori wrote:
Nazalost, nisam u Sarajevu vec dugo...

Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake :thumbup:

Tomo, pa vrijeme je rucka :D

E, da...i meni su u Splitu prodali neke kao "sipke"...a kupila sam i one deblje, te tanke su bas divlji uzgoj i meni su se pokazale preukusne, posebno u rizotu :D
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35037 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Xavier1 wrote:
Dori wrote:Ručak....piletina u sosu od gljiva i šparoga

(Uslikala, pa dovadila još :lol: )

Image
Uvijek se iznenadim kad vidim ovako male porcije. Kako se najedes od ovoga? :zoka:
Pa napisala sam...prvo uslikala, pa dovadila :lol: Mislim da si ti mene pomjesao s nekim :lol:
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35038 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Nisrin wrote:
Dori wrote: Ove godine sam u Istri prvi put probala divlje sparoge....Uvijek navikla na neke velike, kao prst debele, ali ove....Fantasticne.
Ove sam nasla neke iz organskog uzgoja. Isto malo, sitne, mada su meni svake :thumbup:

E, da...i meni su u Splitu prodali neke kao "sipke"...a kupila sam i one deblje, te tanke su bas divlji uzgoj i meni su se pokazale preukusne, posebno u rizotu :D
Ma ja ih nekada samo preprzim na maslinovom ulju i sa malo soli. Fantazija.
Steta sto ih je kod nas tesko naci.
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#35039 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by King Theoden »

Tomahawk11 wrote:Sličan prave u Wokiju kod Sloge, mada ne sumnjam da je tvoj bolji.
Ma brato, ne mogu više onog otpada iz McDonald's :cry:
Kad vidiš koje samo emulgatore ima ona kifla,, hoće zlo da ti dođe.
Ovako izaberem fin komad mesa, fino ga sameljem i opleti.
Glavno je to što je ukusan i kad se ohladi. Na osnovu toga prepoznaš kvalitet.
Dori wrote:Dino34, je li se ti profesionalno baviš kuhanjem ili je samo hobi?
:lol: :lol:
Zar izgleda tako :mrgreen:
Ne znam ti ja napraviti maltene nijedno bosansko jelo.
Odustanem čim spomenu odokativne mjere :lol:

Kolači su jednostavni. Ako pratiš recept, slabe su šanse da pogriješiš.
Drugo, mi muški pravimo neš kako bi smo liječili živce. Osim toga, to radimo samo kad smo baš, baš raspoloženi.
Logično da će ispasti ok.

Image

Image

Na ovim slikama se vidi da je u pitanju amater.
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35040 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori »

Stvarno izgleda profesionalno...pogotovo onaj “sarajevski vjetar”. Moj tip kolača :thumbup:

Doduše i moj dragi kuha da bi se opustio...i bas uživa u tome.
Zizi505
Posts: 9251
Joined: 25/04/2011 14:06

#35041 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Zizi505 »

Dori wrote:Dino34, je li se ti profesionalno baviš kuhanjem ili je samo hobi?

Loo....ovo je maksimum kora koje sam uspjela izvuci za reform tortu...

Image
Meni tvoja torta perfektno izgleda.
Ja je nisam nikada pravila, već mami pomognem sa slaganjem i filovanjem kada je ona pravi, pa znam da joj kore budu malo deblje od tvojih.
Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35042 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

imal' sta za veceru? :roll:
User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#35043 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

Ljutenica :srce: :evil:

Image
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#35045 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

Maraschino wrote:Image

jos jednom pretjerali sa hranom :roll:

crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda :twisted:
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35046 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

exliberal-ex wrote:
crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda :twisted:
za utjehu, nije bila cemu, neka krompirusa sa suhim mesom...bljak :run:

:mrgreen:
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#35047 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

:roll:
..moju nikada nisi pohvalio...
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#35048 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

moonca wrote::roll:
..moju nikada nisi pohvalio...
tvoja pita je provokativna :lol:


nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice

ovo je recept kako je je pravim, ako ima ko bolji ....bujrum

prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)

kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.

Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.

Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.

Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.

Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .
User avatar
Loo
Posts: 6486
Joined: 09/04/2012 12:10

#35049 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo »

Begova na pil.prsima!? :shock:
Ma.bjez ba :-)
Begova se pravi na cijeloj koki.domaćoj bi bilo idealno

Ostalo..ok
S tim da ja u temeljac stavim i celer..i malu glavicu luka..i pastrnjak..i lovor list.
Mlijeko.ne stavljam.
Eventualno ko voli. Prilikom serviranja kasikicu milerama
I limun pod obavezno
Last edited by Loo on 15/10/2019 01:08, edited 1 time in total.
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#35050 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba :-)

Ostalo..ok

pa na cemu cu....?!
Post Reply