vazi wrote:kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala
Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.
Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...
Lijepo se pocastite
Da probam i ja, ja sam inace zaduzen za onaj drugi dio a to je vatra i pecenje.
Mi smo koristili najvise telecu plecku ili od vrata, mogu komadi veci manji nije bitno. Meso se pripremi uz ulje i malo zacina pa se prvo poreda u tepsiju. Pripremi se razno povrce u zacinima i onda se reda preko mesa ili ako su komadi mesa manji onda se sve izmijesa i istrese u tepsiju.
Probao sam da na mjestu gdje je bila vatra razgrnem zar, stavim tepsiju, poklopim je i zagrnem u zar. Nije se mogla dovoljno peci odozdo pa sam presao(najbolje je da se moze kontrolisati pecenje) na sadzak(tronozac ispod tepsije). Tada mogu podbaciti zar ili izgrnuti, nasuti zar na tepsiju i sve je pod kontrolom. Nakon pola sata dizem poklopac i vidim sta se desava. Sve je porumenilo i ima i previse safta jer je i povrce i meso otpustilo. Ako hocu brze da to skinem, ja malo toga odvadim u serpu i ponovo tepsiju vratim na vatru. Nakon 15-20 min pogledam jos jednom a ono je sve porumenilo i nema safta da pliva ali je sve socno.
Moze se koristiti i starije meso(govedina, junetina) ali je onda proces drugaciji i ide prvo meso da bude napola peceno jer povrcu ne trea puno.
Vodu ne sipam za teletinu jer dok povrce pusti vodu i dok ona ispari i meso i povrce vec je peceno.
Probaj, moras malo i eksperimentisati.