Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#34426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa »

zlo zlo wrote: pljuni recept :D nikad nisam jela ovakvo nešto.. mi pravimo zlevajke samo :-D tijesto kao za palačinke samo gusto i uz dodatak kiselog vrhnja i gore mješavina slatkog i kiselog vrhnja zapečeno.
e vidis ja to tvoje nisam nikad jela :D
izgleda svaki dio bosne ima svoj recept za kljukusu, ili neki drugi naziv, sa ili bez krompira, preliveno pavlakom ili ne..
recepta nema, sve odokativno :D ali rendani krompir, rendani luk, brasno, voda, malo jogurta, prasak za pecivo, ulje, jaje... smijesati i u tepsiju..
jesam jednom jela kvrgusu, kod jaranice iz bos.krupe. tu cini mi se nije bilo krompira u smjesi, i bili su zabodeni bataci.. :gladna:
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#34427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

moonca wrote:
samsonsam wrote:
````````` jesi li imao zivaca sjeckati krompiric ako, je ?? :lol:
.Jako lijepo izgleda... u centru si dodao kashiku pavlake...jel da... :oops: :lol:
zena fino na kockice isjece, dodje joj kao terapija ;-) :mrgreen:

a pavlaka/kajmak/creme fraiche/cream je OBAVEZAN :izet:
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#34428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

adda_sa wrote:nakon 100 slika kljukusa i kvrgusa itd, morala sam jednu i ja..
bitka je izgleda bila kratka al' zestoka :wink: :mrgreen: ...puche tepsija u sekundi :lol:
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#34429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by King Theoden »

moonca wrote::roll:

..........jezim se na ime... z**** ili tako sto, i 'ono' se meni ukaze -- raskomadala sam je brzo.. ;-)
:oops: i 'ono ' se desilo...

Image
Gledaj kod munce pitona :lol: :lol: :lol:
User avatar
vazi
Posts: 8807
Joined: 07/04/2010 15:31

#34430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:
shandrprcSA
Posts: 9784
Joined: 23/02/2013 08:16

#34431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA »

@moonca, imas zlatne ruke :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

MuMka je nekrunisana kraljica ovog foruma
User avatar
King Theoden
Posts: 14454
Joined: 21/11/2018 13:15

#34433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by King Theoden »

insomnia78 wrote:MuMka je nekrunisana kraljica ovog foruma
Bi l pojo ovu njenu pitu? :mrgreen:
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

vazi wrote:
kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:
Da probam i ja, ja sam inace zaduzen za onaj drugi dio a to je vatra i pecenje.
Mi smo koristili najvise telecu plecku ili od vrata, mogu komadi veci manji nije bitno. Meso se pripremi uz ulje i malo zacina pa se prvo poreda u tepsiju. Pripremi se razno povrce u zacinima i onda se reda preko mesa ili ako su komadi mesa manji onda se sve izmijesa i istrese u tepsiju.
Probao sam da na mjestu gdje je bila vatra razgrnem zar, stavim tepsiju, poklopim je i zagrnem u zar. Nije se mogla dovoljno peci odozdo pa sam presao(najbolje je da se moze kontrolisati pecenje) na sadzak(tronozac ispod tepsije). Tada mogu podbaciti zar ili izgrnuti, nasuti zar na tepsiju i sve je pod kontrolom. Nakon pola sata dizem poklopac i vidim sta se desava. Sve je porumenilo i ima i previse safta jer je i povrce i meso otpustilo. Ako hocu brze da to skinem, ja malo toga odvadim u serpu i ponovo tepsiju vratim na vatru. Nakon 15-20 min pogledam jos jednom a ono je sve porumenilo i nema safta da pliva ali je sve socno.

Moze se koristiti i starije meso(govedina, junetina) ali je onda proces drugaciji i ide prvo meso da bude napola peceno jer povrcu ne trea puno.
Vodu ne sipam za teletinu jer dok povrce pusti vodu i dok ona ispari i meso i povrce vec je peceno.

Probaj, moras malo i eksperimentisati.

Image

Image
Image
Image
User avatar
vazi
Posts: 8807
Joined: 07/04/2010 15:31

#34435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

Maraschino wrote:
vazi wrote:
kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:
Da probam i ja, ja sam inace zaduzen za onaj drugi dio a to je vatra i pecenje.
Mi smo koristili najvise telecu plecku ili od vrata, mogu komadi veci manji nije bitno. Meso se pripremi uz ulje i malo zacina pa se prvo poreda u tepsiju. Pripremi se razno povrce u zacinima i onda se reda preko mesa ili ako su komadi mesa manji onda se sve izmijesa i istrese u tepsiju.
Probao sam da na mjestu gdje je bila vatra razgrnem zar, stavim tepsiju, poklopim je i zagrnem u zar. Nije se mogla dovoljno peci odozdo pa sam presao(najbolje je da se moze kontrolisati pecenje) na sadzak(tronozac ispod tepsije). Tada mogu podbaciti zar ili izgrnuti, nasuti zar na tepsiju i sve je pod kontrolom. Nakon pola sata dizem poklopac i vidim sta se desava. Sve je porumenilo i ima i previse safta jer je i povrce i meso otpustilo. Ako hocu brze da to skinem, ja malo toga odvadim u serpu i ponovo tepsiju vratim na vatru. Nakon 15-20 min pogledam jos jednom a ono je sve porumenilo i nema safta da pliva ali je sve socno.

Moze se koristiti i starije meso(govedina, junetina) ali je onda proces drugaciji i ide prvo meso da bude napola peceno jer povrcu ne trea puno.
Vodu ne sipam za teletinu jer dok povrce pusti vodu i dok ona ispari i meso i povrce vec je peceno.

Probaj, moras malo i eksperimentisati.

Image

Image
Image
Image
To je to, nema dalje , pa se naumaces onog safta, sladi od mesa .
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
shandrprcSA
Posts: 9784
Joined: 23/02/2013 08:16

#34437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA »

ja bih se ubio sa ovim krompirom i paprikama :D
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:
shandrprcSA
Posts: 9784
Joined: 23/02/2013 08:16

#34440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA »

ja se zadovoljim malim stvarima :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

Maraschino wrote:
insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:
Svaka cast. Gospoce si pravo. Nisi valjda ovo ispred kuce instaliro. Reci da nisi
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#34442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

Maraschino wrote:
Image
ja dobre li postavke :thumbup: jednostavnije a ukusnije nema :izet:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

Znaci da se ne postidis ugostiti englesku kraljicu
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#34444 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

shandrprcSA wrote:ja se zadovoljim malim stvarima :D
mala janjka na raznju na primjer :wink: :mrgreen:
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

insomnia78 wrote:
Maraschino wrote:
insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:
Svaka cast. Gospoce si pravo. Nisi valjda ovo ispred kuce instaliro. Reci da nisi
Objekat je u prirodi i ima dovoljno prostora.

Image
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

Top. Svaka cast
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

shandrprcSA wrote:ja se zadovoljim malim stvarima :D
ti si poguzija velika...vidio sam da ti nista nije tesko uraditi :D
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

Ova dva rostilja napravili mi prijatelji cigani, jedan gusana resetka a drugi kamen(m aoni su mi sve napravili)

Image

necu vice :D

:run:
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino »

insomnia78 wrote:Top. Svaka cast
Uvijek si dobrodosao ako smo dole u isto vrijeme.
Momak sa slike je moj sin a mozda ga i poznajes...o.s.brcanska malta do '98.g. :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#34450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 »

Maraschino wrote:
insomnia78 wrote:Top. Svaka cast
Uvijek si dobrodosao ako smo dole u isto vrijeme.
Momak sa slike je moj sin a mozda ga i poznajes...o.s.brcanska malta do '98.g. :D
Ja sam ipak malo stariji. Te godine vec iz vojske izas’o.
Ih imas tolikog sina. Ja mislio ti momak neki
Post Reply