Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#34426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 18:12

adda_sa wrote:nakon 100 slika kljukusa i kvrgusa itd, morala sam jednu i ja..
Image
:thumbup:

........s koje strane si ti navalila... :lol:

.#podijeljenobratski


User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#34427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 20/09/2019 18:18

sa ovog gornjeg dijela hahah
planula je u sekundi, nije se stiglo izrezati :)
@biscanka, tu kljukusu iz tave sam cesto pravila, kao palacinku, od jednog krompira, kada bi mi merak na kljukusu, a mnogo cijelu tepsiju praviti.. nijemci,austrijanci itd imaju nes slicno, zove se rösti. ima u samoposlugama u friziderima i zamrzivacima kao gotovo jelo..samo malo bacis na tavu da bude hrskavo..

biscanka2
Posts: 1561
Joined: 07/04/2009 00:46

#34428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by biscanka2 » 20/09/2019 18:41

adda_sa wrote:sa ovog gornjeg dijela hahah
planula je u sekundi, nije se stiglo izrezati :)
@biscanka, tu kljukusu iz tave sam cesto pravila, kao palacinku, od jednog krompira, kada bi mi merak na kljukusu, a mnogo cijelu tepsiju praviti.. nijemci,austrijanci itd imaju nes slicno, zove se rösti. ima u samoposlugama u friziderima i zamrzivacima kao gotovo jelo..samo malo bacis na tavu da bude hrskavo..
Bude hrskavo ali i dosta masno.Prije sam to volila sa jabukovim djemom (musom) ali sad, hm, sto si stariji vise na kalorije paziti moras. :sad: Ne trosi se energía kao u mladjim danima. :-D

kikilika
Posts: 227
Joined: 10/01/2011 22:41

#34429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by kikilika » 20/09/2019 18:52

preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

User avatar
zlo zlo
Posts: 4489
Joined: 28/10/2012 16:01

#34430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 20/09/2019 19:49

adda_sa wrote:nakon 100 slika kljukusa i kvrgusa itd, morala sam jednu i ja..
Image
pljuni recept :D nikad nisam jela ovakvo nešto.. mi pravimo zlevajke samo :-D tijesto kao za palačinke samo gusto i uz dodatak kiselog vrhnja i gore mješavina slatkog i kiselog vrhnja zapečeno.

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#34431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 20/09/2019 20:19

zlo zlo wrote: pljuni recept :D nikad nisam jela ovakvo nešto.. mi pravimo zlevajke samo :-D tijesto kao za palačinke samo gusto i uz dodatak kiselog vrhnja i gore mješavina slatkog i kiselog vrhnja zapečeno.
e vidis ja to tvoje nisam nikad jela :D
izgleda svaki dio bosne ima svoj recept za kljukusu, ili neki drugi naziv, sa ili bez krompira, preliveno pavlakom ili ne..
recepta nema, sve odokativno :D ali rendani krompir, rendani luk, brasno, voda, malo jogurta, prasak za pecivo, ulje, jaje... smijesati i u tepsiju..
jesam jednom jela kvrgusu, kod jaranice iz bos.krupe. tu cini mi se nije bilo krompira u smjesi, i bili su zabodeni bataci.. :gladna:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 20:48

moonca wrote:
samsonsam wrote:
````````` jesi li imao zivaca sjeckati krompiric ako, je ?? :lol:
.Jako lijepo izgleda... u centru si dodao kashiku pavlake...jel da... :oops: :lol:
zena fino na kockice isjece, dodje joj kao terapija ;-) :mrgreen:

a pavlaka/kajmak/creme fraiche/cream je OBAVEZAN :izet:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 20:51

adda_sa wrote:nakon 100 slika kljukusa i kvrgusa itd, morala sam jednu i ja..
bitka je izgleda bila kratka al' zestoka :wink: :mrgreen: ...puche tepsija u sekundi :lol:

User avatar
King Theoden
Posts: 14457
Joined: 21/11/2018 13:15

#34434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by King Theoden » 20/09/2019 21:07

moonca wrote::roll:

..........jezim se na ime... z**** ili tako sto, i 'ono' se meni ukaze -- raskomadala sam je brzo.. ;-)
:oops: i 'ono ' se desilo...

Image
Gledaj kod munce pitona :lol: :lol: :lol:

User avatar
vazi
Posts: 7579
Joined: 07/04/2010 15:31

#34435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 20/09/2019 21:17

kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:

shandrprcSA
Posts: 8478
Joined: 23/02/2013 08:16

#34436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA » 20/09/2019 21:29

@moonca, imas zlatne ruke :D

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#34437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 » 20/09/2019 21:30

MuMka je nekrunisana kraljica ovog foruma

User avatar
King Theoden
Posts: 14457
Joined: 21/11/2018 13:15

#34438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by King Theoden » 20/09/2019 21:42

insomnia78 wrote:MuMka je nekrunisana kraljica ovog foruma
Bi l pojo ovu njenu pitu? :mrgreen:

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34439 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 20/09/2019 21:43

vazi wrote:
kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:
Da probam i ja, ja sam inace zaduzen za onaj drugi dio a to je vatra i pecenje.
Mi smo koristili najvise telecu plecku ili od vrata, mogu komadi veci manji nije bitno. Meso se pripremi uz ulje i malo zacina pa se prvo poreda u tepsiju. Pripremi se razno povrce u zacinima i onda se reda preko mesa ili ako su komadi mesa manji onda se sve izmijesa i istrese u tepsiju.
Probao sam da na mjestu gdje je bila vatra razgrnem zar, stavim tepsiju, poklopim je i zagrnem u zar. Nije se mogla dovoljno peci odozdo pa sam presao(najbolje je da se moze kontrolisati pecenje) na sadzak(tronozac ispod tepsije). Tada mogu podbaciti zar ili izgrnuti, nasuti zar na tepsiju i sve je pod kontrolom. Nakon pola sata dizem poklopac i vidim sta se desava. Sve je porumenilo i ima i previse safta jer je i povrce i meso otpustilo. Ako hocu brze da to skinem, ja malo toga odvadim u serpu i ponovo tepsiju vratim na vatru. Nakon 15-20 min pogledam jos jednom a ono je sve porumenilo i nema safta da pliva ali je sve socno.

Moze se koristiti i starije meso(govedina, junetina) ali je onda proces drugaciji i ide prvo meso da bude napola peceno jer povrcu ne trea puno.
Vodu ne sipam za teletinu jer dok povrce pusti vodu i dok ona ispari i meso i povrce vec je peceno.

Probaj, moras malo i eksperimentisati.

Image

Image
Image
Image

User avatar
vazi
Posts: 7579
Joined: 07/04/2010 15:31

#34440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 20/09/2019 21:46

Maraschino wrote:
vazi wrote:
kikilika wrote:preko vikenda planiram praviti teletinu ispod saca po prvi put, pa imam par pitanja; da li istovremeno staviti i meso i povrce ili prvo jedno od ovo dvoje, da li treba sipati vode ili je dovoljno staviti malo ulja; koje zacine preporucujete i sta mislite o tome da se teletina malo skuha u pretis prije saca; komad mesa ce biti cca 2 kg, koliko okvirno treba vremena da sve bude gotovo, hvala

Ne trebas kuhati prije.
Neko sve stavi zajedno, mi nismo nego prvo meso , prethodno ga napajcujes, so, biber, bijeli luk ono nozem ubacis u meso, zacini po zelji ( ja stavljam one provansalske trave, sve to utrljam u meso ...) masl ulje i pod sac prvo jaca vatra pa onda lagano sahatak ... zatim dodam povrce i jos sahatak ako treba i vise...nikad ne dodajem vodu mada mnogi dodaju.
Za prvi put poviruj svako po sata meso pa ako treba dodaj fildzan vode a kad dodas povrce onda nema brige, pusti povrce vodu.
Podsjetîla si me na nase predratne izlete i saceve.

Nekad sam znala ispeci cijelo jagnje ispod saca...

Lijepo se pocastite :thumbup:
Da probam i ja, ja sam inace zaduzen za onaj drugi dio a to je vatra i pecenje.
Mi smo koristili najvise telecu plecku ili od vrata, mogu komadi veci manji nije bitno. Meso se pripremi uz ulje i malo zacina pa se prvo poreda u tepsiju. Pripremi se razno povrce u zacinima i onda se reda preko mesa ili ako su komadi mesa manji onda se sve izmijesa i istrese u tepsiju.
Probao sam da na mjestu gdje je bila vatra razgrnem zar, stavim tepsiju, poklopim je i zagrnem u zar. Nije se mogla dovoljno peci odozdo pa sam presao(najbolje je da se moze kontrolisati pecenje) na sadzak(tronozac ispod tepsije). Tada mogu podbaciti zar ili izgrnuti, nasuti zar na tepsiju i sve je pod kontrolom. Nakon pola sata dizem poklopac i vidim sta se desava. Sve je porumenilo i ima i previse safta jer je i povrce i meso otpustilo. Ako hocu brze da to skinem, ja malo toga odvadim u serpu i ponovo tepsiju vratim na vatru. Nakon 15-20 min pogledam jos jednom a ono je sve porumenilo i nema safta da pliva ali je sve socno.

Moze se koristiti i starije meso(govedina, junetina) ali je onda proces drugaciji i ide prvo meso da bude napola peceno jer povrcu ne trea puno.
Vodu ne sipam za teletinu jer dok povrce pusti vodu i dok ona ispari i meso i povrce vec je peceno.

Probaj, moras malo i eksperimentisati.

Image

Image
Image
Image
To je to, nema dalje , pa se naumaces onog safta, sladi od mesa .

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#34441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 » 20/09/2019 21:50

Jao slika. Jao gozbe pa jbt.

shandrprcSA
Posts: 8478
Joined: 23/02/2013 08:16

#34442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA » 20/09/2019 21:56

ja bih se ubio sa ovim krompirom i paprikama :D

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 20/09/2019 21:56

insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:


shandrprcSA
Posts: 8478
Joined: 23/02/2013 08:16

#34445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by shandrprcSA » 20/09/2019 22:01

ja se zadovoljim malim stvarima :D

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#34446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 » 20/09/2019 22:02

Maraschino wrote:
insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:
Svaka cast. Gospoce si pravo. Nisi valjda ovo ispred kuce instaliro. Reci da nisi

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 22:13

Maraschino wrote:
Image
ja dobre li postavke :thumbup: jednostavnije a ukusnije nema :izet:

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#34448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by insomnia78 » 20/09/2019 22:14

Znaci da se ne postidis ugostiti englesku kraljicu

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 22:15

shandrprcSA wrote:ja se zadovoljim malim stvarima :D
mala janjka na raznju na primjer :wink: :mrgreen:

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#34450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 20/09/2019 22:17

insomnia78 wrote:
Maraschino wrote:
insomnia78 wrote:Jao slika. Jao gozbe pa jbt.
:lol:

:thumbup:
Svaka cast. Gospoce si pravo. Nisi valjda ovo ispred kuce instaliro. Reci da nisi
Objekat je u prirodi i ima dovoljno prostora.

Image

Post Reply