bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored
Ja volim i pobiberiti
Vidis kad ja pravim, a tako mi ostalo u sjecanju, pogaca je vruca I tad se I iskomada ( nesmije se sjeci nozem) a preliv je hladan.
Ja koristim mileram ( oko 300 gr ili po zelji manje/vise) uspem hladnog mlijeka taman toliko da se razrijedi mileram al ne da bude previse tecan, kasiku ulja , so I naravno sitno sjeckani bjeli luk.
Ovaj preliv se napravi kad se pogaca pravi, ili cak i ranije i ostavim ga u frizideru da ostane hladan I onda kad je pogaca ispecena I isjeckana zalijem i izmjesam...pokusao sam nagovorit gospoju da je pravim veceras al smo odustali, bit ce vruce.
sto se tice ovih sa krompirom...to se kod mene zvao zljevak I tradicionalno je dolazio iz hercegovine ( okruzen sam bio hercegovcima ).
nego nesto me j*** stomak danas i sjetim se sta je moja pokojna baba pravila kad je postila ili kad je nekog stomak bolio.
hljeb isjecen na tanke kriske, malo se pokvasi ali samo sa mokrom rukom se predje da malo dobije vlaznosti i malo stavis soli po njemu.
u tavi se ugrije malo ulja ( na malo vecoj temperature i ne puno da hljeb nebude premasan) i on da se taj hljeb brzo stavi na jednu stranu pa na drugu da upije masnoce sa obadvije strane i onda ga ostavis dok malo neporumeni jednako ...nista bolje meni za stomaka nema...