Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
mO k3
Posts: 31046
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#34401 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 20/09/2019 09:44

Euridika wrote:
biscanka2 wrote:
Munlajt wrote:Umutis gusto smjesu za palačinke. Jaje, voda, brašno, sol i par kapi ulja. Izlijes na pouljenu, vrelu tepsiju i peces dok ne porumeni, 15ak min.
U šerpici istopis puter, dodaš mlijeko, posolis i da prokljuca.
Izrežes uzljevak, zalijes mlijekom, premazes pavlakom :thumbup:
Ovo se kod nas zove kljukusa. :dajba: Ima i verzija sa krompirom. U tijesto ubacis u male kockice izrezata 2-3 krompirica (moja omiljena ). :koluta:
Kljukuša - naziv za jelo koje se u BiH pravi na barem 10 načina. Zavisno od regije u kojoj živiš. :lol:
Meni su svi ti uljevaci u suštini isti. Bilo da ih pravim sa ili bez krompira, ili da pravim sa tikvom ili zeljem. Dodaš ili oduzmeš jedan sastojak i eto ga novo jelo. :D :D
Jučer sam za ručak napravila kljukušu sa punoooo domaćeg krompira i 3 šačice brašna. Odlična ispala. Nisam slikala, sorry, nisam imala kad, odmah je pojeli. :D
bez sike ti ne vjeujem ....


User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#34402 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 20/09/2019 10:51

Euridika wrote: Kljukuša - naziv za jelo koje se u BiH pravi na barem 10 načina. Zavisno od regije u kojoj živiš. :lol:
Bas.... :thumbup:

bunk
Posts: 7214
Joined: 16/07/2016 19:58

#34403 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bunk » 20/09/2019 10:55

Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#34404 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 20/09/2019 11:37

bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
Krajiska verzija? :D :thumbup:

User avatar
Euridika
Globalna šefica
Posts: 7886
Joined: 25/08/2015 21:31

#34405 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika » 20/09/2019 12:00

Dori wrote:
bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
Krajiska verzija? :D :thumbup:
I hercegovačka. :thumbup:
A u Krajini imaju dvije verzije, jedna bez krompira i druga s malo krompira. U nekim dijelovima Krajine se te dvije verzije čak različito zovu. :-D

User avatar
wewa
Posts: 14343
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#34406 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 20/09/2019 12:11

bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
to se u sarajevskom podrucju zove komana kljukusa

ja od nje bjezim iz kuce

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#34407 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 20/09/2019 13:11

wewa wrote:
bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
to se u sarajevskom podrucju zove komana kljukusa

ja od nje bjezim iz kuce
:lol: Zbog bijelog luka?

User avatar
wewa
Posts: 14343
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#34408 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 20/09/2019 13:23

Dori wrote:
wewa wrote:
bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
to se u sarajevskom podrucju zove komana kljukusa

ja od nje bjezim iz kuce
:lol: Zbog bijelog luka?
si :cry:
kombinacija sirovog bijelog luka i mlijecnih proizvoda mi automatski izaziva mucninu :cry:

User avatar
exliberal-ex
Posts: 5741
Joined: 11/04/2013 00:01

#34409 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex » 20/09/2019 15:16

bunk wrote:Iskomadana prethodno ispecena tanka (da je nazovem pogaca) prelivena ugrijanom mjesavinom mlijeka,masnijeg kajmaka i bijelog luka,moze slucajno malo maslaca ..krompir tu nema sta traziti,osim ako je citav onako iz rerne izvadjen pa prilog pored :D
Ja volim i pobiberiti :D
Vidis kad ja pravim, a tako mi ostalo u sjecanju, pogaca je vruca I tad se I iskomada ( nesmije se sjeci nozem) a preliv je hladan.
Ja koristim mileram ( oko 300 gr ili po zelji manje/vise) uspem hladnog mlijeka taman toliko da se razrijedi mileram al ne da bude previse tecan, kasiku ulja , so I naravno sitno sjeckani bjeli luk.
Ovaj preliv se napravi kad se pogaca pravi, ili cak i ranije i ostavim ga u frizideru da ostane hladan I onda kad je pogaca ispecena I isjeckana zalijem i izmjesam...pokusao sam nagovorit gospoju da je pravim veceras al smo odustali, bit ce vruce. :D

sto se tice ovih sa krompirom...to se kod mene zvao zljevak I tradicionalno je dolazio iz hercegovine ( okruzen sam bio hercegovcima ).

nego nesto me j*** stomak danas i sjetim se sta je moja pokojna baba pravila kad je postila ili kad je nekog stomak bolio.

hljeb isjecen na tanke kriske, malo se pokvasi ali samo sa mokrom rukom se predje da malo dobije vlaznosti i malo stavis soli po njemu.
u tavi se ugrije malo ulja ( na malo vecoj temperature i ne puno da hljeb nebude premasan) i on da se taj hljeb brzo stavi na jednu stranu pa na drugu da upije masnoce sa obadvije strane i onda ga ostavis dok malo neporumeni jednako ...nista bolje meni za stomaka nema...

User avatar
moonca
Posts: 65873
Joined: 20/12/2016 20:16

#34410 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 15:32

exliberal-ex wrote:
hljeb isjecen na tanke kriske, malo se pokvasi ali samo sa mokrom rukom se predje da malo dobije vlaznosti i malo stavis soli po njemu.
u tavi se ugrije malo ulja ( na malo vecoj temperature i ne puno da hljeb nebude premasan) i on da se taj hljeb brzo stavi na jednu stranu pa na drugu da upije masnoce sa obadvije strane i onda ga ostavis dok malo neporumeni jednako ...nista bolje meni za stomaka nema...
Razumijem prepecen hljeb, ali zasto na ulju- meni je to tesko za 'problematican' stomak. :-)

User avatar
Euridika
Globalna šefica
Posts: 7886
Joined: 25/08/2015 21:31

#34411 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika » 20/09/2019 15:45

Ova diskusija oko kljukuše bi se vrlo lako mogla pretvoriti u onu ramazansku - kako se pravi prava topa. :lol:
Ma sve je to dobro, samo nek je ukusno i da se jede. :thumbup:

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109722
Joined: 14/08/2009 14:51

#34412 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 20/09/2019 15:47

A mogao je ko šta i vizuezlno...pajel..

Recimo, kakva pita...odavno nije bila :thumbup:

User avatar
mO k3
Posts: 31046
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#34413 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 20/09/2019 16:04

Image
vrganji , lisicarke i sampinjoni

User avatar
exliberal-ex
Posts: 5741
Joined: 11/04/2013 00:01

#34414 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex » 20/09/2019 16:06

moonca wrote:
exliberal-ex wrote:
hljeb isjecen na tanke kriske, malo se pokvasi ali samo sa mokrom rukom se predje da malo dobije vlaznosti i malo stavis soli po njemu.
u tavi se ugrije malo ulja ( na malo vecoj temperature i ne puno da hljeb nebude premasan) i on da se taj hljeb brzo stavi na jednu stranu pa na drugu da upije masnoce sa obadvije strane i onda ga ostavis dok malo neporumeni jednako ...nista bolje meni za stomaka nema...
Razumijem prepecen hljeb, ali zasto na ulju- meni je to tesko za 'problematican' stomak. :-)
Malo ulja da ga ono ganjas po tavi :) …. vjeruj mi da je , barem meni, melem za uznemiren stomak

User avatar
moonca
Posts: 65873
Joined: 20/12/2016 20:16

#34415 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 16:10

exliberal-ex wrote:
moonca wrote:
exliberal-ex wrote:
hljeb isjecen na tanke kriske, malo se pokvasi ali samo sa mokrom rukom se predje da malo dobije vlaznosti i malo stavis soli po njemu.
u tavi se ugrije malo ulja ( na malo vecoj temperature i ne puno da hljeb nebude premasan) i on da se taj hljeb brzo stavi na jednu stranu pa na drugu da upije masnoce sa obadvije strane i onda ga ostavis dok malo neporumeni jednako ...nista bolje meni za stomaka nema...
Razumijem prepecen hljeb, ali zasto na ulju- meni je to tesko za 'problematican' stomak. :-)
Malo ulja da ga ono ganjas po tavi :) …. vjeruj mi da je , barem meni, melem za uznemiren stomak
Ah.. meni je hljeb tezak... mada, dvopek je kao ok... inace, przeno je sto vecini smeta-ako su osjetljivi.. :-) ko ce ga znati.. :lol:

User avatar
moonca
Posts: 65873
Joined: 20/12/2016 20:16

#34416 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 16:11

mO k3 wrote:Image
vrganji , lisicarke i sampinjoni
.. :wink: -sta je ona 'loptica'

..................... da li je zbilja takva boja jela ili je do kamere??
:thumbup: :thumbup:
edit.. gllive- to bi bilo dobro uz moju veceru sinoc. grits


User avatar
moonca
Posts: 65873
Joined: 20/12/2016 20:16

#34418 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 16:38

Moze I to.. :thumbup:

.. :zoka: a, jel' ok za umakati u sos :oops:

Sinoc~~••• grits& povrce& shrimp..jedva jutro docekala da gricnem sta :lol:

Image

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34419 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 17:06

mO k3 wrote:
samsonsam wrote:dame, svaka cast sa pitama :thumbup:

@mO k3 dobar kuskus :thumbup: ...kolko placas smokve po komadu?
oko 65 feniga po komadu
ovdje su 50-60 eurocenti po komadu :-) ...nesto mi se ne da 3 eura za 5-6 komada a nemam pojma valjaju li sta :-x

btw gljive su ti mrak :thumbup: i naravno semmelknodel :) ...jesam ih puno napravio u nekakvoj mojoj sivoj proslosti...isto i knedle od krompira :izet:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#34420 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 20/09/2019 17:09

moonca wrote:Moze I to.. :thumbup:

.. :zoka: a, jel' ok za umakati u sos :oops:

Sinoc~~••• grits& povrce& shrimp..jedva jutro docekala da gricnem sta :lol:
slikica za uramiti :thumbup:


biscanka2
Posts: 1564
Joined: 07/04/2009 00:46

#34422 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by biscanka2 » 20/09/2019 17:49

Nama je mati znala i kljukusice praviti. Tijesto se u tavi, poput debljih palacinaka pece.Kad ih odredjenu kolicinu ispece onda fino rukom iskomada i sa maslacom i razrijednjenom kiselom vrhnjom polije. :-)
Ovo se sjetih jer neko ovdje rece da nema rernu za peci. :-D

User avatar
moonca
Posts: 65873
Joined: 20/12/2016 20:16

#34423 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 20/09/2019 17:59

samsonsam wrote:Image
````````` jesi li imao zivaca sjeckati krompiric ako, je ?? :lol:
.Jako lijepo izgleda... u centru si dodao kashiku pavlake...jel da... :oops: :lol:

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#34424 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 20/09/2019 18:05

nakon 100 slika kljukusa i kvrgusa itd, morala sam jednu i ja..
Image

User avatar
exliberal-ex
Posts: 5741
Joined: 11/04/2013 00:01

#34425 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex » 20/09/2019 18:08

biscanka2 wrote:Nama je mati znala i kljukusice praviti. Tijesto se u tavi, poput debljih palacinaka pece.Kad ih odredjenu kolicinu ispece onda fino rukom iskomada i sa maslacom i razrijednjenom kiselom vrhnjom polije. :-)
Ovo se sjetih jer neko ovdje rece da nema rernu za peci. :-D

To je meni mater znala napravit kad pravi pitu ili hljeb...samo ispece ko palacinke...uf :D

Post Reply