Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
pustopoljina
Posts: 14058
Joined: 19/05/2008 16:33

#33901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina » 06/09/2019 08:48

stakasa wrote:
mO k3 wrote:
stakasa wrote:Ima smisla. Sta ce ti i sahne i temeljac? Dodacu parmezan sigurno, mozda i safran
stavi i salbei neznam kako se kod nas zove, kroz sahne ce ti postati kremasto probaj :)
Je li salbei kadulja, zeleni hrapavi listovi sto se za pluca daje? Mogu probat da malo zamirise. Ali taj sahne, je li to tecno vrhnje? Meni se cini da sahne pise na onim malim mljekicima za kafu.
Ma probacu kako god, parmezan mi je asicare ovo ostalo cemo eksperimentisat. Nego de mi bolan taj recept za koljenice u rerni
Sahne/(schlag)obers/ vrhnje za kuhanje/slatko vrhnje/vrhnje za kafu
Salbei/žalfija/kadulja/salvia officinalis

Puru pravim na sve nacine i sa vodom i onim za supu i vrhnjem i mlijeko-voda-maslac...i sa parmezanom...i po naski...i mrkva-grasak-zacini pa u rernu...i kad ostane pure ili nekad namjerno jos parmezana, pa na kocke (pravilno casom vaditi :-) ) talere u tavu..al' to uz rucak..
A moze se visak u kesu, pa valjak formirati i u frizider...pa sjeci sebi kriske i preprziti u tavi..kroz brasno provuci da dobije koricu...al to ne radim.


User avatar
stakasa
Posts: 8769
Joined: 14/11/2013 11:23

#33902 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 06/09/2019 08:58

Ma ja, eksperimentisacu. Vala je tesko i pogrijesit. Je li kukuruzno brasno imalo zdravije od psenicnog, je li zdravo jesti puru?

User avatar
pustopoljina
Posts: 14058
Joined: 19/05/2008 16:33

#33903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina » 06/09/2019 09:04

stakasa wrote:Ma ja, eksperimentisacu. Vala je tesko i pogrijesit. Je li kukuruzno brasno imalo zdravije od psenicnog, je li zdravo jesti puru?
U osnovi je isto: skrob je skrob.
Ali: kukuruz je bez glutena i ima vise vlakana (griz)..psenica bi trebala imati vise b vit, ali samo integralno..

User avatar
stakasa
Posts: 8769
Joined: 14/11/2013 11:23

#33904 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 06/09/2019 09:16

pustopoljina wrote:
stakasa wrote:Ma ja, eksperimentisacu. Vala je tesko i pogrijesit. Je li kukuruzno brasno imalo zdravije od psenicnog, je li zdravo jesti puru?
U osnovi je isto: skrob je skrob.
Ali: kukuruz je bez glutena i ima vise vlakana (griz)..psenica bi trebala imati vise b vit, ali samo integralno..
:thumbup:
Promjenit nekad kako god

User avatar
stakasa
Posts: 8769
Joined: 14/11/2013 11:23

#33905 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 06/09/2019 09:22

samsonsam wrote:
stakasa wrote:Image

dobar karfiol :thumbup:
Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]

User avatar
Loo
Posts: 6451
Joined: 09/04/2012 12:10

#33906 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo » 06/09/2019 09:24

Dobre vam ove koljenice :mrgreen:
Ja bih pure mogla svaki dan .na sve nacine.. :srce:

Zemicke
.jecmeno.razevo.zobeno.heljdino.speltino brasno+mljeveni lan

Image
#furka#hranimosezdravo# :skoljka:

Image

User avatar
Nisrin
Posts: 5501
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#33907 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin » 06/09/2019 11:55

samsonsam wrote:
i jos domaci somun pa opleti :) :thumbup:

Kakav somun, ovo se jede bez icega :D ....royal mix povrca, baby mrkve, mahune, teletina, junetina, ajvar, zacini, paradajz sos i bez somuna je milion kcal :D

@LOO, kako ti ispadnu ove zemicke ovako cvrste, ne raspadaju se? Jesu li mekane unutra? KOd mene nejestivo kad po hrono bilo sta pravim :D
Imam sva brasna, ali nikako da potrefim recept

User avatar
Loo
Posts: 6451
Joined: 09/04/2012 12:10

#33908 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Loo » 06/09/2019 12:03

Nisrin .. Psilijum :mrgreen: u njemu je tajna
( zaboravila ga napisati :lol: )

User avatar
pustopoljina
Posts: 14058
Joined: 19/05/2008 16:33

#33909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina » 06/09/2019 14:57

stakasa wrote:
samsonsam wrote:
stakasa wrote:Image

dobar karfiol :thumbup:
Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]
Ko i krompir...
Variras sosove:
Ja volim curry ..znaci sve to mljekasto (slatko i kiselo vrhnje, sir rendani, tj. Parmezan,) plus brdo curry-ja
Onda -sve isto plus brdo bijelog luka, aleva paprika..
Ili sve isto plus neka mjesavina zacina...talijanska, provansalska, grill...ma sta ti mirise
Sve je to nekakav fol besamela.
Mozes 0,1%masnoce kupovati...but...why :skoljka:

Najlajt verzija, a peceno, je prokuhati, pa u ulje, parmezan, biber pomijesati i ispeci u rerni na papiru za pecenje.
I volim pohovani karfiol i pakoras da je karfiol unutra. I musaku od karfiola.
I ima jedno vegansko jelo, skuhas karfiol, a napravis sam sos sa djumbirom, bijelim lukom, sos-paradajzom,rizinim sirupom...uh...mislim da je neka kopija chicken teriyaki...

User avatar
stakasa
Posts: 8769
Joined: 14/11/2013 11:23

#33910 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 06/09/2019 16:11

Nisam jos spreman za ove najlajt verzije, mozda i do toga nekad dodem. Ma ovako cu ko sto si napisala, hvala legendo :thumbup:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#33911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 06/09/2019 19:27

stakasa wrote: Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]
kao sto pustopoljina vec navede,varijaj sa sosovima a sa kojim god sosom da napravis bice masno ako ide kajmak/sir/mlijke za kuhanje ili besamel...ali karfiolu to i treba inace bude kao da si casu vode popio :wink:

ja karfiol koristim samo kao prilog,znaci skuhan u slanoj vodi a musaku od karfiola nisam ,jedno 30-35 godina pravio :oops: ...a probaj jer nije losa

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#33912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 06/09/2019 19:29

Loo wrote:Dobre vam ove koljenice :mrgreen:
Ja bih pure mogla svaki dan .na sve nacine.. :srce:

Zemicke
svaka ti cast :thumbup:

p.s. ja uvijek za tebe navijam :wink: :lol:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#33913 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 06/09/2019 19:30

Nisrin wrote:
samsonsam wrote:
i jos domaci somun pa opleti :) :thumbup:

Kakav somun, ovo se jede bez icega :D ....royal mix povrca, baby mrkve, mahune, teletina, junetina, ajvar, zacini, paradajz sos i bez somuna je milion kcal :D
ma pusti kalorije, sta je sa mochom, valja to poumakat :mrgreen:

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#33914 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 06/09/2019 19:32

pravi li ko od vas "babe" ? il' kako se vec zovu u vasem kraju

Image

Image

mi ih obozavamo al' eto sve se nesto zaboravi :)

User avatar
pizarro
Posts: 4064
Joined: 11/01/2018 21:33
Location: Ruhrgebiet

#33915 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pizarro » 06/09/2019 19:55

a sta ti je to, krompir?

zizi505
Posts: 8173
Joined: 25/04/2011 14:06

#33916 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 07/09/2019 08:31

Od jutros
Čaj od sveže metvice i voćna salata sa grejpom, breskvom i nektarinom, te malo šumskog meda

Image


I pita leza ili lezi baba
Image

User avatar
Miss Moonlight
Posts: 10347
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#33917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Miss Moonlight » 07/09/2019 08:50

Zizi vrijedna na sabahu...uh kako bih ti se sad na dorucak privalila :)

User avatar
biggrin
Posts: 3450
Joined: 23/11/2010 09:47

#33918 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by biggrin » 07/09/2019 10:20

Loo wrote:Nisrin .. Psilijum :mrgreen: u njemu je tajna
( zaboravila ga napisati :lol: )
tacno sam znao da je psilijum! :gugladavidistajeuopsteto:

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#33919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 07/09/2019 10:22

sta su babe? izgleda kao krompir u krusnim mrvicama, pa zapecen?
@zizi, kakva je ovo pita? nikad cula :D

User avatar
Miss Moonlight
Posts: 10347
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#33920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Miss Moonlight » 07/09/2019 10:33

Zovu to uzljevak, struganica, baka...kako u kojem dijelu bosne.

Ja je pravim tako sto izrendam krompir, dodam vecu glavicu luka, vegetu,sol, biber, supenu kašiku pavlake, jedno jaje, prašak za pecivo i malo brašna.
Pouljim tepsiju, stavim smjesu, koja ne treba biti previse gusta, rasporedim po tepsiji, naspem ulja u ruku i premazem lagano povrsinu i pečem na 250 stepeni dok ne dobije zlatnu,rumenu boju. Kako je samo to ukusno, od kad nisam pravila :-)

zizi505
Posts: 8173
Joined: 25/04/2011 14:06

#33921 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 07/09/2019 12:12

@adda_sa
Jedna vrsta uljevaka ili uzljevaka (kod nas svaga regija ima drugačiji način kako ovo zove)...ima naziv i razljevak
Uglavnom ja sve vrste uljevaka pravim odokativno. :D

Recept za ovu: troje jaja, otprilike po čaša gušćeg jogurta, mlijeka i vode, malo ulja, kukuruzno brašno, izrendana bundava (mogu i tikvice). Imala sam i mladog sira kojem je vrijeme bilo da se pojede, pa i njega ubacila.

Kada pravim uljevake, tepsiju namažem s uljem i ugrijem u rerni, te na vrelu istresem smjesu. Pečem je prvo na 250° da porumeni, pa onda smanjim na 180°.
A opet temperaturu regulišeš spram svoje rerne.

Uglavnom s uljevacima imaš slobodu da eksperimentišeš po svojim željana. Imaš opciju i bez bundave, a tada je pravim samo s jogurtom ili kiselim mlijekom.
Ima varijanta i sa žarom, blitvom ili špinatom, pa sa različitim kombinacijama brašna, sireva...

Pustiš mašti na volju...

User avatar
moonca
Posts: 65872
Joined: 20/12/2016 20:16

#33922 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 07/09/2019 13:59

Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..Image

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10220
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#33923 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 07/09/2019 16:25

moonca wrote:Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..Image
Kako ga susis?

User avatar
moonca
Posts: 65872
Joined: 20/12/2016 20:16

#33924 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 07/09/2019 16:41

GandalfSivi wrote:
moonca wrote:Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..[img]hg]
Kako ga susis?
..Ovako. nekoliko dana - moze i dok se ne pojavi 'siva'na gubovima.. vidish boje... :-D


Post Reply