Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
exliberal-ex
Posts: 5683
Joined: 11/04/2013 00:01

#33801 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex » 03/09/2019 01:27

GandalfSivi wrote:
exliberal-ex wrote:Nije kuhanje ali...50 l paradajz sosa i 18 l sjeckanog...to je moj danasnji uspjeh....dosta za ovu zimu :)
Pika se ako je domaci paradajz :)
Otisli na lokalnu farmu...jedno 20 km od punicine kuce...3 bushell...kako se to kod nas kaze..gajbe...dobar paradajz ove godine...ispao sos pravo gust ...al sam poginuo vala


User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#33802 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 03/09/2019 16:45

SmokingMan wrote:Sve mogu shvatit ali luk u puri,isto kao kada bi preko pečene janjetine prelio topljenu čokoladu.... :D
you know nothing smokingman :wink: :mrgreen:

cuj janjetinu samo cokoladom prelit' :-) ...to se radi sa mentom i cokoladom :izet:

Image

User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#33803 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 03/09/2019 16:58

.................probajte cokoladu za kuvanje dodati pasulju--- :thumbup:

User avatar
Trafalgar Law
Posts: 15022
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: Stick to the VPN protocol.

#33804 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Trafalgar Law » 03/09/2019 17:15

samsonsam wrote:
SmokingMan wrote:Sve mogu shvatit ali luk u puri,isto kao kada bi preko pečene janjetine prelio topljenu čokoladu.... :D
you know nothing smokingman :wink: :mrgreen:

cuj janjetinu samo cokoladom prelit' :-) ...to se radi sa mentom i cokoladom :izet:

Image
Haj šuti i idi jedi pura s' Luk. :D

Vi iste normalni sa tim kulinarskim vratolomijama. :lol:

User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#33805 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 03/09/2019 17:41

Upravo: cudna kombinacija, Ali dobra :-D

Sushi riza& kuvana jaja .LD& salata, mrkvica

Image

User avatar
Miss Moonlight
Posts: 10342
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#33806 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Miss Moonlight » 03/09/2019 18:00

Čokoladu u pasulj? :shock:
Salatu ili varivo? Zezaš se?

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#33807 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 03/09/2019 18:21

cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah? :shock:

User avatar
zlo zlo
Posts: 4489
Joined: 28/10/2012 16:01

#33808 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 03/09/2019 19:03

moji papagaji bi navalili na monikinu zdjelicu :lol: :lol:

User avatar
stakasa
Posts: 8765
Joined: 14/11/2013 11:23

#33809 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 03/09/2019 19:42

Image
Last edited by stakasa on 04/09/2019 09:54, edited 2 times in total.


User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#33811 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 04/09/2019 02:05

adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah? :shock:
Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice -- :thumbup:
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...

Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..


User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#33813 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 04/09/2019 06:20

:roll:
..kako unisti onako lijepu , hrskavu salatu...

:lol: --jah... salim se -- super si ovo spremio-- kozice blage ,onda kobasica -presjece.. :-) drz nedaj -- ode sve .. :gladna:

User avatar
MarlboroGold
Posts: 18371
Joined: 24/06/2013 17:14
Location: Chaos Sanctuary

#33814 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by MarlboroGold » 04/09/2019 08:08

moonca wrote:
adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah? :shock:
Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice -- :thumbup:
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...

Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..
fuj

isto kao ona pineapple pizza :-)

Image

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#33815 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 04/09/2019 09:36

moonca wrote:
adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah? :shock:
Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice -- :thumbup:
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...

Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..
nisam probala nijednu od navedenih stvari,ali ova piletina mi zvuci ok, mozda jos kuskusa kao prilog... mmm
jeste da sam voljna sve probati,makar jednom, i jesti neke friki kombinacije, ali opet..hmm.. moram priznati da sam bas skepticna u vezi graha i cokolade :D mislis li hladni kuhani grah kao za salate,ili grah corba? :-?
@gandalf - kozice mmmm :srce:
@stakasa- ucini mi se musaka na prvi pogled,ali nije.. zapecena cvjetaca,jelde?

User avatar
stakasa
Posts: 8765
Joined: 14/11/2013 11:23

#33816 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa » 04/09/2019 09:55

Da, zapeceni karfiol, turski neki recept. Fino ispalo ali pomasno

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#33817 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 04/09/2019 12:26

Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...

User avatar
pustopoljina
Posts: 14058
Joined: 19/05/2008 16:33

#33818 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina » 04/09/2019 12:29

GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
E ima neko perzijsko jelo...dok sam jos jela meso...
Ide puno luka, ali ne da bude staklast, nego jace preprzeno, ide piletina, sa kozom...i idu te neke maleske suhe kisele sljive...zaboravila sam i da li ide suhi limun..
I Zaboravila sam kako se zove :(
I uz to basmati riza, al' na dnu res, sa kojom kriskom krompira, isto res...jelo boli glava.

User avatar
mO k3
Posts: 31000
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#33819 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 04/09/2019 12:37

GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
cek cek pile/kokos mislis??

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#33820 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 04/09/2019 12:53

mO k3 wrote:
GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
cek cek pile/kokos mislis??
Sta cu drugo, noja jos nisam pokusao skuhati :D

User avatar
mO k3
Posts: 31000
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#33821 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 04/09/2019 13:02

GandalfSivi wrote:
mO k3 wrote:
GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
cek cek pile/kokos mislis??
Sta cu drugo, noja jos nisam pokusao skuhati :D
E oci moje onda nisi znao spremiti pilence :))


ja ga spremim ovako

1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence :)
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu :) dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu :). 45 minuta i to je to

ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom

User avatar
moonca
Posts: 65677
Joined: 20/12/2016 20:16

#33822 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 04/09/2019 13:22

Probala sam --brine--- curetinu- nisam primjetila razliku.... sto se tice piletine--meni je kuvana najukusnija i to pripremljena u ''pretis' loncu -- uglavnom je takvu i jedem ... no, ako cu u rerni- onda kao i meso -- osusiti je u frizideru nekoliko dana -kada promjeni boju -- bude crvena - 10 minuta prije je pokvarena-- :lol: je pripremiti-- najukusnija..

User avatar
mO k3
Posts: 31000
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#33823 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 04/09/2019 14:37

moonca wrote:Upravo: cudna kombinacija, Ali dobra :-D

Sushi riza& kuvana jaja .LD& salata, mrkvica

Image
Kapljica ulja :mrgreen:

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#33824 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 04/09/2019 14:41

mO k3 wrote: ja ga spremim ovako

1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence :)
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu :) dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu :). 45 minuta i to je to

ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom
samo jedno brzinsko pitanje. cemu to natapanje pileta u slanoj vodi? u cemu je fazon?

User avatar
mO k3
Posts: 31000
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#33825 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 04/09/2019 14:47

adda_sa wrote:
mO k3 wrote: ja ga spremim ovako

1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence :)
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu :) dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu :). 45 minuta i to je to

ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom
samo jedno brzinsko pitanje. cemu to natapanje pileta u slanoj vodi? u cemu je fazon?
Prevod google

meso prije kuhanja učinkovit je način za povećanje sočnosti i nježnosti mesa prije pečenja. Ovo je posebno važno kod piletine jer se ona često osuši u pećnici. Umetanje mesa u slanu vodu uzrokuje da piletina osmozom upije dio vode, što ga čini sočnijim kada se skuha



Recept je provjeren vise puta :)

Post Reply