Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Euphoria
- Posts: 10638
- Joined: 15/11/2018 23:40
- Location: Samo drsko na fin način!
#33801 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Čokoladu u pasulj?
Salatu ili varivo? Zezaš se?
Salatu ili varivo? Zezaš se?
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#33802 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah?
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#33803 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
moji papagaji bi navalili na monikinu zdjelicu
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#33804 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Last edited by stakasa on 04/09/2019 09:54, edited 2 times in total.
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#33806 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice --adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah?
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...
Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..
- GandalfSivi
- Posts: 18222
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#33807 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ubih se svega mi...
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#33808 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..kako unisti onako lijepu , hrskavu salatu...
--jah... salim se -- super si ovo spremio-- kozice blage ,onda kobasica -presjece.. drz nedaj -- ode sve ..
- MarlboroGold
- Posts: 21563
- Joined: 24/06/2013 17:14
- Location: Chaos Sanctuary
#33809 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
fujmoonca wrote:Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice --adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah?
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...
Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..
isto kao ona pineapple pizza
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#33810 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nisam probala nijednu od navedenih stvari,ali ova piletina mi zvuci ok, mozda jos kuskusa kao prilog... mmmmoonca wrote:Sve sto si nabrojala su -perfektne kombinacije... posebno sos od brusnica...ah... suve sljive -cream i biftek od gice --adda_sa wrote:cula sam za piletinu sa suhim vocem i bademima, svinjetinu sa sosom od sljiva.. ima i onaj americki fazon puretine sa sosom od brusnica za thanksgiving... ali cokolada u grah?
probaj narendati cokolade u pasulj -pri kraju kuvanja...
Meksikanci imaju sos -mole-- i tu je cokolada..
jeste da sam voljna sve probati,makar jednom, i jesti neke friki kombinacije, ali opet..hmm.. moram priznati da sam bas skepticna u vezi graha i cokolade mislis li hladni kuhani grah kao za salate,ili grah corba?
@gandalf - kozice mmmm
@stakasa- ucini mi se musaka na prvi pogled,ali nije.. zapecena cvjetaca,jelde?
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#33811 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Da, zapeceni karfiol, turski neki recept. Fino ispalo ali pomasno
- GandalfSivi
- Posts: 18222
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#33812 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#33813 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
E ima neko perzijsko jelo...dok sam jos jela meso...GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
Ide puno luka, ali ne da bude staklast, nego jace preprzeno, ide piletina, sa kozom...i idu te neke maleske suhe kisele sljive...zaboravila sam i da li ide suhi limun..
I Zaboravila sam kako se zove
I uz to basmati riza, al' na dnu res, sa kojom kriskom krompira, isto res...jelo boli glava.
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#33814 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
cek cek pile/kokos mislis??GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
- GandalfSivi
- Posts: 18222
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#33815 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sta cu drugo, noja jos nisam pokusao skuhatimO k3 wrote:cek cek pile/kokos mislis??GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#33816 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
E oci moje onda nisi znao spremiti pilence )GandalfSivi wrote:Sta cu drugo, noja jos nisam pokusao skuhatimO k3 wrote:cek cek pile/kokos mislis??GandalfSivi wrote:Vala, s cim god pravite pile (ako nije preliv) pile ostaje pile. Ja ga u slow cookeru 12 sati kuhao sa suhim sljivama, apsolutno nikakve razlike. S druge strane, janje kada pogleda recimo kajsiju, cijelo odmah mirise na istu...
ja ga spremim ovako
1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu . 45 minuta i to je to
ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#33817 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Probala sam --brine--- curetinu- nisam primjetila razliku.... sto se tice piletine--meni je kuvana najukusnija i to pripremljena u ''pretis' loncu -- uglavnom je takvu i jedem ... no, ako cu u rerni- onda kao i meso -- osusiti je u frizideru nekoliko dana -kada promjeni boju -- bude crvena - 10 minuta prije je pokvarena-- je pripremiti-- najukusnija..
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#33818 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kapljica uljamoonca wrote:Upravo: cudna kombinacija, Ali dobra
Sushi riza& kuvana jaja .LD& salata, mrkvica
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#33819 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samo jedno brzinsko pitanje. cemu to natapanje pileta u slanoj vodi? u cemu je fazon?mO k3 wrote: ja ga spremim ovako
1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu . 45 minuta i to je to
ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#33820 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Prevod googleadda_sa wrote:samo jedno brzinsko pitanje. cemu to natapanje pileta u slanoj vodi? u cemu je fazon?mO k3 wrote: ja ga spremim ovako
1 litru vode ili vise stavim 70g soli u jednu posudu omjer je 7% soli uvijek ma koliko god da stavis vode . U to stavim pile jedan dan , uzmi organsko pilence
izvadi pile osusi ga sa vani , unutra stavis organski limun thymain i pile u rernu dva sata na 70°C onda izvadis pile 45 minuta da se meso opusti , sporet zagrijes na 180°C pile premazes sa butrom i onda gurnes pile u rernu . 45 minuta i to je to
ah da limun prije nego sto ga stavis u pilence izbusi na vise mjesta cackalicom
meso prije kuhanja učinkovit je način za povećanje sočnosti i nježnosti mesa prije pečenja. Ovo je posebno važno kod piletine jer se ona često osuši u pećnici. Umetanje mesa u slanu vodu uzrokuje da piletina osmozom upije dio vode, što ga čini sočnijim kada se skuha
Recept je provjeren vise puta
- Mis mekinjas
- Posts: 42259
- Joined: 01/07/2009 22:33
- Location: U svemiru ili u Krležinim romanima
#33821 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Buraz ne znam sta da mislim. Oko pileta 100 drama i jednako toliko losih teorija.
- adda_sa
- Posts: 830
- Joined: 11/03/2006 21:52
- Location: where my friends are
#33822 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
neko je trazio nes na kasiku
- stakasa
- Posts: 8959
- Joined: 14/11/2013 11:23
#33823 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Je li ono Gandalf rece da u janjetinu stavlja kajsiju? Imam dvije koljenice, evo sam ih mariniro sad ce u serpu i pod poklopac. S povrcem. Ako imate konkretnih prijedloga sta i kako pozurite
-
- Posts: 9793
- Joined: 23/02/2013 08:16
#33824 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samo ih pusti na laganoj vatri
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#33825 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..samo ruzmarin i bijeli luk.stakasa wrote:Je li ono Gandalf rece da u janjetinu stavlja kajsiju? Imam dvije koljenice, evo sam ih mariniro sad ce u serpu i pod poklopac. S povrcem. Ako imate konkretnih prijedloga sta i kako pozurite
I peces u rerni??