Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12501 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 21:35

ja neki dan pravila ovaj kolac, odlican je, toplo preporucujem :)

pravila sam samo pola mjere tj jednu koru i cijeli fil tako da sam prelila kolac i po vrhu ovim filom umjesto glazure i bilo je dobro

preukusan je sam se topi, umjesto margarina sam stavila maslac

http://www.coolinarika.com/recept/731646/

Image

Image


Ambrozija
Posts: 2846
Joined: 20/01/2010 18:34
Location: Sarajevo

#12502 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Ambrozija » 24/11/2014 21:41

vazi wrote:ja neki dan pravila ovaj kolac, odlican je, toplo preporucujem :)

pravila sam samo pola mjere tj jednu koru i cijeli fil tako da sam prelila kolac i po vrhu ovim filom umjesto glazure i bilo je dobro

preukusan je sam se topi, umjesto margarina sam stavila maslac

http://www.coolinarika.com/recept/731646/
8 cokolada :shock:

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12503 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 21:49

Ambrozija wrote:
vazi wrote:ja neki dan pravila ovaj kolac, odlican je, toplo preporucujem :)

pravila sam samo pola mjere tj jednu koru i cijeli fil tako da sam prelila kolac i po vrhu ovim filom umjesto glazure i bilo je dobro

preukusan je sam se topi, umjesto margarina sam stavila maslac

http://www.coolinarika.com/recept/731646/
8 cokolada :shock:
mislim da je greska, mozda se misli na 8 rebara , ja sam stavila 100 gr cokolade za kuhanje i bilo je dobro

na mojoj slici kolac nije tako izgledan jer nismo mogli docekati da se ohladi :) jako ukusan kolac i brz za napraviti.

Ambrozija
Posts: 2846
Joined: 20/01/2010 18:34
Location: Sarajevo

#12504 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Ambrozija » 24/11/2014 22:08

vazi wrote:
Ambrozija wrote:
vazi wrote:ja neki dan pravila ovaj kolac, odlican je, toplo preporucujem :)

pravila sam samo pola mjere tj jednu koru i cijeli fil tako da sam prelila kolac i po vrhu ovim filom umjesto glazure i bilo je dobro

preukusan je sam se topi, umjesto margarina sam stavila maslac

http://www.coolinarika.com/recept/731646/
8 cokolada :shock:
mislim da je greska, mozda se misli na 8 rebara , ja sam stavila 100 gr cokolade za kuhanje i bilo je dobro

na mojoj slici kolac nije tako izgledan jer nismo mogli docekati da se ohladi :) jako ukusan kolac i brz za napraviti.
Hvala ti, malo sam se sokirala. Izgleda savrseno na tvojim fotografijama. :)

User avatar
putujucidzindas
Posts: 889
Joined: 24/07/2006 20:41
Location: SA

#12505 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by putujucidzindas » 24/11/2014 22:15

Stoji u komentarima pojasnjenje - 8 cokolada x 100 g. CIni mi se da sam upravo takvu nedavno i probala :D

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12506 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 22:16

hvala @ambrozija :)

kolac je zaista dobar samo mozda se moze izbjeci ono posipanje cokoladnim mlijekom, sljedeci put nemam namjeru to zalijevati, mislim sasvim je dovoljan ovaj fil. A oprobat cu i samo jednu koru i ovaj fil preliti preko a ne filovati u sredinu, mislim da moze i tako kao neke stange.

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12507 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 22:20

putujucidzindas wrote:Stoji u komentarima pojasnjenje - 8 cokolada x 100 g. CIni mi se da sam upravo takvu nedavno i probala :D
:shock: :lol: nisam citala pojasnjenja

bome je meni sa 100 gr bio kolac odlican , da provjerim tablu , pardon 200 gr cokolade (ovdje je jedna tabla 200gr) i nije bilo potrebe za vise..ne znam na sto bi to licilo sa 800 gr cokolade, kakav je taj sto si probala :D

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12508 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 22:24

evo citam i j akomentare na colinarki stvarno 800 gr cokolade :D

ja sam recept dobila iz mostara , malo je drugaciji pa sam potrazila na netu i naisla na ovaj coolinarkin. ali sam mislila da je greska u cokoladi i da se radi o rebrima pa sam ja velikodusno, "dijasposrski" :D povecala " :-) kolicinu na 200 gr :D

nisam mutila odvojeno zumanjke i bjelanjke vec sve zajedno

edit: mostarski recept:

Biskvit :

8 kom jaja 200 gr šećera 250 gr margarina 2 kom čokolade za kuhanje od 100gr 4 kašike brašna 1 kom prašak za pecivo
Zaljev :
0.2 dcl čokoladno mlijeko
Krema :
1l slatkog vrhnja 4 kom čokolade za kuhanje od 100gr

Priprema
1
Umutiti snijeg od 8 bjelanjaca.
2
Izmiksati 8 žumanjaka sa 200gr šećera.
3
Dodati 2 otopljene čokolade izmiješane sa margarinom, zatim 4 kašike
4
brašna sa praškom za pecivo.
5
Dodati ulupane bjelanjke i peći.
6
Kada se ispeče zaliti čokoladnim mlijekom.
7
Kremu staviti kuhati kad vam je kolač skoro pečen.
8
1l slatkog vrhnja staviti samo da prokuha sa 4 čokolade.
9
Vrelu kremu lagano sipati preko toplog (ne vrelog!) kolača.
10
Ohladiti na sobnoj temperaturi i staviti u frižider da se krema stisne.
Posluživanje
Krema je potpuno tečna dok je vruća, ali poslije par sati se se učvrsti.
Last edited by vazi on 24/11/2014 22:31, edited 1 time in total.

User avatar
putujucidzindas
Posts: 889
Joined: 24/07/2006 20:41
Location: SA

#12509 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by putujucidzindas » 24/11/2014 22:30

odlican, mnogo jak, samo za velike cokoladoljupce

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12510 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 24/11/2014 22:32

putujucidzindas wrote:odlican, mnogo jak, samo za velike cokoladoljupce
znaci da nista ne mijenjam :lol:

User avatar
glossyB
Posts: 209
Joined: 17/03/2013 13:50
Location: Sarajevo

#12511 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by glossyB » 26/11/2014 10:28

Pizza :mrgreen:

Image

dpjokala26
Posts: 722
Joined: 23/02/2011 14:34

#12512 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by dpjokala26 » 26/11/2014 11:06

vazi wrote:
Ambrozija wrote:
vazi wrote:ja neki dan pravila ovaj kolac, odlican je, toplo preporucujem :)

pravila sam samo pola mjere tj jednu koru i cijeli fil tako da sam prelila kolac i po vrhu ovim filom umjesto glazure i bilo je dobro

preukusan je sam se topi, umjesto margarina sam stavila maslac

http://www.coolinarika.com/recept/731646/
8 cokolada :shock:
mislim da je greska, mozda se misli na 8 rebara , ja sam stavila 100 gr cokolade za kuhanje i bilo je dobro

na mojoj slici kolac nije tako izgledan jer nismo mogli docekati da se ohladi :) jako ukusan kolac i brz za napraviti.
citala sam komentare na kulinarici,mislim da se radi bas o osam cokolada...al na duplu mjeru od tvoje.znaci da si ti trebala staviti cetiri milke. :)

User avatar
S4mpion
Posts: 16495
Joined: 24/11/2011 21:16

#12513 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by S4mpion » 26/11/2014 14:33

@vazi,
kolač je boli glava, aferim. :thumbup:

@glossyB,
ovo ko da je ekspert pravio :thumbup:

User avatar
glossyB
Posts: 209
Joined: 17/03/2013 13:50
Location: Sarajevo

#12514 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by glossyB » 26/11/2014 14:43

S4mpion wrote:@vazi,
kolač je boli glava, aferim. :thumbup:

@glossyB,
ovo ko da je ekspert pravio :thumbup:
Hvala :D Volim kuhati, tako hvala na lijepim rijecima :thumbup:

User avatar
Angel_of...
Posts: 310
Joined: 24/07/2009 18:43

#12515 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Angel_of... » 26/11/2014 15:22

Dajte dobar recept za pizza tijesto i način pečenja. Kako god uradim, ispadne tvrda nekakva:S

User avatar
glossyB
Posts: 209
Joined: 17/03/2013 13:50
Location: Sarajevo

#12516 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by glossyB » 26/11/2014 16:30

Ja koristim: brasno meni je najbolje mlin majic oko 400-500 g zavisi koliku pizzu pravim, mlijeko 200 ml, pola svjezeg kvasca, 1 kasiku meda, malo soli i stavim origano i bosiljak u tijesto. Znaci brasno pomjesam sa origanom, bosiljkom i soli, a kvasac i med sa mlakim mlijekom koje ostavim 10-ak minuta da se kvasac rastvori i sve pomjesam sa brasnom i zacinima i ostavim na toplo mjesto nekih 30-ak minuta i svaki put bude savrseno :)

Sto se tice nacina pecenja pecem 5 min na 250 C i smanjim na 200 jos 25 min, samo u posljednih 5 min ukljucim ventilator :)

User avatar
otherside
Posts: 4879
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

#12517 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by otherside » 26/11/2014 19:10

pola sata za pizzu? :shock:
ja pecem pizzu 10-14 min a pravim u plehu koji je sirine pecnice.

User avatar
glossyB
Posts: 209
Joined: 17/03/2013 13:50
Location: Sarajevo

#12518 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by glossyB » 26/11/2014 19:25

Kod mene je 30 min tako mi je jos mama pravila i ja sam od nje to 'pokupila' i nikad nisam imala problema sa pizzom ;)

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#12519 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi » 26/11/2014 19:33

slucajno sam imal apriliki rucati sam jednim pizzamajstorom, pizzaiolo pa kaze da je neophodno maslinovo ulje u tijestu, 2-3 kasike (on stavlja 5-6 supenih kasika) djevicanskog maslinovog ulja, kaze to daje peceneom tijestu onu lijepu hrskavost. Isto tako kaze da je bolje zamijesiti tijesto s manje germe i ostaviti duze da nadolazi jer je to kao glavni "saveznik" pizze, on preporucuje da se zamijesi veceras za sutra i da se ostavi u frizider preko noci pa onda ujutro na sobnu temp. I naravno u germu so i malo secera kao i u vecinu dizanih tijesta.

User avatar
[email protected]
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

#12520 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by [email protected] » 27/11/2014 09:30

poceo je na RTL-u Tri, dva, jedan peci! Taman da se debljamo preko zime :D :-D

User avatar
cappuccino
Posts: 312
Joined: 13/05/2010 13:15
Location: Wonderland

#12521 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by cappuccino » 28/11/2014 16:49

Lijena pita po ovom receptu:
http://namirnice.ba/magazin/brza-lijena ... ka-recept/

Image

Brašno sam stavila oštro, umjesto jednog-dvoje jaja, u jabuke sam stavila samo vanili šećer jer ne volim preslatko i posula na kraju kolač šećerom u prahu (to nije pisalo u receptu). Cimeta sam stavila kašiku, malo mi bilo kašičica, ali to po ukusu, kako ko voli. :)

dpjokala26
Posts: 722
Joined: 23/02/2011 14:34

#12522 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by dpjokala26 » 28/11/2014 23:04

glossyB wrote:Ja koristim: brasno meni je najbolje mlin majic oko 400-500 g zavisi koliku pizzu pravim, mlijeko 200 ml, pola svjezeg kvasca, 1 kasiku meda, malo soli i stavim origano i bosiljak u tijesto. Znaci brasno pomjesam sa origanom, bosiljkom i soli, a kvasac i med sa mlakim mlijekom koje ostavim 10-ak minuta da se kvasac rastvori i sve pomjesam sa brasnom i zacinima i ostavim na toplo mjesto nekih 30-ak minuta i svaki put bude savrseno :)

Sto se tice nacina pecenja pecem 5 min na 250 C i smanjim na 200 jos 25 min, samo u posljednih 5 min ukljucim ventilator :)
probaj da zakuhas tijesto sa mineralnom vodom a ne mlijekom,pomenut ces me. :)

User avatar
cappuccino
Posts: 312
Joined: 13/05/2010 13:15
Location: Wonderland

#12523 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by cappuccino » 01/12/2014 16:10

Romantic pizza time :D
Image

Maybach
Posts: 463
Joined: 24/07/2008 15:31

#12524 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maybach » 08/12/2014 23:20

Ja pravim po ovom receptu godinama i nema fule.inace pica se pece na max temperaturi u sporetima oko 10min.u krusnoj peci je to svega par minuta. http://www.coolinarika.com/recept/pizza-tijesto/


Post Reply