janje_ wrote:sabanss wrote:Svemirski_Jebach wrote:
nisam se mati zajebo...tako je po nasem porodicnom zakonu, a kako je po islamu...ne bih ti znao kazati...pita druga danku

Ja sam uvijek racunao koljeno kao jedan nivo na poorodicnom stablu, sto mi je nekako i logicno. Dakle braca i sestre jedno, njihova djeca drugo, etc.
Jel' ima neko ko je bas pravnik po struci da ovo razjasni?
brat i sestra su prvo koljeno, prvi stepen, ili kako god hocete.
ako su brat i sestra drugo, ko je onda prvo?? muz i zena? kako ce se onda ozeniti ako su rodbina?!?!
ja vam govorim a niko nista...ja sam pravnik i znam sta pricam...to je pravilo staro hiljade godina, i vuce porijeklo iz rimskog prava. Danas je prihvaceno u nasem porodicnom zakonodavstvu.
evo jos jednom pravilo.
Postoje uspravna i vodoravna linija srodstva. U uspravnom liniji su oni koji direktno poticu jedni od drugih - dakle, djed, otac, unuk, praunuk. Sto znaci, da su otac i sin (majka i sin) u prvom stepenu srodstva, djed i unuk u drugom, djed i praunuk u trecem itd. Dakle, prvi stepen srodstva postoji samo u uspravnoj liniji.
U vodoravnoj liniji ne postoji prvi stepen srodstva. Vodoravnu liniju cine srodnici koji ne poticu direktno rodjenjem jedni od drugih, nego imaju zajednickog predaka. Dakle, u vodoravnoj liniji srodnici su brat i sestra, djeca od brace i sestara itd itd. Brat i sestra ne poticu jedno od drugog nego od zajednickih predaka - dakle roditelja. S obzirom da je pravilo koliko rodjenja toliko stupnjeva srodstva, iz toga slijedi da ne postoji srodstvo u prvom stepenu po vodoravnoj liniji jer najblizi srodnici, dakle brat i sestra su u drugom stepenu jer je jedno rodjenje - rodjenje sestre a drugo rodjenje rodjenje brata. Naravno, svako od djece prema ranije navedenom pravilu jeste u prvom stepenu srodstva sa ocem odnosno majkom.
Osim toga, otac i majka, dakle muz i zena nisu u krvnom srodstvu nego izmedju njih postoji odnos braka.
S druge strane, odnos izmedju jednog bracnog druga i rodbine (roditelja, brace i sestara) drugog bracnog druga se zove tazbinsko srodstvo. i nema veze sa ovim.
@laka...mojne mi suplje...