Slično ćuftetama, ali u sosu, zapečeno sa krompirom u rerni. Dakle, prvo napraviš smjesu od mesa, narendanog krompira, zacina, jaje i bijeli luk (moze i soja ljuspice ako ne jedes meso), izmijesiš, poredaš u tepsiju. Oko toga narežeš krompir, posoljen i pouljen. U rernu, kad se malo zapeče dodaš sos od paradajza (na zapršci) i nek se fino upihtija.mamica 31 wrote:sta su ono djulbastijeHierarchia wrote:Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije. Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe ), nek se javi.
Sta spremate za klopu danas?
Moderator: anex
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#51
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#52
njamHierarchia wrote:Slično ćuftetama, ali u sosu, zapečeno sa krompirom u rerni. Dakle, prvo napraviš smjesu od mesa, narendanog krompira, zacina, jaje i bijeli luk (moze i soja ljuspice ako ne jedes meso), izmijesiš, poredaš u tepsiju. Oko toga narežeš krompir, posoljen i pouljen. U rernu, kad se malo zapeče dodaš sos od paradajza (na zapršci) i nek se fino upihtija.mamica 31 wrote:sta su ono djulbastijeHierarchia wrote:Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije. Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe ), nek se javi.
a ovo "upihtija" mi je zakon izraz
- Bosanac_21
- Posts: 1313
- Joined: 07/05/2005 04:56
- Location: Bosanski Novi
#53
Danas je malo otoplilo tako da je izvanredan dan za prvi rostilj u 2007
- cevapi, raznjici i sudjukice, bujrum
- cevapi, raznjici i sudjukice, bujrum
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#54
Ovo cu da probam napraviti obavezno,a posto si rekla da slici cuftama predpostavljam da ide fasirano meso...Hierarchia wrote:Slično ćuftetama, ali u sosu, zapečeno sa krompirom u rerni. Dakle, prvo napraviš smjesu od mesa, narendanog krompira, zacina, jaje i bijeli luk (moze i soja ljuspice ako ne jedes meso), izmijesiš, poredaš u tepsiju. Oko toga narežeš krompir, posoljen i pouljen. U rernu, kad se malo zapeče dodaš sos od paradajza (na zapršci) i nek se fino upihtija.mamica 31 wrote:sta su ono djulbastijeHierarchia wrote:Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije. Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe ), nek se javi.
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#55
Vala rado bi vidis kako ti nisi cicija ko shin...Bosanac_21 wrote:Danas je malo otoplilo tako da je izvanredan dan za prvi rostilj u 2007
- cevapi, raznjici i sudjukice, bujrum
- black
- Posts: 17166
- Joined: 19/06/2004 16:00
- Location: ispod tresnje
#57
Lahmacun-Turska pizza
Potrebni sastojci:
brasno
germa
so
voda
500 gr fasiranog mesa
1 kg paradajza
1 oveca glavica luka
biber,crvena paprika
Priprema:
Zamijestiti tijesto od brasna, germe, soli i vode (kao za hljeb) i ostaviti da odstoji sat do dva, da nadodje. U fasirano meso dodati sitno isjeckani luk, oguljeni i izrendani paradajz, posoliti i staviti crni biber i crvenu papriku .Nakon sto tijesto nadodje, razviti tijesto u velicini pleha (debljina tijesta kao kod pizze), i odozgo rasporediti smjesu sa fasiranim mesom, ravnomjerno i ne pretrpano. Staviti u rernu da se pece.Nakon pecenja izrezati na cetiri komada .U prilog se moze dodati zelena salata (spremljena sa mladim lukom i limunom, paradajzom,uljem) i smotati u kolutove.
Potrebni sastojci:
brasno
germa
so
voda
500 gr fasiranog mesa
1 kg paradajza
1 oveca glavica luka
biber,crvena paprika
Priprema:
Zamijestiti tijesto od brasna, germe, soli i vode (kao za hljeb) i ostaviti da odstoji sat do dva, da nadodje. U fasirano meso dodati sitno isjeckani luk, oguljeni i izrendani paradajz, posoliti i staviti crni biber i crvenu papriku .Nakon sto tijesto nadodje, razviti tijesto u velicini pleha (debljina tijesta kao kod pizze), i odozgo rasporediti smjesu sa fasiranim mesom, ravnomjerno i ne pretrpano. Staviti u rernu da se pece.Nakon pecenja izrezati na cetiri komada .U prilog se moze dodati zelena salata (spremljena sa mladim lukom i limunom, paradajzom,uljem) i smotati u kolutove.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#58
Ja pravim sa tikvicama i patlidzanima. Takodjer se musaka moze praviti sa svjezim gljivama. Isti postupak kao s mesom. A tikvice i patlidzane redas skupa s krompirom, zasipas sirom ili paradajz sosom (ili tim sosom od gljiva).Ontario_layde wrote:S mesom a od povrca sam probala samo sa patlidzanom,jell ima jos neko povrce od kojeg moze musaka??Hierarchia wrote:S mesom ili povrcem?Ontario_layde wrote: kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#59
Jeste. Evo ti receptus.Ontario_layde wrote:Ovo cu da probam napraviti obavezno,a posto si rekla da slici cuftama predpostavljam da ide fasirano meso...Hierarchia wrote:Slično ćuftetama, ali u sosu, zapečeno sa krompirom u rerni. Dakle, prvo napraviš smjesu od mesa, narendanog krompira, zacina, jaje i bijeli luk (moze i soja ljuspice ako ne jedes meso), izmijesiš, poredaš u tepsiju. Oko toga narežeš krompir, posoljen i pouljen. U rernu, kad se malo zapeče dodaš sos od paradajza (na zapršci) i nek se fino upihtija.mamica 31 wrote: sta su ono djulbastije
1 pola kg fasiranog ili sojinih ljuspica stavis u posudu, narendaš 2 krompira, jedno ili dva jaja, biber,sol,peršun, začini po želji (ja stavim đumbir ili kurkumu). Jednu kašiku maslinovog. Sve lijepo umiješaj rukom, da dobijes smjesu.
Praviš rukama oble ćuftice (malo veće, vidiš kod mene na slici kolike su), poredaš u tepsiju. Posebno oguliš krompir, narežei, posoliš. Krompir rasporediš oko đulbastija. U rernu, pečeš dok ne porumeni krompir (malo).
Napraviš zapršku, dodaš vode i paradajz sosa. Začiniš po želji, također. Toga mora biti toliko da potonu djulbastije (meni bude oko pola litra, mozda malo više). Uliješ sos u tepsiju, ostaviš dok ne upije sve (faza pihtijanja
). Eto.
Prste polizati, vrlo brzo se pravi i nema puno posla-
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#60
E hvala u svakom slucaju srce si probacu to napravim...Hierarchia wrote:Ja pravim sa tikvicama i patlidzanima. Takodjer se musaka moze praviti sa svjezim gljivama. Isti postupak kao s mesom. A tikvice i patlidzane redas skupa s krompirom, zasipas sirom ili paradajz sosom (ili tim sosom od gljiva).Ontario_layde wrote:S mesom a od povrca sam probala samo sa patlidzanom,jell ima jos neko povrce od kojeg moze musaka??Hierarchia wrote: S mesom ili povrcem?
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#61
E vala za ovu sliku ti nije fazon, ja bi sad dosla da sam gdje blize evo mi voda na usta I hvala ti puno,puno za receptHierarchia wrote:Jeste. Evo ti receptus.Ontario_layde wrote:Ovo cu da probam napraviti obavezno,a posto si rekla da slici cuftama predpostavljam da ide fasirano meso...Hierarchia wrote: Slično ćuftetama, ali u sosu, zapečeno sa krompirom u rerni. Dakle, prvo napraviš smjesu od mesa, narendanog krompira, zacina, jaje i bijeli luk (moze i soja ljuspice ako ne jedes meso), izmijesiš, poredaš u tepsiju. Oko toga narežeš krompir, posoljen i pouljen. U rernu, kad se malo zapeče dodaš sos od paradajza (na zapršci) i nek se fino upihtija.
1 pola kg fasiranog ili sojinih ljuspica stavis u posudu, narendaš 2 krompira, jedno ili dva jaja, biber,sol,peršun, začini po želji (ja stavim đumbir ili kurkumu). Jednu kašiku maslinovog. Sve lijepo umiješaj rukom, da dobijes smjesu.
Praviš rukama oble ćuftice (malo veće, vidiš kod mene na slici kolike su), poredaš u tepsiju. Posebno oguliš krompir, narežei, posoliš. Krompir rasporediš oko đulbastija. U rernu, pečeš dok ne porumeni krompir (malo).
Napraviš zapršku, dodaš vode i paradajz sosa. Začiniš po želji, također. Toga mora biti toliko da potonu djulbastije (meni bude oko pola litra, mozda malo više). Uliješ sos u tepsiju, ostaviš dok ne upije sve (faza pihtijanja
). Eto.
Prste polizati, vrlo brzo se pravi i nema puno posla-
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#62
Mozda sam vam dosadna al sta cu.Jell imaneko recept za HURMASICE???
- black
- Posts: 17166
- Joined: 19/06/2004 16:00
- Location: ispod tresnje
#63
HurmašiceOntario_layde wrote:Mozda sam vam dosadna al sta cu.Jell imaneko recept za HURMASICE???
Potrebno je:
500 g brašna
250 g margarina
2 dl kiselog mlijeka(ili pavlaka)
2 jaja
1 limun
100 g kokosa
prasak za pecivo
Priprema:
U zdjelu umutiti margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, zatim dodati kiselo mlijeko, 2 jaja i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prasak za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmašice. Bitno je da vam se smjesa ne lijepi za ruke, kad se prestane lijepiti onda je smjesa gotova. Hurmasice se oblikuju tako da se uzne jedna kasika te smjese, i uvalja se u lopticu pa se razvalaj u oblik hurmasice, uzme se ribaljka i na nju se prisloni formirana hurmasica . Prije stavljanja u pleh hurmašice malo posuti brašnom. Složiti ih i peći na 200 ° C oko 30 minuta.
Zaljev: pola litre vode i 600 g secera, prokuhati, dodati sok limuna. Pećene hurmašice zalijevati pripremljenim zaljevom i ohladiti.
Napomena:umjesto kokosa mozete koristit orahe, s tim da orahe ne stavljate u smjesu vec, kad oblikujete hurmasice onda ubacite polovice oraha u oblikovanu hurmasicu,ili mozete i sitno isjeckat orahe pa ih ubaciti u tijesto.
nemoj se ukapati..
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#64
Hurmašiceblack wrote:Ontario_layde wrote:Mozda sam vam dosadna al sta cu.Jell imaneko recept za HURMASICE???
Potrebno je:
500 g brašna
250 g margarina
2 dl kiselog mlijeka(ili pavlaka)
2 jaja
1 limun
100 g kokosa
prasak za pecivo
Priprema:
U zdjelu umutiti margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, zatim dodati kiselo mlijeko, 2 jaja i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prasak za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmašice. Bitno je da vam se smjesa ne lijepi za ruke, kad se prestane lijepiti onda je smjesa gotova. Hurmasice se oblikuju tako da se uzne jedna kasika te smjese, i uvalja se u lopticu pa se razvalaj u oblik hurmasice, uzme se ribaljka i na nju se prisloni formirana hurmasica . Prije stavljanja u pleh hurmašice malo posuti brašnom. Složiti ih i peći na 200 ° C oko 30 minuta.
Zaljev: pola litre vode i 600 g secera, prokuhati, dodati sok limuna. Pećene hurmašice zalijevati pripremljenim zaljevom i ohladiti.
Napomena:umjesto kokosa mozete koristit orahe, s tim da orahe ne stavljate u smjesu vec, kad oblikujete hurmasice onda ubacite polovice oraha u oblikovanu hurmasicu,ili mozete i sitno isjeckat orahe pa ih ubaciti u tijesto.
nemoj se ukapati.. [/quo
E hvala bas si srce
A sta ako se ukapam
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#65
nemojte kokos stavljat zivi bili Hurmasica je vazda bila bez kokosa. A sad poceli nesto ubacivat pa metnu odozgo orahblack wrote:HurmašiceOntario_layde wrote:Mozda sam vam dosadna al sta cu.Jell imaneko recept za HURMASICE???
Potrebno je:
500 g brašna
250 g margarina
2 dl kiselog mlijeka(ili pavlaka)
2 jaja
1 limun
100 g kokosa
prasak za pecivo
Priprema:
U zdjelu umutiti margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, zatim dodati kiselo mlijeko, 2 jaja i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prasak za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmašice. Bitno je da vam se smjesa ne lijepi za ruke, kad se prestane lijepiti onda je smjesa gotova. Hurmasice se oblikuju tako da se uzne jedna kasika te smjese, i uvalja se u lopticu pa se razvalaj u oblik hurmasice, uzme se ribaljka i na nju se prisloni formirana hurmasica . Prije stavljanja u pleh hurmašice malo posuti brašnom. Složiti ih i peći na 200 ° C oko 30 minuta.
Zaljev: pola litre vode i 600 g secera, prokuhati, dodati sok limuna. Pećene hurmašice zalijevati pripremljenim zaljevom i ohladiti.
Napomena:umjesto kokosa mozete koristit orahe, s tim da orahe ne stavljate u smjesu vec, kad oblikujete hurmasice onda ubacite polovice oraha u oblikovanu hurmasicu,ili mozete i sitno isjeckat orahe pa ih ubaciti u tijesto.
nemoj se ukapati..
Black, jel ovo ti znas napravit, ili samo prepisujes
- black
- Posts: 17166
- Joined: 19/06/2004 16:00
- Location: ispod tresnje
#66
ja ih znam samo jesti sa orasima su njam njam..ono u tjesto malo mljevenih oraha...dobre ko dusha...mamica 31 wrote:
nemojte kokos stavljat zivi bili Hurmasica je vazda bila bez kokosa. A sad poceli nesto ubacivat pa metnu odozgo orah
Black, jel ovo ti znas napravit, ili samo prepisujes
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#67
\black wrote:ja ih znam samo jesti sa orasima su njam njam..ono u tjesto malo mljevenih oraha...dobre ko dusha...mamica 31 wrote:
nemojte kokos stavljat zivi bili Hurmasica je vazda bila bez kokosa. A sad poceli nesto ubacivat pa metnu odozgo orah
Black, jel ovo ti znas napravit, ili samo prepisujes
Ja kako se strucno prodaje, ja na cas pomislih on ih sam gazo
ccc
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#68
nemojte kokos stavljat zivi bili Hurmasica je vazda bila bez kokosa. A sad poceli nesto ubacivat pa metnu odozgo orahmamica 31 wrote:black wrote:HurmašiceOntario_layde wrote:Mozda sam vam dosadna al sta cu.Jell imaneko recept za HURMASICE???
Potrebno je:
500 g brašna
250 g margarina
2 dl kiselog mlijeka(ili pavlaka)
2 jaja
1 limun
100 g kokosa
prasak za pecivo
Priprema:
U zdjelu umutiti margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, zatim dodati kiselo mlijeko, 2 jaja i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prasak za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmašice. Bitno je da vam se smjesa ne lijepi za ruke, kad se prestane lijepiti onda je smjesa gotova. Hurmasice se oblikuju tako da se uzne jedna kasika te smjese, i uvalja se u lopticu pa se razvalaj u oblik hurmasice, uzme se ribaljka i na nju se prisloni formirana hurmasica . Prije stavljanja u pleh hurmašice malo posuti brašnom. Složiti ih i peći na 200 ° C oko 30 minuta.
Zaljev: pola litre vode i 600 g secera, prokuhati, dodati sok limuna. Pećene hurmašice zalijevati pripremljenim zaljevom i ohladiti.
Napomena:umjesto kokosa mozete koristit orahe, s tim da orahe ne stavljate u smjesu vec, kad oblikujete hurmasice onda ubacite polovice oraha u oblikovanu hurmasicu,ili mozete i sitno isjeckat orahe pa ih ubaciti u tijesto.
nemoj se ukapati..
Black, jel ovo ti znas napravit, ili samo prepisujes [/quote
Mamice u pravu si za to da su hormaje bile bez kokosa itd,ali probaj sa kokosom su haos a tek sa orasima njamiiii
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#69
probala i nikako mi se ne svidja A vala najgore mi je sto nase tradicionalno jelo izvrcemo. Grehota jeOntario_layde wrote:mamica 31 wrote:nemojte kokos stavljat zivi bili Hurmasica je vazda bila bez kokosa. A sad poceli nesto ubacivat pa metnu odozgo orahblack wrote: Hurmašice
Potrebno je:
500 g brašna
250 g margarina
2 dl kiselog mlijeka(ili pavlaka)
2 jaja
1 limun
100 g kokosa
prasak za pecivo
Priprema:
U zdjelu umutiti margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, zatim dodati kiselo mlijeko, 2 jaja i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prasak za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmašice. Bitno je da vam se smjesa ne lijepi za ruke, kad se prestane lijepiti onda je smjesa gotova. Hurmasice se oblikuju tako da se uzne jedna kasika te smjese, i uvalja se u lopticu pa se razvalaj u oblik hurmasice, uzme se ribaljka i na nju se prisloni formirana hurmasica . Prije stavljanja u pleh hurmašice malo posuti brašnom. Složiti ih i peći na 200 ° C oko 30 minuta.
Zaljev: pola litre vode i 600 g secera, prokuhati, dodati sok limuna. Pećene hurmašice zalijevati pripremljenim zaljevom i ohladiti.
Napomena:umjesto kokosa mozete koristit orahe, s tim da orahe ne stavljate u smjesu vec, kad oblikujete hurmasice onda ubacite polovice oraha u oblikovanu hurmasicu,ili mozete i sitno isjeckat orahe pa ih ubaciti u tijesto.
nemoj se ukapati..
Black, jel ovo ti znas napravit, ili samo prepisujes [/quote
Mamice u pravu si za to da su hormaje bile bez kokosa itd,ali probaj sa kokosom su haos a tek sa orasima njamiiii
-
- Posts: 76
- Joined: 26/02/2007 04:18
- Location: ontario
#70
Evo pravila sam za rucak DJULBASTIJE i ispalo je fenomenalno,malo posla a rucak superr.Prste da polizes jos jenom hvala za recept
- van Basten
- Posts: 7543
- Joined: 21/09/2006 02:59
#71
mmmm... šta načitah finih jela ovdje... bilo bi idealno da idući vikend zaredate sa tim i sličnim receptima a ja budem inspektor degustator, u svakoj kući s vrata po tanjirić
Ja danas jeo zeljanicu, al pošto je nisam ja pravio nisam htio to spominjati ovdje do sada
Ja danas jeo zeljanicu, al pošto je nisam ja pravio nisam htio to spominjati ovdje do sada
- luksica
- Posts: 373
- Joined: 28/07/2004 14:50
#73
Posto je danas Uskrs ...prava uskrsnja trpeza ...od meze , supe , predjela, gl. jela i raskosnih kolaca......Obozavam ove dane ....
Super je vidjeti kada je stol pun i sve je fino servirano
jA se dobro najedem meze, jer je slatko sa toplom pogacom, pa kasnije jedva jedem glavno jelo ;)hahahahh
Super je vidjeti kada je stol pun i sve je fino servirano
jA se dobro najedem meze, jer je slatko sa toplom pogacom, pa kasnije jedva jedem glavno jelo ;)hahahahh
- Salko sto je u vodu skako
- Posts: 4278
- Joined: 10/02/2006 11:59
- Location: Nemila kod Zenice
#74
daj nam malo detalja da i mi koliko toliko uzivamo u punom stolu skupa sa tobomluksica wrote:Posto je danas Uskrs ...prava uskrsnja trpeza ...od meze , supe , predjela, gl. jela i raskosnih kolaca......Obozavam ove dane ....
Super je vidjeti kada je stol pun i sve je fino servirano
jA se dobro najedem meze, jer je slatko sa toplom pogacom, pa kasnije jedva jedem glavno jelo ;)hahahahh
- luksica
- Posts: 373
- Joined: 28/07/2004 14:50
#75
Za doručak se blaguje šunka, kuhana jaja i pogača, a mrvice i ostaci koji se neće pojesti nisu se smjeli baciti već zakopati, spaliti i sl. Uz to su vezana mnoga narodna vjerovanja i sujevjerja.
Za objed na stol prvo stiže supa, zatim kuhano meso obično sa umakom (gulas je cest ..), potom pečenje sa krumpirom i obavezno salata (zelena, paradajiz, krastavac, cikla...).
Priprema posebnih uskrsnih peciva ne može se, po svojoj raznolikosti oblika i po količini mjeriti, s božićnima. Međutim, takvo pecivo važan je sastavni dio uskrsnog obrednog jela, a po obliku i nazivima razlikuje se međusobno od regije do regije. U većini slučajeva takvo se pecivo priprema na Veliku subotu.
Kolaci su na kraju posebna prica!Velike domacice prave na stotine vrsta, a ja samo jednu i to cupavce:)
Za objed na stol prvo stiže supa, zatim kuhano meso obično sa umakom (gulas je cest ..), potom pečenje sa krumpirom i obavezno salata (zelena, paradajiz, krastavac, cikla...).
Priprema posebnih uskrsnih peciva ne može se, po svojoj raznolikosti oblika i po količini mjeriti, s božićnima. Međutim, takvo pecivo važan je sastavni dio uskrsnog obrednog jela, a po obliku i nazivima razlikuje se međusobno od regije do regije. U većini slučajeva takvo se pecivo priprema na Veliku subotu.
Kolaci su na kraju posebna prica!Velike domacice prave na stotine vrsta, a ja samo jednu i to cupavce:)