Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
Sanjarko
Posts: 14386
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#126 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko » 17/05/2019 09:51

Uz maslenicu moze sir ili pavlaka ili oboje. Imaju sad nove neke pite. Kao pica ili sendvic pite od sira, sa sirom.


bunk
Posts: 7207
Joined: 16/07/2016 19:58

#127 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by bunk » 17/05/2019 09:53

To napravi sirnicu pa onda nariba odozgo chedar da se otopi :mrgreen:

User avatar
Sanjarko
Posts: 14386
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#128 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko » 28/05/2019 22:54

Nekako kao sendvic sirnica. Lici izgledom na picu. Ali vise meni baca na sendvic. Tanka kao nekakve one tortilje. Kao dvije tortilje a izmedzu sir sa pavlakom ili samo sir. Nisu ni skupe kako znam.

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#129 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 30/10/2020 11:03

MOSTARSKA CICVARA

60 dkg krompira, 10 dkg masla,
10 dkg kajmaka, 10 dkg mladog ili
polumasnog sira, kašičica pšenična brašna,
2 dkg mladog masla (maslaca), so, ako kajmak nije dovoljno slan.
Krompir se skuha, oguli i istuče. U tavu se stavi maslo, doda kašičica brašna, promiješa, doda sir i kajmak, te sve rastopi, a zatim pusti da provrije. Na ovo se saspe krompir i izmiješa. Cicvara se stavlja na tanjire, razmjerno rasporedi i kašikom
naprave lokvice. Začini se uzavrelim mladim maslom

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#130 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 31/10/2020 19:32

Toto wrote:
30/10/2020 11:03
MOSTARSKA CICVARA

60 dkg krompira, 10 dkg masla,
10 dkg kajmaka, 10 dkg mladog ili
polumasnog sira, kašičica pšenična brašna,
2 dkg mladog masla (maslaca), so, ako kajmak nije dovoljno slan.
Krompir se skuha, oguli i istuče. U tavu se stavi maslo, doda kašičica brašna, promiješa, doda sir i kajmak, te sve rastopi, a zatim pusti da provrije. Na ovo se saspe krompir i izmiješa. Cicvara se stavlja na tanjire, razmjerno rasporedi i kašikom
naprave lokvice. Začini se uzavrelim mladim maslom
Hvala n’a receptu, nisam je jela od ranog djetinjstva, sacuvat cu recept i prvom zgodom napraviti.

User avatar
Sarah24
Posts: 7743
Joined: 08/06/2010 11:12
Location: Somewhere over the rainbow

#131 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sarah24 » 31/10/2020 22:08

u ovu temu se moram upisati da zapratim recepte :thumbup:

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#132 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 01/11/2020 10:05

JOŠIRLUK

Ranije je u tradicionalnom kulinarstvu Bosne joširluk spravljan bez mesa i imao je funkciju čimbura, kao i priloga uz neka jela (naprimjer krzatmu).
Za 1 obrok: 0,3 kg špinata, 0.3 kg pirinča (riže), soli, 70 g masla (masnoće), 2-3 jaja, 30 g mladog masla malo kiselog
mlijeka ili povlake.
Špinat se očisti, prebere i izreže (kao za pitu), dobro opere i saspe u šerpu, malo posoli. Doda se sirova oprana riža (samo toliko da "zašareni"), dolije se sa nešto vode i kuha 10-15 minuta, tako da riža nabubri. Zatim se ocijedi. U drugu šerpu se stavi masnoća i zagrije, pa se saspe špinat i prodinsta. Umute se jaja, a špinat se prebaci na tihu vatru, zalijeva polahko
umućenim jajima i miješa nekoliko minuta.
Prilikom serviranja začini se uzavrelim maslacem. Po želji prelije se kiselim mlijekom ili povlakom.

Post Reply