Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#101 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 30/12/2017 17:18

Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.


User avatar
Connaisseur Karlin
Posts: 20595
Joined: 31/01/2016 16:16

#102 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Connaisseur Karlin » 30/12/2017 18:27

vazi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.
da :thumbup:

zijancer
Posts: 3606
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#103 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer » 20/01/2018 00:07

1:50 - 2:33


proces banjanja jajeta (otprilike 17 min..ali može i 20ak)
ide uz svaku klopu uz koju biste dodali i majonezu, naročito kao dodatak pastama, piletini i sl.


:P

User avatar
moonca
Posts: 65818
Joined: 20/12/2016 20:16

#104 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by moonca » 21/01/2018 06:04

oH, i ovo jelo je jako ukusno :-)



zijancer
Posts: 3606
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#105 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer » 21/01/2018 12:10

moonca wrote:oH, i ovo jelo je jako ukusno :-)
aha :P japanske klepe..na listi čekanja :-D

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#106 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 21/01/2018 22:26

vazi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.


U Travniku su ga zvali i vareni burek (kad meso nije od zivine).

Za Celebijina vakta Sarajevo je bilo poznato po ovom bureku i zvali su ga Sarajevski burek. Poznate bijahu i kore sa Borike.
Jufka je usla u upotebu krajem 14 vj. ali u carskim kuhinjama. Trebala je koju stotina god. da dodje do raje.

Zagorci ga zovu mlinci. Koriste pacetinu. Bogme zu ga zastitili po geografskom porijeklu. Sve domace i svaki dinar ostane domacinima. Imaju fabricicu kora i tako to.
U proslom vijeku sam nesto slicno jeo u Bitoli.
Ja sam, pricesto, pravio improvizaciju kore bureka i travnickog bureka, sa pecenim tortiljama od kukuruznag brasna i raznim mesima.

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#107 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 21/01/2018 22:32

ovaj onsen tamoga-vamoga je moja nena zvala ćilbir

zijancer
Posts: 3606
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#108 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer » 22/01/2018 14:07

najs, bat
pretpostavljam da nisi pokušao poširati jaje, ili guliti kuhano do ove čvrstoće

User avatar
arzuhal
Posts: 20812
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#109 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by arzuhal » 22/01/2018 15:17

Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...

User avatar
muha_sa
Posts: 112854
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#110 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by muha_sa » 22/01/2018 15:18

arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Image

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#111 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 22/01/2018 18:32

arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinica

User avatar
arzuhal
Posts: 20812
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#112 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by arzuhal » 22/01/2018 19:48

Toto wrote:
arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinica
De, nemoj me makar ti ružit... :mrgreen:


User avatar
wewa
Posts: 14343
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#114 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by wewa » 21/02/2018 15:37

kore su zakon
i kao i sva druga domaca jela, najbolje su od 'losijih' dijelova kokosi/pileta
ledja, krila i batak kad se zajedno iskuhaju dobije se najbolja kombinacija supe i mesa za kore

ja ih btw ne poljevam nakon pecenja nicim, volim da najgornji sloj hrska <3

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#115 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 21/02/2018 21:05

zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?

zoomba
Posts: 40915
Joined: 19/12/2013 14:11

#116 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba » 21/02/2018 21:40

vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Pita uckurusa :D prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..

User avatar
moonca
Posts: 65818
Joined: 20/12/2016 20:16

#117 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by moonca » 21/02/2018 21:45

vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-

Image

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#118 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 21/02/2018 21:48

moonca wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-

Image

Super izgleda al ne vidim ne tel sta je nadjev :-D :?:

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#119 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 21/02/2018 21:49

zoomba wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Pita uckurusa :D prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..

Moj Hajran voli sve pite, da ga iznenadim s prosirenjem ponude :lol:

zoomba
Posts: 40915
Joined: 19/12/2013 14:11

#120 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba » 21/02/2018 21:54

Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#121 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 21/02/2018 22:02

zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?

zoomba
Posts: 40915
Joined: 19/12/2013 14:11

#122 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba » 21/02/2018 22:06

vazi wrote:
zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?

:lol: :lol:

Ma ko burek isto

User avatar
vazi
Posts: 7585
Joined: 07/04/2010 15:31

#123 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi » 21/02/2018 22:18

zoomba wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?

:lol: :lol:

Ma ko burek isto

Ok, cemo probamo aBd :thumbup:

User avatar
Toto
Posts: 7531
Joined: 21/04/2009 11:09

#124 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto » 09/05/2019 07:00

PITA MASLENICA
Oko 80 dkg brašna, 25 dkg masla (masnoće ), so, 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa ili vrhnja), malo ulja.
Zamijesi se tijesto mlakom slanom vodom i napravi 4-5 kupica. Kupice se malo izrade, premažu malo uljem i puste da odstoje.
Zatim se rasuču jufke i prosuše. Pomasti se tepsija i prekriva nekoliko puta komadima jufke veličine tepsije, koji se malo začine.
Uzavrije se oko10 dkg masnoće, ubaci 15 dkg kajmaka i polije po jufkama na tepsiji. Zatim se ponovo prekriva jufkama koje se premašćuju i maslenica stavi peći.
Kad je maslenica gotovo pečena, izreže se. Ostatak masnoće se uzavrije, smiješa sa preostalim kajmakom i polije po maslenici, a onda ubaci maslenica u pećnicu da se dopeče.

LAKIŠIĆ, Alija Bosanski kuhar: tradicionalni kulinarstvo u Bosni i Hercegovini
ISBN 9958-10-157-2 COBISSIBIH-ID 6972678

User avatar
Norm
Posts: 2785
Joined: 27/10/2011 11:29
Location: Prokleta Avlija

#125 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Norm » 09/05/2019 08:44


Post Reply