Page 1 of 6
#1 Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Posted: 26/07/2006 16:41
by Klesar Tadija Tegoba
Sad prvi put čuh za jelo kvrgušu.
Hajmo poguzije, koje naše lokalno ili nacionalno jelo vi najviše cijenite?
Ako još možete spustiti sliku i recept, pa da svi skupa zaslinimo. Ja sam se sa svojom ženom davno 'potkačio' oko toga da li se kaže hurmadžik ili hurmašica. Uzgred, ja navijam za hurmadžik.
Možda na kraju i moderator bude imao posla da reaguje u diskusiji da li je originalni bosanski lonac sa crnim ili bijelim biberom u zrnu.
Eto...
#2
Posted: 26/07/2006 16:48
by neupucena
Kvrgusa-Kozarac, Kozarac-Kvrgusa
#3
Posted: 26/07/2006 17:14
by danas
#4
Posted: 26/07/2006 17:17
by cHupjahalic@
#5
Posted: 26/07/2006 17:19
by neupucena
Nikad nisam cula za "hurmadzike". Gdje se taj naziv koristi? Kod nas su hurmasice ili urmasice, u zavisnosti da li imate ili nemate "H-disease"
#6
Posted: 26/07/2006 17:19
by Bumbar
#7
Posted: 26/07/2006 17:23
by cHupjahalic@
#8
Posted: 26/07/2006 17:25
by Harrys
#9
Posted: 26/07/2006 17:27
by shadow
Ja sam prvi put za kvrgusu cuo prije nekih 10-tak godina kad sam "dobio" strinu iz BL. Pretpostavljam da je to njihov (krajiski) specijalitet jer ja je nikad u Sarajevu prije toga nisam ni probao niti cuo za nju. Helem, dobra, odlicna, davio sam se s takvim stvarima dok nisam dijabetes popusio, sad sam smanjio, jebi ga
klepe
hurmasice ili kako im poguzije tepaju - hurmaje
#10
Posted: 26/07/2006 17:30
by BECHO
Razljevak, Maslanica, Ku(ku)ruza, Pura, Popara,...!
#11
Posted: 26/07/2006 17:31
by Harrys
zoom66 wrote:hare, jesi li ti to gazo jufku?...
:D:D
Siroki je bolan izbor
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .
Pita cˇvrka, guzˇvara, onako, misir?pita, zeljanica, sirnica, krompirusˇa, drobusˇa, jajara, savijacˇa, zaljevusˇa, bundevara, kajmakusˇa, aslamacˇa, acˇak?pita, ?ul?pita, luft?pita, sˇampita, krempita, lijena pita i pitino dijete samo se neke od pita koje su usˇle i u nasˇu knjizˇevnost
#12
Posted: 26/07/2006 17:31
by Bumbar
cHupjahalic@ wrote:
A sta ti je obarusa
Jel to ono kad se tijesto osusi pa se pospe nekim "fazonima" (ne znam ni ja cime)?
to je rodica kljukuse
...tjesto se pece (ali se zamjesi sa jako vrucom vodom pa je u principu poluskuhanu stavljas peci)...istrgas je i pospes sirom/vrhnjem...i bijeli luk uz to ide...ja npr.nisam ljubitelj nikakvog luka onako prijesnog...ali kad to zimi zamirise...
#13
Posted: 26/07/2006 17:32
by cHupjahalic@
Harrys wrote:zoom66 wrote:hare, jesi li ti to gazo jufku?...
:D:D
Siroki je bolan izbor
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .
Pita cˇvrka, guzˇvara, onako, misir?pita, zeljanica, sirnica, krompirusˇa, drobusˇa, jajara, savijacˇa, zaljevusˇa, bundevara, kajmakusˇa, aslamacˇa, acˇak?pita, ?ul?pita, luft?pita, sˇampita, krempita, lijena pita i pitino dijete samo se neke od pita koje su usˇle i u nasˇu knjizˇevnost
Opet obnavljanje gradiva.
#14
Posted: 26/07/2006 17:35
by BECHO
Nikako da skontam...Jel ono s' piletinom tj. coravi burek (kako ga neki zovu) kvrgusa ili kljukusa?
#15
Posted: 26/07/2006 17:39
by neupucena
@BECHO
KVRGUSA
#16
Posted: 26/07/2006 17:43
by shadow
joj al ja ne znam ko izmislja ova imena...cuj furdenjaca... lose zvuci, strah me probati
#17
Posted: 26/07/2006 17:46
by BECHO
neupucena wrote:@BECHO
KVRGUSA
Sta mi to uradi, ionako umirem od gladi!
Hvala!
#18
Posted: 26/07/2006 17:46
by neupucena
shadow wrote:joj al ja ne znam ko izmislja ova imena...cuj furdenjaca... lose zvuci, strah me probati
moze li neko objasniti sta je "furdenjaca" stvarno zvuci malo hm...
#19
Posted: 26/07/2006 17:48
by neupucena
BECHO wrote:
Sta mi to uradi, ionako umirem od gladi!
Hvala!
kamo srece da mi je ovo najveci danasnji grijeh
#20
Posted: 26/07/2006 17:50
by Bumbar
neupucena wrote:shadow wrote:joj al ja ne znam ko izmislja ova imena...cuj furdenjaca... lose zvuci, strah me probati
moze li neko objasniti sta je "furdenjaca" stvarno zvuci malo hm...
evo sad sam provjerila...to je tzv.drobni burek...pita od iznutrica... osim ako info nije pogresna..
#21
Posted: 26/07/2006 17:51
by Harrys
HEJ BOSANCI
Burek pita, zeljanica.
Jagnjetina i lukmira.
Izasˇla mu na nos dusˇa
Ko u Bosnu dira.
Sogan dolma, japrak, c´ufte
Jufka leti, sarma krcˇka.
Dabogda se zagrcnuo
Ko po Bosni prcˇka.
Pet u pola s puno luka,
Teletina ispod sac´a?
Neka svakog munja sprzˇi
Ko se Bosne lac´a.
Sˇljiva, iva, pelinkovac,
Vlahov, loza, brlja,
Ljekarna mu menza bila.
Ko po Bosni prlja.
Tufahija, boza, halva
Fildzˇan, dzˇezva, kahva, kocka
Ruka mu se osusˇila.
Ko u Bosnu bocka.
#22
Posted: 26/07/2006 17:52
by Bumbar
pitino dijete samo se neke od pita koje su usˇle i u nasˇu knjizˇevnost[/quote]
??? nikad cula...
#23
Posted: 26/07/2006 17:52
by BECHO
neupucena wrote:BECHO wrote:
Sta mi to uradi, ionako umirem od gladi!
Hvala!
kamo srece da mi je ovo najveci danasnji grijeh
Ku'ces gore od ovog!
#24
Posted: 26/07/2006 17:56
by black
kako se zove pita u autobusu?
#25
Posted: 26/07/2006 18:11
by Harrys
Bumbar wrote: pitino dijete samo se neke od pita koje su usˇle i u nasˇu knjizˇevnost
??? nikad cula...[/quote]
Bumbo,to su sigurno ostatci tijesta s kojim su se okupirala mala djeca,praveci svoju piticu u drustvu mame ili bake.