Page 2 of 5

#26 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 05:40
by Co2
Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan

#27 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 06:13
by moonca
..jel' iko eksperimentisao sa :arrow: Image

#28 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 08:07
by Matijevic_Vlado
Co2 wrote: 29/11/2020 05:40 Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina ,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan
Ne ide star pas u lov.

#29 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 09:34
by zlo zlo
opet monika sa američkim forama..alo nema toga tu :lol:

#30 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:02
by moonca
zlo zlo wrote: 29/11/2020 09:34 opet monika sa američkim forama..alo nema toga tu :lol:
````````````Image
jah... a, moze se kupiti :arrow: majica, kapica, karmin..... preko intereneta.. :oops:

#31 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:11
by zlo zlo
moonca wrote: 29/11/2020 14:02
zlo zlo wrote: 29/11/2020 09:34 opet monika sa američkim forama..alo nema toga tu :lol:
````````````Image
jah... a, moze se kupiti :arrow: majica, kapica, karmin..... preko intereneta.. :oops:
evo brašno ću naručivat baš :lol: :lol: a ti specijalci razni trebaju samo onima koji ne znaju pravi kruh ispeci..recimo amerima :lol: meni ispadne fin i fine korice i od običnog brašna :P

#32 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:20
by moonca
zlo zlo wrote: 29/11/2020 14:11
moonca wrote: 29/11/2020 14:02
zlo zlo wrote: 29/11/2020 09:34 opet monika sa američkim forama..alo nema toga tu :lol:
````````````Image
jah... a, moze se kupiti :arrow: majica, kapica, karmin..... preko intereneta.. :oops:
evo brašno ću naručivat baš :lol: :lol: a ti specijalci razni trebaju samo onima koji ne znaju pravi kruh ispeci..recimo amerima :lol: meni ispadne fin i fine korice i od običnog brašna :P
..hm... svi znamo napraviti hljeb, nije to tajna... pratish recept na pocetku- kasnije eksperimentishesh.
.. covek je napisao -da je sve opcije probao i dalje mu tvrda kora... :?: kao i kod prikazanih - a nece da priznaju- zasto.. 'tashti' stali.. :oops: :wink:

.. 'fine' korice-- :oops: Image
..

#33 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:25
by zlo zlo
da fine i tanke, mirisne, mliječne kiseline naprave čudo, pogotovo kad još je kruh ovako da na dugo stajanje, mirisan i ukusan kao kolač :P doduše ti jedan kruh napraviš za 2mj, tako da tebi nije skupo extra brašno i tako to, ali čoek koji pita za temu nije iz Usa, nema američke pizdarije, ima vreću brašna i kvas :P :lol:

#34 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:34
by moonca
zlo zlo wrote: 29/11/2020 14:25 da fine i tanke, mirisne, mliječne kiseline naprave čudo, pogotovo kad još je kruh ovako da na dugo stajanje, mirisan i ukusan kao kolač :P doduše ti jedan kruh napraviš za 2mj, tako da tebi nije skupo extra brašno i tako to, ali čoek koji pita za temu nije iz Usa, nema američke pizdarije, ima vreću brašna i kvas :P :lol:
..hm.. :lol:
. ti dodala mlijecne kiseline - i imas -fin hljeb-- naparvi od brashna i kvasa, a da je ' fin'.. :oops:
nije kao - vec je kolac . po tvojim sastojcima.. :oops: :lol: :zoka:

:zzzz:

#35 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:37
by zlo zlo
a jest vala jogurt i maslinovo ulje cine kolac... :D :lol:

#36 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 14:43
by moonca
:zoka:

..zasto ne ...Image

:krofna: aj.. oteglesmo :-D

#37 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 16:34
by Co2
Ja se nesto pitam ,davno u doba faraona kad nije bilo danasnje hemije i cudesa su ljudi pekli hljeb
I to samo brasno i soli i vode,i niko se nije zalio da nije dobar
Pa se ja pitam kako su mogli faraoni a ja ne mogu
Mozda je u sitnici caka ,temperatura ,voda ,kvas,ili je do mog karaktera
Istinu govorec ne podcjenjujem iskusne domacice,samo je pitanje istine

#38 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 16:56
by moonca
:oops:
. nije bilo wifi/ interenta... ne znamo da li su se zalili...ali, od navedenih sastojaka, kora je tvrda i zilava, kad se hljeb ohladi,{ pogotovo ako je priprema s starterom..} nema pomoci --dodacima kojekavim, mozemo to ublaziti.. ali, to nije taj hljeb.. :zoka:
. citala sam jedan blog- preporucuju -nizu temperaturu / duze pecenje i zakljucak je- moguce da bude manje tvrda.

..iz sehrpe- voda / germa/ brasno/ heljda..- kora tanka- ali zilava.. ;-)
Image

#39 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 19:02
by mO k3
Tijesto na gnjeciti nego zamjesiti , ostaviti sa odstoji i onda strech AND fold tehnika , osim toga koristi brašno 550 i 1050

#40 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 19:07
by mO k3
Co2 wrote: 29/11/2020 05:40 Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan
Omjer vode i brašno je isto važno

#41 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 20:16
by Loo
...i vrijeme..dugo sporo fino kvasanje tijesta.. ..sto se vise puta digne :mrgreen: ..premijesi ..uskisne... Bolji je ..
Pod 2 ...Temperatura!
3... Jbg.. ja i dalje vjerujem da kod tijesta nema mjesta srkletu , zurbi..
I naravno..moras biti poguzija :D

Preporucujem Nezic tip 500

#42 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 21:30
by Ci-Nick
https://ibb.co/WzqyQvz
https://ibb.co/3phSFtf

Duže od deset godina kuham i pečem hljeb skoro svaki drugi dan.
Evo ova dva su od 800 grama klasovog brašna tip 500, pa još 200 gr. integralnog pšeničnog iz DM-a, oko 50 gr. lomljenih sjemenki lana, oko 100 grama sjemenki suncokreta također DM-ovih, dvije kesice suhog kvasca Digo, čajna kašićica soli, ( može i malo jače ko voli slaniji kruh).
Sve to dobro izmješam kašikom na suho jer se tako bolje rasporedi u brašnu.
Onda zakuham vodom koja ne smije biti hladna ali ne smije biti ni puna mlaka, idealno oko 25 stepeni.
Dodajem po malo vode i mijesim, mjerim, ne mjerim koliko ali otprilike oko 6 dl. vode.
Što duže mijesiš to bolje i što tijesto bude mekše a da se ne lijepi previše to bolje.
Onda to dostoji oko sat vremena, zavisno od temperature u stanu, godišnjeg doba. Onda razdjelim tijesto na dva dijela i prekuham i smjestim u tepsije, imam neke tefalove, hljeb kad je pečen ispadne lako, ne može se zalijepiti.
Onda to nadolazi u tim kalupima, tepsijama oko 30 do 40 minuta i kad se udupla zapremina onda ide pečenje.
U rerni zagrijanoj na 250 stepeni, pečem 20 minuta i smanjim na 200 još 15 minuta i vadim hljeb u krpu.
Dva dana je dobar za jesti a treći dan je već suh ali još uvijek jestiv.
Naravno može se zakuhati i mlijekom, ili jogurtom.
Mlijekom zakuham tijesto za štrudlu, tu dodajem i jaja, maslac, šećer, ali ne previše šećera.

#43 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 22:00
by Loo
:thumbup:

#44 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 29/11/2020 22:39
by exliberal-ex
mO k3 wrote: 29/11/2020 19:02 Tijesto na gnjeciti nego zamjesiti , ostaviti sa odstoji i onda strech AND fold tehnika , osim toga koristi brašno 550 i 1050
Ma mora se vjezbat, nemozes zamesit dvaput i reci znam napravit.

Meni se dosta cesto desi da ga zamesim tvrdo pa iako se digne ispadne kompaktan, ja vise volim kad se onako napuse cak i kad rupe ima unutra

Ja sam neki dan nasao nase brasno ovdje kod mene, zlatni puder i uzeo sam dvije vrece po 10 kg
Jednu sam dao signori da ona napravi pastu i rekla mi je da je bas dobro brasno, sad neznam da li je previse fino za hljeb ...morat cu probat uskoro, pocet cu i ja ubacivat sjemenke ko i vi :mrgreen:

#45 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 10:43
by Co2
Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..

#46 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 13:05
by moonca
:-)
.. hm...tek..koja drama kod Bosanca, u pekari.. :zoka:

#47 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 14:37
by exliberal-ex
Co2 wrote: 30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
Gornju ili donju mts....ko ti je fiziku predavao ;)

#48 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 14:46
by mO k3
Co2 wrote: 30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
Jelde ti nas zezaš ?

#49 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 14:54
by safran
votka i CO2

#50 Re: Debela i tvrda kora na hljebu

Posted: 30/11/2020 15:19
by Co2
exliberal-ex wrote: 30/11/2020 14:37
Co2 wrote: 30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
Gornju ili donju mts....ko ti je fiziku predavao ;)
Azabagička,najgori prof na svjetu,Đuro matematiku ,Hađimusič, Baba francuski ,Balvanovic Srpsko hrvatski,Cigo elektrotehniku,itd itd svi pomrli,
ali tema je kruh,