Page 49 of 60

#1201 Re: domaće pivo

Posted: 07/11/2012 21:22
by shunj
brewer wrote:to se radilo tako što su boce okretane naopako, a onda ide ta rotacija što si ti napisao, odnosno svaki dan se okreću boce,da bi sav kvasac pao u sami grlić boce. kad se sav kvasac istaloži u sam grlić, onda se boce zabiju u led tako da se u grliću smrzne sav taj talog kvasca i napravi se "ledeni čep" u grliću. nakon toga slijedi korak koji zahtjeva puno znanja, vještine i spretnosti - potrebno je otvoriti čep i taj zaleđeni sediment iz grlića izbaciti iz boce
Ako je tako, sve mu je, pa i cijena, oprosteno. U pravu si, bolje sprziti tu kintu na vise dobrih piva.

Preporuka:
Samuel Smith's Oatmeal Stout (Samuel Smith Old Brewery, Tadcaster, England), 5% Alkohol
Image
Karamelast ukus, medium "body", debela pjena (head), aromatican, pitak, sve u svemu, predivno pivo. Nemoj propustiti ako naletis negdje.

#1202 Re: domaće pivo

Posted: 08/11/2012 13:26
by mentalist
Zis wrote:
brewer wrote:e da - ova tema je doživjela upravo 50.000 pregleda :D kad sam je postavio mislio sam da će nakon par postova pasti u zaborav zauvijek. međutim ispostavilo se da su ljudi jako zainteresirani. inbox mi gori od samog početka i dobijam masu poruka svaki dan. :D nekoliko vas je već skuhalo svoja piva, a dosta vas je u fazi nabavke opreme. ako ovako nastavimo, zreli smo za klub home brewera :) :thumbup:
Ma zreli smo za forum, treba naci administratora i da pocnemo pisati na svom forumu.
Ovo u potpunosti podržavam
Bilo bi logičnije da imamo svoj forum gdje će se postavljati pitanja, mada ne nalazim mane ni Pivarstvu

Ovdje koliko god da je dobra tema(koja je mnoge navela u svijet pivarstva pa i mene) postaje već nepregledna. Mnogi hoće da predstave svoja piva koja su napravili i uložili trud, dok drugi hoće samo da daju svoj predlog za konzumaciju. Ima tu pitanja o samim tehnikama koje je @brewer baš jednostavno za shvatiti objasnio, ali su ostale zatrpane u sredini teme
Ili administratora zamoliti da nam otvori pdf pivarski kutak :mrgreen:

#1203 Re: domaće pivo

Posted: 08/11/2012 19:56
by brewer
danas sam probao još jedno fino pivo talijanske umbrijske pivare Mastri Birrai Umbri ili u prijevodu - Umbrijski pivarski majstori :)

Kao što vidite radi se o posebnom pivu u posebnoj ambalaži. Boce su 0,75 l i osim krunskog čepa imaju i drugi čep sa mehanizmom, tako da je moguće zatvoriti pivo i poslije nastaviti sa pićem.

Image

što se tiče vizuelnog dojma, definitivno je vrlo privlačno. etikete su lijepo dizajnirane, na kvalitetnom papiru, a i website je odličan što će reći da ulažu puno u marketing. do sada su moja iskustva bila takva da su najružnije dizajnirane etikete i najružniji oblici boca uvijek sadržavali najbolja piva, kao na primjer OVO pivo. :)

imaju tri piva u ponudi i to rosso, bionda i doppio malto, odnosno crveno, blonde i dubbel pivo. ja ću danas otvoriti biondu, a rosso i dubbel neki drugi put.

prije otvaranja u boci se na dnu opet vidio jako bogat sediment kvasca na dnu boce. pivo je poprilično jako karbonizirano, možda čak i previše za moj ukus. u nosu se osjete citrusna voća, limun, mandarine i slično - jako ugodno miriše. gorčina je daleko ispod mojih očekivanja i rekao bih da je ovo pivo poprilično izvan balansa i moglo bi biti sigurno 10-15 IBU gorče. također jasno se osjeti prisutnost pšeničnog slada u recepturi, što se vidi i po čvrstoj bijeloj pjeni koja se zadržala dovoljno dugo na pivu.

u okusu se osjeti slatki sladni karakter, a u finišu je pivo poprilično siromašno i ne ostavlja nikakav poseban dojam.

osim toga, okus kvasca je također prisutan, ali nije neugodan nego čak naprotiv, lijepo se uklapa.

iako bih morao probati prvo sva tri piva sa slike da bi dao neku moju subjektivnu ocjenu pivare, dojam koje je na mene ostavila ova bionda nije baš oduševljavajući. izgleda da prave pivo za koje očekuju da se kupuje očima, a ne nosom i nepcima. piva ovog profila moguće je naći na svakom koraku. spadaju u neku srednju kategoriju i puno su bolja od bezukusnih industrijskih lagera kao što su sarajevsko, karlovačko, pan, ožujsko, nektar, lav itd..., ali s druge strane postoje mnogo kvalitetnija i punija piva koja su u tom cjenovnom rangu (ova jedna boca koštala je 4€) uglavnom ove boce će fino poslužiti za domaće pivo.

pivo sam popio s užitkom, ali ne bih ga opet kupio sigurno. moja ocjena je 6/10.

#1204 Re: domaće pivo

Posted: 08/11/2012 21:01
by Zis
Danas nisam obisao fermentore, izdrzao sam da ne zavirim :-) . Kontroler radi bez greske, pali grijanje na 17 stepeni a gasi na 18. Sad treba se strpiti do 20-tog pa mjeriti FG. :)

Sutra kuham novo, nesto kao SNPA ili Irish Red Ale nisam se jos odlucio. :?: :?:

#1205 Re: domaće pivo

Posted: 08/11/2012 21:09
by brewer
Zis wrote:Danas nisam obisao fermentore, izdrzao sam da ne zavirim :-) . Kontroler radi bez greske, pali grijanje na 17 stepeni a gasi na 18. Sad treba se strpiti do 20-tog pa mjeriti FG. :)

Sutra kuham novo, nesto kao SNPA ili Irish Red Ale nisam se jos odlucio. :?: :?:
zavisi šta imaš od sirovina, a posebno od kvasaca....

#1206 Re: domaće pivo

Posted: 08/11/2012 21:20
by Zis
brewer wrote:
Zis wrote:Danas nisam obisao fermentore, izdrzao sam da ne zavirim :-) . Kontroler radi bez greske, pali grijanje na 17 stepeni a gasi na 18. Sad treba se strpiti do 20-tog pa mjeriti FG. :)

Sutra kuham novo, nesto kao SNPA ili Irish Red Ale nisam se jos odlucio. :?: :?:
zavisi šta imaš od sirovina, a posebno od kvasaca....
Od kvasaca imam S04 i US05,WB06, hmelja Aurora, Cascade, Nort.Brew.,Tetenager,EastKG a slada spec.;CARAAROMA® (Weyermann®) ca. 350 - 450 EBC,Caramalz dunkel (110 - 130 EBC),Carared® (Weyermann®) ca. 40 - 50 EBC, domaci kristal i Amber malt i naravno NG pilsner slad. Sta ima za sladove koje si porucio.

#1207 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 16:42
by djulba
Zis wrote: Sta ima za sladove koje si porucio.
Naš slad je preuzet i u Sarajevu je, na sigurnom. U ponedeljak ću ja u Sarajevo pa ću Natovarit :D

#1208 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 17:44
by brewer
djulba wrote:
Zis wrote: Sta ima za sladove koje si porucio.
Naš slad je preuzet i u Sarajevu je, na sigurnom. U ponedeljak ću ja u Sarajevo pa ću Natovarit :D
kao da je zlato suho u pitanju :D uglavnom, drago mi je da je sve ok prošlo sa sladovima, također se nadam da u žurbi nisam šta na vagi zeznuo posebno zato jer smo imali malu vagu od max 5 kg, pa sam morao malo po malo vagati.

ako ces biti u sarajevu citav dan i ako ti obaveze dopustaju mogli bi se cuti i vidjeti. donesi i ESB da probam :)

#1209 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 18:05
by djulba
važi. Dogovorit ćemo se.

#1210 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 19:12
by Zis
To bi moglo druzenje ispasti neplanirano. Sta ima dljulba za ispit?

#1211 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 19:31
by djulba
idem u ponedeljak na ispit. Pa ćemo vidjet :)

#1212 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 23:47
by landlord
@brewer-u imam jedno pitanje. Mislio sam sutra kuhati po ovom receptu sto si postavio, ali nsiam nasao Challenger. Ima lineka zamjena za njega?

Hvala.


Size: 30,0 L
Efficiency: 73,0%
Attenuation: 78,0%
Calories: 243,82 kcal per 0,5 L

Original Gravity: 1,052 (1,048 - 1,060)
|=============#==================|

Terminal Gravity: 1,012 (1,010 - 1,016)
|============#===================|
Color: 13,01 (6,0 - 18,0)
|=================#==============|
Alcohol: 5,34% (4,6% - 6,2%)
|===============#================|
Bitterness: 37,4 (30,0 - 50,0)
|=============#==================|

Ingredients:
6,50 kg (85,5%) 6,50 kg Pilsner Malt - added during mash
0,55 kg (7,2%) 0,55 kg Biscuit Malt - added during mash
0,55 kg (7,2%) 0,55 kg Medium Crystal - added during mash
14 g (14,7%) 14 g Target (11,1%) - added during boil, boiled 60 m
14 g (14,7%) 14 g Challenger (7,12%) - added during boil, boiled 60 m
14 g (14,7%) 14 g Northdown (9,2%) - added during boil, boiled 60 m
13 g (13,7%) 13 g Challenger (7,12%) - added during boil, boiled 10 m
40 g (42,1%) 40 g East Kent Goldings (5,85%) - added during boil, boiled 3 m
1 ea 1 ea Whirlfloc Tablets (Irish moss) - added during boil, boiled 15 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04

#1213 Re: domaće pivo

Posted: 09/11/2012 23:55
by brewer
Challenger možeš zamijeniti sa sortom Perle ili ako imaš Northdown, onda podebljaj samo Northdown i stavi ga umjesto Challengera. Northdown i Challenger su jako slične sorte. Nisu iste, ali su slične i možeš ih zamijeniti.

#1214 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 00:33
by sezonac
Doslo vrijeme da se prvi FG mjeri :)
Pivo mirise po medu, strasno mi se svidja. Mjerim FG 1.004. OG je bio 1.050.
Hajde ispalo malo jace, nema veze. Probam ja to, malo mi ima cudan ukus. Fermentacija traje vec 19 dana. Ispod je slika (nadam se da ce se prikazati) kako to izgleda. Na vrhu ima jos kvasca, mada je vecina na dnu. Poprilicno je mutno i dosta "trunja" u pivu. Vec sam govorio Breweru kako mi je ponesto i naopako poslo kod kuhanja. Fermentor je dosta veci i vrenjaca je citavo vrijeme mirovala. Temp. u fermentoru je bila 18-19C. Etc, etc...
Potreban mi je savijet, koliko jos drzati u fermentoru jer je FG dosta nizak. Malo me strah da ovo po vrhu nije neka infekcija.

Image

#1215 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 07:27
by danny_boy
@sezonac

Uh...iako sam imao par infekcija piva, nikad nisam imao u fermentoru takvu situaciju. Uvijek je bilo na povrsini cisto a okus jasan i fin. Poenta je u tome da se kod kvasaca gornjeg vrenja, koje mi koristimo, kompletna fermentacija obavlja na povrsini. Nakon sto kvasac obavi svoj posao ("pojede" secer) on pada na dno i talozi se. Na povrsini ne bi smjelo nista ostati. Pogotovo sto je kod tebe vidljivo da je fermentacija svoje obavila.
Ovo na vrhu kvasac vjerovatno nije.

#1216 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 16:26
by landlord
Jel veliki problem ako se ne koristi sterilna gaza za hmelj? Vidio sam na par youtube videa da ljudi samo istresu hmelj u lonac. Jel se mora odstraniti prije nego se stavi u fermentor?

#1217 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 17:22
by brewer
sezonac wrote:Doslo vrijeme da se prvi FG mjeri :)
Pivo mirise po medu, strasno mi se svidja. Mjerim FG 1.004. OG je bio 1.050.
Hajde ispalo malo jace, nema veze. Probam ja to, malo mi ima cudan ukus. Fermentacija traje vec 19 dana. Ispod je slika (nadam se da ce se prikazati) kako to izgleda. Na vrhu ima jos kvasca, mada je vecina na dnu. Poprilicno je mutno i dosta "trunja" u pivu. Vec sam govorio Breweru kako mi je ponesto i naopako poslo kod kuhanja. Fermentor je dosta veci i vrenjaca je citavo vrijeme mirovala. Temp. u fermentoru je bila 18-19C. Etc, etc...
Potreban mi je savijet, koliko jos drzati u fermentoru jer je FG dosta nizak. Malo me strah da ovo po vrhu nije neka infekcija.

Image

sezonac, mala je slika, ali prema ovom što se vidi ovo izgleda sasvim ok. ako mozes stavi vecu sliku. ove nakupine su normalne, a najčešće ostaju ostaci hmeljnih smola koji zadrže nešto proteina na površini piva. ovo se rijetko dešava ako je pivo pravilno ohlađeno nakon kuhanja. zanima me na koji si način hladio pivo nakon kuhanja i za koliko minuta si ga ohladio? da li si imao chiller? naravno bez probavanja ne mogu reći sa 100% sigurnosti, ali ovo bi trebalo biti ok i ja ne vidim ovdje nikakvu infekciju.

mene bi više od ovoga brinuo tako nizak OG. pivo će ti biti skroz suho. moguće je da će izbijati alkohol i da će se osjetiti, ali to bi nakon odležavanja u bocama trebalo da bude ok. nekoliko je mogućih razloga za to a ja pretpostavljam da si ukomljavao na preniskoj temperaturi. da li si 100% siguran da ti je FG 1.004?? da li si uzorak mjerio na temperaturi na kojoj je baždaren hidrometar?

koji si kvasac koristio?
landlord wrote:Jel veliki problem ako se ne koristi sterilna gaza za hmelj? Vidio sam na par youtube videa da ljudi samo istresu hmelj u lonac. Jel se mora odstraniti prije nego se stavi u fermentor?
da bilo bi poželjno da se što više krute tvari odvoji od skuhane sladovine. sterilna gaza ne mora biti, može biti bilo kakva dovoljno čvrsta gaza.... ako nećeš koristiti gazu onda moraš osmisliti neki učinkovit sistem za filtraciju hmelja poslije kuhanja, a to zna biti veliki problem jer hmelj začepi većinu takvih sistema....kada praviš vrećicu za hmelj od gaze ona mora biti najmanje 3-5 puta veća od volumena hmelja koji stavljaš u nju, jer hmelj apsorbira puno tekućine i poveća svoj volumen jako puno prilikom kuhanja. da bi se sve što je potrebno iz hmelja oslobodilo u pivo, ta gaza mora biti dovoljno velika.

danny_boy wrote: kompletna fermentacija obavlja na povrsini.
danny fermentacija se odvija u kompletnom pivu, a ne samo na površini, samo jedan dio kvasca zbog nešto više temperature fermentacije ale kvasaca i zbog flokulantnosti (ćelije su slijepljene jedna za drugu) ispliva na površinu piva. kada bi lager kvasac ostavio da fermentira na sobnoj temperaturi, on bi također isplivao na površinu. znači samo ga hladnija temperatura i sporija, manje agresivna fermentacija drže pri dnu. ustaljen je naziv to "gornja" i "donja" fermentacija ali u biti to je poprilično nestručna kvalifikacija i navodi ljude da misle da se sam proces fermentacije odvija gore ili dole....

e da još samo jedna stvar, probao sam neki dan sierra nevada pale ale clone od @danny_boy-a i moram reći da je stvarno odlično ispalo pivo. samo malo nedostaje cascade arome, ali to ne znači da je to bilo kakva mana. pivo ti je, što je najvažnije, balansirano i ja osim malo klasičnog okusa zelenog, mladog piva koji će sigurno nestati za 20-ak dana, nikakav off-flavor nisam osjetio. karbonizirano taman kako treba, boja na mjestu, pjena super. kada smo ga natočili u čašu malo je bilo mutno, ali nismo ga na žalost ni ostavili da se istaloži ponovo nakon vožnje u autu i prvo smo gucnuli malo iz flaše što ga je dodatno zamutilo, tako da vjerujem da je bistro inače...?

:thumbup:

#1218 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 18:09
by lordd
I ja sam danas otvorio fermentor posle 20 dana. Izmjerio sam FG i iznosi izmedju 1.008 i 1.010 (OG mi je bio 1.042).
Danas sam oprao nekih 50ak flasa (busilicom sa namontiranom cetkom) i drzao u 30litara vode u koje je ubaceno 6gr Izosana. Sad se flase suse, ali ne znam da li da cekam ujutro pa flasiram tj da pustim da se flase osuse 100% ili veceras da flasiram posto sam danas otvarao fermentor (pa da ne rizikujem razvoj neke infekcije :cry: ). Ako neko moze da me posavjetuje..
U fermentoru nema nekih znakova infekcija, miris je fin, okusio sam uzorak, lici pivu, malcice gorko. I na povrsini takodje ima onih ostataka kao na slici koju je postavio sezonac, mada mnogo manje nego kod njega..
Sad se kisele u izosanu cepovi i crijeva za pretakanje...

#1219 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 18:14
by Zis
Kuhanje broj 2, danas bez problema osim sto sam slomio aerometar. Recept ide ovako (ime mu je lokalno):

Brewer Zis
Date 11/10/2012
Batch Size 28.057 L Boil Size 28.057 L
Boil Time 0.000 s Efficiency 70%
OG 1.047 FG 1.012
ABV 4.6% Bitterness 27.9 IBU (Tinseth)
Color 23.6 ebc (Morey) Calories (per 12 oz.) 156
Fermentables
Total grain: 6.400 kg
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Bel Grain 3.500 kg Yes No 79% 3.9 ebc
Caraamber Grain 1.400 kg Yes No 75% 59.1 ebc
Caramel/Crystal Malt - 20L Grain 1.000 kg Yes No 75% 39.4 ebc
Barley, Flaked Grain 500.000 g Yes No 70% 3.9 ebc

Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Northern Brewer 9.8% 20.000 g Boil 60.000 min Pellet 16.5
Cascade 6% 22.000 g Boil 10.000 min Pellet 4.0
Cascade 6% 24.000 g Boil 20.000 min Pellet 7.3
Misc

Name Type Use Amount Time
Irish Moss Fining Boil 10.000 mL 15.000 min
Yeast

Name Type Form Amount Stage
Safale S-05 Ale Dry 11.000 mL Primary
Mash

Name Type Amount Temp Target Temp Time
Infusion 18.000 L 74.000 C 68.000 C 60.000 min
Final Batch Sparge Infusion 17.000 L 80.000 C 74.000 C 15.000 min

koliki je OG sam bog zna, na kraju ce biti nesto valjda. Sve sladove sam sam radio pa boja ce biti "domaca" :-)
Volumen po zavrsetku kuhanja je bio 26,7 litara.

#1220 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 18:30
by brewer
lordd wrote:I ja sam danas otvorio fermentor posle 20 dana. Izmjerio sam FG i iznosi izmedju 1.008 i 1.010 (OG mi je bio 1.042).
Danas sam oprao nekih 50ak flasa (busilicom sa namontiranom cetkom) i drzao u 30litara vode u koje je ubaceno 6gr Izosana. Sad se flase suse, ali ne znam da li da cekam ujutro pa flasiram tj da pustim da se flase osuse 100% ili veceras da flasiram posto sam danas otvarao fermentor (pa da ne rizikujem razvoj neke infekcije :cry: ). Ako neko moze da me posavjetuje..
U fermentoru nema nekih znakova infekcija, miris je fin, okusio sam uzorak, lici pivu, malcice gorko. I na povrsini takodje ima onih ostataka kao na slici koju je postavio sezonac, mada mnogo manje nego kod njega..
Sad se kisele u izosanu cepovi i crijeva za pretakanje...
izosan kod kontaktne sterilizacije isparava, ako se dobro sjećam, nakon trideset minuta i poslije toga gubi sve karakteristike. flaše ne smiješ pustiti da se osuše jer onda više neće biti sterilne. sterilizirati se ne može dan prije, jer za 24 sata milijarde mikroorganizama već će biti opet u njima. isto vrijedi i za čepove i za crijeva. do ujutro će ti otopina izosana potpuno ispariti i neće imati nikakve efekte, odnosno do ujutro će opet biti "kontaminirana".

flaše se steriliziraju neposredno pred flaširanje i nastojiš da što prije natočiš pivo u steriliziranu flašu i da ga začepiš. flaše samo ispereš otopinom izosana prema uputsvu (dobro prouči uputstvo i vidi koja količina ide za pravljenje otopine koja se ne mora ispirati) i ocijediš da se iskapa što više sredstva iz njih. kad je u pitanju izosan, pošto isparava za 30 minuta, nastojiš da pivo u flašu bude natočeno i da flaša bude zatvorena u roku od tih 30 minuta od trenutka kontakta flaše sa izosanom. kod drugih sredstava za dezinfekciju mogu vrijediti i neka druga pravila.

s obzirom na nizak OG i tu vrijednost FG-a, to pivo je spremno za flaširanje, ali ponavljam da nikada ne možete biti sigurni da je fermentacija zaista završila dok 72 sata za redom nema promjene u specifičnoj gustoći. ako se slučajno fermentacija nastavi u flašama, odnosno, ako prerano flaširate, rizikujete da vam boce eksplodiraju. ti bi znači trebao sačekati tri dana, a onda uzeti novi uzorak i ako opet ostane na 1.009 onda si siguran da možeš flaširati, međutim ovaj put ti ja mogu reći da slobodno flaširaš jer poznajem taj kvasac i znam o kakvom se receptu radi.

to što si otvorio na kratko fermentor u ovoj fazi ne bi trebalo puno značiti, ali je jako bitno kako si uzeo uzorak. da li je sve što je dolazilo u kontakt s pivom bilo sterilno?

to trunje koje vidiš su ostaci hmelja (najčešće male sitne sjemenke i nakupine hmeljnih smola) i najviše ostaci "hladnog loma" odnosno proteina koji nastaju kod hlađenja piva. zato je jako važno brzo ohladiti pivo sa 100 na 25°C (20 minuta najviše), jer u tom slučaju se formira i brzo istaloži taj hladni lom (cold brake). ovo nije strašno i može imati samo kozmetički efekt na pivo (pivo poslije može biti mutnjikavo, ali okus i miris neće biti narušeni)

#1221 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 18:38
by lordd
brewer wrote: to što si otvorio na kratko fermentor u ovoj fazi ne bi trebalo puno značiti, ali je jako bitno kako si uzeo uzorak. da li je sve što je dolazilo u kontakt s pivom bilo sterilno?
kupio sam onu pumpicu za uzimanje uzoraka sto sam nedavno ovde stavljao sliku. Nju sam oprao i takodje tretirao izosanom 10 min prije uranjanja u fermentor. Njom sam "izvadio" dovoljno uzorka za mjerenje. Zatvorio fermentor i to je to...

#1222 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 18:43
by brewer
lordd wrote:
brewer wrote: to što si otvorio na kratko fermentor u ovoj fazi ne bi trebalo puno značiti, ali je jako bitno kako si uzeo uzorak. da li je sve što je dolazilo u kontakt s pivom bilo sterilno?
kupio sam onu pumpicu za uzimanje uzoraka sto sam nedavno ovde stavljao sliku. Nju sam oprao i takodje tretirao izosanom 10 min prije uranjanja u fermentor. Njom sam "izvadio" dovoljno uzorka za mjerenje. Zatvorio fermentor i to je to...

to je sasvim ok. mada nastoj da što više skratiš vrijeme u kojem je fermentor otvoren. ja inače koristim za uzimanje uzoraka onu veliku "konjsku" špricu na koju je montirana tanka, vrlo tanka silikonska cjevčica. to sve ubacim kroz rupu za vrenjaču u pivo i izvučem uzorak - time je zaista minimizirana izloženost bilo kakvim bakterijama.

#1223 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 19:38
by landlord
@brewer-u ajd molim te napisi detaljnije kako ti koristis starsan.
Koliko vidim na flasici ide jedna oz na 5 galona vode. Pretpostavljam da ovo stavljas u fermentor i onda protreses tu vodu u fermentoru i odstrnis poklopac koji je sada sanatiziran. Nakon ovoga stavljas u tekucinu sve ostale dijelove: airlock, menzuru, hidrometar...

Sta dlaje raditi sa 5 galona star san-a? Staviti ga u posudu koju koristimo za flasiranje i ostaviti ga u toj posudi 3 sedmice i iskoristiti ga za sanitaciju flasa?

Jel to to ili sam nesto fulio? Hvala unaprijed.

#1224 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 20:07
by brewer
landlord wrote:@brewer-u ajd molim te napisi detaljnije kako ti koristis starsan.
Koliko vidim na flasici ide jedna oz na 5 galona vode. Pretpostavljam da ovo stavljas u fermentor i onda protreses tu vodu u fermentoru i odstrnis poklopac koji je sada sanatiziran. Nakon ovoga stavljas u tekucinu sve ostale dijelove: airlock, menzuru, hidrometar...

Sta dlaje raditi sa 5 galona star san-a? Staviti ga u posudu koju koristimo za flasiranje i ostaviti ga u toj posudi 3 sedmice i iskoristiti ga za sanitaciju flasa?

Jel to to ili sam nesto fulio? Hvala unaprijed.
ni blizu tako prijatelju. dosta toga je bitno znati o star sanu. ovako ide procedura - star san otopina se pravi obavezno sa destiliranom vodom, znači ni slučajno vodovodna voda. pošto je star san sterilizator koji radi na principu niske ph vrijednosti (jako je kisel), kad se pomiješa sa vodovodnom vodom koja je puna minerala, dolazi do reakcije kiseline i baze, tako da u tom slučaju vrlo brzo otopina izgubi svojstva i zamuti se, postane kao mliječno bijela.

ako vam se slučajno destilirana voda zamuti i postane bjelkasta nakon dodavanja star sana, slobodno možete proizvođaču te vode poslati mail i obavijestiti ga da je njegova voda samo malo destilirana :D

zezam se malo, ali zaista, vjerovali ili ne, vecina nasih voda koje se prodaju pod destilirane pobijele nakon dodavanja star sana, što znači da nisu dovoljno destilirane/demineralizirane i da je u njima ostalo još minerala.

znači, prvi znak da Star san otopina valja je da je potpuno bistra i da izgleda kao obična čista voda.

ja to ovako radim - kupim 5 l destilirane vode u onoj 5-litarskoj boci. na tih 5 litara destilirane vode dodaje se 7,93 mL Star Sana. ovo uzimam s onom malom, tankom špricom od 10 mL koju možete kupiti u svakoj apoteci.

nakon što to pomiješam, jasno označim bocu markerom da se ne radi o vodi za piće, a ovo preporučujem i vama da uradite jer neko od ukućana, gostiju i sl. bi mogao naletiti i napiti se star sana. :D

na dan kuhanja piva, pretočim tu otopinu u onu malu frizersku bočicu sa onim špricem gore i podesim špricu da raspršuje na maksimum. tom špricom špricam i steriliziram apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom u sterilnoj fazi - fermentor (ne štedite nego slobodno dobro sve našpricajte), vrenjaču, hidrometar, čaše i posude za rehidraciju kvasca, svoje ruke, apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom ili kvascem kod rehidracije. da ne bi bilo zabune to je ovakva bočica koju ćete kupiti novu i nekorištenu

Image

ovo radim na ovaj način zato što star san jako pjeni, a kad se šprica ovako onda puno manje pjene se stvara. bitno je da svaki komadić površine posude ili predmeta koji se steriliziraju dođe u kontakt sa otopinom star sana. posebno obratite pažnu na česmice, navoje i slične rupičaste površine jer su takva mjesta obično jako dobra za razvoj bakterija. svaka posuda se obavezno sterilizira neposredno pred korištenje, odnosno kontakt s pivom. potrebno je 30 sekundi od kontakta površine sa otopinom da bi se sterilizirala. ako sterilizirate stakleni demižon nećete špricati unutra, nego ćete naliti jedno litar-dva star sana, i onda demižon okretati tako da cijela površina dođe u kontakt sa sredstvom, a onda sredstvo vratiti u 5-litarsku bocu.

za jedno kuhanje piva, dovoljna je jedna ova bočica sa špricom od 0,5 l da se sve sterilizira.

što se tiče flaširanja, morat ćete naći način da unutrašnjost boce i grlić s vanjske strane dođu u kontakt s otopinom bez previše pjenjenja (malo pjene unutar boce ne predstavlja apsolutno nikakav problem). ja koristim vinator i brew tree kao na ovom videu i moram reći da sam se s ovim preporodio.



uglavnom, sav iskorišteni star san možete ponovo vratiti u onu veliku 5 litarsku bocu i ponovo koristiti, dakle on je potpuno namijenjen za višekratnu upotrebu. rok trajanja jednom napravljene otopine je 5-6 mjeseci, ali ja ipak radim novu otopinu puno češće.... za svaki slučaj.

#1225 Re: domaće pivo

Posted: 10/11/2012 21:55
by landlord
Hvala puno na brzom odgovoru. Otisao sma i kupio galon destilovane vode (sto je 3.78 L). Uzet cu istu proporciju koju si ti koristio na 5 L, tako da bi ja trebao na galon vode koristiti 5.99 mL starsan-a.