Page 5 of 60

#101 Re: domaće pivo

Posted: 06/07/2012 23:24
by brewer
safran wrote:
brewer wrote:
safran wrote:Tema :thumbup:
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
daj malo opiši kako ste radili i s čim?
Ah, amaterski totalno - prije 8-9 godina - slad nismo kupovali jer nismo imali gdje već smo naklijavali ječam i izdvajali ekstrakt. To je već bila patnja zbog problema sa održavanjem temperature na šporetu. Pa nismo imali odgovarajući kvasac. Neki hmelj smo dobili od nekoga. Koristili smo stakleni balon za vino - airlock naravno, i termometar. Ma više smo se dobro zezali (i pili sarajčicu) a od popravnog smo odustali upravo zbog slabe dostupnosti sirovina. I zato ti hvala na pokrenutoj temi - dakle sirovine se sada mogu pribaviti i u BiH.
A na ideju pravimo domaće pivo smo nadošli nakon mog boravka u Beču (lijepa studentska vremena) gdje maltene svaki kvart ima svoju malu pivovaru (brau) koja pravi upravo ovako nefiltrirano pivo i svako ima svoj specifični šmek. I tačno znam o čemu pričaš kad opisuješ domaće pivo - i sama sam se tako osjećala kada sam ga prvi put probala - nevjerovatno.
ovo je ključno. ovo se zove slađenje žitarica. praktično je nemoguće postići u kućnim uslovima. slad se pravi pod strogo kontrolisanim industrijskim uslovima i na žalost, mora se kupiti.

naravno, uz značajan napor i finansijska sredstva može se i kući osladiti ječam, ali to već onda izlazi iz okvira hobija jer treba dosta novca i truda.

#102 Re: domaće pivo

Posted: 06/07/2012 23:27
by Jack Be Nimble
Sjajna tema, cimer i ja (vise cimer a ja ucio) smo pravili na balkonu za vrijeme faxa. Bilo to jeftinije nego da kupujemo svoje pivo. Obicno smo pravili IPA vrstu piva, mada sam ja zelio 'amber' i 'stout' da pokusam. Nikada nisam sam, ne usudjujem se :(.

#103 Re: domaće pivo

Posted: 06/07/2012 23:28
by brewer
insomnia78 wrote:A kako regulises postotak alkohola?


s' moje sokocalo
postotak alkohola se reguliše sa količinom šećera u sladovini (to je ustvari pivo prije procesa fermentacije). što je više šećera, to je više alkohola. s obzirom da postoji jasna hemijska formula alkoholnog vrenja - tačno se zna šta nastaje od jedne konzumirane molekule šećera od strane kvasca, moguće je precizno na osnovu količine šećera izmjeriti i planirati količinu alkohola.

šećer se ispire iz samljevenog ječmenog slada koji je, kako mu i ime kaže, jako bogat šećerom. to naravno nije isti šećer kao onaj koji koristimo u domaćinstvu....što više slada koristiš više će šećera biti na raspolaganju kvascu da ga preradi u procesu fermentacije u alkohol.

količinu šećera mjeriš aerometrom (ili hidrometrom). to je onaj stakleni, baždareni plovak koji ubaciš u tu slatku vodu (sladovinu) i na osnovu toga koliko je taj plovak potonuo možeš vidjeti tačno koliko grama po kubičnom centimetru šećera je otopljeno u sladovini.

taj podatak poslije koristiš za izračunavanje količine alkohola.

#104 Re: domaće pivo

Posted: 06/07/2012 23:43
by insomnia78
Hvala.
Odlicno covjece postao si pravi strucnjak svaka cast

s' moje sokocalo

#105 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 00:02
by zamolime
:thumbup:

#106 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 09:28
by KalifornijskaGlista
da se utefterim

#107 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 10:25
by Slo Burner
Jesi ti OldbriDŽ Ejl ?

#108 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 10:27
by brewer
evo još nekoliko mojih piva dok ne počnem šta konkretno pisati...

IPA -India Pale Ale (klik za veću sliku)

Image


Amber Ale

Image

Kolsch (Kelnsko pivo)

Image

#109 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 10:32
by brewer
Slo Burner wrote:Jesi ti OldbriDŽ Ejl ?
:?

#110 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 10:58
by Heller
Pratim. Najbolje pivo koje sam pio je bilo nefiltrirano znaci valja ovo probat :-D

#111 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 11:35
by Drvosjeca iz Dejcica
Nisam neki pivopija ali definitivno mi najviše godi Erdinger Weissbier.

Image

Vrlo interesantna tema, možda bih i sam probao napraviti domaće pivo.

#112 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 12:56
by Pitarrr82
Opa i Koelsch se ima :mrgreen:


P.S. Trazio sam od prijatelja iz Londona da mi kazu naziv japanskog piva, zove se "Asahi" beton piva :thumbup:


Image

#113 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 14:17
by le piaf
Super tema, oduvijek me zanimala ta domaca piva i neke male ekskluzivne punionice kojih nazalost nema kod nas. Ovo pivo nadjoh u Konzumu jednom i kuph, jos ga ne probah.

Image

#114 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 14:40
by juzna_strana
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisam neki pivopija ali definitivno mi najviše godi Erdinger Weissbier.

Image

Vrlo interesantna tema, možda bih i sam probao napraviti domaće pivo.
Moj favorit :thumbup:
Bogat ukus,k'o mlijeko :D

Brewer respekt za temu :thumbup: ,definitivno si sevapa zaradio :D

#115 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 15:00
by Pitarrr82
Za "La Trappe" Tripel sam cuo negdje na tv-u da u sebi ima i dodatak korijandera a poceli su ga prvo praviti negdje u francuskoj u manastiru, kazu nije los ukus nisam probao...

#116 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 15:37
by Ajant
tuspas mene.

#117 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:03
by brewer
Pitarrr82 wrote:Za "La Trappe" Tripel sam cuo negdje na tv-u da u sebi ima i dodatak korijandera a poceli su ga prvo praviti negdje u francuskoj u manastiru, kazu nije los ukus nisam probao...

la trappe je naziv sa samostansko trapističko pivo. postojao je red u katoličkoj crkvi koji se bavio pivarstvom i koji je pivarstvo doveo do savršenstva. negdje devedesetih godina, mnogo pivara je stavljalo na svoje etikete naziv la trappe i tada su se ovi samostani udružili i brendirali te zaštitili naziv la trappe.

trenutno postoji samo osam samostana koji proizvode pivo na čijoj etiketi smije pisati la trappe. šest ih je u belgiji, jedan u holandiji i jedan u austriji.

najpoznatija samostanska piva su

Orval
Image

Rochefort
Image

Chimay

Image

što se tiče korijandera, belgijanci jako vole da obogaćuju pivo sa korijanderom. vrlo specifičan začin. stavljaju ga u mnoga piva, ali ipak postoji jedan pivski stil koji MORA obavezno da sadrži korijander, a to je belgijski witbier, odnosno belgijsko bijelo pivo. evo kako izgleda witbier:

Image


meni je nakon degustiranja mnogih belgijanaca (svih ovih nabrojanih, kao i mnogih drugih), najdraže belgijsko pivo Kwak....

Image

obavezno se pije iz posebne čaše za Kwak koja izgleda ovako:

Image

#118 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:11
by ljevoruki
Da se pribiljezim, pozorno pratim.
:thumbup:

#119 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:20
by Warashii
Stari moj nekada u ratu pravio pivo i nije bilo lose mogu reci cak puno puno bolje nego li vino od zovinih bobica.
Sjecam se da smo hmelj brali pored pruge i bilo ga je jako mnogo, e sad mislim da je to posebna umjetnost uzgajanje hmelja za pivo.

#120 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:24
by Pitarrr82
@brewer :thumbup:

samo nastavi....

#121 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:25
by brewer
Warashii wrote:Stari moj nekada u ratu pravio pivo i nije bilo lose mogu reci cak puno puno bolje nego li vino od zovinih bobica.
Sjecam se da smo hmelj brali pored pruge i bilo ga je jako mnogo, e sad mislim da je to posebna umjetnost uzgajanje hmelja za pivo.
da, međutim on nije mogao napraviti ništa blizu dobrog piva jer nije imao oslađeni ječam koji je ključni sastojak. hmelj koji ste brali je divlji i niste mogli znati koje su mu karakteristike, pa ga samim tim niste mogli ni dozirati u pravoj mjeri.

ja vjerujem da je to bilo pitko, naravno (posebno u ratu), ali detaljnom kontrolom svih procesa i uz potrebno teorijsko znanje moguće je dobiti SAVRŠENO pivo. moguće je kontrolisati sve elemente konačnog proizvoda - boju, slatkoću, gorčinu, arome, okus, gaziranost, bistrinu i svašta još nešto....

#122 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 16:47
by brewer
pošto sam nekad počeo pisati blog o pivarstvu ima nekih tekstova koje mogu ovdje kopirati. za početak, nešto o osnovnim procesima. u ovom tekstu "razbijen" je proces nastanka piva na elementarne djelove i faze. poslije ću pokušati opisati ukratko svaku od tih faza....

Da biste mogli shvatiti osnovne procese koje je potrebno sprovesti da bi od glavnih sastojaka dobili konačan proizvod - dakle čašu hladnog, osvježavajućeg i aromatičnog piva, podijelit ćemo ih na šest osnovnih koraka. Ova podjela predstavlja najgrublje moguće raščlanjivanje procesa i svaki od koraka će biti posebno i detaljno objašnjen tokom pisanja ovog bloga. Dakle, proces izgleda otprilike ovako:

1. Samljeveni ječmeni slad se moči u vrućoj vodi na precizno tempiranoj temperaturi (od 64°-69° C) da bi oslobodio šećere, primarno maltozu, ali i druge šećere (proces koji je poznat kao "ukomljavanje")

2. Zaslađena voda (sladovina ili wort) iz gore opisanog procesa ukomljavanja odvaja se filtriranjem od čvrste tvari (ostataka zrna i ovojnica) i kuha se 60 - 90 minuta uz dodatak hmelja koji daje aromu, okus i gorčinu pivu

3. Nakon kuhanja, sladovina se brzo hladi na određenu temperaturu i dodaje se pivski kvasac da bi počela fermentacija

4. Kvasac u procesu fermentacije konzumira šećer u sladovini, a kao nusprodukt oslobađa CO2 (ugljični dioksid) i etilni alkohol i time zapravo stvara pivo. Kvasac stvara pivo, a ne čovjek. Čovjek samo omogući kvascu da napravi pivo jer mu stvori uslove.

5. Nakon završetka primarne fermentacije koja obično traje od 7 do 10 dana, pivo se prebacuje u novu fermentacijsku posudu da bi prošlo kroz sekundarnu fermentaciju koja traje od 21 dan do čak 6 mjeseci, zavisno od mnogih faktora

6. Nakon sekundarne fermentacije, pivo se flašira uz dodatak određene količine šećera u svaku flašu da bi došlo do ponovne fermentacije koja će proizvesti karbonizaciju, odnosno novu količinu CO2 od kojega će nastati gaziranost, pa samim tim i pjena na pivu.

Sprovođenje gore navedenih koraka zvuči jako jednostavno. Svaki od korakaipak u sebi sadrži veliku količinu informacija koje je potrebno usvojiti da bi mogli dobiti konačan proizvod. O tome više u nastavku....

#123 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 18:05
by brewer
Pitarrr82 wrote:Opa i Koelsch se ima :mrgreen:


P.S. Trazio sam od prijatelja iz Londona da mi kazu naziv japanskog piva, zove se "Asahi" beton piva :thumbup:


Image
koelsch se popio još davno, ali je u planu da se opet pravi. :D što se asahi-a tiče, to je pivo koje se radi od jednog dijela riže i jednog dijela ječmenog slada. volio bih probati jer nisam imao priliku....

:)

#124 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 18:26
by nosara
Jedva cekam malo detaljniji opis postupka kojim si ti, u dvosobnom stanu, uspio skuhat toliko pivo... :D

Sta mislis o ovome...?
Mini-pivara, aparat njemačke kompanije “Spiedel”, namijenjen kućnom spravljanju piva, zbog jedinstvenih mogućnosti budi izuzetnu pažnju posjetilaca 78. međunaronog sajma poljoprivrede koji se održava u Novom Sadu.

Na Sajmu je izložen potpuno automatizovan aparat, kapaciteta 20 litara, koji kad se “napakuje” sladom, hmeljom, pivskim kvascem i vodom daje pivo vrhunskog ukusa i kvaliteta.

Kako je rečeno novinarima na štandu “Spiedela”, kućno pivo je i znatno jeftinije od “industrjskog”, jer pola litra košta od 0,10 eura do 0,11 eura.

Kućna proizvodnja piva počinje kuvanjem pivske šire, sastavljene od ovih sastojaka, a proces traje 80 minuta. Potom se skuvano pivo ohladi i stavi u bure da “odleži” nekoliko nedjelja, nakon čega je spremno za upotrebu.

Cijena izloženog modela mini-pivare kapaciteta 20 litara je 2.050 eura, a na Sajmu se mogu naručiti i modeli od 50 i 200 litara.

Mini-pivara izložena je na štandu firme ADT iz Mladenova koja je zastupnik “Spiedela” za Srbiju.

Na otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma u toku je 78. međunarodni poljoprivredni sajam koji traje do subote, 21. maja.

#125 Re: domaće pivo

Posted: 07/07/2012 18:27
by Eborg
Ja mislim da je muška populacija foruma ovako doživjela temu. :lol: