Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zis wrote:Nema carine, paket dodje kod buraza u Njemacku. On to lijepo na bus i eto meni narudjba bez dodatnih troskova. Oni isporucuju samo u Njem i Austriji i postarina je 5 eura za bilo koju tezinu. Barem meni nisu naplatili vise iako je paket bio tezak preko 6 kg.
zavidim
Šteta što ne isporučuju do nas, jer su cijene dosta povoljnije u odnosu na hopandgrape
samo primjer za S 04, u hopandgrape košta 2.49 funti a kod ovih 2 еura
Zis wrote:Nema carine, paket dodje kod buraza u Njemacku. On to lijepo na bus i eto meni narudjba bez dodatnih troskova. Oni isporucuju samo u Njem i Austriji i postarina je 5 eura za bilo koju tezinu. Barem meni nisu naplatili vise iako je paket bio tezak preko 6 kg.
zavidim
Šteta što ne isporučuju do nas, jer su cijene dosta povoljnije u odnosu na hopandgrape
samo primjer za S 04, u hopandgrape košta 2.49 funti a kod ovih 2 еura
Kod mene to malo duze traje, isporuce u roku 2-3 dana do buraza a on do mene 2-3 sedmice (kad nadje vrijeme da odnese na bus)
evo ja sam probao @djulbin ESB i jako mi je drago da mu je ovako fino ispalo pivo. sve je na mjestu, zaista, EKG hmelj fino izbija, gorčina je na mjestu, jedino je malo mutno, ali to je zato što nije korištena irska mahovina u receptu. sve u svemu
Nesto razmisljam da od ale piva koji sam kuhao u subotu pokusam mojoj dragoj smuckati RADLER. Odlijem 5 lit. u poseban sud dodam 4 litre prokuhane (ohladjene) vode i sirupa od limuna umjesto secera za karbonizaciju. Sta mislis Breweru o ovome. Naravno kad ale bude spreman za flasiranje.
Zis wrote:Nema carine, paket dodje kod buraza u Njemacku. On to lijepo na bus i eto meni narudjba bez dodatnih troskova. Oni isporucuju samo u Njem i Austriji i postarina je 5 eura za bilo koju tezinu. Barem meni nisu naplatili vise iako je paket bio tezak preko 6 kg.
zavidim
Šteta što ne isporučuju do nas, jer su cijene dosta povoljnije u odnosu na hopandgrape
samo primjer za S 04, u hopandgrape košta 2.49 funti a kod ovih 2 еura
Kod mene to malo duze traje, isporuce u roku 2-3 dana do buraza a on do mene 2-3 sedmice (kad nadje vrijeme da odnese na bus)
Zato kad dodje nedaj pive da to malo pogura
Nije to puno čekati ako znaš da će ti doći pola skladišta od jednom
Čitao sam na pivarstvu da si pravio crystal. Kako si radio, jel po @brewerovom receptu i kakvi su dojmovi o napravljenom sladu
Zato kad dodje nedaj pive da to malo pogura
Nije to puno čekati ako znaš da će ti doći pola skladišta od jednom
Čitao sam na pivarstvu da si pravio crystal. Kako si radio, jel po @brewerovom receptu i kakvi su dojmovi o napravljenom sladu
Kristal sam pravio po ovim receptima i mislim da je to puno zajebencije za malo para. Sto god Brewer kaze u pravu je, ima covjek iskustva. Ja sam poksavao biti pametan (ko i uvijek sto bi moja zena rekla ) i sad vidim da treba njega slusati i raditi kako on kaze. http://barleypopmaker.info/2009/12/08/h ... our-malts/
Zato kad dodje nedaj pive da to malo pogura
Nije to puno čekati ako znaš da će ti doći pola skladišta od jednom
Čitao sam na pivarstvu da si pravio crystal. Kako si radio, jel po @brewerovom receptu i kakvi su dojmovi o napravljenom sladu
Kristal sam pravio po ovim receptima i mislim da je to puno zajebencije za malo para. Sto god Brewer kaze u pravu je, ima covjek iskustva. Ja sam poksavao biti pametan (ko i uvijek sto bi moja zena rekla ) i sad vidim da treba njega slusati i raditi kako on kaze. http://barleypopmaker.info/2009/12/08/h ... our-malts/
Ma ne, ne mislim ja praviti slad jer nemam ni uzoraka da bih uporedio ta prepečena zrna, a još manje znanja, nego čisto da pitam nekoga ko je to probao bez predhodnog znanja kako je ispalo
"čitao" sam nekako (prevodilac)sa ovog linka i buni me ovo sa potapanjem na 3 sata, pa onda grije vodu do 68c i drži 1 sat u toj vodi. Dali je ovo ona ista "kristalizacija" koja se odvija u rerni na predvidjena 2 sata ili sam ja nešto tu pobrkao
Možda da ovo @brewer malo pojasni, čisto informativno da se nadje neko znanje za budućnost
Zahvljajuci tebi ozbiljno namjeravam da se i ja okusam u ovom prelijepom hobiju. Ipak jos sam na literaturi , citam neke dostupne knjige, razne tekstove na internetu i naravno ovaj forum. E sad moje pitanje, za pocetak da li vrijedi naruciti ovaj brewmaster ulitmate od 137 dolara http://www.mrbeer.com/category-exec/category_id/174 ?
Kako da znam kolio litara sam dobio u loncu nakon ukomljavanja? Lonac nema skalu na sebi. Vidio sam da ima neka formula po kojoj se da izracunati ako je lonac pravilnog cilindricnog oblika.
landlord wrote:Kako da znam kolio litara sam dobio u loncu nakon ukomljavanja? Lonac nema skalu na sebi. Vidio sam da ima neka formula po kojoj se da izracunati ako je lonac pravilnog cilindricnog oblika.
Sta vi koristite za mjerenje?
Hvala.
evo ti jedna od najlakših opcija. samo označiš na štapu ili nečemu drugom mjere i to je to.
ako ćeš računati pomoću formule za volumen valjka V= πr2h onda svakako moraš izmjeriti visinu (h) piva u loncu tako što ćeš fizički morati mjeriti razliku između ispunjenog i neispunjenog prostora u loncu, a kad već to radiš, onda ti je ipak lakše koristiti ovaj improvizirani mjerač sa slike.
Ne znam da li je vec ranije spomenuto, ali ima jos jedan nacin za pretakanje iz fermentora u bottling bucket a da se ne "zabali" crijevo. Pa evo da dodam ako nekom zatreba, posto je meni nekidan zatrebalo a jos nemam auto siphon...
Dovoljno je u crijevo nasuti vodu, zacepiti jedan kraj, drugi uroniti u pivo. Voda nece isteci u pivo sve dok je drugi kraj zacepljen. Taj zacepljeni kraj treba da bude ispod fermentora i onda pustiti da potece. Dok tece voda to ide napolje a kad potece pivo ubaciti crijevo u bottling bucket... i to je to... Mozda se malo piva izgubi, ali nista strasno.
Mada ja nisam koristio ovaj nacin jer moj fermentor ima sirok poklopac pa sam (sterilisano) crijevo ubacio skoro do kraja u pivo u fermentoru, zacepio pa ga izvukao do botling baketa i pustio da tece...
lordd wrote:Ne znam da li je vec ranije spomenuto, ali ima jos jedan nacin za pretakanje iz fermentora u bottling bucket a da se ne "zabali" crijevo. Pa evo da dodam ako nekom zatreba, posto je meni nekidan zatrebalo a jos nemam auto siphon...
Dovoljno je u crijevo nasuti vodu, zacepiti jedan kraj, drugi uroniti u pivo. Voda nece isteci u pivo sve dok je drugi kraj zacepljen. Taj zacepljeni kraj treba da bude ispod fermentora i onda pustiti da potece. Dok tece voda to ide napolje a kad potece pivo ubaciti crijevo u bottling bucket... i to je to... Mozda se malo piva izgubi, ali nista strasno.
Mada ja nisam koristio ovaj nacin jer moj fermentor ima sirok poklopac pa sam (sterilisano) crijevo ubacio skoro do kraja u pivo u fermentoru, zacepio pa ga izvukao do botling baketa i pustio da tece...
moze i tako s tim da bi voda morala biti sterilna isto.
Narucio sam jos jedan lonac od 30 litara jer je bilo bas haoticno grijati vodu u 2 serpe i ispirati sladovinu. Amazon prime je cudo, za 3 dodatna dollara ce mi to dostaviti sutra.
Pa ako uspijem naci chiller i jos jednu fermentacijsku posudu kuham ponovo u subotu.
E sad i par pitanja:
1) Kako radite aeraciju piva u fermentacijskoj posudi?
2) Kako tacno da rehidriram kvasac? Prokuham vodu u serpi i kad se ohladi na odredjenu temperaturu prespem je u plasticnu posudu koju sam prethodno naprskao starsan-om. Koliko vode da prokuham i na koliko stepeni da dodam kvasac? Ovaj put definitivno necu dodavati secer u vodu. Prosli put sam prokuhao samo 1dl vode i cini mi se da je to premalo. Kad su i kvasac i sladovina na istoj temepraturi izmedju 18-22 stepena dodajem rehidrirani kvasac u sladovinu. Pravit cu schwartzbeer prema brewerovom receptu, dakle koristit cu safale US-05.
Da ti ja odgovorim kako je meni Brewer napisao. Aeraciju radim busilicom sa namontiranim nastavkom za mijesanje ljepila za plocice (naravno cistim i sterilnim) koji izvadim iz izosana pred samo mijesanje, najvecom brzinom par minuta. Prije tog sam dodao kvasac. E sad rehidracija, rehidriranje se radi u vodi jer je kod rehidracije isto jako važna ta temperatura koja mora biti viša nego temepratura fermentacije - zavisi od soja kvasca koji se koristi, ali ta temperatura vode za rehidraciju ide od 25 - 40˘ mada je ova toplija varijanta više pogodna za vinske kvasce. Mislim da ti je dovoljno 2dl vode u casi od 1/2 litre. Prethodno prokuhane vode pipovace i ohladjene na (Fermentis preporučuje rehidraciju na 27°C i ja ih poslušam jer onaj ko je proizveo i laboratorijski pripremio kvasac, najbolje zna kakvi mu uslovi trebaju za rehidraciju.)
Ovdje sam koristio upute Brewerove od par stranica ranije koje je meni napisao, da se zna zbog autorskih prava.
Zis wrote:Da ti ja odgovorim kako je meni Brewer napisao. Aeraciju radim busilicom sa namontiranim nastavkom za mijesanje ljepila za plocice (naravno cistim i sterilnim) koji izvadim iz izosana pred samo mijesanje, najvecom brzinom par minuta. Prije tog sam dodao kvasac. E sad rehidracija, rehidriranje se radi u vodi jer je kod rehidracije isto jako važna ta temperatura koja mora biti viša nego temepratura fermentacije - zavisi od soja kvasca koji se koristi, ali ta temperatura vode za rehidraciju ide od 25 - 40˘ mada je ova toplija varijanta više pogodna za vinske kvasce. Mislim da ti je dovoljno 2dl vode u casi od 1/2 litre. Prethodno prokuhane vode pipovace i ohladjene na (Fermentis preporučuje rehidraciju na 27°C i ja ih poslušam jer onaj ko je proizveo i laboratorijski pripremio kvasac, najbolje zna kakvi mu uslovi trebaju za rehidraciju.)
Ovdje sam koristio upute Brewerove od par stranica ranije koje je meni napisao, da se zna zbog autorskih prava.
Zis wrote:Da ti ja odgovorim kako je meni Brewer napisao. Aeraciju radim busilicom sa namontiranim nastavkom za mijesanje ljepila za plocice (naravno cistim i sterilnim) koji izvadim iz izosana pred samo mijesanje, najvecom brzinom par minuta. Prije tog sam dodao kvasac. E sad rehidracija, rehidriranje se radi u vodi jer je kod rehidracije isto jako važna ta temperatura koja mora biti viša nego temepratura fermentacije - zavisi od soja kvasca koji se koristi, ali ta temperatura vode za rehidraciju ide od 25 - 40˘ mada je ova toplija varijanta više pogodna za vinske kvasce. Mislim da ti je dovoljno 2dl vode u casi od 1/2 litre. Prethodno prokuhane vode pipovace i ohladjene na (Fermentis preporučuje rehidraciju na 27°C i ja ih poslušam jer onaj ko je proizveo i laboratorijski pripremio kvasac, najbolje zna kakvi mu uslovi trebaju za rehidraciju.)
Ovdje sam koristio upute Brewerove od par stranica ranije koje je meni napisao, da se zna zbog autorskih prava.
jbt šta dočekah, ljudi mi ime u fusnote stavljaju
Moramo se drzati zakona, kako cemo u Evropu drugacije
lordd wrote:Na kojoj temperaturi je najbolje drzati flasirano pivo?
prvih 15 dana nakon flaširanja bolje da je na toplijem ali ne preko 23°C, a nakon toga bi idealno bilo da stoji na nekih 13°C mada nije strašno i ako malo oscilira, a ako je hladnije od 13 ne moze mu skoditi, ali ako je iznad 20 onda moze uticati na okus.
najbitnije je da pivo stoji u mraku i da nije osvijetljeno.
Referent za ONO i DSZ wrote:10 KM za pola litre, puno sto jest jest...cuvam je za spesl okejzn . Valjda ce biti i jeftinijih opcija ovako samo za probe.
Samo da prijavim blago razocarenje ponajvise u ulozeno-dobiveno. Pivo jeste snaznije, intenzivnijeg okusa sto se vidi i po boji/gustini. Pjena dobra i 8% alkohola se i ne osjeti toliko od ovog malo jaceg okusa.
Ali ipak razocaran sam (mozda je i do mene) nije to neka tolika razlika da bi platio 10BAM pola litre piva. Sigurno ga necu ponovo kupiti.
Mislim da bi kao rezultat ove dobre teme trebalo da se pojavi mjesto u gradu gdje bi se tocilo neka od ovih domacih piva po povoljnim cijenama.