Zis wrote:Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.
to mozes s nekim zajedno. pola kile saaza ti je dosta za nekoliko kuhanja, a ipak je bolje kad je svjež, nego kad dugo stoji.....
Moderator: anex
Zis wrote:Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.
1/2 kg kosta 11,80 i mislio sam kupiti pola, moram kontaktirati Djulbu sutra kad mu prodje ispit. Koji hmelj da nabavim za SNPA. I nesto si zaglavio sa Memoarima.brewer wrote:Zis wrote:Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.
to mozes s nekim zajedno. pola kile saaza ti je dosta za nekoliko kuhanja, a ipak je bolje kad je svjež, nego kad dugo stoji.....
Ja sam uzeo tvoj recept za engleski bitter,brewer wrote:sezonac, ovo na slici izgleda potpuno normalno. ništa ne brini. sad bi bilo idealno uraditi cold crash, odnosno ohladiti ovo na 1°C i sve bi ovo palo na dno. mada nije ni ovo strašno. ja ne znam ni recept po kojem si radio ni kvasac ni uslove fermentacije, pa daj nam to postavi, pa ću ti moći detaljnije reći
ja sam često ovako flaširao pivo (naravno ako je spremno za flaširanje) i to tako da pretočim pivo sa cijevi na kojoj je dole na kraju samo pričvršćena sterilna gaza....mada uz malo spretnosti, ovo se može fino pretočiti i bez toga i nećeš ništa trunja pokupiti.
uostalom, ako koji trun i ostane, on će u flašama pasti na dno flaše i kvasac će ga "zalijepiti" za dno, tako da kod točenja sigurno nećeš imati tih čestica u čaši.....
Zis wrote:Da li ovaj kvasac odgovara za SNPA Wyeast #1056 - American Ale - Activator.
Javi se meni za Guinness polovinom decembra.Eborg wrote:Samo bih da se zahvalim @breweru na nekim sjajnim odgovorima na postavljena pitanja!
Ne namjeravam ništa praviti no sa užitkom pratim temu.
Zna li neko gdje se Guinnness može uzeti u Sarajevu? Bilo je u "Mercatoru" no ne dobijaju ga više iz nekog razloga.
I meni su otvorene ali valja cekati da sazrije....Eborg wrote:Joj stari, hvala tebi no meni su se dizne sad otvorile, šta ću sad?
Samo tamo i narucujem.mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
Kako prolaziš sa carinom i koliko dodje poštarina. Jeli ima neka specifična težina, kao što je @Danny_boy postavljao za hopandgrape, ili ide po artiklu poštarinaZis wrote:Samo tamo i narucujem.mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
Zis wrote:Breweru hajde mi molim te napisi za koje vrste piva mogu koristiti ove kvsace: Safbrew T58, Safbrew T-33, Saflager W34/70, Saflager S-23. Da ne kupujem samo Safale US05 i S04.
Nema carine, paket dodje kod buraza u Njemacku. On to lijepo na bus i eto meni narudjba bez dodatnih troskova. Oni isporucuju samo u Njem i Austriji i postarina je 5 eura za bilo koju tezinu. Barem meni nisu naplatili vise iako je paket bio tezak preko 6 kg.mentalist wrote:Kako prolaziš sa carinom i koliko dodje poštarina. Jeli ima neka specifična težina, kao što je @Danny_boy postavljao za hopandgrape, ili ide po artiklu poštarinaZis wrote:Samo tamo i narucujem.mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
U fazi sam nabavke sirovina pa je svaka info dobro došla, a osim toga sa šprehanjem njemačkog sam na nuli
Red je bio na 100 postu, inace mi je ovo najomiljenije HefeWeizen. Procitah negdje da filtriraju kvasac, steta nema klona. Danas sam pogledao jednim okom fermentor sa Ale koji sam kuhao u subotu, krauzen je 3-4 cm debeo. Bice nesto od njega.ohoho, pao je avatar
Dodje li ti danas djulba, kakv mu je ESB. Znas li kakav je ovas kvasac (jesam dosadan).brewer wrote:Zis wrote:Breweru hajde mi molim te napisi za koje vrste piva mogu koristiti ove kvsace: Safbrew T58, Safbrew T-33, Saflager W34/70, Saflager S-23. Da ne kupujem samo Safale US05 i S04.
ohoho, pao je avatar ovako, T-58 ti je namijenjen za belgijska piva (možeš raditi belgijski pale ale ili piva tipa dubbel ili slično). ovaj kvasac ima jako izražene estere i posebno se osjeti na karanfilčić/klinčić, zavisi kako ga gdje zovu, ali je uz to još i spicy - nemam riječ na našem kojom bi to opisao, ali kad bih morao, najbliže je da stvara jedan osjećaj peckanja na jeziku, kao crni biber ili nešto tome slično. što na većoj temperaturi fermentiraš to će biti više spicy. ovo se cijeni u nekim pivima, kao što je saison i neki drugi belgijanci. uglavnom, jako zanimljiv kvasac. ja ga volim fermentirati poprilično visoko (21-23˘C)
što se tiče T-33 to ne postoji, ali ima S-33 i on je poprilično univerzalan, možeš s njim raditi belgijska pšenična piva, wit i slično.
ova dva ostala su ti lager kvasci oba. znači morao bi imati uslove za lagering da bi s njima mogao raditi.
Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
Zis wrote:Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
Pa gdje ste pili kafu da te nadjem, trebao bih 07.12. biti u Sarajevu. (ako se odlucim ici na festu u firmi)brewer wrote:Zis wrote:Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
stanujem na čaršiji brate deset koraka od mjesta gdje smo kafu pili