domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1126 Re: domaće pivo

Post by brewer » 02/11/2012 19:40

Leftist wrote:Juce' sam i ja imao tu cast da licno upoznam brewera, alfu i omegu bh kucnog pivarstva.
Imao je strpljenja i zivaca da odgovori na sva moja pitanja i podpitanja a cak mi je poklonio i 2 flase vlastitog piva.

Jedno sam popio i degustir'o, a probala su i jos 2 jarana kojima je vrh pivskog biznisa Heineken i ostali su stvarno zadivljeni ukusom pive u kojoj sam osjetio jedan jako mocan ukus koji nisam mogao definisat' pa sam kasnije saznao da se radi o specificnosti hmelja Saaz. Iako je on sam bio samokritican prema pivi koju mi je donijeo (kaze da je mlada jos uvijek i da joj treba neko vrijeme) za mene je ovo stvarno bilo vrh.
Veceras ide degustacija i druge pive (jaci postotak alkohola malo) pa cu prenijeti impresije sutra.

Nestrpljiv sam da kompletiram svoj set za koji mi trebaju jos neke sitnice.

Sve u svemu, hvala jos jednom na ustupljenom vremenu i nadam se da cemo se u buducnosti druziti i uz moje pivo!

drago mi je da ti se svidjelo, nadam se i ja da će uskoro biti tvog piva. :D :thumbup:

landlord wrote:@leftist - do prije nego je brewer postavio temu sam i ja sam redovno pio heineken, newcastle brown ale, becks...
Onda kad sam vidio koliko su ljudi hvalili na ovom forumu belgijska piva poceo sam eksperimentisati i probavati raznorazna piva preporucena od kolega forumasa. A onda neki dan naletim na jako povoljno newcastle pivo i kupim karton. Ne mogu ti opisati moje razocarenje. Napominjem da mi je to bilo jedno od najdrazih piva. Ali nakon svih tih belgijskih piva djelovalo mi je kao ice-tea. :) Tesko se poslije toga vratiti na heineken i slicna piva. Zato ne mogu docekati da napravim svoje prvo pivo.
da, ovo si potpuno u pravu. :)


User avatar
shunj
Posts: 15
Joined: 19/05/2007 01:47

#1127 Re: domaće pivo

Post by shunj » 02/11/2012 20:19

brewer wrote:ja mislim da kad bi jedan prosječni sarajevski pivopija sa renomeom, naviknut na ove bland lagere, popio jedan IIPA, odnosno double IPA, da bi se onesvijestio automatski od hmeljne bombe u mozgu :D

hvala na preporuci, ali meni je na žalost poprilično nedostupno američko craft i MB pivo. jednog dana valjda ću imati priliku da uživam u njemu. (kad dobijem useljeničku vizu na lutriji) :D svima koji imaju priliku da ga piju jako zavidim.

nisam pio ovaj, ali sam probao neke američke varijante IIPA-a. fantastično pivo, ali nenaviknutim konzumentima može izgledati kao da piju antifriz :D :D
Pa jeste malo neobicna ta doza hmelja na prvu, medutim kad sjedne, sjedne ko budali samar. Znam da su ova piva, nazalost, nedostupna kod nas al sam konto zacas ces ti to smuckat :D (ocigledno nemam pojma o proizvodnji piva).
Piva ti odlicno izgledaju a, kolko vidim, izaci ce sa ovog foruma jos dobrih "brew" majstora. Prejaki ste ljudi svi, svaka vam cast. Pasce tu makar jedna pivnica s domacom robom.

Predlog za pivo:
Jever Pilsner
Image
Jedan pravo kvalitetan njemacki pilsner (sa sjevera) sa naglasenom dozom hmelja, malta i citrusa u stilu americkog IPA-a na neki nacin, dosta "herb" (ne znam kako bih to preveo). Oko 5% alkohola, savrseno ljetno pivo.

U Americi ima i fantasticna domaca varijacija na ovo pivo (ko je u prilici da proba):
Prima Pils (Victory Brewing Company)
Image
Kao i gornje, lagano a puno ukusa. Priblizno isto alkohola.

Nadam se da vam ne trolujem temu. Dugo nisam vidio da se ljudi vako ljepo slazu na diskusiji.
Sto ti je pivo :D

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1128 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/11/2012 20:54

Kakvo trolanje teme. Samo nastavi sa preporukama.
Ja se ubio da nadjem hopslam sto si neki dan predlozio, ali izgleda da moram jos malo sacekati.

Poz.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1129 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/11/2012 21:00

brewer wrote: hvala na preporuci, ali meni je na žalost poprilično nedostupno američko craft i MB pivo. jednog dana valjda ću imati priliku da uživam u njemu. (kad dobijem useljeničku vizu na lutriji) :D svima koji imaju priliku da ga piju jako zavidim.
nisam znao da i ti igras lutriju. Ajd nek bude sa srecom.

User avatar
shunj
Posts: 15
Joined: 19/05/2007 01:47

#1130 Re: domaće pivo

Post by shunj » 02/11/2012 23:07

landlord wrote:Kakvo trolanje teme. Samo nastavi sa preporukama.
Ja se ubio da nadjem hopslam sto si neki dan predlozio, ali izgleda da moram jos malo sacekati.

Poz.
Za Hopslam ces drug morat da sacekas do januara (taman za posle nove godine). Ovdje pogledaj da li isporucuju u drzavu u kojoj si: <http://www.bellsbeer.com/brands/brand-finder/>.
Ako ne isporucuju, a do zadave ti je da probas, pokusaj na: <http://www.totalwine.com/>. Oni ce ti poslati na kucnu adresu.

Medutim, ima lijeka u meduvremenu :D

90 Minute IPA (Dogfish Head Craft Brewery)
Image
Posto stoji u friziderima u prodavnicama (vecinom), prije serviranja ga ostavi da se malo ugrije. Preporucujem da naspes u snifter da bolje osjetis pivo i zbog polozaja ruke ga pomalo grijes. Ako ti je malo cudno, dosta je "malti", karamela, ... otvori jos jedno :D i odusevice te. 9% alkohol.
Prijavi kako ti je leglo.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1131 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/11/2012 23:19

Provjerio sam vec na njihovoj stranici i vidio da dostavljaju kod mene. Ja sam u Illinois.

Neka sam Dogfish piva vec isprobao. Moguce da veceras obnovim lekciju. :)

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1132 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 02/11/2012 23:51

Valdemore, oprema ti je fenomenalna.
Sretno sa testovima.

User avatar
Eborg
Posts: 10630
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

#1133 Re: domaće pivo

Post by Eborg » 03/11/2012 00:38

Da priupitam nesto za kupovnu pivu. Zasto je u razlicitim pakovanjima jedne te iste pive okus tako razlicit?

Npr. Sarajevsko pivo iz konzerve, staklene flase, dvolitre/dvoguze/bambooche te toceno imaju sasvim razlicit okus.

Da li je najveci hamelj naguran u bamboochu za siroke narodne mase a najkvalitetnije ide u staklene flase ili ima veze i sa posudom nesto? Ili je sve ipak subjektivni dozivljaj?

Isto tako, zasto se cesto vodi polemika je li toceno pivo najbolji ili najgori kvalitet? Koliko znam tu samo ima vise CO2 koje se "ubrizgava" prilikom tocenja i to mu daje specifican okus.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1134 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 01:42

shunj wrote:Pa jeste malo neobicna ta doza hmelja na prvu, medutim kad sjedne, sjedne ko budali samar. Znam da su ova piva, nazalost, nedostupna kod nas al sam konto zacas ces ti to smuckat (ocigledno nemam pojma o proizvodnji piva).
ma smuckao sam ja njega davno prijatelju, i to ne jednom nego vise puta :D evo ga domaći IPA, ja gaz'o :D :D

Image

nego sam mislio da hocu k'o covjek kad sjednem u kafic u sarajevu da kazem konobaru donesi IPA ili donesi APA ili donesi šta belgijsko ili šta fino češko. znači nema ga kod nas u ponudi. to sam mislio. a kod mene kući, uvijek ima, you name it - kod mene ima, a ako nema ja to napravim :D
Eborg wrote:Da priupitam nesto za kupovnu pivu. Zasto je u razlicitim pakovanjima jedne te iste pive okus tako razlicit?

Npr. Sarajevsko pivo iz konzerve, staklene flase, dvolitre/dvoguze/bambooche te toceno imaju sasvim razlicit okus.

Da li je najveci hamelj naguran u bamboochu za siroke narodne mase a najkvalitetnije ide u staklene flase ili ima veze i sa posudom nesto? Ili je sve ipak subjektivni dozivljaj?

Isto tako, zasto se cesto vodi polemika je li toceno pivo najbolji ili najgori kvalitet? Koliko znam tu samo ima vise CO2 koje se "ubrizgava" prilikom tocenja i to mu daje specifican okus.
postoje mnoge polemike oko toga. jedno je sigurno - ozbiljne pivare isti brend piva toče potpuno isto pivo u staklo, limenke i plastiku.

rađeni su blind tests i nije primjećena neka pravilnost u pogodcima. znači natoči se u jednu kriglu točeno, u drugu iz limenke, a u treću iz stakla i slučajni odabranici iz takozvanih fokus grupa, moraju reći da li se piva razlikuju i u čemu. većinom su odgovori takvi da kad se sve sabere i kad se uradi grafički prikaz rezultata ankete, ne vidi se nikakva značajna razlika ili odstupanje koje bi ukazivalo da je pivo pakovano u staklo bolje od onog iz limenke ili vice versa. isto vrijedi i za plastiku.

naravno, kad zabiješ jezik u onu aluminijsku limenku, da tvoja percepcija tog pića se automatski mijenja. ja ću tebi natočiti najbolji konjak u pravi originalni snifter i u šolju za čaj. iako piješ isto piće koje je vrhunsko, garantujem životom da bi na blind testu rekao da ti je puno bolje leglo piće koje si popio iz sniftera, nego iz šolje za čaj. to je stvar percepcije. ali pivo nije ni namijenjeno da se pije direktno iz limenke nego iz čaše - limenka je samo ambalaža u kojoj se pivo skladišti. isto vrijedi i za PET ambalažu.

da bi shvatili zašto pivare pakuju pivo u različite ambalaže možete vidjeti na ovom grafu koji prikazuje strukturu troškova u proizvodnji piva. obratite pažnju na trošak ambalaže :wink:

Image

kao što vidite, troškovi sirovina i proizvodnje, čine samo jednu četvrtinu ukupnih troškova u jednoj pivari.

moderne PET ambalaže su takve da apsolutno ne mogu ostaviti nikakav okus u pivu ili pivo na bilo koji način pokvariti. ista je situacija i sa aluminijskim limenkama.

međutim, sve što sam rekao vrijedi za ozbiljne pivare. te pivare ne pakuju pivo u plastiku samo zato što je jeftinije, nego zato što to ima neke prednosti - idete na piknik - zar nije budalaština nositi pivo u staklu koje je teško kao i samo pivo u njemu? pivo na brodu/čamcu/jedrilici? valovi, ljuljanje - sigurnije je u plastici. pivo u staklenim bocama na plaži? razbije se boca i eto belaja :D jednostavnije za transport, brže se hladi i tako dalje.

ovo važi za ozbiljne pivare. također, njihovo pivo u plastici je jeftinije zato jer je sama ambalaža jeftinija, a ne zato što je pivo lošije.

međutim, neozbiljne pivare, odnosno pivare koje imaju problema sa poslovanjem, vjerujem da toče drugačije pivo u plastiku. da li je to slučaj sa sarajevskom pivarom i našim ostalim pivarama, zaista ne znam, niti me zanima, pošto to pivo ne pijem. ali vrlo je moguće.

ono što takođe bitno utiče na percepciju je činjenica da imaš veliku količinu piva u plastičnoj flaši i da ono već nakon 15 minuta ili dva otvaranja, poprilično ishlapi.

iako ne bi trebalo biti nikakve razlike između istog piva iz različitih ambalaža, i na tome rade čitavi timovi prehrambenih tehnologa, ipak pivare s renomeom sebi ne dopuštaju pakovanje u plastiku, pa čak ni u limenke. ne zato što je lošije, nego zato što time kvare ugled i renome. tradicija nalaže da bi pivo trebalo biti pakovano u staklenu ambalažu, pa to ima više veze s marketingom i ciljnim tržištem, nego sa okusom piva.

ja isto nastojim držati se tog principa i milion puta sam mogao i ja svoje pivo flaširati u plastične boce što bi mi bilo puno jednostavnije, ali nije to to :)

još jedna od stvari koja stvarno puno može uticati na okus piva nije u odgovornosti same pivare, a to je skladištenje i tu su odgovorni distributeri i preprodavači. pivo koje je bilo izloženo svjetlosti dugo vremena ili na toplom dugo vremena, može potpuno promijeniti okus i postati jako loše, braća englezi bi rekli, skunky.

što se tiče točenog piva i količine CO2 u njemu, to je odgovornost šankera jer on može do određene mjere po želji povećavati ili smanjivati količinu otopljenog CO2 u pivu, ali i CO2 odnosno mjehurići samo mijenjaju percepciju okusa, ali ne i sam okus piva. ti kad piješ pivo sa više CO2 imaš samo drugačiji doživljaj tog pića jer taj gas, ti mjehurići, da tako kažem, "distribuiraju" okus po tvom jeziku i okusnim bradavicama koje šalju mozgu signal. što ga više ima (gasa), to manje okusa osjećaš, a zapravo ti se najviše sviđa to "grebanje" po jeziku i mouthfeel, odnosno osjećaj teksture.

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1135 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 03/11/2012 07:14

Kakva su iskustva sa začepljenim airlock-om?
Da li se to ikome desilo? Na internetu sam vidio slike friško ofarbanih plafona :D kod jake fermentacije. Kada uslijed burne fermentacije dolazi do začepljenja airlock-a, nakupljanja CO2 i izbijanja poklopca fermentatora.
Spominjano je pucanje boca kod prejake karbonizacije. A ovaj problem nije spominjan.
Kada se govori o plastičnoj i staklenoj ambalaži, da li i to možemo da primjenimo na fermentaciju? Umjesto plastičnih fermentatora da koristimo stakleni? I da na taj način još dodatno popravimo kvalitetu piva.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1136 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 10:55

AleksandarV wrote:Kakva su iskustva sa začepljenim airlock-om?
Da li se to ikome desilo? Na internetu sam vidio slike friško ofarbanih plafona :D kod jake fermentacije. Kada uslijed burne fermentacije dolazi do začepljenja airlock-a, nakupljanja CO2 i izbijanja poklopca fermentatora.
Spominjano je pucanje boca kod prejake karbonizacije. A ovaj problem nije spominjan.

ovo sa takozvanim blow-off, odnosno kad pivo krene da izlazi na vrenjaču, se dešava najčešće kad se ne ispoštuje pravilo da 1/3 fermentora mora biti slobodna za krauzen, odnosno za kvasac koji se digne na vrh piva. mada je vrlo rijetko da baš izbije poklopac, nego pivo jednostavno nema više kuda, pa počne izlaziti na vrenjaču. ovako je to izgledalo u mom slučaju:

Image

ovo nije tragedija, ali može imati posljedice infekcije jer pivo koje izađe, pomalo se i vraća nazad u fermentor što nije dobro. u ovom slučaju se sve očisti sa fermentora, poda i zidova, skine airlock, instalira blow-off tube i ženi kupi bajadera :lol: :lol: :lol:
AleksandarV wrote: Kada se govori o plastičnoj i staklenoj ambalaži, da li i to možemo da primjenimo na fermentaciju? Umjesto plastičnih fermentatora da koristimo stakleni? I da na taj način još dodatno popravimo kvalitetu piva.
kao što sam rekao, plastična ambalaža ne može uticati na okus piva, a to vrijedi i za fermentacijske posude. posebno za fermentaciju jer pivo stoji u plastičnom buretu vrlo kratko. radi se o polietilenu visoke gustoće (označen kao PE-HD) ili u još boljem slučaju PPP, odnosno polipropilenu i zaista nemaju nikakav uticaj na pivo ili na bilo kakvu drugu hranu. kvalitet piva se popravlja na druge načine, odnosno intervencijama u receptima i tehnikama.

ja sam na početku koristio staklene demižone, ali zbog težine, nezgrapnosti, komplikovanog čišćenja i opasnosti koju nose sa sobom sam odustao od njih i za fermentaciju koristim isključivo plastične bačve. (koje isto imaju neke svoje nedostatke, ali moja je matematika bila takva da sam odlučio da ipak njih koristim)

sa staklenim demižonima nisu neobična ovakva svjedočenja:
I've heard of several people braking their carboys, but this it my first time. And I spent the afternoon in the hospital because of it. I was washing it after kegging the batch, and for no apparent reason, the bottom just fell off. I was turning it over to drain, and while my arm was under it, it broke. It cut my wrist, severing a tendon and possibly a nerve. It was half full - or half empty, depending on how you view life - and water splashed everywhere. I noticed that there was a lot of red water too. I didn't know why, until I noticed that I had a new eye on my wrist. It turned out that it wasn't an eye, but a deep cut. Blood was just pouring out. Being home alone, I decide that I'll take an ambulance ride. The doc said I'm going to need surgery to repair the tendon, and I'm not looking forward to that.

So, the moral of the story it to be very careful when cleaning glass carboys.
I got 20 stitches and surgery to repair a nerve and artery in my left middle finger after I was a split second too late catching my glass yeast starter jar before it hit the ground. I now use dry yeast and better bottles only. No more glass in my brewing process. No matter how safe you think you are, freak accidents happen. In my case the neighbors dog ran in my garage and knocked the yeast jar off a stool I had just set it on. Bad stuff always happens fast.
a ovakve slike su konačno i potvrdile moju odluku da zauvijek odustanem od staklenih demižona

http://www.pivarstvo.info/forum/files/dsc_0873_160.jpg

http://www.pivarstvo.info/forum/files/dsc_0870_182.jpg

http://www.pivarstvo.info/forum/files/dsc_0872_186.jpg

User avatar
shunj
Posts: 15
Joined: 19/05/2007 01:47

#1137 Re: domaće pivo

Post by shunj » 03/11/2012 15:45

landlord wrote:Provjerio sam vec na njihovoj stranici i vidio da dostavljaju kod mene. Ja sam u Illinois.

Neka sam Dogfish piva vec isprobao. Moguce da veceras obnovim lekciju. :)
Pa tebi je drug Bell's (Kalamazoo, MI) pitanje lagane voznjice za vikend, zavidim. Snimi na stranici njihov Eccentric Cafe gdje ekskluzivno toce svakojake dobrote i, kako izgleda, przi dobra muzika uzivo.
Image
Preporuci sta kad naletis na sta dobro.

brewer wrote: ma smuckao sam ja njega davno prijatelju, i to ne jednom nego vise puta :D evo ga domaći IPA, ja gaz'o :D :D

nego sam mislio da hocu k'o covjek kad sjednem u kafic u sarajevu da kazem konobaru donesi IPA ili donesi APA ili donesi šta belgijsko ili šta fino češko. znači nema ga kod nas u ponudi. to sam mislio. a kod mene kući, uvijek ima, you name it - kod mene ima, a ako nema ja to napravim :D
Vidio sam (tvoj IPA) kad si ga ranije postavio, ocigledno imas dobrote zastekane kod kuce uvijek. Izgleda, ispravi me ako grijesim, tamnije amber boje, tesko je ocijeniti na osnovu slike. Koliki je procenat alkohola ispo? Opisi ga malo ako te ne mrzi. Obozavam IPA-a, jos pomisao da kod nas neko to radi mi je haos.
Znam sta mislis ovo za izaci na pivo. Sjednes za sank, snimis sta je novo na tocionicima, procitas opise, izgnjavis :D lika za sankom pitanjima i podpitanjima (ovdje kako upitas za pivo tako ti natoce tester), i onda odluka. I zenu sam navuko na isto tako da je to sad obred porodicnog karaktera.

Nego, jesi li bio u prilici da probas ovo, Pivnica Medvedgrad u Zagrebu (http://www.pivnica-medvedgrad.hr/o_pivu.html)? Izgleda odlicno. Prosle godine sam u vise navrata bio u Zagrebu i pravo mi krivo sto nisam znao za istu.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#1138 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 03/11/2012 16:01

Imao sam priliku par puta posjetiti tu pivnicu. Pivo koje sam pio je "mrki medvjed",
toliko mi se sivdjelo da nisam drugo ni pomišljao naručivati.

Mislim da će se uskoro ukazati ponovo prilika da posjetim tu pivnicu (aBd), pa ću
probati i ostala piva iz ponude.

Hrana im je isto tako vrhunska, cijene su jako povoljne kad se gleda kvaliteta piva,
veličina porcija...

Moja preporuka za ovu pivnicu.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1139 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 16:41

shunj wrote:Vidio sam (tvoj IPA) kad si ga ranije postavio, ocigledno imas dobrote zastekane kod kuce uvijek. Izgleda, ispravi me ako grijesim, tamnije amber boje, tesko je ocijeniti na osnovu slike. Koliki je procenat alkohola ispo? Opisi ga malo ako te ne mrzi. Obozavam IPA-a, jos pomisao da kod nas neko to radi mi je haos.
davno sam radio ovaj IPA i nemam bilješke jer sam imao nekih problema sa kompjuterom pa mi je dosta recepata i biljški iz beertoolsa otišlo u vjetar. uglavnom, po sjećanju, tu je bio pilsner slad oko 70%, munich oko 25%, a ostatak je bio po šaka kristala i chocolate slada, od čega je dobio tamniju boju. hmelj je bio magnum i columbus u velikodušnim dozama :D a plus je i suho hmeljeno (dry hopped) sa columbusom. uglavnom, hmelj je lopatom dodavan :D alkohol 7%. gorčina 50 IBU. ispalo je odlično zaista. mada je par ljudi kojima sam ponudio, nakon prvog gutljaja napravilo facu kao da su zagrizli zelen orah :lol:

taj toliki hmeljni karakter je nešto na što ljudi ovdje nisu navikli i ne mogu skontati da je ta velika gorčina i snažna aroma nešto super i da u tome treba uživati :D

što se medvedgrada tiče, naravno da sam bio. i od mene isto preporuka.

kenzo
Posts: 366
Joined: 08/06/2007 21:40

#1140 Re: domaće pivo

Post by kenzo » 03/11/2012 17:06

evo upravo kupio u Sarajevu:

Image


jedino ne-industrijsko pivo koje pronadjoh ovdje..
cijena 10,95KM

je li ko pio kakvo je?

zao mi otvorit.. :D

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1141 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 17:13

nema ti sta biti zao otvoriš i popiješ :) ovo pivo nemoj piti skroz hladno, nego ga prvo ohladi u frizideru na par sati, a onda ga ostavi 20 minuta na sobnoj temperaturi da se utopli. pošto ima čini mi se oko 8% alkohola računaj i na to. osjetit ćeš okus korijandera i belgijskog kvasca.

User avatar
perscitus
Posts: 333
Joined: 18/03/2008 15:17
Location: Mekka - Sinaloa

#1142 Re: domaće pivo

Post by perscitus » 03/11/2012 17:14

kenzo wrote:evo upravo kupio u Sarajevu:

Image


jedino ne-industrijsko pivo koje pronadjoh ovdje..
cijena 10,95KM

je li ko pio kakvo je?

zao mi otvorit.. :D

Gdje si uzeo?

kenzo
Posts: 366
Joined: 08/06/2007 21:40

#1143 Re: domaće pivo

Post by kenzo » 03/11/2012 17:19

perscitus wrote:
kenzo wrote:evo upravo kupio u Sarajevu:

Image


jedino ne-industrijsko pivo koje pronadjoh ovdje..
cijena 10,95KM

je li ko pio kakvo je?

zao mi otvorit.. :D

Gdje si uzeo?
ak ti kazem..nece meni ostati sutra kad odem :-D

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1144 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 17:23

perscitus wrote:Gdje si uzeo?
uzeo je u konzumu na stupu. kad on nece da ti kaze, evo da ti ja kazem. :-)

kenzo
Posts: 366
Joined: 08/06/2007 21:40

#1145 Re: domaće pivo

Post by kenzo » 03/11/2012 17:28

brewer wrote:
perscitus wrote:Gdje si uzeo?
uzeo je u konzumu na stupu. kad on nece da ti kaze, evo da ti ja kazem. :-)

hehe ..rekao bi svakako :D ..konzum..prije merkatora kod onog techno centra..

nego je li se ova otvara kao vino?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1146 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 17:29

otvara se kao šampanjac pošto je čep pod pritiskom i zavezan je ovom žicom. kad odvrneš žicu, usmjeri čep negdje i lagano ga prstima poguraj i ispalit ćeš ga na drugi kraj sobe.

kenzo
Posts: 366
Joined: 08/06/2007 21:40

#1147 Re: domaće pivo

Post by kenzo » 03/11/2012 17:34

brewer wrote:otvara se kao šampanjac pošto je čep pod pritiskom i zavezan je ovom žicom. kad odvrneš žicu, usmjeri čep negdje i lagano ga prstima poguraj i ispalit ćeš ga na drugi kraj sobe.
otvoreno je..nije ispaljeno..vec malo tamo, malo vamo i polako.. :D

a ukus...ovo se zove pivo..prilikom gutanja, vrhunac osjecaja je kad se nalazi u grlu i tece prema stomaku..mmm

dobar je i Krombacher i erdinger..al ovo je nestooo drugo...

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#1148 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 03/11/2012 17:51

@brewer

Mislim da si zasluzio neki procenat od povecane prodaje kvalitetnih piva :D :D :D
Vise si ti sa svojim entuzijazmom ucinio na marketingu piva nego svi njihovi markerinški
menadžeri...

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1149 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 17:56

danny_boy wrote:@brewer

Mislim da si zasluzio neki procenat od povecane prodaje kvalitetnih piva :D :D :D
Vise si ti sa svojim entuzijazmom ucinio na marketingu piva nego svi njihovi markerinški
menadžeri...

:D dobra ti je i ta. samo što kod nas nema kvalitetnih piva, tako da nisam imao šta da povećam. ovo što se nađe tu i tamo je samo slučajnost.

eh da, zaboravio sam spomenuti da sam dobio info od kolege forumaša @leftist da u route 66 imaju točeni Tomislav. ko nije probao, neka obavezno proba.

mislim, nije ni Tomislav neki vrh, ali jako odskače od svega što možemo kod nas naći, posebno što nigdje nećete naći jaki tamni lager.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1150 Re: domaće pivo

Post by Zis » 03/11/2012 18:59

Da se prijavim, danas poslije tromjesecne muke konacno sam skuhao svoje "PRVO". Dry Stout po Brewerovom receptu, i kako ide prvi put sve sto moze krenuti naopako i krenulo je. Prvo: neisproban mlin, dok sam nastimao razmak pola slada samljeveno, kako "TICE" znaju. Drugo: cjedjenje poslije ukomljavanja nikako curi ko koncic, vidim da mi nije dobar filter. Trk nabrzinu do "DM"-a kupi vrecice i uradi nekakav polu BIAB. Kuhanje je proteklo bez problema i istakanje u fermentore (Plasticni demizoni od 20 lit.) otprilike 2/3 pune. Sad pitanje Brewewru posto nisam danas stigao skuhati obadvije ture, sutra kad skuham i drugu polovinu sastaviti sa danasnjim pivom. Problem je sto mi u komoru stanu tacno 3 demizona a vec imam 2 unutra. Napravicu jos jednu komoru ali sutra nemam gdje kupiti stiropor. Temperarura prostorije u kojoj mi je fermentacija je izmedju 14 i 17 stepeni. Komoru sam zatvorio i mislim da bi moglo biti OK. Misljenje i kritike dobro dosle. :)

Post Reply