domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#1051 Re: domaće pivo

Post by djulba » 23/10/2012 16:45

naravno da će biti i vina kada se sastanemo, samo će izgleda biti problem ko će nas rastavit kad zaredamo sa degustacijama :-) :-) :D :D


danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#1052 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 23/10/2012 16:50

djulba wrote:naravno da će biti i vina kada se sastanemo, samo će izgleda biti problem ko će nas rastavit kad zaredamo sa degustacijama :-) :-) :D :D
Pivari iz Hrvatske nakon druženja danima dolaze sebi :D

Predviđam i nama nešto slično, još ako pomiješamo sa žilavkom
sve...

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#1053 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 23/10/2012 16:56

danny_boy wrote:
djulba wrote:naravno da će biti i vina kada se sastanemo, samo će izgleda biti problem ko će nas rastavit kad zaredamo sa degustacijama :-) :-) :D :D
Pivari iz Hrvatske nakon druženja danima dolaze sebi :D

Predviđam i nama nešto slično, još ako pomiješamo sa žilavkom
sve...
bice uvijek isto..".evo imam 50 litara pocelo je malo da kisne...mora se popit dok nije propalo "

:lol: :lol: :lol:

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1054 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 23/10/2012 19:30

EdoI wrote:Aleksandre, znači nisi oduševljen?
Nisam, voćna nota, slatkoća i alkohol su, za moj ukus, previše naglašeni.
Probao sam par piva iz restorana u Alti u Sarajevu, mogu reći da sam kod svih primijetio ovaj izraženi voćni ukus. Što je udio alkohola veći, to se povećava i slatkoća istog. Te je za mene, što se tiče holandskih piva, krajnja granica 6% alkohola.
Saisonniere je OK, na prvi gutljaj onako, ali jednostavno samo traži da se pije :mrgreen: .
Na žalost, nestalo im je par piva iz ponude.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1055 Re: domaće pivo

Post by landlord » 23/10/2012 19:49

Mi smo se u zadnje vrijeme navuki na Leffe. Isto je malo slatkasto ali se mojoj boljoj polovini svidja i to pored ostalih piva koja isprobavam moram imati u frizideru. :)

P.S. Zna li iko koja vocna nota se osjeti u Leffe pivu? Jel moguce da je banana?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1056 Re: domaće pivo

Post by brewer » 23/10/2012 20:09

landlord wrote:Mi smo se u zadnje vrijeme navuki na Leffe. Isto je malo slatkasto ali se mojoj boljoj polovini svidja i to pored ostalih piva koja isprobavam moram imati u frizideru. :)

P.S. Zna li iko koja vocna nota se osjeti u Leffe pivu? Jel moguce da je banana?

prije svega moraš reći u kojem leffe-u jer leffe ima najmanje 10 varijacija na temu (leffe blonde, leffe brune, leffe radieuse, leffe ruby, leffe triple itd....)

ako pričamo o leffe blonde-u koji je najčešći kod nas onda se može reći da u tom pivu ima estera koji daju na bananu i na klinčić. osim toga umjereno se osjeti taj jedan spicy šmek koji daju belgijski kvasci. na primjer suhi Fermentis T-58 kvasac ima taj spicy okus. ne znam kako na našem to reći, to je kao jedan dojam da lagano pecka kao biber na jeziku. leffe je pivo čiji je okus najviše karakterističan najviše radi kvasca.

što se tiče slatkoće, to je najčešće cijena koju moramo platiti ako pijemo pivo sa većim % alkohola jer slatkoća donekle balansira alkoholni okus. jako suho pivo, a u isto vrijeme s visokim % alkohola ne bi bilo baš ugodno za piće.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1057 Re: domaće pivo

Post by Zis » 23/10/2012 20:19

djulba wrote:naravno da će biti i vina kada se sastanemo, samo će izgleda biti problem ko će nas rastavit kad zaredamo sa degustacijama :-) :-) :D :D
Danas degustiran djulbin ESB, kolegica donijela u firmu i morao sam podjeliti sa ostalim kolegema. Svi su rekli super pivo, malo sam probao i bilo je odlicno. Za neku strucniju analizu moraces poslati pivo Breweru da ocijeni domaci rad. :)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1058 Re: domaće pivo

Post by landlord » 23/10/2012 20:27

brewer wrote: prije svega moraš reći u kojem leffe-u jer leffe ima najmanje 10 varijacija na temu (leffe blonde, leffe brune, leffe radieuse, leffe ruby, leffe triple itd....)

ako pričamo o leffe blonde-u koji je najčešći kod nas onda se može reći da u tom pivu ima estera koji daju na bananu i na klinčić. osim toga umjereno se osjeti taj jedan spicy šmek koji daju belgijski kvasci. na primjer suhi Fermentis T-58 kvasac ima taj spicy okus. ne znam kako na našem to reći, to je kao jedan dojam da lagano pecka kao biber na jeziku. leffe je pivo čiji je okus najviše karakterističan najviše radi kvasca.

što se tiče slatkoće, to je najčešće cijena koju moramo platiti ako pijemo pivo sa većim % alkohola jer slatkoća donekle balansira alkoholni okus. jako suho pivo, a u isto vrijeme s visokim % alkohola ne bi bilo baš ugodno za piće.
Mea Culpa. leffe blonde je u pitanju.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1059 Re: domaće pivo

Post by brewer » 23/10/2012 21:58

skone wrote:
skone wrote:Evo kako je izgledalo samljeveno, http://dl.dropbox.com/u/70737113/samljeveno.jpg
skone čestitam na prvom kuhanju. ovo mi se čini prekrupno mljeveno. koliki ti je bio OG?
Hvala,
ovako mi je pokazao Hydrometar, http://dl.dropbox.com/u/70737113/hydrom.jpg

Koliki bi razmak izmedju valjaka trebao biti, otprilike 2 mm?
I moze li se prepoznati infekcija u fermentoru i kako, prije pretakanja, i vrijedi li onda pretakati?

Cisto da znam[/quote]

razmak između valjaka bi trebao biti otprilike 0,9 - 1,0 mm za ječmeni slad. ali zavisi i od nazubljenosti valjaka koliki će biti. prema ovoj slici ti si imao SG 1.042 što je po onom mom receptu premalo, znači nisi isprao dovoljno šećera u pivo a to je sigurno radi prekrupnog mljevenja.

što se infekcije tiče, tu ti je ista priča kao sa infekcijom gripe - ti se zaraziš danas u tramvaju i idućih par dana nemaš nikakve simptome, a onda odjednom dobiješ temperaturu i sve ostale simptome.

infekcija se može prepoznati, ali pivo može biti inficirano i bez znakova infekcije jer bakterijama treba neko vrijeme da se razmnože i razviju vidljivu koloniju.

otprilike ovako izgledaju najčešće infekcije

Brettanomyces (ovo je zapravo soj kvasca koji se često u belgiji koristi za fermentaciju uz klasični kvasac Saccharomyces Servicae, koristi se u Lambic pivima, ali generalno ga smatramo infekcijom ako nismo imali namjeru da on bude dio fermentacije)
Image

Lactobacillus (jedna od najčešćih infekcija)
Image

Acetobacter (kao što joj ime kaže, ova bakterija je zaslužna za acidifikaciju, odnosno konverziju etilnog alkohola u sirćetnu kiselinu, pivo inficirano ovom bakterijom možete slobodno ostaviti da se do kraja ukiseli i koristiti kao sirće, najčešće se inficira s ovim kad je jako vruće i fermentori pređu preporučene temp fermentacije)
Image

Također jedna od češćih gljivica koja može inficirati pivo je i Candida Albicans koja isto spada u kvasce.

ovo na slikama su uznapredovale infekcije, a moguće je da nema vidljivih znakova jer se infekcija tek razvija, ali se u okusu i mirisu osjeti.

jos bih samo da napomenem svima koji gledaju ove odvratne slike i koji se zgroze na rijec "infekcija" jer stvarno ta rijec ima negativnu konotaciju, da su sve ovo bakterije koje najnormalnije zive u nasim ustima i probavnom traktu i ne mogu razviti nikakav patološki efekat na organizam. mnoge od bakterija koje inficiraju pivo sadržane su u tabletama probiotic-a koje nam često doktori preporučuju uz antibiotk za obnovu crijevne flore (npr. Lactobacillus). konzumacijom ovakvog piva najgore što se može desiti je neki blaži proljev. ne postoji niti jedna po ljudsko zdravlje opasna bakterija koja se može razviti u pivu zbog ph vrijednosti piva u rangu od 3,9 - 4,5 što je izrazito kisela atmosfera za ogroman broj poznatih mikroorganizama, zatim alkoholnog sadržaja u pivu i konzervacijskih osobina hmelja.

većina ovih bakterija ima aerobne metabolizme, što znači da im je potreban kisik. svako otvaranje fermentora je potencijalni rizik za infekciju takozvanim airborne bakterijama. u pivu nakon fermentacije nema kisika nego samo CO2, a ako fermentori dihtuju, cijelo vrijeme fermentacije, pa i dugo poslije, na samom pivu leži deka od CO2 i djeluje kao jako dobra zaštita. svakim otvaranjem fermentora, radi razlike u pritiscima, usisavate određenu količinu kisika, a zajendo s njim i bakterije i time stvarate potencijalno dobar ambijent za razvoj aerobnih bakterija.

uglavnom, početnici često miješaju najnormalniju fermentaciju (koja je, tehnički gledano, također infekcija) sa infekcijama koje mogu uništiti pivo. meni je svako pivo na početku bilo sumnjivo i kontao sam da se krenulo kvariti.

mada ih ima puno, jedan od najsigurnijih znakova infekcije su nakupine izrazito bijele boje na površini. sve što je smeđkasto, zelenkasto ili bež boje najvjerovatnije je samo kvasac i sve je ok.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1060 Re: domaće pivo

Post by lordd » 23/10/2012 22:00

brewer wrote: što se tiče slatkoće, to je najčešće cijena koju moramo platiti ako pijemo pivo sa većim % alkohola jer slatkoća donekle balansira alkoholni okus. jako suho pivo, a u isto vrijeme s visokim % alkohola ne bi bilo baš ugodno za piće.
Upravo je plano jedan La Trappe Quadrupel i kao sto si rekao, 10% alkohola a dosta slatkasto pivo...

P.S. U BL se pojavili La Trappe 0.33l, skoro pa svi iz njihove ponude. Oko 3KM flasica.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1061 Re: domaće pivo

Post by lordd » 23/10/2012 22:16

brewer wrote: ovako mi je pokazao Hydrometar, http://dl.dropbox.com/u/70737113/hydrom.jpg
prema ovoj slici ti si imao SG 1.042 što je po onom mom receptu premalo...
Kod mene je pokazalo dole ispod ovog narandzastog dijela, znaci ispod 40, jedan podiok prema 50. Ja sam to ocitao kao 1.042, da sam dobio ovako kao na njegovoj slici ja bih rekao da je 1.038 ili 1.040.
Jesam negdje pogrijesio u ocitavanju ili se cita drugacije od onog sto ja mislim?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1062 Re: domaće pivo

Post by brewer » 23/10/2012 22:18

lordd wrote:
brewer wrote: ovako mi je pokazao Hydrometar, http://dl.dropbox.com/u/70737113/hydrom.jpg
prema ovoj slici ti si imao SG 1.042 što je po onom mom receptu premalo...
Kod mene je pokazalo dole ispod ovog narandzastog dijela, znaci ispod 40, jedan podiok prema 50. Ja sam to ocitao kao 1.042, da sam dobio ovako kao na njegovoj slici ja bih rekao da je 1.038 ili 1.040.
Jesam negdje pogrijesio u ocitavanju ili se cita drugacije od onog sto ja mislim?

:roll: moja greška - 1.038 je kod njega, što je poprilično loša iskoristivost slada. ako imaš 1.042 to je isto loše, ali opet prihvatljivije....

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1063 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 23/10/2012 22:31

lordd wrote: P.S. U BL se pojavili La Trappe 0.33l, skoro pa svi iz njihove ponude. Oko 3KM flasica.
Gdje?

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1064 Re: domaće pivo

Post by lordd » 24/10/2012 08:02

AleksandarV wrote:
lordd wrote: P.S. U BL se pojavili La Trappe 0.33l, skoro pa svi iz njihove ponude. Oko 3KM flasica.
Gdje?
Frutela. Koliko vidim ima u Sarajevu radnje.
http://www.frutela.net/kontakt.html

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#1065 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 24/10/2012 08:46

lordd wrote:
AleksandarV wrote:
lordd wrote: P.S. U BL se pojavili La Trappe 0.33l, skoro pa svi iz njihove ponude. Oko 3KM flasica.
Gdje?
Frutela. Koliko vidim ima u Sarajevu radnje.
http://www.frutela.net/kontakt.html
Nadam se da će se ta piva moći napokon i u Sarajevu kupiti. Ako ko sazna da
ima neka ovdje javi.

sezonac
Posts: 8
Joined: 23/09/2012 12:18

#1066 Re: domaće pivo

Post by sezonac » 24/10/2012 20:34

Pozdrav svima,
U nedelju se malo kuhalo po recepturi brewera, engleski bitter. Manje sam vode stavio od planirane (nenamjerno) tako da mi je na kraju OG ispao malo jaci 1.050. Prosla su 3 dana od kuhanja, odnosno fermentacije ali na vrenjaci nema nikakvih desavanja. U fermentoru se vidi neko desavanje. Fermentor je malo veci, 50l dok sam pive dobio oko 17), za naredno kuhanje ide odgovarajuci. Fermentor mi se ne otvara da ne bih nesto dodatno zeznuo. Temp. u njemu je oko 18. Koristio sam kvasac Safale S-04 po recepturi. Jos da napomenem da sam sterilizaciju radio sa izosanom. Sta mislite mogu li nesto ocekivati od ovog ili vrijedi ona za macice? Da li da jos cekam ili ....??????

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1067 Re: domaće pivo

Post by brewer » 24/10/2012 20:40

sezonac wrote:Pozdrav svima,
U nedelju se malo kuhalo po recepturi brewera, engleski bitter. Manje sam vode stavio od planirane (nenamjerno) tako da mi je na kraju OG ispao malo jaci 1.050. Prosla su 3 dana od kuhanja, odnosno fermentacije ali na vrenjaci nema nikakvih desavanja. U fermentoru se vidi neko desavanje. Fermentor je malo veci, 50l dok sam pive dobio oko 17), za naredno kuhanje ide odgovarajuci. Fermentor mi se ne otvara da ne bih nesto dodatno zeznuo. Temp. u njemu je oko 18. Koristio sam kvasac Safale S-04 po recepturi. Jos da napomenem da sam sterilizaciju radio sa izosanom. Sta mislite mogu li nesto ocekivati od ovog ili vrijedi ona za macice? Da li da jos cekam ili ....??????
pozdrav. nista ne diraj. fermentor ti je ogroman za kolicinu piva koju imas i drugi put nemoj u tako velikom fermentoru raditi tako malo piva. vec je objasnjeno nekoliko puta kako i zasto, pa da se ne ponavljam. OG od 1.050 je sasvim ok.

cekaj najmanje 21 dan od dana kad si dodao kvasac i onda izmjeri jos jednom OG pa ovdje javi. nista ne otvaraj i ne diraj do tada.

najvjerovatnije ti ne dihtuje poklopac fermentora pa zato nemas aktivnosti u vrenjaci, ali to nema nikakvog negativnog uticaja na pivo.

javi se ovdje nakon 21 dan sa podacima o izmjerenoj gustoći pa ću ti reći šta i kako dalje.

pozdrav

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#1068 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 24/10/2012 20:59

sezonac wrote:Pozdrav svima,
jedno suvisno pitanje. nisi spomenuo da si ohladio sve prije dodavnja kvasca. koja je bila temp kad si dodao kvasac?

sezonac
Posts: 8
Joined: 23/09/2012 12:18

#1069 Re: domaće pivo

Post by sezonac » 24/10/2012 21:04

brewer, hvala.
Temp. u trenutku dodavanja kvasca je bila izmedju 20-21. Hladnje je pravo sporo islo. Koristio sam chiller ali mi je trebalo nekih 25 min da temp. spustim na 21.

valdemor
Posts: 5
Joined: 17/10/2012 10:49

#1070 Re: domaće pivo

Post by valdemor » 26/10/2012 12:10

Zdravo. Da li je neko pokusao na beershop.hr kupiti slad? Uporno se ne javljaju na telefon :(
Pravim Braumeister Spiedel klona, pa se pripremam za prvo kuvanje.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#1071 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 26/10/2012 15:37

valdemor wrote:Zdravo. Da li je neko pokusao na beershop.hr kupiti slad? Uporno se ne javljaju na telefon :(
Pravim Braumeister Spiedel klona, pa se pripremam za prvo kuvanje.
Probaj zvati na ovaj broj:
+385 91 3698 270 Mario.

Ja sam jednom obavio kupovinu, a napravio sam tako da sam ih prvo zvao i najavio kupovinu. Nakon toga sam napravio online naruzdbu i opet nazvao da vidim jesu li je zaprimili te dogovorio ko ce preuzeti i kada.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1072 Re: domaće pivo

Post by brewer » 26/10/2012 21:16

djulba wrote:
brewer wrote:moje naredno pivo je cascade i centennial pale ale :D

fino ti fermentira ovo :)
haha, podijeli recept sa nama. :-D

Super fermentira, milina gledat, kao da je neko uključio mikser u boci sve leti.

evo ovo je moj plan za CC pale ale. ovaj put se radi o jako laganom pivu koje će imati OG od 1.041 i ABV od cca 4%. hmelj je na nekoj granici i nije ekstremno zahmeljeno, ali dovoljno će biti aromatično. IBU ne prelazi 30 zbog niskog OG i balansa o kojem sam pričao. ne radi se o tipičnom APA pivu, pa beertools nije ni podešen na american pale ale stil, jer ovako niska početna gustoća nije predviđena za ovaj stil. ja malo eksperimentiram sa stilovima i ovaj put ne želim jako pivo, nego lagano i osvježavajuće.

CC Pale Ale
8-B Special/Best/Premium Bitter
Author: Brewer

Image

Size: 23 L
Efficiency: 73,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 134,13 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,041 (1,040 - 1,048)
|=========#======================|
Terminal Gravity: 1,010 (1,008 - 1,012)
|================#===============|
Color: 10,68 (5,0 - 16,0)
|================#===============|
Alcohol: 3,97% (3,8% - 4,6%)
|===========#====================|
Bitterness: 29,6 (25,0 - 40,0)
|============#===================|

Ingredients:
3,8 kg (84,4%) 3,8 kg Pilsner Malt - added during mash
0,4 kg (8,9%) 0,4 kg Munich TYPE I - added during mash
0,3 kg (6,7%) 0,3 kg Crystal 60 - added during mash
20 g (25,0%) 20 g Centennial (8,0%) - added during boil, boiled 60 m
10 g (12,5%) 10 g Centennial (8,0%) - added during boil, boiled 30 m
30 g (37,5%) 30 g Cascade (4,3%) - added during boil, boiled 10 m
20 g (25,0%) 20 g Cascade (4,3%) - added during boil, boiled 1 m
1 ea 1 ea Fermentis US-05 Safale US-05

odnos IBU/OG
Image

Schedule:
Ambient Air:23 °C
Source Water: 14 °C
Elevation: 600 m

00:43:07 Zakomljavanje - Voda: 13,5 L; Ciljana temperatura vode: 74,41 °C; Ciljana temperatura komine: 68,0 °C
01:43:07 Ukomljavanje - Pauza: 60 m; Konačna temperatura komine: 66,0 °C
01:53:07 Ispiranje - Prvo ispiranje: 16,71 L ispirati vodom na 75,6 °C, pauza 10 m; Ukupno prikupljeno sladovine: 25,33 L

Notes
Primarna fermentacija 8 dana na 17°C. Sekundarna fermentacija 12 dana na 10°C. Karbonizacija na 2,6 Vol.


Voda:
(dodati mineralne soli na ukupnu količinu vode koja je napravljena od minimalno 75% destilirane ili RO vode: 8 grama CaSO4, 1 gram CaCl2 i 2 grama MgSO4)

Ca 117 mg/l
Mg 15 mg/l
Na 0 mg/l
Cl 25 mg/l
SO4 264 mg/ l
HCO3 61 mg/l
ph vrijednost komine 5,5 uz 3 ml 80% mliječne kiseline.
omjer klorida i sulfata: 0,09

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1073 Re: domaće pivo

Post by brewer » 27/10/2012 22:36

svima koje zanima pivo bih preporučio svoj blog koji je još u pelenama, ali ću se truditi da imam discipline i pišem redovno.

blogu možete pristupiti OVDJE

ako slučajno ovo nije po volji moderatorima neka mi jave, pa ćemo izbrisati

User avatar
Ajatolah_
Posts: 8170
Joined: 11/02/2009 15:21

#1074 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ » 27/10/2012 23:15

brewer wrote:svima koje zanima pivo bih preporučio svoj blog koji je još u pelenama, ali ću se truditi da imam discipline i pišem redovno.

blogu možete pristupiti OVDJE

ako slučajno ovo nije po volji moderatorima neka mi jave, pa ćemo izbrisati
Pratit ću, ali nemoj prestati poslije tri sedmice što je poprilično uobičajena praksa. :-) O čemu misliš pisati?

radet
Posts: 96
Joined: 11/02/2011 21:41

#1075 Re: domaće pivo

Post by radet » 28/10/2012 01:19

EdoI wrote:
brewer wrote:svima koje zanima pivo bih preporučio svoj blog koji je još u pelenama, ali ću se truditi da imam discipline i pišem redovno.

blogu možete pristupiti OVDJE

ako slučajno ovo nije po volji moderatorima neka mi jave, pa ćemo izbrisati
Pratit ću, ali nemoj prestati poslije tri sedmice što je poprilično uobičajena praksa. :-) O čemu misliš pisati?
Misli pisati o vinu, a o čemu bi drugom? :roll:

Post Reply