domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#951 Re: domaće pivo

Post by berabera » 16/10/2012 18:26

molio bi da mi odgovoris koje je bolje pivo za tebe gornjeg ili donjeg vrenja?probao sam dosta piva u zivotu ali nisam obracao paznju na ukuse dok se nisam poceo baviti sa ovim.deratizovana voda je jedna vrsta destilovane vode tj koja nije prosla potpunu destilaciju.


User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#952 Re: domaće pivo

Post by brewer » 16/10/2012 18:45

berabera wrote:molio bi da mi odgovoris koje je bolje pivo za tebe gornjeg ili donjeg vrenja?probao sam dosta piva u zivotu ali nisam obracao paznju na ukuse dok se nisam poceo baviti sa ovim.deratizovana voda je jedna vrsta destilovane vode tj koja nije prosla potpunu destilaciju.
jako je tesko odgovoriti na to pitanje. postoje jednako dobra piva napravljena i sa kvascima gornjeg i sa kvascima donjeg vrenja. postoji stotine razlicitih vrsta i rodova piva. na primjer bock, doppelbock, eisbock, pilsner, helles, dunkel lager i jos mnogi drugi pripadaju lager pivima, odnosno pivima donjeg vrenja.

u americi ima ozbiljna asocijacija pivskih degustatora/sudaca koji ocjenjuju piva na raznim takmicenjima oni su napravili klasifikaciju i kategorizaciju pivskih stilova sa opisanim svim karakteristikama u pojedinim stilovima. njihovu knjizicu sa tom klasifikacijom mozes naci ovdje http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf

dobra piva mogu se naci, kako u grupi piva gornjeg, tako i u grupi piva donjeg vrenja. piva gornjeg vrenja su kompleksnija, slojevitog okusa i mirisa, "teža" na jeziku i generalno puno teža za "shvatiti" prosječnim ljudima koji nikad nisu ništa drugo popili osim prosječnog, jeftinog lagera kao što su ovi kod nas po supermarketima. s druge strane, piva donjeg vrenja su najčešće lepršavija, "čistijeg" i ne tako slojevitog okusa i mirisa, mada ima i izuzetaka. najpoznatiji predstavnik svih piva donjeg vrenja je pilsner koji se radi sa izrazito mekom vodom, isključivo pilsner moravskim sladom i češkim Saaz hmeljom, a fermentira se češkim sojem kvasca donjeg vrenja. bitno je napomenuti da se ovaj pilsner radi trostrukom dekokcijom. najpoznatiji komercijalni primjer je Pilsner Urquell ili na češkom jeziku Plzensky Prazdroj.

sto se tice "deratizovane" vode, to ti jos jednom provjeri, jer tako nesto ne postoji. voda koja nije prosla potpuni proces destilacije, a "ociscena" je od minerala se zove deionizirana ili demineralizirana ili demi ili RO voda, a dobija se propuštanjem vode kroz filter za reverznu osmozu.

deratizacija je nesto sasvim drugo :)

berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#953 Re: domaće pivo

Post by berabera » 16/10/2012 19:01

pogresno sam napisao nije deratizovana vec derisana voda tako je bar zovu u pivari a nju dodaju da razblazuju pivo ili tako nesto nisam bas siguran.znanje ti je ekstra za svaku pohvalu,i jos nesto da pojasnim na temperaturi od minus jedan nedrzim vise od 48 sati dok kvasac skroz ne padne i postane jasnije pivo jer bi celije kvasca umrle za to vreme kao sto ti kazes 3 sedmice pa bi onda morao dodavati co2 iz boce a ovako dodajem kasicicu secera u bocu i dobijem prirodni co2.opet kazem to nije moj zakljucak vec savjet laboranta iz pivare koji radi na testovima piva.daj napisi neki recept za novogradiski slad sa kvascem donjeg vrenja.hvala unapred

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#954 Re: domaće pivo

Post by Zis » 16/10/2012 19:04

Mislim da za ovu vodu koristi filtere koji idu uz Kafe Aparat za Esspreso kafu. Kolika kolicina vode mi treba za ukomljavanje po ovom receptu ako hocu kuhati dvije ture (da samo raspolovim sastojke)
Author: Brewer
Date: 29.9.2012
Size: 42,0 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 78,0%
Calories: 156,15 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,047 (1,036 - 1,050)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,010 (1,007 - 1,011)
|=====================#==========|
Color: 26,98 (25,0 - 40,0)
|==========#=====================|
Alcohol: 4,82% (4,0% - 5,0%)
|=====================#==========|
Bitterness: 35,1 (30,0 - 45,0)
|=============#==================|

Ingredients:
7,2 kg (75,8%) 7,2 kg Pilsner Malt - added during mash
1 kg (10,5%) 1 kg Roasted Barley - added during mash
1,3 kg (13,7%) 1,3 kg Barley Flaked - added during mash
100 g (100,0%) 100 g East Kent Goldings (5,9%) - added during boil, boiled 60 m
22 g 22 g Fermentis S-04 Safale S-04

berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#955 Re: domaće pivo

Post by berabera » 16/10/2012 19:36

koji je naziv ovoga piva tj izvornog recepta,i mislim da se taj filter zove depurator ako je za espreso bar takav sam imao u kaficu dok sam ga drzao.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#956 Re: domaće pivo

Post by brewer » 16/10/2012 19:54

berabera wrote:pogresno sam napisao nije deratizovana vec derisana voda tako je bar zovu u pivari a nju dodaju da razblazuju pivo ili tako nesto nisam bas siguran.znanje ti je ekstra za svaku pohvalu,i jos nesto da pojasnim na temperaturi od minus jedan nedrzim vise od 48 sati dok kvasac skroz ne padne i postane jasnije pivo jer bi celije kvasca umrle za to vreme kao sto ti kazes 3 sedmice pa bi onda morao dodavati co2 iz boce a ovako dodajem kasicicu secera u bocu i dobijem prirodni co2.opet kazem to nije moj zakljucak vec savjet laboranta iz pivare koji radi na testovima piva.daj napisi neki recept za novogradiski slad sa kvascem donjeg vrenja.hvala unapred

mogao bih ti svašta napisati, a posebno tom laborantu. :D uglavnom, 48 sati na -1°C nije dovoljno za pravi lagering. lagering na temperaturi od -2°C do 5°C mada je bolje što je niže i mora trajati tridesetak dana najmanje. razlog zašto mora trajati tridesetak dana je zato što za vrijeme lageringa dolazi do hladne stabilizacije i sazrijevanja piva, a za to je potrebno vrijeme.

na niskoj temperaturi dolazi do sljedecih procesa

- bjelancevine se vezu sa polifenolima (taninima) i time stvaraju vece molekule koje postaju dovoljno teške i netopive u soluciji pa se onda istalože na dno posude, ali da bi se ovo desilo treba vremena, ne moze za 48 sati. ovim se postize karakteristicna cistoca okusa u lager pivu i bistrina jer proteini su najveci krivac za mutno pivo, a tanini za trpkost.
- polifenoli iz hmelja ce se također istaložiti na dno posude čime će se postići karakteristična reska, ugodna i kratkotrajna gorčina koja će se kod pijenje zadržavati samo na korjenu jezika, a koja je karakteristična samo za lagerovana piva, na primjer pilsner urquell
- kvasac će se dodatno na toj temperaturi i kroz to vrijeme istaložiti čime će se pivo očistiti od neugodnog okusa na germu.

kvasac ne može biti uništen temperaturom od -1°C pa ni nižim temperaturama jer stanice kvasca bez problema mogu prezivjeti temperaturu kao takvu - ono sto stanice zapravo ubije je kristalizacija koja nastaje stvaranjem leda jer ih doslovno fizički uništi probijajući im membranu (po istom principu po kojem eksplodira flasa puna vode kad se smrzne). međutim, s obzirom da pivo ima nešto alkohola u sebi, a da etilni alkohol ima niže vrelište od vode i vrije već na cca 78°C a smrzava se na -114°C to znaci da na temperaturi od -2°C pivo jos uvijek nece poceti smrzavati, odnosno da nece doci do kristalizacije/formiranja leda, tako da je kvasac sasvim siguran tamo i nece mu nista biti.

ono sto se teoretski moze desiti je da se za vrijeme lageringa kvasac toliko dobro istaloži na dnu posude da ga jednostavno nece biti dovoljno u bocama da bi ti karbonizirao pivo. u tom slucaju kod pretakanja crijevom slobodno mozes povuci malo kvasca sa dna posude iz taloga, a druga opcija koja je cak i bolja je da dodas kod flasiranja poseban, novi kvasac koji ce ti samo karbonizirati pivo. u 99% slucajeva, u lager pivu i nakon dugotrajnog lageringa ostane dovoljno kvasca u soluciji da bi karbonizirao pivo iz dodanog šećera, samo što ponekad treba malo duže vremena jer broj stanica bude jako mali.

također, jako bitan korak u proizvodnji lager piva je takozvani "diacetil rest". kvasac na pocetku fermentacije proizvodi jako puno diacetila, spoja koji moze u pivu proizvesti nepozeljan okus na puter/maslac ili vrlo slicno tome. dobra stvar je u tome sto vecinu diacetila koji proizvede, kvasac ponovo reabsorbira na samom kraju fermentacije. kod fermentacija sa kvascem gornjeg vrenja ovo je jednostavno jer su fermentacije tople, međutim kod lager kvasaca javlja se problem zato jer kvasac jako lose ili nikako ne moze reabsorbirati diacetil na niskim temperaturama na kojima fermentira. zato bi se sva lager piva pred sami kraj primarne fermentacije (otprilike 0.008 - 0.010 SG prije ocekivane terminalne gustoće), trebala iznijeti na 24 sata na sobnu temperaturu, kako bi se omogućilo kvascu da "počisti" iza sebe diacetil koji je stvorio. nakon toga pivo ide na lagering. ponavljam, ovo je jako bitan korak i trebao bi ovo raditi.

Zis wrote:Mislim da za ovu vodu koristi filtere koji idu uz Kafe Aparat za Esspreso kafu. Kolika kolicina vode mi treba za ukomljavanje po ovom receptu ako hocu kuhati dvije ture (da samo raspolovim sastojke)
Author: Brewer
Date: 29.9.2012
Size: 42,0 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 78,0%
Calories: 156,15 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,047 (1,036 - 1,050)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,010 (1,007 - 1,011)
|=====================#==========|
Color: 26,98 (25,0 - 40,0)
|==========#=====================|
Alcohol: 4,82% (4,0% - 5,0%)
|=====================#==========|
Bitterness: 35,1 (30,0 - 45,0)
|=============#==================|

Ingredients:
7,2 kg (75,8%) 7,2 kg Pilsner Malt - added during mash
1 kg (10,5%) 1 kg Roasted Barley - added during mash
1,3 kg (13,7%) 1,3 kg Barley Flaked - added during mash
100 g (100,0%) 100 g East Kent Goldings (5,9%) - added during boil, boiled 60 m
22 g 22 g Fermentis S-04 Safale S-04
filter iz espresso aparata nije dobar. ne sjecam se zasto, ali sam negdje citao u vezi toga. postoje filteri za reverznu osmozu za akvaristiku koji su sasvim dovoljni za pivarstvo. ja imam jedan takav i odlican je.

sto se recepta tice, prepolovi sve sladove na pola. ukomljavaj sa 14,25 l, a ispiri sa istom količinom.

berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#957 Re: domaće pivo

Post by berabera » 16/10/2012 19:55

ovo dry stout recept ili?

berabera
Posts: 18
Joined: 16/10/2012 12:25

#958 Re: domaće pivo

Post by berabera » 16/10/2012 20:04

opet ti puno hvala na savjetu za fermentaciju i odlezavanje na niskim temperaturama, jedva cekam da probam tvoj nacin mogu misliti kakvo ce tek onda pivo biti.da li je potrebna sekundarna fermentacija ili je dovoljna primarna,mislim tvoje misljenje koje je i nacin koji radis za lager?pozdrav

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#959 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 16/10/2012 20:13

Evo masinerija od naseg druga berabera:
Image
Image
Image
Image
Image

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#960 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 17/10/2012 09:22

Ljubomoran sam na ove sa shupicom i skalamerijom :skoljka: :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#961 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/10/2012 10:03

coltrane wrote:Ljubomoran sam na ove sa shupicom i skalamerijom :skoljka: :)

ljudi i u garsonijerama kuhaju pivo, tako da.... :)

što se tiče sladova, još jednom napominjem da najvjerovatnije imamo mogućnost za nabavku slada u Vitezu. skupljam vaše narudzbe, pa cemo vidjeti.

na žalost oni mogu pakovati samo u vreće po 50 kg. to je ok za pilsner slad jer svima nam treba za početak najmanje 50 kg, za minhenski i pšenični su nam ok 25 kg za početak tako da ćemo morati dijeliti jednu vreću na dvoje, a kristal je već druga priča i jednu vreću možemo dijeliti na petero ili više.

evo šta oni nude od onoga što je nama zanimljivo

Pivarski karamel tamni slad 150 ebc
Pivarski minhenski ječmeni slad 25 ebc
Pivarski pšenični slad 5 ebc
Pivarski slad pilsen 4 ebc


edit:

upravo sam dobio informaciju (neke vreće mogu biti po 25 kg i to je super) i cijene

1. PIVSKI KARAMEL TAMNI SLAD 2,80 KM/Kg Min. količina 25 Kg
2. PIVSKI MINHENSKI JEČMENI SLAD 2,43 KM/Kg Min. količina 50 Kg
3. BAVARSKI OBOJENI SLAD 3,15 KM/Kg Min. količina 25 Kg
4. PIVARSKI PŠENIČNI SLAD 2,35 KM/Kg Min. količina 50 Kg
5. PIVARSKI SLAD PILSEN 1,95 KM/Kg Min. količina 50 Kg

+

PDV

po nekom mom proračunu pilsnerski slad ispada 3 kune skuplji u sarajevu nego u novoj gradiški, a to je taman cijena goriva i transporta.

Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#962 Re: domaće pivo

Post by Leftist » 17/10/2012 11:50

Iscitavam temu ali sam dos'o tek do 22,23 strane a interesuje me da li je moguce kuhanje izvrsiti na obicnom sporetu ? Plin ili struja ?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#963 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/10/2012 11:53

Leftist wrote:Iscitavam temu ali sam dos'o tek do 22,23 strane a interesuje me da li je moguce kuhanje izvrsiti na obicnom sporetu ? Plin ili struja ?
cekaj jel ti kombinovano plin i struja? mislim da ne bi trebalo biti problema, malo ce duze trajati i morat ces staviti u pogon sva cetiri kola.

Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#964 Re: domaće pivo

Post by Leftist » 17/10/2012 11:57

brewer wrote:
Leftist wrote:Iscitavam temu ali sam dos'o tek do 22,23 strane a interesuje me da li je moguce kuhanje izvrsiti na obicnom sporetu ? Plin ili struja ?
cekaj jel ti kombinovano plin i struja? mislim da ne bi trebalo biti problema, malo ce duze trajati i morat ces staviti u pogon sva cetiri kola.

ma ja, standardni sporet bolje kvalitete, 2 struja i 2 plin.

Bukvalno upaliti sva cetiri kola ? :D

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#965 Re: domaće pivo

Post by djulba » 17/10/2012 13:19

Evi i slike mog prvog piva.

Pivo je :thumbup: Ne znam kako da ga opišem. Punoća okusa, mirisa, pitko, ma svaka mi čast :mrgreen: :mrgreen:

Image


Uploaded with ImageShack.us

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#966 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/10/2012 13:21

to djulba, svaka čast :thumbup:

šta se iduće kuha :D

pozdrav!

p.s.

oćel bit jedna flaša za mentora :D :D :D

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#967 Re: domaće pivo

Post by djulba » 17/10/2012 13:29

brewer wrote:to djulba, svaka čast :thumbup:

šta se iduće kuha :D

pozdrav!

p.s.

oćel bit jedna flaša za mentora :D :D :D

Hvala. naravno da će bit, prvi dolazak u Sarajevo i probaćeš.

Dobio sam sam sastojke za Aurora Ale od Patsy Ali mi onaj sa E baya nije poslao kvasac (tj kaže da je poslao ali ja nisam dobio). tako da ne mogu ništa dok mi ne dođe kvasac. planiram da naručim sastojke sutra za novu turu pa sam mislio ubacit i safale 05 za auroru. Taman da mi predložiš neki recept. nešto što bi mogao pit za novu godinu ali da nije puno komplikovano.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#968 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/10/2012 13:40

za novu godinu možeš napraviti neko praznično pivo sa začinima (korijander, kora narandze, cimet, vanilija, kardamom, muškantni oraščić itd.)

što se tiče ovog piva ovdje, vidim da imaš malo chil haze-a, odnosno pivo ti je najvjerovatnije bistro dok je na sobnoj temperaturi, a zamuti se čim se ohladi. radi se o normalnoj pojavi koja je samo kozmetičke prirode i ne utiče na okus ili miris. nastaje zbog proteina koji se nisu istaložili, a koji postanu vidljivi tek kad se pivo ohladi, pa zato pivo bude mutno tek nakon što ga ohladiš prije konzumacije.

u idući recept ćeš staviti par grama irske mahovine u zadnjih 15 minuta kuhanja ili jednu whirfloc tabletu. radi se o biljci koja prirodno podstiče koagulaciju proteina, što pomaže boljem taloženju i bistrom pivu.

irsku mahovinu ili whirfloc tablete možeš kupiti kod patsy i nisu skupi.

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#969 Re: domaće pivo

Post by djulba » 17/10/2012 13:43

OK. Hvala.

mange_tout!
Posts: 7
Joined: 09/07/2012 17:44

#970 Re: domaće pivo

Post by mange_tout! » 17/10/2012 15:00

što se tiče sladova, još jednom napominjem da najvjerovatnije imamo mogućnost za nabavku slada u Vitezu. skupljam vaše narudzbe, pa cemo vidjeti.

na žalost oni mogu pakovati samo u vreće po 50 kg. to je ok za pilsner slad jer svima nam treba za početak najmanje 50 kg, za minhenski i pšenični su nam ok 25 kg za početak tako da ćemo morati dijeliti jednu vreću na dvoje, a kristal je već druga priča i jednu vreću možemo dijeliti na petero ili više.

evo šta oni nude od onoga što je nama zanimljivo

Pivarski karamel tamni slad 150 ebc
Pivarski minhenski ječmeni slad 25 ebc
Pivarski pšenični slad 5 ebc
Pivarski slad pilsen 4 ebc


edit:

upravo sam dobio informaciju (neke vreće mogu biti po 25 kg i to je super) i cijene

1. PIVSKI KARAMEL TAMNI SLAD 2,80 KM/Kg Min. količina 25 Kg
2. PIVSKI MINHENSKI JEČMENI SLAD 2,43 KM/Kg Min. količina 50 Kg
3. BAVARSKI OBOJENI SLAD 3,15 KM/Kg Min. količina 25 Kg
4. PIVARSKI PŠENIČNI SLAD 2,35 KM/Kg Min. količina 50 Kg
5. PIVARSKI SLAD PILSEN 1,95 KM/Kg Min. količina 50 Kg

+

PDV

po nekom mom proračunu pilsnerski slad ispada 3 kune skuplji u sarajevu nego u novoj gradiški, a to je taman cijena goriva i transporta.[/quote]

kolika je stopa PDV-a? Dali je ova nasa 17% ili neka hrvatska

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#971 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 17/10/2012 15:04

mange_tout! wrote:kolika je stopa PDV-a? Dali je ova nasa 17% ili neka hrvatska
BH, dakle 17%

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#972 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 17/10/2012 15:24

djulba wrote:Evi i slike mog prvog piva.

Pivo je :thumbup: Ne znam kako da ga opišem. Punoća okusa, mirisa, pitko, ma svaka mi čast :mrgreen: :mrgreen:

Image


Uploaded with ImageShack.us
Oooooo pa čestitke na pivu :D
Pjena izgleda jako dobra, kremasta, vjerujem da je ispalo jako dobro!

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#973 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/10/2012 15:35

Poz,

sinoc sam uz odgodjeni prenos tekme :) probao Grimbergen Dubbel. Odlicno pivo, mada po mom misljenju nesto slabije od ostalih Belgijanaca koje sam do sada probao. Za razliku od mene mojoj supruzi je ovo pivo sjelo super, jer nije bilo jako kao druga belgijska piva koja smo pili.

Pjena je jako brzo nestala i mali sloj se zadrzao do kraja. Na rubovima nisu ostajali tragovi od pjene. Tijelo piva mi se cini slabijim od ostalih belgijskih piva. Pivo je dosta gazirano. U momentu se ucini da pijete neki miks gaizranog pca + alkohola - tipa stok + cola. Bar je meni to tako djelovalo. Dosta je slatko ali kad se popije ostaje dio gorcine. Procenat alkohola je oko 6.5%.
Moja ocjena bi bila 8.5/10

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#974 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/10/2012 15:36

@djulba svaka cast. Izgleda super.

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#975 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 17/10/2012 16:08

Cijena, cijena +pdv, cijena vreca

1. PIVSKI KARAMEL TAMNI SLAD 2,80 KM/Kg Min. količina 25 Kg 2.8 3.276 81.9
2. PIVSKI MINHENSKI JEČMENI SLAD 2,43 KM/Kg Min. količina 50 Kg 2.43 2.8431 142.155
3. BAVARSKI OBOJENI SLAD 3,15 KM/Kg Min. količina 25 Kg 3.15 3.6855 92.1375
4. PIVARSKI PŠENIČNI SLAD 2,35 KM/Kg Min. količina 50 Kg 2.35 2.7495 137.475
5. PIVARSKI SLAD PILSEN 1,95 KM/Kg Min. količina 50 Kg 1.95 2.2815 114.075

Post Reply