domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#851 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/10/2012 17:43

landlord wrote:Pa poslije tvojih opisa piva me je prosto stid napisati bilo sta. :)
ma daj, nemoj me zjbvt :D

landlord wrote: Pivo je nevjerovatno pitko. Vise me podsjetilo na neki liker nego na pivo. Jacina je jako dobro zamaskirana i ne primjeti se uopste. Za ne povjerovati da se radi o 10% alkohola.
Pivo je dosta tamne boje.
O tijelu piva ti ne mogu i ne znam nista reci jer se u to ne razumijem. Pjena bijela i ja bih rekao cvrsta. Dosta dugo se zadrzala. (Opet se mozda provaljujem sa ovim opisom)

Isto tako nisam uspio provaliti koji se okusi osjete. Meni nekako vuce na neku vocnu varijantu.

Definitivno nije ljetno pivo, vec kako si i opisao da se pije uz kamin i vatricu. :)
Da je malo jeftinije definitivno bi ga pio mnogo cesce. Ovako ze ostati pivo za posebne prilike. cijena je nekih 15 dollara za 0.75 L
da, liker bi bio dobro poređenje, mada bi trebalo vući i na vino. najvjerovatnije zbog jakog sladnog okusa više vuče na neki slatki liker. što se pjene tiče, tu se ne možeš provaliti. tu imaju jednostavno pravila, pa da napišem par riječi. što se tiče pjene prema nekim standardima u pivarstvu, jednom stvorena pjena (eng. head) na vrhu piva trebala bi zadržati jednu polovinu svog volumena u 60 sekundi nakon točenja. druga polovina i ono što od te druge polovine ostane (kao ona kremasta površina na vrhu piva) se zove "cap" na engleskom i ona bi se trebala tu zadržati do samog dna čaše.

tzv. lacing je zapravo trag od pjene koji ostaje na zidovima čaše nakon svakog gutljaja i jako je poželjan i ukazuje na kvalitetno pivo. ovako izgleda dobar lacing:

Image

dvije su ključne stvari koje se gledaju kod kvalitete pjene, a to su konzistencija (gustoća, čvrstoća) i retencija, odnosno dugotrajnost.

pjena je i u kućnom pivarstvu jedna od komponenti na koju se mora paziti i koju je moguće kontrolirati. dva su ključna faktora koja utiču na stvaranje pjene - svi proteini nižih molekularnih masa iz slada i isohumuloni, odnosno alfa kiseline iz hmelja.

mjehurići CO2 koji izlazi i oslobađa se iz tekućine povlače za sobom te molekule proteina na vrh čaše i oni formiraju pjenu. to znači da će piva koja su bogatija proteinima i alfa kiselinama imati bolje, čvršće i dugotrajnije pjene.

pojam "tijela" u okusu piva usko je vezan za pjenu, jer piva sa jačim i bogatijim "tijelom" bi trebala imati čvršću i stabilniju pjenu. zato se, kad se želi osigurati dobra pjena, u kućnom pivarstvu u određenim procentima koriste pšenični slad, ječmene/pšenične pahuljice ili carafoam slad, koji su svi jako bogati proteinima. osim toga dobro je raditi proteinsku pauzu na 50°C kod ukomljavanja kako bi se osigurala dovoljna količina proteina.

količina alkohola u pivu obrnuto je proporcionalna kvaliteti pjene. to znači da ako pravite jako pivo s puno alkohola, ne trebate očekivati kvalitetnu pjenu (što ne znači da se ne mogu poduzeti koraci da se ta pjena napravi kakvom takvom)

također, ono što rijetko ko zna, je da dosta proizvođača pivskih čaša u dnu čaše ima jednu malu nepravilnu izbočinu. ta nepravilnost u čaši je namjerno napravljena jer unutar čaše mora postojati takozvana tačka nukleacije, odnosno mjesto na kojem će se CO2 iz tekućeg prelaziti u plinovito stanje. ako ubacite neki predmet, na primjer novčić ili kikiriki ili nešto tako nepravilnog oblika u čašu vidjet ćete da se ogromna količina mjehurića stvara oko tog predmeta, odnosno da na tom mjestu dolazi do velike pretvorbe gasa iz tekućeg u plinovito stanje. to također poboljšava stabilnost i dugotrajnost pjene jer se povećava otpuštanje CO2 iz čaše.

međutim, najčešće sami konzumenti pokvare sami pjenu na pivu i ne znajući da su to uradili, iako se proizvođač potrudio da napravi pivo sa kvalitetnom pjenom. naime, jako, jako je bitno da se pivske čaše ne peru u mašini za suđe, a ako baš morate, onda ih dobro isperite još jednom nakon pranja sa običnom vodom. deterdženti za mašinsko pranje suđa sadrže aditive koji spriječavaju pjenjenje (zamislite šta bi se desilo da deterdžent zapjeni u zatvorenoj mašini za vrijeme pranja). ti aditivi automatski ubiju pjenu na pivu, čak i ako ih je u tragovima ostalo na čaši. konkretno radi se o aditivu koji se zove simethicone. ista stvar, samo u manjoj mjeri je i sa deterdžentima za ručno pranje suđa. znači, jako je bitno dobro, dobro isprati čašu nakon pranja da bi pjena na pivu bila dobra i dugotrajna.

eto, hvala na šlagvortu za priču s pjenom i uživaj u dobrim pivima. :-D


User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#852 Re: domaće pivo

Post by heckler » 05/10/2012 19:27

Mogao sam i umrti a nebi mi palo na pamet to sa deterdzentom za masine za sudje :shock:

Koliko blizu se moze doci Draak-u i Duvelu onom "low tech" metodom kucnog kuhanja? Znaci bez HERMES-a i tog inkrementalnog mashinga.

Uz ove cifre top Belgijskih piva, vec prva tura bi svu opremu isplatila.


PS Sljedeci na meti je Pirat.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#853 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/10/2012 19:41

heckler wrote:Mogao sam i umrti a nebi mi palo na pamet to sa deterdzentom za masine za sudje :shock:

Koliko blizu se moze doci Draak-u i Duvelu onom "low tech" metodom kucnog kuhanja? Znaci bez HERMES-a i tog inkrementalnog mashinga.

Uz ove cifre top Belgijskih piva, vec prva tura bi svu opremu isplatila.


PS Sljedeci na meti je Pirat.
moze jako blizu. odnosno da se pravilnije izrazim, lako se moze dobiti pivo tog ranga u kucnoj radinosti. koliko ce biti blizu profilu samog draaka kao takvog to je malo teže reći. ali što se tiče okvira za ovaj profil piva, generalno nema nepoznanica i takvo pivo se može dobiti.

puno slada treba potrošiti za ovakva piva. gulden draak ima OG od 1.110, a to je jako puno.

samo jedna začkoljica ima - ovo pivo treba sazrijevati u bocama najmanje 12 mjeseci. a svaka godina preko toga će mu dodati na kompleksnosti i bit će sve bolje i bolje.

to je cijena jakih piva - moraju jako dugo odležavati. generalno, što pivo ima manji % alc. to mu kraće treba da sazrije i da se fino "zaokruži".

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#854 Re: domaće pivo

Post by heckler » 05/10/2012 20:49

12 mjeseci :shock: :shock: Nije ni cudo sto kosta ko bolje vino. Ja inace imam nindja strpljenje, ali 12 mjeseci bi i mene testiralo :-D Ali dobro, nije ni to nemoguce samo sto bi problem bio unaprijed napraviti vece kolicine jer ne bi znao kako je ispalo pa je tesko bilo kakve finese testirati nazalost.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#855 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/10/2012 20:53

heckler wrote:12 mjeseci :shock: :shock: Nije ni cudo sto kosta ko bolje vino. Ja inace imam nindja strpljenje, ali 12 mjeseci bi i mene testiralo :-D Ali dobro, nije ni to nemoguce samo sto bi problem bio unaprijed napraviti vece kolicine jer ne bi znao kako je ispalo pa je tesko bilo kakve finese testirati nazalost.
slusaj, to se ovako radi... skuhas danas 50 litara nekog laganog session piva koje ce biti spremno za mjesec dana. taman kad to pivo dozrije zovnes najboljeg prijatelja i "pristavite" gulden draaka uz pijuckanje ovog prethodno skuhanog piva. kad flasiras gulden draaka maknes ga sto dalje i na sto nepristupacnije mjesto i prekrižiš datum u kalendaru.

do tog datuma polako uživaš u onih 50 litara session piva i kuhanju laganijih piva. nećeš ni trepnuti, a ono će draak biti spreman :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#856 Re: domaće pivo

Post by heckler » 05/10/2012 21:07

Dobar dobar :D

Jeli svi ovi sa 8.5 - 11% alkohola trebaju 12 mjeseci ukljucujuci i Duvel ?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#857 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/10/2012 21:11

heckler wrote:Dobar dobar :D

Jeli svi ovi sa 8.5 - 11% alkohola trebaju 12 mjeseci ukljucujuci i Duvel ?
pa 8,5% bi najvjerovatnije trebalo manje, ali generalno da. ovo ovisi i od kvasca koji se koristi. mislim, može se ono piti i ranije, naravno. bit će to pivo dobro za piti i nakon 6 mjeseci, ali ga je šteta tada piti jer će se ono potpuno razviti tek kasnije...tako mlada jaka piva obično se jako osjete na alkohol u prvim mjesecima i treba dosta vremena da se taj alkohol "utopi" u druge okuse i arome.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#858 Re: domaće pivo

Post by lordd » 05/10/2012 21:25

landlord wrote:cijena je nekih 15 dollara za 0.75 L
cijena, prava sitnica :)

Mislim da sam ja prosle godine naletio u konzumu na moru u hr za 20ak kuna... ali tad sam se odlucio za 2 3 Duvela ne znajuci da je Draak takodje odlicno pivo. Ipak je vrijedila ona: ko ne zna sta valja, zna sta je skupo :)

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#859 Re: domaće pivo

Post by heckler » 05/10/2012 21:35

hehehe morao sam zaguglati da vidim sta je 'session' pivo :lol:

http://beeradvocate.com/articles/653

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#860 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 06/10/2012 09:49

međutim, najčešće sami konzumenti pokvare sami pjenu na pivu i ne znajući da su to uradili, iako se proizvođač potrudio da napravi pivo sa kvalitetnom pjenom. naime, jako, jako je bitno da se pivske čaše ne peru u mašini za suđe, a ako baš morate, onda ih dobro isperite još jednom nakon pranja sa običnom vodom. deterdženti za mašinsko pranje suđa sadrže aditive koji spriječavaju pjenjenje (zamislite šta bi se desilo da deterdžent zapjeni u zatvorenoj mašini za vrijeme pranja). ti aditivi automatski ubiju pjenu na pivu, čak i ako ih je u tragovima ostalo na čaši. konkretno radi se o aditivu koji se zove simethicone. ista stvar, samo u manjoj mjeri je i sa deterdžentima za ručno pranje suđa. znači, jako je bitno dobro, dobro isprati čašu nakon pranja da bi pjena na pivu bila dobra i dugotrajna.
:shock:

Jbji ga, pravo ne volim prati sudje na ruke, a fakat bitno :) .

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#861 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 07/10/2012 19:31

Novo pivo je spremno za konzumaciju

Image

U primarnom fermentoru je odlezalo 24dana
a flasirano prije 7 dana. Jako je mlado ali se
vec moze zakljuciti kako ce biti dobro.

Recept je naravno Brewer-ov!

Zivjeli!

UPDATE:
Pivo je English Special Bitter, recept je na temi
ranije postavljen.
Last edited by danny_boy on 08/10/2012 00:19, edited 2 times in total.

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#862 Re: domaće pivo

Post by heckler » 07/10/2012 19:35

:thumbup: :thumbup: :thumbup: bra'o danny

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#863 Re: domaće pivo

Post by djulba » 07/10/2012 21:44

Svaka čast. :thumbup:
koje je pivo, postavi recept.

mange_tout!
Posts: 7
Joined: 09/07/2012 17:44

#864 Re: domaće pivo

Post by mange_tout! » 07/10/2012 22:55

Brewer-u naletio sam danas na masinu za pravljenje paste. Vidim na nekim forumima da je ovu masinu moguce koristiti za mljevenje slada. Zanima me tvoje misljenje o tome da li se isplati kupiti je i koristiti je kao mlin za slad.

Danny_boy svaka cast i ako moze postavi taj recept :D

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#865 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 07/10/2012 23:56

Upravo zavrsio kuhanje "Siera Nevada Pale Ale", pa nisam se stigao ranije javiti ;-).

Pivo koje sam pravio je ESB, Brewer je ranije postavio na forumu recept. Zaboravio sam dodati tu napomenu jer sam bio u poslu.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#866 Re: domaće pivo

Post by brewer » 08/10/2012 07:34

mange_tout! wrote:Brewer-u naletio sam danas na masinu za pravljenje paste. Vidim na nekim forumima da je ovu masinu moguce koristiti za mljevenje slada. Zanima me tvoje misljenje o tome da li se isplati kupiti je i koristiti je kao mlin za slad.

Danny_boy svaka cast i ako moze postavi taj recept :D
moguće je koristiti ali puno zavisi od modela mašine i kvalitete. koliko znam svima se u jednom trenutku raspala jer mljevenje slada stvara jako veliko opterećenje na valjke i konstrukciju mašine. ali za prvo vrijeme bi poslužila. potrebno je samo "nazubiti" valjke jer su oni na ovoj mašini potpuno glatki i ne bi takvi vukli slad.
danny_boy wrote:Upravo zavrsio kuhanje "Siera Nevada Pale Ale", pa nisam se stigao ranije javiti .

Pivo koje sam pravio je ESB, Brewer je ranije postavio na forumu recept. Zaboravio sam dodati tu napomenu jer sam bio u poslu.
ti si zaredao to fino. kontinuirana proizvodnja bez uskih grla. :D vidjet ćeš, okus cascade hmelja koji si koristio u SNPA je jako poseban i prepoznatljiv.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#867 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 08/10/2012 08:52

danny_boy wrote:Upravo zavrsio kuhanje "Siera Nevada Pale Ale", pa nisam se stigao ranije javiti .

Pivo koje sam pravio je ESB, Brewer je ranije postavio na forumu recept. Zaboravio sam dodati tu napomenu jer sam bio u poslu.
brewer wrote: ti si zaredao to fino. kontinuirana proizvodnja bez uskih grla. :D vidjet ćeš, okus cascade hmelja koji si koristio u SNPA je jako poseban i prepoznatljiv.
Šteta je držati prazne fermentore :D

mange_tout!
Posts: 7
Joined: 09/07/2012 17:44

#868 Re: domaće pivo

Post by mange_tout! » 08/10/2012 10:03

brewer wrote:
mange_tout! wrote:Brewer-u naletio sam danas na masinu za pravljenje paste. Vidim na nekim forumima da je ovu masinu moguce koristiti za mljevenje slada. Zanima me tvoje misljenje o tome da li se isplati kupiti je i koristiti je kao mlin za slad.

Danny_boy svaka cast i ako moze postavi taj recept :D
moguće je koristiti ali puno zavisi od modela mašine i kvalitete. koliko znam svima se u jednom trenutku raspala jer mljevenje slada stvara jako veliko opterećenje na valjke i konstrukciju mašine. ali za prvo vrijeme bi poslužila. potrebno je samo "nazubiti" valjke jer su oni na ovoj mašini potpuno glatki i ne bi takvi vukli slad.

Jos cu je malo pogledati i razmisliti :-D mada nije previse ni skupa, nekih 30 KM. Gledat cu da je uzmem, pa neka posluzi za mljevenje prvih nekoliko tura, dok ne nabavim da valja mlin :-D

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#869 Re: domaće pivo

Post by lordd » 08/10/2012 11:12

mange_tout! wrote: Jos cu je malo pogledati i razmisliti :-D mada nije previse ni skupa, nekih 30 KM. Gledat cu da je uzmem, pa neka posluzi za mljevenje prvih nekoliko tura, dok ne nabavim da valja mlin :-D
Mislim da za 30KM mozes napraviti sa pravim valjcima, ono homemade varijante... A ja imam dvije te masine za pastu, obe stoje bezveze u ostavi i razmatrao sam tu opciju da jednu pretvorim u mlin za slad.
Ali te masine imaju male valjke, mislim da bih trebao da vrtim pola sata da sameljem 4 5 kila.. Zato sam odustao od njih.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#870 Re: domaće pivo

Post by brewer » 08/10/2012 11:14

lordd wrote:
mange_tout! wrote: Jos cu je malo pogledati i razmisliti :-D mada nije previse ni skupa, nekih 30 KM. Gledat cu da je uzmem, pa neka posluzi za mljevenje prvih nekoliko tura, dok ne nabavim da valja mlin :-D
Mislim da za 30KM mozes napraviti sa pravim valjcima, ono homemade varijante... A ja imam dvije te masine za pastu, obe stoje bezveze u ostavi i razmatrao sam tu opciju da jednu pretvorim u mlin za slad.
Ali te masine imaju male valjke, mislim da bih trebao da vrtim pola sata da sameljem 4 5 kila.. Zato sam odustao od njih.

za te pare ne može sigurno napraviti dobar mlin da na primjer naruči od tokara. tražio bi mu najmanje 150-200 KM.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#871 Re: domaće pivo

Post by lordd » 08/10/2012 11:19

brewer wrote: za te pare ne može sigurno napraviti dobar mlin da na primjer naruči od tokara. tražio bi mu najmanje 150-200 KM.
Zar toliko :O.. meni stari mehanicar/bravar/varioc, bar zeljezarije ne fali :)

mange_tout!
Posts: 7
Joined: 09/07/2012 17:44

#872 Re: domaće pivo

Post by mange_tout! » 08/10/2012 11:58

brewer wrote:
lordd wrote:
mange_tout! wrote: Jos cu je malo pogledati i razmisliti :-D mada nije previse ni skupa, nekih 30 KM. Gledat cu da je uzmem, pa neka posluzi za mljevenje prvih nekoliko tura, dok ne nabavim da valja mlin :-D
Mislim da za 30KM mozes napraviti sa pravim valjcima, ono homemade varijante... A ja imam dvije te masine za pastu, obe stoje bezveze u ostavi i razmatrao sam tu opciju da jednu pretvorim u mlin za slad.
Ali te masine imaju male valjke, mislim da bih trebao da vrtim pola sata da sameljem 4 5 kila.. Zato sam odustao od njih.

za te pare ne može sigurno napraviti dobar mlin da na primjer naruči od tokara. tražio bi mu najmanje 150-200 KM.
raspitivao sam se ja o materijalu za pravljenje mlina. malo je skuplji inox, i sigurno bi mlin kostao najmanje 150-200 KM kao sto kaze brewer. mozda je za pocetak i dobra opcija masina za pravljenje paste

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#873 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 08/10/2012 13:35

mange_tout! wrote: raspitivao sam se ja o materijalu za pravljenje mlina. malo je skuplji inox, i sigurno bi mlin kostao najmanje 150-200 KM kao sto kaze brewer. mozda je za pocetak i dobra opcija masina za pravljenje paste
ili corona mill...

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#874 Re: domaće pivo

Post by Zis » 08/10/2012 15:39

lordd wrote:
mange_tout! wrote: Jos cu je malo pogledati i razmisliti :-D mada nije previse ni skupa, nekih 30 KM. Gledat cu da je uzmem, pa neka posluzi za mljevenje prvih nekoliko tura, dok ne nabavim da valja mlin :-D
Mislim da za 30KM mozes napraviti sa pravim valjcima, ono homemade varijante... A ja imam dvije te masine za pastu, obe stoje bezveze u ostavi i razmatrao sam tu opciju da jednu pretvorim u mlin za slad.
Ali te masine imaju male valjke, mislim da bih trebao da vrtim pola sata da sameljem 4 5 kila.. Zato sam odustao od njih.
Ovako sto se tice mlina, valjci od inox-a 0 KM, konstrukcija od aluminija 0 KM, Motor sa reduktorom 0 KM, sam radio na sastavljanju mlina i opet potrosio 75 KM (inox lim za prihvat slada, ostali sitni materijal ...). Pa racunajte ko hoce koliko bi kostalo da sam sve kupovao i placao majstore. Puno jeftiniji je Corona mlin. :run:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#875 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/10/2012 07:23

corona mill je ok, ali ni približno dobar kao dobro izveden valjkasti mlin. corona dosta lomi ljusku i to joj je mana, a to se dešava zato jer se slad melje trenjem koje nastaje između dvije ploče, za razliku od valjkastog mlina gdje nema trenja između valjaka nego slad prolazi kroz prolaz između valjaka i doslovno se gnječi, što zapravo i treba da bude tako.

da se razumijemo, i ja sam koristim coronu i ne kažem da nije upotrebljiva. samo kažem da je valjkasti mlin daleko bolji i sam bih ga volio imati (da imam prostora u stanu, davno bih ga imao).

Post Reply