domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#826 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 04/10/2012 09:49

Moze se to fakat - pisao sam vec da sam u jednoj pivnici mirisao bocice sa tim aromama i onda ima lista sta sve osjetis u odredjenom pivu, tako da sam prepoznas te okuse. Mozes i sam vidjeti sta osjete drugi u pivu (na netu) i onda pokusati i sam. Fakat se onda nafuras da znas sta je banana, smokva, kafa, cokolada, preprzenost i sl.[/quote]


Moracu i ja kakav kurs ukusa uzeti. Da se ne blamiram pred ljudima 8-)
]

hehe, da organizuju work shop o pravilnoj konzumaciji, ono - ledja prava, spusti taj mali prst na flasu, ne pij na eks, ne poljevaj iz flase po jagnjetu (uzmi casu)...


User avatar
Pitarrr82
Posts: 11872
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

#827 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 » 04/10/2012 09:51

@lordd

Gdje ti zivis tj gdje si uzeo Asahi?

Meni uopce nije lose, s tim da sam ga ja probao u Londonu u danima gdje sam svaki dan probao po nekoliko piva :mrgreen:

O Franziskaneru ne trebam pricati :thumbup: , ovo Cesko nisam probao...

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#828 Re: domaće pivo

Post by lordd » 04/10/2012 09:54

Pitarrr82 wrote:@lordd

Gdje ti zivis tj gdje si uzeo Asahi?

Meni uopce nije lose, s tim da sam ga ja probao u Londonu u danima gdje sam svaki dan probao po nekoliko piva :mrgreen:

O Franziskaneru ne trebam pricati :thumbup: , ovo Cesko nisam probao...
U BL zivim ali ovo sam kupio u Becu, skoro sam tamo bio turisticki. Uletim u neki japanski shop da vidim sta ima kad frizider pun piva, uzeo neka dva tri i Asahi planuo ispred prodavnice.

User avatar
Pitarrr82
Posts: 11872
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

#829 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 » 04/10/2012 10:04

Sta znam, meni uopce nije lose bilo s tim da ima dosta stvari koje uticu na to mozda je i do atmosfere bilo :lol: , najlosije koje sam tada probao je bilo pivo s Jamajke, probam se sjetiti imena a ni Fosters nije cemu...

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#830 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 10:05

asahi je rizino pivo :) odnosno, u receptu sadrzi znacajan procenat rize.

User avatar
Pitarrr82
Posts: 11872
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

#831 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 » 04/10/2012 10:10

brewer wrote:asahi je rizino pivo :) odnosno, u receptu sadrzi znacajan procenat rize.

Sta drugo ocekivati od japanca :mrgreen: ?

Kako zivot? :mrgreen:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#832 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 12:16

heckler wrote:
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete :-D Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detalje :-D
pazi jednu stvar, jako je teško osjetiti nešto za što ne znaš ni da postoji. ti piješ pivo kao konzument i tebi je bitan ukupni dojam i osjećaj i to je ok. međutim, dosta ljudi kvalitetna piva pije uz analitički pristup, ne zato jer je to neko preseravanje, nego zato što tačno znaju šta traže i šta mogu očekivati u pojedinom pivu. meni je to bitno zato jer i sam pravim pivo, pa svaki komercijalni primjerak pijem tako da ga upoređujem s mojim vlastitim pivom.

kada ja tačno znam da sam koristio 80% pilsnerskog slada + 20% minhenskog, onda baš mogu razlikovati te dvije komponente. minhenski daje na karamelu i laganu preprženost. da bi to znao moraš pojesti par zrna minhenskog slada, a onda popiti pivo i tek onda bi rekao - ahaaaaaa, odatle znači potiče taj okus. znači ja u svakom pivu koje kupim osjetim otprilike koliko je minhenskog slada korišteno.

što se voća tiče, te voćne arome potiču isključivo od estera koji nastaju kao nusprodukt toplijih fermentacija, a esteri su jako rašireni u prirodi, radi se o hemijskim spojevima jednog alkohola i jedne kiseline. onaj ko malo poznaje hemiju, zna da kad se kaže alkohol, ne misli se samo na etanol, nego alkoholi su grupa spojeva koji su sastavljeni od atoma C, H i O i ima ih na stotine. jedan od primjera je kolesterol koji spada u grupu alkohola, a ljudski organizam ga sam proizvodi. mirisi pravog voća kao što su banane, jabuke, jagode, ananas itd. potiču od estera koji se proizvode u samom voću. eto to je ta veza i na taj način se okusi raznog voća mogu osjetiti u pivu od fermentacije. dobar primjer je hefeweizen čiji kvasac proizvodi estere banane i karanfilčića.

neke voćne arome mogu u pivu biti i od hmelja. poznate američke sorte cascade i amarillo, na primjer, daju totalno prepoznatljiv okus na grejpfrut. ili na primjer slovenska sorta aurora koja isto tako ima jasan okus na grejp. sorta hmelja nelson sauvin ima prepoznatljiv okus na zovu.

mnoga piva sadrže začine, kao što su korijander, kora limuna ili narandze, anis, aromatsko bilje, a ovo se posebno odnosi na belgijska, pa tu imamo još jedan način da te okuse osjetimo u samom pivu.

dugo i jako kuhanje sladovine na primjer proizvodi tzv. mailardovu reakciju koja predstavlja neenzimsko tamnjenje šećera u otopini sa nižim ph vrijednostima. ta reakcija stvara također karamel okus koji je prepoznatljiv i može se razlikovati u okusu karamelizacija nastala ovom reakcijom od one nastale od slada.

međutim ovo ako čita neko ko poznaje samo sarajevsko pivo ili ova piva iz naših supermarketa, naravno da treba biti jasno da su ovi kriteriji skoro neprimjenjivi na ta piva, jer to zapravo i nisu piva i u njima nema ništa što bi ih diferenciralo na bilo koji način jedne od drugih.

temperatura serviranja piva nije samo bitna radi toga što se na toplijim temperaturama oslobađaju i "otključavaju" neki okusi i mirisi, nego i zato što prehladno pivo paralizira okusne bradavice/receptore na jeziku pa samim tim dosta okusa zapravo i ne osjetimo kad pijemo prehladno pivo. već sam pisao da su takvu naviku plasirale i promicale marketing službe velikih pivara koje zapravo i ne žele da ljudi osjete pravi okus njihovog piva. zapravo ne postoji ni jedno pivo, čak ni osvježavajuća i lagana poput pilsnera ili berliner weiss-a, koje bi se trebalo piti hladnije od 5°C. a nama redovno serviraju pivo na 3°C.

isto tako, ako ne znaš šta u pivu tražiš, onda to nećeš ni naći nego ćeš pivo percipirati kao ukupni dojam i to je sasvim ok.

i sad da zaključim jednim primjerom, ti i ja kupimo aston martina - ti si biznismen, a ja sam automehaničar.

auto je vrh vrhova i tebi i meni. i ti si prezadovoljan i ja sam prezadovoljan.

međutim, ti staneš pa ga gledaš i diviš mu se i uživaš samo u vožnji, a ja otvorim haubu, pogledam unutra, zavučem se ispod, pregledam instalacije, pročačkam po svakom dijelu, zategnem sve šarafe još jednom, navučem ga na kanal, izmjerim kompresiju, našpanam mu remen :D i ja više u tome uživam nego u samoj vožnji.

nadam se da je digresija dobra i da si skontao šta hoću da kažem :-)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#833 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 12:28

Pitarrr82 wrote:
brewer wrote:asahi je rizino pivo :) odnosno, u receptu sadrzi znacajan procenat rize.

Sta drugo ocekivati od japanca :mrgreen: ?

Kako zivot? :mrgreen:
pomalo moj ti. jede se više na kašiku i to ti je otprilike sva razlika :D :D :D

User avatar
Pitarrr82
Posts: 11872
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

#834 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 » 04/10/2012 12:29

brewer wrote:
Pitarrr82 wrote:
brewer wrote:asahi je rizino pivo :) odnosno, u receptu sadrzi znacajan procenat rize.

Sta drugo ocekivati od japanca :mrgreen: ?

Kako zivot? :mrgreen:
pomalo moj ti. jede se više na kašiku i to ti je otprilike sva razlika :D :D :D
:lol:

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#835 Re: domaće pivo

Post by landlord » 04/10/2012 17:27

Sinoc nisam uspio nista probati od preporucenih piva, jer sam otisao do jedne lokalne pivnice i probao njihova piva.

Prave svoja piva i imaju izbor od 6 razlicitih vrsta. Ja sam naravno probao svih 6. :)

Posebno bih izdvoji Red Ale i White Ale. Tamno im je takodjer za svaku pohvalu. Osjeti se okus kafe.

Image

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#836 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/10/2012 17:48

Sefe daj prijedlog koje hmeljeve da porucim iz USA, Amarilo obavezno i sta jos. :)

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#837 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 18:07

brewer wrote:
heckler wrote:
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete :-D Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detalje :-D
pazi jednu stvar, jako je teško osjetiti nešto za što ne znaš ni da postoji. ti piješ pivo kao konzument i tebi je bitan ukupni dojam i osjećaj i to je ok. međutim, dosta ljudi kvalitetna piva pije uz analitički pristup, ne zato jer je to neko preseravanje, nego zato što tačno znaju šta traže i šta mogu očekivati u pojedinom pivu. meni je to bitno zato jer i sam pravim pivo, pa svaki komercijalni primjerak pijem tako da ga upoređujem s mojim vlastitim pivom.

kada ja tačno znam da sam koristio 80% pilsnerskog slada + 20% minhenskog, onda baš mogu razlikovati te dvije komponente. minhenski daje na karamelu i laganu preprženost. da bi to znao moraš pojesti par zrna minhenskog slada, a onda popiti pivo i tek onda bi rekao - ahaaaaaa, odatle znači potiče taj okus. znači ja u svakom pivu koje kupim osjetim otprilike koliko je minhenskog slada korišteno.

što se voća tiče, te voćne arome potiču isključivo od estera koji nastaju kao nusprodukt toplijih fermentacija, a esteri su jako rašireni u prirodi, radi se o hemijskim spojevima jednog alkohola i jedne kiseline. onaj ko malo poznaje hemiju, zna da kad se kaže alkohol, ne misli se samo na etanol, nego alkoholi su grupa spojeva koji su sastavljeni od atoma C, H i O i ima ih na stotine. jedan od primjera je kolesterol koji spada u grupu alkohola, a ljudski organizam ga sam proizvodi. mirisi pravog voća kao što su banane, jabuke, jagode, ananas itd. potiču od estera koji se proizvode u samom voću. eto to je ta veza i na taj način se okusi raznog voća mogu osjetiti u pivu od fermentacije. dobar primjer je hefeweizen čiji kvasac proizvodi estere banane i karanfilčića.

neke voćne arome mogu u pivu biti i od hmelja. poznate američke sorte cascade i amarillo, na primjer, daju totalno prepoznatljiv okus na grejpfrut. ili na primjer slovenska sorta aurora koja isto tako ima jasan okus na grejp. sorta hmelja nelson sauvin ima prepoznatljiv okus na zovu.

mnoga piva sadrže začine, kao što su korijander, kora limuna ili narandze, anis, aromatsko bilje, a ovo se posebno odnosi na belgijska, pa tu imamo još jedan način da te okuse osjetimo u samom pivu.

dugo i jako kuhanje sladovine na primjer proizvodi tzv. mailardovu reakciju koja predstavlja neenzimsko tamnjenje šećera u otopini sa nižim ph vrijednostima. ta reakcija stvara također karamel okus koji je prepoznatljiv i može se razlikovati u okusu karamelizacija nastala ovom reakcijom od one nastale od slada.

međutim ovo ako čita neko ko poznaje samo sarajevsko pivo ili ova piva iz naših supermarketa, naravno da treba biti jasno da su ovi kriteriji skoro neprimjenjivi na ta piva, jer to zapravo i nisu piva i u njima nema ništa što bi ih diferenciralo na bilo koji način jedne od drugih.

temperatura serviranja piva nije samo bitna radi toga što se na toplijim temperaturama oslobađaju i "otključavaju" neki okusi i mirisi, nego i zato što prehladno pivo paralizira okusne bradavice/receptore na jeziku pa samim tim dosta okusa zapravo i ne osjetimo kad pijemo prehladno pivo. već sam pisao da su takvu naviku plasirale i promicale marketing službe velikih pivara koje zapravo i ne žele da ljudi osjete pravi okus njihovog piva. zapravo ne postoji ni jedno pivo, čak ni osvježavajuća i lagana poput pilsnera ili berliner weiss-a, koje bi se trebalo piti hladnije od 5°C. a nama redovno serviraju pivo na 3°C.

isto tako, ako ne znaš šta u pivu tražiš, onda to nećeš ni naći nego ćeš pivo percipirati kao ukupni dojam i to je sasvim ok.

i sad da zaključim jednim primjerom, ti i ja kupimo aston martina - ti si biznismen, a ja sam automehaničar.

auto je vrh vrhova i tebi i meni. i ti si prezadovoljan i ja sam prezadovoljan.

međutim, ti staneš pa ga gledaš i diviš mu se i uživaš samo u vožnji, a ja otvorim haubu, pogledam unutra, zavučem se ispod, pregledam instalacije, pročačkam po svakom dijelu, zategnem sve šarafe još jednom, navučem ga na kanal, izmjerim kompresiju, našpanam mu remen :D i ja više u tome uživam nego u samoj vožnji.

nadam se da je digresija dobra i da si skontao šta hoću da kažem :-)
Super opis! Valjda cu to uhavizati kad tad.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#838 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 18:50

landlord wrote:Sinoc nisam uspio nista probati od preporucenih piva, jer sam otisao do jedne lokalne pivnice i probao njihova piva.

Prave svoja piva i imaju izbor od 6 razlicitih vrsta. Ja sam naravno probao svih 6. :)

Posebno bih izdvoji Red Ale i White Ale. Tamno im je takodjer za svaku pohvalu. Osjeti se okus kafe.

Image
blago tebi landlord. a kolike su ovo čaše i je li ovo naručiš cijeli "set" odjednom. jako mi se sviđa ovaj podmetač sa opisima svih piva.
Zis wrote:Sefe daj prijedlog koje hmeljeve da porucim iz USA, Amarilo obavezno i sta jos.
zašto iz USA naručuješ? jel ti neko donosi koga poznaješ ili naručuješ baš od nekog shopa iz USA? nemaš potrebe za tim, imaš i u UK američke sorte, jeftinije i dostava je dosta povoljnija. osim amarilla koji je navodno odličan, ja ti preporučujem cascade i recimo citra (ovo je hmelj sa jakim aromama tropskog voća - vuče na mango). možeš uzeti i ove tipične američke sorte za gorčinu kao što su apollo ili warrior. ekstremno gorki hmeljevi, odnosno hmeljevi sa jako visokim postocima alfa kiselina. dovoljno ih je jako malo da bi dobio željeni IBU tako da nemoj puno kupovati. karakteristike su im čista, ugodna, reska i kratkotrajna gorčina na jeziku.
heckler wrote:Super opis! Valjda cu to uhavizati kad tad.
poenta je da niko to i ne mora uhavizati da bi uživao u pivima i to sam zapravo i htio reći u ovom svom postu. meni je sasvim ok kad ti kažeš da ti je legao draak ili neko drugo pivo zato jer ti je legao u globalu i zbog overall impression. međutim kad pričamo iz perspektive nekoga ko želi da klonira to pivo o kojemu se priča ili je već napravio nešto slično, ili nekoga ko uspoređuje svoje domaće sa nekim komercijalnim onda je opravdana priča koja uključuje detaljnu analizu. :)

najvjerovatnije jedan od najboljih momenata u ovom hobiju je kada kloniraš pivo i onda uradiš side by side test. u jednu čašu original, a u drugu svoj klon. :)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#839 Re: domaće pivo

Post by landlord » 04/10/2012 18:58

Nisam siguran koja je zapremina casa. Ali nije vec od 1 dl. Da, narucis cijeli set odjednom. Na podmetacu jos ispod opisa svakog piva pise i OG, ABV i BU.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#840 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 19:03

landlord wrote:Nisam siguran koja je zapremina casa. Ali nije vec od 1 dl. Da, narucis cijeli set odjednom. Na podmetacu jos ispod opisa svakog piva pise i OG, ABV i BU.

ma ja, to su "tasteri" od 5 oz zato i pitam jer se sa slike ne moze bas procijeniti. uglavnom sigurno je super pivo. friško... :thumbup:

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#841 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 19:26

Sad proguglah ime te pivnice sa podmetaca i zijanih se kad vidjeh koliko imaju lokacija :shock:

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#842 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/10/2012 19:27

brewer wrote:
landlord wrote:Sinoc nisam uspio nista probati od preporucenih piva, jer sam otisao do jedne lokalne pivnice i probao njihova piva.

Prave svoja piva i imaju izbor od 6 razlicitih vrsta. Ja sam naravno probao svih 6. :)

Posebno bih izdvoji Red Ale i White Ale. Tamno im je takodjer za svaku pohvalu. Osjeti se okus kafe.

Image
blago tebi landlord. a kolike su ovo čaše i je li ovo naručiš cijeli "set" odjednom. jako mi se sviđa ovaj podmetač sa opisima svih piva.
Zis wrote:Sefe daj prijedlog koje hmeljeve da porucim iz USA, Amarilo obavezno i sta jos.
zašto iz USA naručuješ? jel ti neko donosi koga poznaješ ili naručuješ baš od nekog shopa iz USA? nemaš potrebe za tim, imaš i u UK američke sorte, jeftinije i dostava je dosta povoljnija. osim amarilla koji je navodno odličan, ja ti preporučujem cascade i recimo citra (ovo je hmelj sa jakim aromama tropskog voća - vuče na mango). možeš uzeti i ove tipične američke sorte za gorčinu kao što su apollo ili warrior. ekstremno gorki hmeljevi, odnosno hmeljevi sa jako visokim postocima alfa kiselina. dovoljno ih je jako malo da bi dobio željeni IBU tako da nemoj puno kupovati. karakteristike su im čista, ugodna, reska i kratkotrajna gorčina na jeziku.
heckler wrote:Super opis! Valjda cu to uhavizati kad tad.
poenta je da niko to i ne mora uhavizati da bi uživao u pivima i to sam zapravo i htio reći u ovom svom postu. meni je sasvim ok kad ti kažeš da ti je legao draak ili neko drugo pivo zato jer ti je legao u globalu i zbog overall impression. međutim kad pričamo iz perspektive nekoga ko želi da klonira to pivo o kojemu se priča ili je već napravio nešto slično, ili nekoga ko uspoređuje svoje domaće sa nekim komercijalnim onda je opravdana priča koja uključuje detaljnu analizu. :)

najvjerovatnije jedan od najboljih momenata u ovom hobiju je kada kloniraš pivo i onda uradiš side by side test. u jednu čašu original, a u drugu svoj klon. :)
Da se spremim kad tazbina bude dolazila "preko bare".Da ne dobijam nesto bez veze nego sto cu stvarno iskoristiti. Znaci Amarilo, (cascade imam i kod nas) Citra i Nelson Sauvin. 8-)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#843 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 19:54

aha, to je vec nesto drugo. trazi onda jos koji komad opreme. na primjer auto siphon. ovo je jednostavno odlična stvar. meni je jako olakšalo cijeli proces jer ne moram brinuti za kontaminaciju. radi se o crijevu sa sistemom od dvije cijevi koje se samo poguraju jedna u drugu i pivo samo poteče u drugu posudu bez potrebe da plućima/ustima bališ po crijevima i time potencijalno inficiraš pivo.

ovako izgleda

Image

lako ga je dezinficirati jer je dovoljno samo dva tri puta procirkulirati dezinfekcijsko sredstvo kroz njega.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#844 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/10/2012 19:56

brewer wrote:aha, to je vec nesto drugo. trazi onda jos koji komad opreme. na primjer auto siphon. ovo je jednostavno odlična stvar. meni je jako olakšalo cijeli proces jer ne moram brinuti za kontaminaciju. radi se o crijevu sa sistemom od dvije cijevi koje se samo poguraju jedna u drugu i pivo samo poteče u drugu posudu bez potrebe da plućima/ustima bališ po crijevima i time potencijalno inficiraš pivo.

ovako izgleda

Image

lako ga je dezinficirati jer je dovoljno samo dva tri puta procirkulirati dezinfekcijsko sredstvo kroz njega.
Super ovo je stvarno dobra stvar, hvala puno. Ako imas jos kakvih prijedloga samo napisi.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#845 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 21:10

Zis wrote:Ako imas jos kakvih prijedloga samo napisi.


ovo ce ti skratiti vrijeme flasiranja za 30%

http://www.colchesterhomebrew.co.uk/col ... Stick.html

ovo za još dodatnih 10%

otkad sam ove stvari nabavio preporodio sam se.

zapamtite da kod flaširanja pivo, bilo da imate ovaj bottling stick ili nemate, u bocu se mora točiti od dna prema vrhu, znači da cijev mora biti na dnu boce cijelo vrijeme, a ni slučajno pivo ne smije prskati s vrha boce prema dnu. time ćete oksidirati pivo i ova mala greška može baš pokvariti kompletno pivo.

User avatar
anonimni clan
Posts: 1788
Joined: 25/05/2008 12:10
Location: pod suncem tudjeg neba
Has thanked: 1 time

#846 Re: domaće pivo

Post by anonimni clan » 04/10/2012 21:11

brewer wrote:piješ dva potpuno različita stila piva. prvo je belgijsko a drugo britansko. ovo drugo pivo će sigurno biti puno više gorko od prvog. taj prvi la trappe ima poprilično alkohola.

ovaj martins je vrhunski britanski pale ale. sve specifično što budeš osjećao u njemu je u stvari aromatični hmelj sorte east kent goldings.

uglavnom, uživaj i na zdravlje!

što se tiče tuzlanskog, nije loše, ali koliko sam skontao oni koriste melasu u tom pivu, pa bi mogla ujutro od njega glava više boljeti nego od nekih drugih piva. :)

Odlicna tema ..pratim. :thumbup:

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#847 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/10/2012 21:35

Ovaj botling stick sam vec nabavio ovdje :http://www.hobbybrauerversand.de/, ovo je dobra ponuda stvari koje nam mogu koristiti i cini mi se da je jeftiniji od tete Patsy. :-) :-) :-) :-)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#848 Re: domaće pivo

Post by landlord » 05/10/2012 15:16

Eh probao sam sinoc Gulden Draak, i mogu reci da je definitivno najbolje pivo koje sam do sada pio.
Nevjerovatan okus. Zao mi je samo sto je bila samo jedna boca u paketu.

Image

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#849 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/10/2012 16:48

drago mi je da ti se svidio. ne bi bilo ništa čudno i da ti je bio loš jer to je pivo koje se obožava ili mrzi. nema sredine. nadam se da se nije puno osjetio alkohol i "vrućina" niz jednjak. a mogao bi i ti malo detaljnije opisati svoje dojmove jer to se pivo ipak ne pije svaki dan.

pozdrav!

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#850 Re: domaće pivo

Post by landlord » 05/10/2012 17:07

Pa poslije tvojih opisa piva me je prosto stid napisati bilo sta. :)
Pivo je nevjerovatno pitko. Vise me podsjetilo na neki liker nego na pivo. Jacina je jako dobro zamaskirana i ne primjeti se uopste. Za ne povjerovati da se radi o 10% alkohola.
Pivo je dosta tamne boje.
O tijelu piva ti ne mogu i ne znam nista reci jer se u to ne razumijem. Pjena bijela i ja bih rekao cvrsta. Dosta dugo se zadrzala. (Opet se mozda provaljujem sa ovim opisom)

Isto tako nisam uspio provaliti koji se okusi osjete. Meni nekako vuce na neku vocnu varijantu.

Definitivno nije ljetno pivo, vec kako si i opisao da se pije uz kamin i vatricu. :)
Da je malo jeftinije definitivno bi ga pio mnogo cesce. Ovako ze ostati pivo za posebne prilike. cijena je nekih 15 dollara za 0.75 L

Post Reply