domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#801 Re: domaće pivo

Post by Zis » 03/10/2012 21:37

Ja vam dodjem nekako u sredini, racunajte na to.


kosijaner
Posts: 16
Joined: 29/09/2012 16:18

#802 Re: domaće pivo

Post by kosijaner » 03/10/2012 21:41

da, da....brewer definitivno zaslužuje ''bosanski orden zlatne krigle prvog reda''.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#803 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 03/10/2012 21:46

radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?
Dobra ideja, ja sam svakako za...

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#804 Re: domaće pivo

Post by heckler » 03/10/2012 22:58

brewer wrote:
radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?

ja sam za tu varijantu, pa eto... jedino što je malo ljudi iz sarajeva, a dosta ih ima iz drugih krajeva.... uglavnom, dobra ideja... samo čekajte da me popusti diskushernija :lol: :roll:

Rekoh li ti ja da dizes lonac od 50 litara nogama a ne ledjima :!: :-)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#805 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/10/2012 23:06

sreća pa ima češkog pilsnera "za obloga" :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#806 Re: domaće pivo

Post by heckler » 03/10/2012 23:20

Dodao bih ja tu i dozu Belgijskog Tripel Ale-ta za dezinfekciju zlunetrebalo :D

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#807 Re: domaće pivo

Post by landlord » 03/10/2012 23:30

Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.

Kakav je Delirium?

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#808 Re: domaće pivo

Post by heckler » 03/10/2012 23:35

landlord wrote:Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.

Kakav je Delirium?
Gulden Draak preporuka od mene za veceras

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#809 Re: domaće pivo

Post by landlord » 03/10/2012 23:39

Hvala, nasao sam ovaj kao gift set koji sadrzi Gulden Draak:

This box of Belgian living ales from the famous Brouwerij Van Steenberg consists of Bornem Triple, Bornem Double, Gulden Draak, Piraat, Bruegel Amber, and Augustijin

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#810 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/10/2012 23:39

landlord wrote:Ajd preporucite neko dobro pivo za veceras.

Kakav je Delirium?

delirium je vrlo dobro pivo. kad si već kod belgijanaca mislim da bi trebao probati klasike kao što su Chimay Blue ili Orval. ali ako bas hoces od mene preporuku - Grimbergen Dubbel, ako mozes doci do njega. belgijsko abbey pivo. meni je leglo ko budali šamar. po mogućnosti pij ga iz ovog sniftera. odnosno, ti bijaše onaj što je dobio čašu uz Duvel? e pa može i iz duvel čaše. :)

Image

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#811 Re: domaće pivo

Post by landlord » 03/10/2012 23:53

Imaju sva tri koja si nabrojao.

Ovaj Gulden Draak me privukao sto ga je Heckler preporucio zbog jacine.

Da ja sam dobio casu uz Duvel.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#812 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/10/2012 23:54

gulden draak je sigurno jedno od najboljih piva koja su trenutno out there. ja ga nisam pio, ali znam jer mi je pričao jedan koji je gledao kako ga pije njegov jaran :D :-)

radi se o tripelu. to već spada u teška piva. nemoj napraviti grešku i ohladiti to pivo. nemoj napraviti drugu grešku i piti to pivo iz pogrešne čaše. čaša mora biti široka bez suženja na vrhu. mora ti nos stat unutra :D sad zavisi koliki ti je nos, pa u skladu s tim i nađi čašu :D šalim se nemoj šta zamjeriti.

pivo služi na 12°C i polako ga pijuckaj. po mogućnosti naloži vatru u kaminu i zaveži kakvo pašče uz fotelju i pripali kakvu dobru cigaru. čisto da upotpuniš doživljaj.

nemoj da bi šta teško jeo prije pijenja tog piva. (ovo ozbiljno mislim)

i kad ga budeš pio, sjeti se da u trenutku dok ga budeš točio, u nekim dijelovima svijeta postoje ljudi koji plaču jer ga nemaju i mogu samo o njemu maštati. :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#813 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 00:02

brewer wrote:gulden draak je sigurno jedno od najboljih piva koja su trenutno out there. ja ga nisam pio, ali znam jer mi je pričao jedan koji je gledao kako ga pije njegov jaran :D :-)

radi se o tripelu. to već spada u teška piva. nemoj napraviti grešku i ohladiti to pivo. nemoj napraviti drugu grešku i piti to pivo iz pogrešne čaše. čaša mora biti široka bez suženja na vrhu. mora ti nos stat unutra :D sad zavisi koliki ti je nos, pa u skladu s tim i nađi čašu :D šalim se nemoj šta zamjeriti.

pivo služi na 12°C i polako ga pijuckaj. po mogućnosti naloži vatru u kaminu i zaveži kakvo pašče uz fotelju i pripali kakvu dobru cigaru. čisto da upotpuniš doživljaj.

nemoj da bi šta teško jeo prije pijenja tog piva. (ovo ozbiljno mislim)

i kad ga budeš pio, sjeti se da u trenutku dok ga budeš točio, u nekim dijelovima svijeta postoje ljudi koji plaču jer ga nemaju i mogu samo o njemu maštati. :D

Imal jos kakva preporuka da vidim mogu li jos stogod fuliti. Sve sam osim case omanuo od toga kad sam Draak pio. Ohladio ga u frizideru, pio ga uz rucak bez cigare, kamina i pasceta.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#814 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 00:07

dobro, malo ja to hiperbolicno opisem :) uglavnom, temperatura i casa su stvarno jako bitni i mogu drasticno uticati na percepciju mirisa, okusa i teksture.

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#815 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 00:12

Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#816 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/10/2012 01:00

heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:

termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.

tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.

kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću :D , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.

nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#817 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 04/10/2012 09:24

danny_boy wrote:
radet wrote:Evo dva mjeseca imam sirovine i mehanizaciju za skuhati prvo pivo. Čekam povoljne uslove za fermentaciju, jer nemam vremena za te iste uslove vještački praviti. Hvala breweru za neiscrpnu pomoć i informacije. Predlažem da se mi negdje skupimo, pa uživo i konkretno popričamo o svemu i riješimo sve nedoumice. Ima li ko kak'u ideju?
Dobra ideja, ja sam svakako za...
:thumbup:

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#818 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 09:29

brewer wrote:
heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:

termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.

tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.

kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću :D , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.

nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete :-D Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detalje :-D

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#819 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 04/10/2012 09:31

heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:
Posto je sef opsjednut Belgijancima, ja sam bio vrijedan i uradio dio domace zadace. Do sada probao:
Hoegaarden
La Trappe Dubbel
Chimay -red top
Leffe blond
Leffe bruin
Judas
Affligem Blond
Affligem Tripel

Ovaj La Trappe Dubbel meni nije lose pivo, Chimay ist odobar, ali i ovaj Affligem Tripel je super (preporuka). Naravno Hoegaarden standardica, uvijek dobar. Moram taj Kwaak nabaviti :-) .

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#820 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 04/10/2012 09:34

heckler wrote:
brewer wrote:
heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:

termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.

tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.

kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću :D , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.

nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete :-D Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detalje :-D
Moze se to fakat - pisao sam vec da sam u jednoj pivnici mirisao bocice sa tim aromama i onda ima lista sta sve osjetis u odredjenom pivu, tako da sam prepoznas te okuse. Mozes i sam vidjeti sta osjete drugi u pivu (na netu) i onda pokusati i sam. Fakat se onda nafuras da znas sta je banana, smokva, kafa, cokolada, preprzenost i sl.

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#821 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 04/10/2012 09:40

za prve serije, ja sam prezadovoljan da se ne mora prosuti, i da se nije pokvarilo,
znaci pitko je. :)

a o bananama i to, o tom, po tom :)

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#822 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 09:41

coltrane wrote:
heckler wrote:
brewer wrote:

termometar ti ne treba. pod uslovom da ti je frizider namjesten na srednju vrijednost na onoj skali unutra, pivo ce biti približno (ako ne i precizno) na toj temperaturi nakon sto ga izvadis iz frizidera (potpuno ohlađenog) na sobnu temperaturu 15-20 minuta.

tih 12°C je u stvari takozvana temperatura podruma ili cellar temperature. zapravo ta temperatura je preciznije između 12 i 13°C.

kada se kaže temperatura podruma, ne misli se na vaš haustorski podrum gdje držite bicikle i staru obuću :D , nego na vinski podrum. to je idealna temperatura za dugogodišnja sazrijevanje vina, ali i jakih piva (npr. tripel, quadripel, barley wine, imperial stout i sl.) zato jer se u biti ta piva ne razlikuju puno od vina u smislu te stabilizacije i hemijskih procesa koji se odvijaju za vrijeme odležavanja.

nije slučajno da je 12-13°C zapravo prirodna špiljska temperatura jer se vino nekada (a čak i danas) odležavalo u prirodnim podzemnim formacijama gdje je temperatura stabilna kroz cijelu godinu i iznosi tih 12-13°C.
Vjerujem ja da prava temperatura pusta dodatne arome ali da je meni samo posuditi vase noseve i jezike na par sati da i ja jednom osjetim te ukuse jabuka, krusaka, sljiva, kolaca i ostalih ukusa koje prepoznajete :-D Ja samo znam kad mi nesto vise ili manje lezi, ali nebih to znao opisati da mi zivot ovisi o tome, a kamoli da osjetim te neke apstraktne detalje :-D
Moze se to fakat - pisao sam vec da sam u jednoj pivnici mirisao bocice sa tim aromama i onda ima lista sta sve osjetis u odredjenom pivu, tako da sam prepoznas te okuse. Mozes i sam vidjeti sta osjete drugi u pivu (na netu) i onda pokusati i sam. Fakat se onda nafuras da znas sta je banana, smokva, kafa, cokolada, preprzenost i sl.

Moracu i ja kakav kurs ukusa uzeti. Da se ne blamiram pred ljudima 8-)

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#823 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 09:44

coltrane wrote:
heckler wrote:Kakav termometar da zbavim pa da ubadam dok ne spadne na 12 stepeni :D

Nije da sam probao stotine piva, ali od ovih do sada sto sam probao Duvel i Draak bitku biju za moj licni vrh. Stim da se sjecam kad sam Duvel probao da sam bio na nekim ljekovima pa su me vile pronosale. Mozebiti da ima i do toga malo :lol:
Posto je sef opsjednut Belgijancima, ja sam bio vrijedan i uradio dio domace zadace. Do sada probao:
Hoegaarden
La Trappe Dubbel
Chimay -red top
Leffe blond
Leffe bruin
Judas
Affligem Blond
Affligem Tripel

Ovaj La Trappe Dubbel meni nije lose pivo, Chimay ist odobar, ali i ovaj Affligem Tripel je super (preporuka). Naravno Hoegaarden standardica, uvijek dobar. Moram taj Kwaak nabaviti :-) .
Ja sam od Belgijanaca probao Duvel, Gulden Draak, Maredsous, Trappistes Rochefort 8 i Westmalle Tripel.

Nesto mi naumpade... primaju li izbjeglice u Belgiji :oops:

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#824 Re: domaće pivo

Post by heckler » 04/10/2012 09:45

illuminated wrote:za prve serije, ja sam prezadovoljan da se ne mora prosuti, i da se nije pokvarilo,
znaci pitko je. :)

a o bananama i to, o tom, po tom :)
I da ne eksplodira pola flasa :D

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#825 Re: domaće pivo

Post by lordd » 04/10/2012 09:47

Ja sam ovih dana probao dva Franziskanera (slike sa neta):
Image
Image

Franziskaner je Minhenska pivara koja pravi psenicna piva.
Oba piva su mi odlicno sjela, cak bi mogli uci u top piva koja sam probao. Ovaj psenicni Krombacher iz Merkatora je svjetlosnu godinu iza njih.
Kao sto se vidi na slici a to sam i primjetio da ovaj Dunkel mnogo duze drzi pjenu od Hefea..

Oprobao sam i Starobrno Tradicni:
Image
Osrednji pilsner, ne osjeti se gorcina i aroma je slabo izrazena, ali je veoma pitko.

Takodje mi je saka pao i jedan japanski lager - Asahi:
Image
Njega sam uzeo u prodavnici iz frizidera i poderao odmah ispred posto sam bio veoma zedan. A kad si zedan sve ti je odlicno :)
Gorci je od ovog Starobrno Tradicni, ali nista posebno od ovog piva. Takoreci kao da sam pio neko nase pivo... Citam sad da se i Asahi u Evropi puni u Staropramenu.

Post Reply