domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#701 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 16:09

lordd wrote:ali opet, ako se fotografise pivo u casi to je najbolje na prirodnoj svjetlosti jer pod sobnom sijalicom ili blicom aparata to vise nije ista boja...

dobro, istina je to, ali opet drugačije je kad vidiš samo bocu i kad vidiš fino i ambalažu i čašu pokraj. naravno, što bolja fotografija sa što vjernijim prikazom boje, to bolje....


User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#702 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 17:35

heckler wrote:Btw breweru pokusao sam malo da prelistam Filozofiju Vina, ali moram da priznam da me ona anti-ateisticka tirada iz uvoda instantno ohladila :-)
ma dobro, ja sam čitajući tu knjigu (doduše davno je to bilo) bio više fokusiran na njegovo viđenje vina. on je jedan ekscentrik koji je pisao vrlo zapetljane stvari i niti je religijski orijentisan, niti je ateista, nego više kao neki hippie panteista :)

jedino sam izdvojio tu tezu o vinskim i rakijskim narodima kao jako zanimljivu i koja mi je, vidiš, ostala tako dugo u sjećanju kao sociološki koncept s kojim se mogu složiti.
coltrane wrote:@lord, taj Märzen iz Salmbräu-a sto si pio je tipicni crveni becki i nekad se zvao "becki tip" (postoji i svijetlo pivo becki tip). I dan danas se radi u Americi i popularan je pod nazivom Vienna Red. U Evropi zahbaljujuci cinjenici da su becki pivari s kraja 19. vijeka na jednom Oktobarskom festu "pomogli" minhenskim kojima je nestalo piva, dovezli svoje, koje se Njemcima svijdelo , pa su ga hladno "maznuli", dovelo je to doga da taj termin "becko pivo" je skoro izumr'o, iako je grad bitan za pivku kulturu (npr. jos uvijek postoji "becki slad ", ali i "minhenski").
Inace Märzen je u prevodu "Ozujsko", tj. martovsko pivo, jer se tada pravilo u odredjenom periodu zbog odgovarajucih temepreratura.
Danas je austrijski Märzen malo drugaciji i zauzima 85% pivskog trzista u Austriji (imaju vjerujte na rijec, sjajno pivo).
(O performansama modernog ozujskog u Austriji , neki drugi put).

Bitno ime za pivsku kulturu i Bec je - Anton Dreher (danas ima svoju ulicu u 11. beskom diktriktu). Naime , on je jedan od oceva modernog donjeg vrenja, sto ce reci i lager piva kakvo poznajemo. Njegov Schwechater Lagerbier iz 1841 (do tada radio Kaiserbier - gornje vrenje) je i nazvao ozujsko/martovsko. Inace dovlacili su led sa rijeka i Alpa (da bi postigli temperature u podrumima za donje vrenje) i taj led je mogao do marta biti u podrumima, odatle naziv.
On je otisao i korak dalje, pa je 1850, prvi koristio parnu masinu (neka vrsta industtrijske revolucije u pivarstvu). Danas je ta masina u Tehnickom muzeju u Becu. Time je mogao i napraviti "hladnjace" i raditi pivo preko cijele godine.

Inace legenda kaze (iako mu je otac bio pivar) da je sa svojim jaranom, bavarcem Gabrijelom Sedlmayerom (isto iz pivarske familije) otisao u Englesku ( Barkley i Perkins - tadasnje Meke pivarstva) i tamo naucio sve o engleskom pravljenju slada (malting).
E sad, sta su se njih dvojica hohstaplera dosijetili je da svoje stapove za hodanje, prepariraju u pipete, kojima su mogli maznuti probe iz pivara, koje su onda kod kuci analizirali i dalje razvijali.

Schwechater je danas jeftino pivo, koje nudi ok kvalitet (koriste kvalitetne sastojke) za nisku cijenu. Imaju i neku vrstu mikro-pivare (u Schwechatu), gdje se mogu probati njihova piva u pabovskoj atmosferi.

ja bih obavezno svima preporucio i 7sternbräu (http://www.7stern.at), posebno njihovo becko svijetlo, koje je radio Slovak Vlado Sedmak (i koristion hmelj Saaz, tipican za Cehe i Slovake). Odlicna kombinacija. Inace imaju i malo egzoticnije vrste kao chilli ili konpoljino pivo, imaju i svoj Märzen, ali i egzote kao Prasko tamni ili Rauchbier (dimljeno pivo - tipicno jedan od bavarskih pivskih centara - Babemberg). Inace pivo i flasiraju, tako da se moze ponjeti kuci u flasama (imaju cak i aparat ispred pivnice) ili u malim bacvicama od 5l.
super doprinos temi coltrane! jedino bih rekao u vezi ožujskog, odnosno Marzen piva, da ono ipak potiče iz davnijih vremena (15-16 stoljeće), kada je dekretom od strane vlasti u bavarskoj zabranjeno kuhanje piva od 20.04 do 01.10

razlog ove zabrane je bio taj što su se piva kuhana u ljetnim periodima često kvarila i inficirala zbog velikih vrućina. da bi osigurali dovoljnu zalihu piva za ljetni period, pivari su tada u martu radili duple smjene :) i pravili velike količine jačeg po specifičnoj gustoći i jače zahmeljenog piva kako bi isto moglo izdržati cijelo ljeto do oktobra. pivo se nazivalo Märzen, odnosno Ožujsko :)

u oktobru se otvarala ponovo sezona varenja piva, i tada je trebalo preostale zalihe Märzen-a popiti pa se pravio veliki dernek kada su se pile te preostale zalihe i praznili podrumi za nove ture jesenskog piva. dernek je danas poznat kao oktoberfest :)

još jedna vrlo zanimljiva stvar u vezi njemačkog pivarstva je Reinheitsgebot, odnosno Zakon o čistoći piva koji je donesen otprilike u istom periodu kad i zabrana kuhanja piva u ljetnim mjesecima. tim zakonom (originalnim tekstom) regulisano je da svi pivari na području tadašnje njemačke su dužni koristiti isključivo ječam, hmelj i vodu. kao što vidite kvasac nije spomenut, jer tada ljudi nisu ni znali da postoji kvasac. nisu znali kako i zašto pivo vrije, odnosno fermentira i nisu imali pojma da postoji mikro organizam koji je najzaslužniji za proizvodnju piva - Saccharomyces Servicae, odnosno kvasac. To je tek dvjesto godina poslije otkrio Louis Pasteur. Razlog za donošenje ovog zakona bio je prvenstveno da bi se zaštitilo tržište pekarskih proizvoda jer su pivari uticali na cijenu pšenice i raži, što je bilo neprihvatljivo. tako su pšenica i raž potpuno ovim zakonom zabranjeni kao sastojak u pivu, čime se stabiliziralo pekarsko tržište. naravno, nije to bio jedini razlog - kvaliteta piva je također igrala veliku ulogu. mnoge njemačke pivare i danas su ponosne što se pridržavaju tok srednjevjekovnog zakona i na mnogim ambalažama ćete još uvijek vidjeti "brewed according to Reiheitsgebot" natpis. poslije, kada je otkriven kvasac, u tekst zakona je i on ubačen. :)

inače, pade mi na pamet, u skandinaviji su još vikinzi varili pivo. to je bilo pivo od žitarica, bez hmelja (jer tada se ni za hmelj nije znalo), a umjesto hmelja su se koristile razne trave kao što su majčina dušica, kopriva, stolisnik ili kunica itd. takvo srednjevjekovno pivo nazivalo se Gruit. (u planu mi je da napravim jedan dobar Gruit uskoro :) ) u njihovo vrijeme prilikom fermentiranja u posudama taj fermentirajući napitak mješan je povremeno sa drvenim štapom.

svaka porodica imala je svoj štap i smatrali su ga magičnim. čim bi tim štapom promiješali novo pivo, ono bi počelo da vrije, odnosno fermentira. naime kako nisu znali za kvasac, njihovo prvo pivo bi počelo spontano fermentirati tako što bi u njega upale ćelije divljeg kvasca iz zraka, a svako naredno pivo bi oni u stvari "nacijepili" novim kvascem koji se krio u samom štapu. :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#703 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 20:15

evo probao sam dva piva od st petersa. prvi je bio st peters honey porter, a drugi st peters golden ale. zanimljiva ambalaža, ovalna, pljosnata boca.

prvo cu reci par rijeci o honey porteru

Image

radi se o porteru koji je finiširan s medom. pivo je tamno i potpuno neprozirno. pjena se fino držala i bila je gusta i konzistentna. u nosu je miris čokolade, karamele i meda, med nije prejak ali osjetan i jasno se diferencira. na nepcu prije svega neugodna gorčina prženog slada, okus zagorenog kolača :D prva tri gutljaja skoro pa neugodna. nakon toga sam se natjerao da ga popijem do kraja (skupo plaćeno :D ). ipak, nakon nekoliko gutljaja sam se naviknuo na okus. prije svega radi okusa meda koji je primjetan i zapravo ugodan. sve u svemu, ocjena od mene je 4/10. razočaran sam jer sam očekivao daleko bolje i balansiranije pivo.

st peters golden ale

Image
ABV 4,7%
ovo je klasični engleski ale. boja zlatno žuta, nešto tamnija, bistroća piva srednja. pjena osrednje konzistentna i brzo nestaje. lacinga na čaši skoro da i nema. u nosu dominantan miris engleskog kvasca (to je WLP 002 ili wyeast 1098. od suhih kvasaca najbliži bi bio Fermentis S-04 fermentiran na nešto višoj temperaturi, oko 19°-20°C) . osim kvasca u nosu se osjeti engleski hmelj. sigurno mogu reći da sam osjetio east kent goldings, a tamo ima još hmelja sigurno. najvjerovatnije target ili challenger. okus je na malty strani, dosta biscuit slada je korišteno u ovom pivu. jako niska karbonizacija, rekao bih nekih 5-6 grama šećera po litru piva. sve u svemu, lagano, ugodno pivo, uživao sam pijući ga, ali ne bih ga kupio opet. mislim da na tržištu postoje daleko bolji engleski ale-ovi. moja ocjena je 5/10.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#704 Re: domaće pivo

Post by lordd » 01/10/2012 20:28

@brewer
ja sam takodje probao ta ista dva piva prije jedno mjesec dva, i ja bi im dao priblizno iste te ocjene. Ovo prvo, kao sto si rekao, gorko ali ga popijes jer ga skupo platis :)
Od ona tri O'hara sto pripremas za degustaciju, meni je najbolji bio Irish Stout. Zatim Red pa na kraju ovaj Pale Ale..

@coltrane
7sternbräu cu da probam u sledecoj posjeti, dotad pravim mapu pabova u becu :)

Ne znam da li je ko od vas probao koktel - pivo + Tabasco sos?
Vidio sam to u jednom pabu, mijesali su Tabasco sos sa Pilsner Urquell ali se nisam usudio da probam :) Ipak sam uzeo neki koktel Pilsner + tamni Budweiser.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#705 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 20:35

lordd wrote:@brewer
ja sam takodje probao ta ista dva piva prije jedno mjesec dva, i ja bi im dao priblizno iste te ocjene. Ovo prvo, kao sto si rekao, gorko ali ga popijes jer ga skupo platis :)
Od ona tri O'hara sto pripremas za degustaciju, meni je najbolji bio Irish Stout. Zatim Red pa na kraju ovaj Pale Ale..

@coltrane
7sternbräu cu da probam u sledecoj posjeti, dotad pravim mapu pabova u becu :)

Ne znam da li je ko od vas probao koktel - pivo + Tabasco sos?
Vidio sam to u jednom pabu, mijesali su Tabasco sos sa Pilsner Urquell ali se nisam usudio da probam :) Ipak sam uzeo neki koktel Pilsner + tamni Budweiser.

ja sam evo stavio irish red da se hladi pa cu napisati par rijeci :) sto se tice onog honey stouta - nije stvar u gorčini od hmelja, nego u gorčini od tamnih sladova. to je neugodna gorčina. onaj osjećaj "zagorenosti" na jeziku. kao da pojedeš zagoren kolač na onom najcrnjem, najzagorenijem dijelu. pio sam jako dobra piva s medom, na primjer Ciechan Miodowe....odlično, slatko, osvježavajuće, ljetno, medeno... da mi je sad jedno :)

Image

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#706 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 21:04

evo završio sam i sa Ohara's Irish Red pivom, pa da kažem koju riječ. prvo slika.

Image

ABV 4,3%
na žalost, na ovoj slici boja nije vjerno prikazana zbog blica. na slici izgleda puno tamnije. u stvarnosti ovo pivo ima tamno crvenu, skoro pa jantarnu boju i do određene mjere je prozirno u čaši. pjena je kremasta i konzistentna, ali ne traje dugo. lacinga na čaši nema. u nosu se osjeti jaka aroma crystal slada i voćne arome od kvasca. miris je jako ugodan, specifičan i intenzivan uz određenu dozu metalnog mirisa. okus na jeziku je isključivo na strani slada, hmelj se skoro i ne osjeti. jaka karamela i suho voće, najbliže suhim dimljenim šljivama. osim toga osjeti se prženi slad, najvjerovatnije opet biscuit. okus je dubok i kompleksan. sve u svemu, ovo je najbolje pivo koje sam danas probao. kada bi na polici bio ohara's irish red i st peters honey stout, odabrao bih ohara's irish red. s druge strane, kada bi na polici bilo najgore belgijsko pivo i ohara's irish red.... mislim da se odgovor nameće sam po sebi. :) ocjena od mene je 6/10.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#707 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 01/10/2012 21:13

Brewer,
imao sam priliku probati ovo pivo, i meni se svidjelo pravo.
Vjerovatno si i ti pio ovo pivo, tvoje mišljenje?

Image

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#708 Re: domaće pivo

Post by djulba » 01/10/2012 21:30

brewer wrote:evo završio sam i sa Ohara's Irish Red pivom, pa da kažem koju riječ. prvo slika.

Image

ABV 4,3%
na žalost, na ovoj slici boja nije vjerno prikazana zbog blica. na slici izgleda puno tamnije. u stvarnosti ovo pivo ima tamno crvenu, skoro pa jantarnu boju i do određene mjere je prozirno u čaši. pjena je kremasta i konzistentna, ali ne traje dugo. lacinga na čaši nema. u nosu se osjeti jaka aroma crystal slada i voćne arome od kvasca. miris je jako ugodan, specifičan i intenzivan uz određenu dozu metalnog mirisa. okus na jeziku je isključivo na strani slada, hmelj se skoro i ne osjeti. jaka karamela i suho voće, najbliže suhim dimljenim šljivama. osim toga osjeti se prženi slad, najvjerovatnije opet biscuit. okus je dubok i kompleksan. sve u svemu, ovo je najbolje pivo koje sam danas probao. kada bi na polici bio ohara's irish red i st peters honey stout, odabrao bih ohara's irish red. s druge strane, kada bi na polici bilo najgore belgijsko pivo i ohara's irish red.... mislim da se odgovor nameće sam po sebi. :) ocjena od mene je 6/10.
Ti pravo krenuo probavat pive :D :D
kada budeš opisivao slijedeće očekujem nešto ovako

Ovooo pvo je sper hik ocjena od hik. mene 11/10 :-D :-D :run:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#709 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 21:33

danny_boy wrote:Brewer,
imao sam priliku probati ovo pivo, i meni se svidjelo pravo.
Vjerovatno si i ti pio ovo pivo, tvoje mišljenje?

Image

nema šta, duvel je klasika. fantastično pivo. oko 8,5% ABV, saaz i styrian golding hmelj, dosta bijelog šećera ili fruktoze u sladovini (oko 10%) i duvel kvasac (ključ svega). duvel je školski primjer dobrog belgijskog piva. duvel na flamanskom znači devil, odnosno đavo ili vrag :D duvel ne spada u belgijska samostanska piva nego se radi o privatnoj pivari. ovo je pivo koje se nikada ne propušta i ja ga uvijek kupim kad imam priliku.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#710 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 21:34

djulba wrote: Ti pravo krenuo probavat pive :D :D
kada budeš opisivao slijedeće očekujem nešto ovako

Ovooo pvo je sper hik ocjena od hik. mene 11/10 :-D :-D :run:

dijelim po pola sa ženom svaku :) ne da ni ona da joj promaknu ove skupe :lol: ovo je samo degustacija. za pravo pijenje pijem svoje vlastito koje je najbolje. :evil:

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#711 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 01/10/2012 21:42

brewer wrote:
danny_boy wrote:Brewer,
imao sam priliku probati ovo pivo, i meni se svidjelo pravo.
Vjerovatno si i ti pio ovo pivo, tvoje mišljenje?

Image

nema šta, duvel je klasika. fantastično pivo. oko 8,5% ABV, saaz i styrian golding hmelj, dosta bijelog šećera ili fruktoze u sladovini (oko 10%) i duvel kvasac (ključ svega). duvel je školski primjer dobrog belgijskog piva. duvel na flamanskom znači devil, odnosno đavo ili vrag :D duvel ne spada u belgijska samostanska piva nego se radi o privatnoj pivari. ovo je pivo koje se nikada ne propušta i ja ga uvijek kupim kad imam priliku.
Zaista fantastično pivo... dobro bi bilo napraviti ovako nešto u kućnoj radinosti :D

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#712 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 21:46

@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#713 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 01/10/2012 21:51

brewer wrote:@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.
Nažalost, samo sam jednu bocu kupio i to kad sam bio u prolazu kroz zagreb.
Pošto kad kupujem nepoznata piva uvijek kupim samo jedno dok ne vidim da li
mi se dopada, tako sam kupio samo jedno...i pokajao se odmah nakon
konzumacije, a sada još i više što nisam uzeo još koju bocu...baš kontam kako
bi se to moglo nabaviti, ne znam kad će me put opet odvesti gore...

Kakva je situacija sa franziskaner pivom i kvascem, za njega već ne bi bio problem
jer imam nekoliko boca?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#714 Re: domaće pivo

Post by brewer » 01/10/2012 22:11

na žalost, franziskaner koristi drugi kvasac za refermentaciju u bocama. oni prvo fermentiraju s jednim kvascem, a onda filtriraju to pivo i potpuno uklanjaju taj prvi kvasac, a nakon toga dodaju drugi kvasac za refermentaciju u bocama. znači, s tim kvascem iz njihove boce ne možeš dobiti onaj originalni okus franziskanera.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#715 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 01/10/2012 22:12

brewer wrote:na žalost, franziskaner koristi drugi kvasac za refermentaciju u bocama. oni prvo fermentiraju s jednim kvascem, a onda filtriraju to pivo i potpuno uklanjaju taj prvi kvasac, a nakon toga dodaju drugi kvasac za refermentaciju u bocama. znači, s tim kvascem iz njihove boce ne možeš dobiti onaj originalni okus franziskanera.
Ne daju se "zeznuti" fratri :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#716 Re: domaće pivo

Post by heckler » 02/10/2012 01:38

danny_boy wrote:
brewer wrote:na žalost, franziskaner koristi drugi kvasac za refermentaciju u bocama. oni prvo fermentiraju s jednim kvascem, a onda filtriraju to pivo i potpuno uklanjaju taj prvi kvasac, a nakon toga dodaju drugi kvasac za refermentaciju u bocama. znači, s tim kvascem iz njihove boce ne možeš dobiti onaj originalni okus franziskanera.
Ne daju se "zeznuti" fratri :D

Ko je ikad igdje popa zajebao :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#717 Re: domaće pivo

Post by heckler » 02/10/2012 01:39

brewer wrote:@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.

Kada sam vidio da se pive mogu klonirati prvo sam otrcao da vidim recepte za Duvel. Koliko sam vidio letimicnim pregledom nekih americkih foruma, ima neka jeba oko njega i ekstremno ga je tesko klonirati? U cemu je stvar?

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#718 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/10/2012 03:49

Kad sam vido koliko ga hvalite otrcao sam u granap i kupio ga.

Image

Jos se hladi, a sutra javljam dojmove. Ovaj je dosao sa poklon casom.

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#719 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 02/10/2012 10:10

danny_boy wrote:
brewer wrote:@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.
Nažalost, samo sam jednu bocu kupio i to kad sam bio u prolazu kroz zagreb.
Pošto kad kupujem nepoznata piva uvijek kupim samo jedno dok ne vidim da li
mi se dopada, tako sam kupio samo jedno...i pokajao se odmah nakon
konzumacije, a sada još i više što nisam uzeo još koju bocu...baš kontam kako
bi se to moglo nabaviti, ne znam kad će me put opet odvesti gore...

Kakva je situacija sa franziskaner pivom i kvascem, za njega već ne bi bio problem
jer imam nekoliko boca?
Franziskaner (posebno tamni) moje najdraze psenicno :-D

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#720 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 02/10/2012 10:12

@brewer sad bas ctam jednu knjigu u kojoj je opsirno opisan "Reinheitsgebot" i zakoni koji su mu bili pretece, pa cu sumirati i staviti na temu 8)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#721 Re: domaće pivo

Post by brewer » 02/10/2012 10:36

heckler wrote:
brewer wrote:@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.

Kada sam vidio da se pive mogu klonirati prvo sam otrcao da vidim recepte za Duvel. Koliko sam vidio letimicnim pregledom nekih americkih foruma, ima neka jeba oko njega i ekstremno ga je tesko klonirati? U cemu je stvar?
pazi, ta pivara ima svoja polja na kojima uzgaja ječam i sladi sama taj ječam. to je dovoljno da imaju onaj sitni detalj u okusu koji je neponovljiv.

međutim generalno, ima nekoliko caka s ovim pivom. prva je ta da se radi o "velikom pivu", odnosno "big beer" što bi rekli braća englezi. to znači da je ovo poprilično jako pivo sa svojih 8,5% ABV. U isto vrijeme ovo pivo nema baš jaku sladovinu, što znači da je fermentacijom potrebno zaista iskoristiti sav taj šećer iz sladovine, odnosno da FG (final gravity) mora biti jako nizak (oko 1.005-1.006). da bi se to postiglo ukomljava se na niskim temperaturama (64-65°C) jako dugo, oko 180 minuta kako bi se dobila visoko fermentabilna sladovina.

duvel je poznat i po svojoj čvrstoj pjeni koja ostaje u čaši sve do dna, prilikom pijenja. da bi se ovo postiglo kod ukomljavanja bi bilo dobro uraditi proteinsku pauzu na 50°C desetak minuta prije glavnog ukomljavanja.

hmelj mora biti svjež i kvalitetan. saaz i styrian golding.

i ključna stvar je originalni kvasac iz duvel piva. to je WLP570 ili se može izolirati iz njihove boce.

ovo pivo bi trebalo fermentirati na nešto višoj temperaturi od 20°C nekih 15 dana a nakon fermentacije je potrebna tzv. "hladna stabilizacija" na nekih 10°C također oko 15 dana.

zbog dosta šećera u samom receptu, ovom pivu treba dosta vremena da sazrije u bocama.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#722 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/10/2012 15:24

Nakon degustacije dvije boce ja sam bio odusevljen. Malo me prepala jacina piva, ali ta jacina se ne osjeti toliko kad se pije pivo (ne u tolikoj mjeri kao kod trapista kojeg sam pio prije par dana). Malo je gorce nego sto sam ocekivao, ali ima u pozadini neke dvije tri arome koje su genijalne (ne bih da lupam, jer nisam stvarno siguran tacno koje arome).

Po mom misljenju jedina mana ovog piva je cijena, koja ce me sprijeciti da ga cesce konzumiram. 4 boce sa onom fancy casom su oko $17 poslije poreza.

Hvala vam na preporuci.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#723 Re: domaće pivo

Post by brewer » 02/10/2012 15:32

to ti je radi čaše. mada ti jako zavidim na toj čaši. :)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#724 Re: domaće pivo

Post by landlord » 02/10/2012 15:42

Neces vjerovati, ali ovaj 4-pack sa casom je bio 19 centi jeftiniji od regularnog 4-pack-a bez case.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#725 Re: domaće pivo

Post by lordd » 02/10/2012 17:02

U Banjaluci toce u jednom pabu La Trappe Blond. http://www.latrappe.nl/content.asp?m=M7&s=P16&l=EN
To je holandska pivara, i jedini su koji proizvode trapisticko pivo u Holandiji a ne Belgiji.
Takodje u istom pabu imaju i Moreeke pivo od iste pivare. Tamno pivo ali ne tako dobro kao La Trappe.

Post Reply