domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#626 Re: domaće pivo

Post by landlord » 24/09/2012 20:56

@DANY BOY svaka cast an izboru piva. Na kolikoj temperaturi ti je odlezavalo pivo? Jesi i ti napravio komoru od stiropora?


User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#627 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 24/09/2012 21:02

landlord wrote:@DANY BOY svaka cast an izboru piva. Na kolikoj temperaturi ti je odlezavalo pivo? Jesi i ti napravio komoru od stiropora?
evo da ja dodam jos jedno pitanje....

ja sam prijateljima sipao samostansko, i tamno psenicno...i pili smo paralelno sarajevsko tamno..
njihov prvi komentar je bio da moje pivo nije slatko kao Sar.Tamno...
Pricali smo ovdje o kvascimo koji ne pojedu sve do kraja...zato bih ima pitanje za @Danny i za naseg vrlog @brewer
1. gdje kotira ovaj kvasac us-05 sto se tice te osobine (koliko secera ostavi iza sebe)
2. @danny kolika je slatkoca ovog tvog crnog piva kad se poredi sa sarajevskim.

i ja bih imao rado malo sladje pivo. radio sam sa s.04...

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#628 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 24/09/2012 21:09

landlord wrote:@DANY BOY svaka cast an izboru piva. Na kolikoj temperaturi ti je odlezavalo pivo? Jesi i ti napravio komoru od stiropora?
Hvala!

Pivo je odležavalo na temperaturi od nekih 17-19 stepeni, i to u podrumu bez komore.
Ukoliko nemate podrum, onda mislim da se komora mora napraviti, jer koliko sam ja
do sada naučio jako je bitna stabilna temperatura okoline.
Ovi kvasci koje mi koristimo su kvasci gornjeg vrenja i oni uobičajeno fermentiraju
na temperaturi od 14-20 stepeni, pa se ta temperatura mora obezbijediti za ispravnu
fermentaciju.
Last edited by danny_boy on 24/09/2012 21:23, edited 1 time in total.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#629 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 24/09/2012 21:22

illuminated wrote:
landlord wrote:@DANY BOY svaka cast an izboru piva. Na kolikoj temperaturi ti je odlezavalo pivo? Jesi i ti napravio komoru od stiropora?
evo da ja dodam jos jedno pitanje....

ja sam prijateljima sipao samostansko, i tamno psenicno...i pili smo paralelno sarajevsko tamno..
njihov prvi komentar je bio da moje pivo nije slatko kao Sar.Tamno...
Pricali smo ovdje o kvascimo koji ne pojedu sve do kraja...zato bih ima pitanje za @Danny i za naseg vrlog @brewer
1. gdje kotira ovaj kvasac us-05 sto se tice te osobine (koliko secera ostavi iza sebe)
2. @danny kolika je slatkoca ovog tvog crnog piva kad se poredi sa sarajevskim.

i ja bih imao rado malo sladje pivo. radio sam sa s.04...
Ovo pivo je jako slično Sarajevskom tamnom, i mislim da bi teško neko mogao primjetiti
neku razliku. Možda je ovo malo više zahmeljeno, ali to je u pozitivnom smislu jer je ta
gorčina jako fina. Ja isto tako ne volim više zahmeljena piva, i do sada mi je Sarajevsko
tamno bilo sigurno broj jedan, a probao sam dosta piva.

*Inače pravi pivoljubci vole jako zahmeljena piva, za razliku od većine nas prosječnih
pivopija :D

Na "prvu" pivo je slatkasto, ali nakon toga se javi blaga gorčina, i jako bogat okus, miris
je fenomenalan i miriše na pržene sladove. Ovo sve je super izbalansirano, i smio bih u
opkladu da osoba koja nema super izoštreno čulo okusa ne bi mogla na slijepo primjetiti
razliku izmedju ovog i Sarajevskog. Iako je Sarajevsko tamo (tačnije Češko) u stvari lager pivo.

Što se tiče kvasca, ovo je definitivno pitanje za Brewera, jer on je u tome daleko stigao...
Last edited by danny_boy on 24/09/2012 21:24, edited 1 time in total.

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32
Been thanked: 1 time

#630 Re: Tamno pivo

Post by mentalist » 24/09/2012 21:23

danny_boy wrote:
nisu problem informacije, pročitao svaki post teme. Brewer poslao za čitanje, tako da info ne hvali :) jedini je problem nabavka artikala.
Nije ti loša ideja skoknit do Beershopa nabaviti što je potrebno, a u povratku do NG po slad. Ne znam kako bi to prošlo na granici, ipak se ne isplati ići za malu količinu
Onog momenta kad otvoriš prvu bocu svog piva zaboravićeš na svu muku oko
opreme, sirovina i ne znam čega :-D

Najisplativije je otići po to, a najbolje nekoliko osoba da se udruži i da se podijele
troškovi goriva
. Onda ne ispadne uopšte tako skupo. Kao što je Brewer napomenuo
u startu, na ovo treba gledati kao na hobby i stvarno je u pravu, to je pravi pristup.

Nadam se da ćemo i mi kod nas stvoriti neku bazu pivara amatera, pa ćemo moći
da organizujemo neka druženja, takmičenja, degustacije i slično...
Najteže je naći entuzijaste sličnog ukusa jer kod nas pretežno gledaju na računicu. Kao i mnogo puta spominjano na ovoj temi, pretežno će reći mogu otići do prvog granapa i kupiti dvoguzu i olešiti se
Ako budem ulijetao u avanturu, sigurno ne prije polovine decembra

Možda nekada zaživi ovaj hobby pa bude na prostoru BiH nešto slično BeerShopu, ili barem Pik, da se može lakše snalaziti za sirovine. To tada....

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#631 Re: Tamno pivo

Post by danny_boy » 24/09/2012 21:31

Najteže je naći entuzijaste sličnog ukusa jer kod nas pretežno gledaju na računicu. Kao i mnogo puta spominjano na ovoj temi, pretežno će reći mogu otići do prvog granapa i kupiti dvoguzu i olešiti se
Ako budem ulijetao u avanturu, sigurno ne prije polovine decembra

Možda nekada zaživi ovaj hobby pa bude na prostoru BiH nešto slično BeerShopu, ili barem Pik, da se može lakše snalaziti za sirovine. To tada....
Treba i to poštovati, ali kome trebaju dnevno velike količine piva ovo nije definitivno za njega.
Proizvodnja piva zahtjeva mnogo rada, strpljenja, i vremena i jednostavno nakon svega nema
smisla ispiti gajbu ovakvog piva za jedan dan.
Nakon boce ovog piva, kad se proba industrijsko...e tek onda se vidi šta je pravo pivo...

radet
Posts: 96
Joined: 11/02/2011 21:41

#632 Re: domaće pivo

Post by radet » 24/09/2012 21:59

Evo jedan link za kupovinu hmelja, slada i ostalog, a cijena dostave je puno manja nego iz britanije. Dva puta sam naručivao i pravo su poslovni, stizalo je u roku do 7 dana.

http://myworld.ebay.co.uk/nordbru/

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#633 Re: domaće pivo

Post by heckler » 25/09/2012 02:29

Prijavljujem se sa zakasnjenjem :) Tabirim polako Palmera i Homebrewing For Dummies. Nedade mi vrag mira po potrazih recepte za klon Duvel Golden Ale, ali kako vidim to izgleda i nije jednostavno za klonirati uopste.

U svakom slucaju bravo Breweru na entuzijazmu. Bravo i vama ostalima koji ste se pokrenuli u akciju, nebili sa vama konacno i nas zahvatio micro-brewery val jednog lijepog dana :thumbup:

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#634 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 25/09/2012 09:28

Za danny_boy-a, :thumbup: :thumbup: :thumbup: , zivjeli.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#635 Re: domaće pivo

Post by Zis » 25/09/2012 09:45

Ako imate koga u Njemackoj ili Austriji ovi su najjeftiniji za nabavu sirovina. Postarina za paket tezak cca 6kg je bila 5eura.
http://www.hobbybrauerversand.de/

Samo isporucuju u ove dvije zemlje.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#636 Re: domaće pivo

Post by brewer » 25/09/2012 14:05

danny boy svaka cast na novom pivu! :thumbup:

koliko ste ispisali... a nema me tek nekoliko dana... uglavnom opet na kratko imam internet pa cu samo savjetovati da ne stavljate 10 g secera po litru piva kod flasiranja. to je previse. generalno u pivo se kod flasiranja stavlja od 5-10 g secera po litru. deset grama ide za weizen piva i za neke belgijske stilove, na primjer saison. 7-8 grama po litru vam je idealno.

dobro pazite jer morate imati tacnu kolicinu piva nakon pretakanja a ona je uvijek manja od one koju imate u fermentoru. tu se zeznuo i danny boy jer je mislio da ima vise piva nego sto ga je bilo nakon pretakanja u bottling bucket.

na ovom linku http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... ation.html imate u drop down meniju kolicinu CO2 koji je potreban u pojedinim stilovima piva. vi sa deset grama po litru dobijete nekih 3,5 vol CO2 i vidite da je to stvarno jako puno. a kad stavite deset grama secera na tu gornju granicu, a jos niste ostavili pivo dovoljno dugo na fermentaciji pa je u samom pivu ostalo jos secera, onda ce vam boce sigurno pucati.
illuminated wrote:evo da ja dodam jos jedno pitanje....
illuminated wrote:evo da ja dodam jos jedno pitanje....

ja sam prijateljima sipao samostansko, i tamno psenicno...i pili smo paralelno sarajevsko tamno..
njihov prvi komentar je bio da moje pivo nije slatko kao Sar.Tamno...
Pricali smo ovdje o kvascimo koji ne pojedu sve do kraja...zato bih ima pitanje za @Danny i za naseg vrlog @brewer
1. gdje kotira ovaj kvasac us-05 sto se tice te osobine (koliko secera ostavi iza sebe)
2. @danny kolika je slatkoca ovog tvog crnog piva kad se poredi sa sarajevskim.

i ja bih imao rado malo sladje pivo. radio sam sa s.04...
kvasac ima manji uticaj na kolicinu neprevrelog secera u gotovom pivu. istina je da se neki kvasci ranije zaustave s fermentacijom i ostave nesto vise secera u pivu sto rezultira sladjim okusom, medjutim puno bitnije od toga je kvalitet sladovine i temperatura ukomljavanja. ukomljavanjem na 68-69 C dobit cete sladovinu sa vise dextrina (koji su nefermentabilni, a slatki) i time cete dobiti sladje pivo i punijeg okusa i teksture, s druge strane ukomljavanjem na 64-65 C dobit cete jako malo dextrina i ta sladovina ce skoro sva biti fermentabilna (do nekih cca 95%) sto znaci da ce vecina secera odfermentirati i time ce pivo ostati suho, odnosno manje slatko, lagano, osvjezavajuce, ljetno ili kako god hocete nazovite.

sto se tice ovih kvasaca US-05 ima vecu atenuaciju odnosno vise fermentira nego S-04 i dosta je cisceg okusa. dakle moj savjet je da ukomljavas na 69C i koristis S-04 cime ces dobiti sladje pivo.

pozdrav svima :thumbup:

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#637 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 25/09/2012 15:33

brewer wrote:danny boy svaka cast na novom pivu! :thumbup:

koliko ste ispisali... a nema me tek nekoliko dana... uglavnom opet na kratko imam internet pa cu samo savjetovati da ne stavljate 10 g secera po litru piva kod flasiranja. to je previse. generalno u pivo se kod flasiranja stavlja od 5-10 g secera po litru. deset grama ide za weizen piva i za neke belgijske stilove, na primjer saison. 7-8 grama po litru vam je idealno.

dobro pazite jer morate imati tacnu kolicinu piva nakon pretakanja a ona je uvijek manja od one koju imate u fermentoru. tu se zeznuo i danny boy jer je mislio da ima vise piva nego sto ga je bilo nakon pretakanja u bottling bucket.

na ovom linku http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... ation.html imate u drop down meniju kolicinu CO2 koji je potreban u pojedinim stilovima piva. vi sa deset grama po litru dobijete nekih 3,5 vol CO2 i vidite da je to stvarno jako puno. a kad stavite deset grama secera na tu gornju granicu, a jos niste ostavili pivo dovoljno dugo na fermentaciji pa je u samom pivu ostalo jos secera, onda ce vam boce sigurno pucati.
illuminated wrote:evo da ja dodam jos jedno pitanje....
illuminated wrote:evo da ja dodam jos jedno pitanje....

ja sam prijateljima sipao samostansko, i tamno psenicno...i pili smo paralelno sarajevsko tamno..
njihov prvi komentar je bio da moje pivo nije slatko kao Sar.Tamno...
Pricali smo ovdje o kvascimo koji ne pojedu sve do kraja...zato bih ima pitanje za @Danny i za naseg vrlog @brewer
1. gdje kotira ovaj kvasac us-05 sto se tice te osobine (koliko secera ostavi iza sebe)
2. @danny kolika je slatkoca ovog tvog crnog piva kad se poredi sa sarajevskim.

i ja bih imao rado malo sladje pivo. radio sam sa s.04...
kvasac ima manji uticaj na kolicinu neprevrelog secera u gotovom pivu. istina je da se neki kvasci ranije zaustave s fermentacijom i ostave nesto vise secera u pivu sto rezultira sladjim okusom, medjutim puno bitnije od toga je kvalitet sladovine i temperatura ukomljavanja. ukomljavanjem na 68-69 C dobit cete sladovinu sa vise dextrina (koji su nefermentabilni, a slatki) i time cete dobiti sladje pivo i punijeg okusa i teksture, s druge strane ukomljavanjem na 64-65 C dobit cete jako malo dextrina i ta sladovina ce skoro sva biti fermentabilna (do nekih cca 95%) sto znaci da ce vecina secera odfermentirati i time ce pivo ostati suho, odnosno manje slatko, lagano, osvjezavajuce, ljetno ili kako god hocete nazovite.

sto se tice ovih kvasaca US-05 ima vecu atenuaciju odnosno vise fermentira nego S-04 i dosta je cisceg okusa. dakle moj savjet je da ukomljavas na 69C i koristis S-04 cime ces dobiti sladje pivo.

pozdrav svima :thumbup:
hvala :thumbup:

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#638 Re: domaće pivo

Post by Zis » 25/09/2012 20:26

Dobro dosao Breweru, upravo sam se vratio od Buky-a sa vrecom slada i par flasa Duwela koje je napravio za takmicenje. Super momak, pristupacan i sto bi mi bosanci rekli "raja". Ako mlin bude gotov do vikenda kuha se Dry Stout. ;-)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#639 Re: domaće pivo

Post by brewer » 26/09/2012 21:05

@Zis: kakav mu je duvel u detalje mi opiši. to mi je konkurencija sad na takmičenju :D :lol:

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#640 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 26/09/2012 23:42

Brewer, imao bih jednu zamolbu...hajde nam malo pojasni o KEG sistemima dostupnim kod nas?
Kako vidim svaka pivara ima svoj sistem, i tu ima i nekih adaptera?
Sta je najrasprostanjenije i sta je najbolje uzeti.
Sljedeca kuhanja ce da idu u KEG jer mi se neda cistit flase.

Koliko cesto treba cisiti tocionik?
Poslije svake upotrebe?

(Za one koji ne znaju KEG je ona celicna bacva u kojoj se isporucuje toceno pivo..)

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#641 Re: domaće pivo

Post by Zis » 27/09/2012 16:06

brewer wrote:@Zis: kakav mu je duvel u detalje mi opiši. to mi je konkurencija sad na takmičenju :D :lol:
Ovako konkurencija je ostra, cak bih rekao veoma ostra. Prvi put mi je da pijem neko belgijsko pivo i to jos domace, miris i aroma vuku na vocne ukuse samo nisam moga odrediti na sta. Poslije progutanog gutljaja javi se blaga gorcina i aroma hmelja. Pivo je bistro malo ima manji IBU nego sto treba za belgijance i jos mu je prilicno mlado pivo, kako mi je buky rekao. Jedna je flasa ostala pa ako prolazis kraj mene rado cu podijeliti sa tobom. Pivo je prilicno jako 7,2 alc tako da sam poslije 4 piva bogami dobro ciljao vrata od spavace sobe. Eto jedna laicka recenzija, mada sam probao dosta raznih piva ovo ne lici ni na jedno koje sam pio do sad. Da se pohvalim da sam prije par godina probao SNPA a nisam imao pojma da je ono na cijeni i tad mi je bilo odlicno pivo. ;-)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#642 Re: domaće pivo

Post by landlord » 27/09/2012 17:11

Zis wrote: Da se pohvalim da sam prije par godina probao SNPA a nisam imao pojma da je ono na cijeni i tad mi je bilo odlicno pivo. ;-)
Pa i nije bas na cijeni, ja ga placam oko $23 za 24 komada. Isto koliko je recimo i stella, heineken...
Dok sam recimo jednu bocu trappist Rochefort-a ili Kwak-a platio $6.5.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#643 Re: domaće pivo

Post by Zis » 27/09/2012 17:20

landlord wrote:
Zis wrote: Da se pohvalim da sam prije par godina probao SNPA a nisam imao pojma da je ono na cijeni i tad mi je bilo odlicno pivo. ;-)
Pa i nije bas na cijeni, ja ga placam oko $23 za 24 komada. Isto koliko je recimo i stella, heineken...
Dok sam recimo jednu bocu trappist Rochefort-a ili Kwak-a platio $6.5.
Nisam mislio cijena izrazena u novcu, nego vidim da ga mnogi ovdje kuhaju pa je zato cijenjen. :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#644 Re: domaće pivo

Post by brewer » 27/09/2012 20:14

illuminated wrote:Brewer, imao bih jednu zamolbu...hajde nam malo pojasni o KEG sistemima dostupnim kod nas?
Kako vidim svaka pivara ima svoj sistem, i tu ima i nekih adaptera?
Sta je najrasprostanjenije i sta je najbolje uzeti.
Sljedeca kuhanja ce da idu u KEG jer mi se neda cistit flase.

Koliko cesto treba cisiti tocionik?
Poslije svake upotrebe?

(Za one koji ne znaju KEG je ona celicna bacva u kojoj se isporucuje toceno pivo..)
iako imam točionik i sve, ja ne stavljam u kegove jer nemam mjesta u stanu za to. jeste jednostavnije, ali vjeruj mi da boca ima dušu :) to je jedna stvar, a druga je da u kegu pivo ne može stajati tako dugo kao u bocama (nekih dva mjeseca je maksimum koliko znam). ali eto ti još malo proguglaj. što se tiče kegova od komercijalnih pivara, oni su jako skupi i pivare na sve načine pokušavaju da zaštite bilo koga drugog da ih koristi. zato cijelo vrijeme izmišljaju nove sisteme za spoj bačve i točionika. najpoznatiji su G tip i A tip. sarajevska pivara koristi G tip koliko znam. evo ovako izgledaju te glave

Image

postoji način da se "hackuju" ove bačve odnosno da se prilagode za točenje u kućnim uslovima i to imate na internetu uputstva youtube)

za sve one koji nisu baš vični ovome moram da upozorim da se ne zezaju s ovim stvarima ako ne znaju stvarno šta rade. radi se o velikim pritiscima i ako sve nije atestirano i ispravno (manometar, boca sa CO2, crijeva i sve ostalo), može doći do ozbiljnih ozljeda ili čak da se fatalno završi :oops:

još jedna stvar - razlikuju se prehrambeni i industrijski CO2 pa i na to treba paziti.
Zis wrote:Ovako konkurencija je ostra, cak bih rekao veoma ostra. Prvi put mi je da pijem neko belgijsko pivo i to jos domace, miris i aroma vuku na vocne ukuse samo nisam moga odrediti na sta. Poslije progutanog gutljaja javi se blaga gorcina i aroma hmelja. Pivo je bistro malo ima manji IBU nego sto treba za belgijance i jos mu je prilicno mlado pivo, kako mi je buky rekao. Jedna je flasa ostala pa ako prolazis kraj mene rado cu podijeliti sa tobom. Pivo je prilicno jako 7,2 alc tako da sam poslije 4 piva bogami dobro ciljao vrata od spavace sobe. Eto jedna laicka recenzija, mada sam probao dosta raznih piva ovo ne lici ni na jedno koje sam pio do sad. Da se pohvalim da sam prije par godina probao SNPA a nisam imao pojma da je ono na cijeni i tad mi je bilo odlicno pivo.
vidjet cemo, sutra pada odluka. ma nemam sanse, tamo ce biti oko trideset prijavljenih piva, a svi su maheri i sve ih znam sa onog foruma. :) uglavnom, jako mi je zao sto necu moci biti tamo na licu mjesta, ali sta da radim. :(

a ja sam se danas vratio s puta s "plijenom"

Image

s lijeva na desno - prve tri su dubel, red i blonde ale-ovi iz talijanske mikro produkcije boce su 0,75l, zatim slijedi st peter's honey porter (od kojega dosta očekujem), te golden ale, a nakon njih idu ohara's stout, irish red i pale ale koji je "suho" hmeljen što jedva čekam da probam.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#645 Re: domaće pivo

Post by brewer » 27/09/2012 20:30

evo probao sam ohara's irish pale ale i odličan je. jako puno cascade-a kao suhog hmelja. taj karakteristični okus i miris Cascade hmelja je neponovljiv i jednostavno kad ga jednom probaš poslije ga ne možeš promašiti. odlično pivo, jako slično američkim pale ale-ovima hrpa hmelja u nosu i citrusne arome cascade-a na nepcu. jako slično SNPA-u.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#646 Re: domaće pivo

Post by Zis » 27/09/2012 21:48

Sa srecom sutra, koliko sam upratio tvoje pivo je odlezalo vise vremena nego ostala koja su na takmicenju tako da se nadam da ce dobro biti ocijenjeno. Uglavnom hvala za temu, skoro sve sam pribavio sutra jos stizu spec.sladovi hmeljevi i kvasci pa idemo u kuhanje. Dok sve to docekah :-) cak sam i veci lonac nabavio od onih mojih 20 litara.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#647 Re: domaće pivo

Post by brewer » 27/09/2012 21:54

Zis wrote:Sa srecom sutra, koliko sam upratio tvoje pivo je odlezalo vise vremena nego ostala koja su na takmicenju tako da se nadam da ce dobro biti ocijenjeno. Uglavnom hvala za temu, skoro sve sam pribavio sutra jos stizu spec.sladovi hmeljevi i kvasci pa idemo u kuhanje. Dok sve to docekah :-) cak sam i veci lonac nabavio od onih mojih 20 litara.

da, moje pivo je stvarno odležalo dovoljno da sve bude po peesu. to je jedna od stvari za koju mislim da će biti primjećene. ostali nisu imali toliko vremena da odležavaju piva. tu sam u maloj prednosti :)

a sve je na žiriju, naravno. iako već dugo znam preCjednika žirija, nisam urgir'o majke mi :lol:

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#648 Re: domaće pivo

Post by landlord » 28/09/2012 03:02

Nek je sretno na takmicenju. Javi nam rezultate.

Bas si finu kolekciju dopremio.

Ja sam danas probao Fuller's ESB i predobar je.

Image

coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#649 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 28/09/2012 11:21

@landlord - meni je ESB super.

Ja sam za veceras pripremio ovo:
Image

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#650 Re: domaće pivo

Post by landlord » 28/09/2012 15:02

coltrane wrote: Ja sam za veceras pripremio ovo:
Image
I kakvi su utisci?

Post Reply