domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#576 Re: domaće pivo

Post by djulba » 15/09/2012 08:30

OK. ode hmelj danas na hlađenje.
Možeš mi poslat recept za kristal slad čisto da ga memorišem za budućnost ne bih ni ja sad svašta radio oko inovacija.

Ovo sam te razumio oko opisa mouthfeel, body, chewiness, tako je pričao i moj predavač iz škole za someliere. nego de ti planiraj taj seminar da se odradi to bi bilo super druženje. :dance:

Pozdrav.

Edit: naletih na ovu stranicu ima svega.

http://www.homebrewtalk.com/


coltrane
Posts: 350
Joined: 05/07/2004 13:41

#577 Re: domaće pivo

Post by coltrane » 15/09/2012 17:07

@brewer, poslao sam ti poruku na pp, pa nisam skontao da li nisi vidio ili pak jesi, pa sad vise ne razgovaramo :) :-)

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#578 Re: domaće pivo

Post by landlord » 16/09/2012 05:04

Veceras sam probao Sierra Navada Pale Ale i nije los. Mada sam ocekivao da ce biti puno bolji.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#579 Re: domaće pivo

Post by brewer » 16/09/2012 10:11

@djulba - postaviću ovih dana recept odnosno proces za pravljenje kristal slada.

@coltrane - nisam dobio nikakav pp. sigurno. evo sad sam još jednom gledao da nisam preskočio slučajno, ali nisam. do tebe je :-)

@landlord - sierra nevada pale ale je baš jako zahmeljen sa poznatim Cascade hmeljom. nekom se sviđa, nekome ne sviđa. uglavnom, ti si prvi koji je rekao da mu je "onako" :D

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#580 Re: domaće pivo

Post by landlord » 16/09/2012 15:45

Vjerovatno sam ga trebao probati prije Kwak-a. :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#581 Re: domaće pivo

Post by brewer » 16/09/2012 21:03

landlord wrote:Vjerovatno sam ga trebao probati prije Kwak-a. :)
da, postoje određena pravila ako se degustira nekoliko različitih vrsta piva za redom. to su sasvim logična pravila i dobro ih je primjenjivati, posebno kada se probavaju skuplja i kvalitetnija piva jer uglavnom, ako se ne poštuju ta pravila jednostavno dojam o pivu može biti totalno uništen.

ti si trebao prvo piti SNPA, pa nakon njega kwak, jer kwak je tamnije i teže pivo, pa si sigurno ostao pod dojmom tog piva.

inače, mnogo ljudi krivo smatra da osjećaju nešto kao okus, dok je u većini slučajeva taj dojam zapravo pogrešan jer se ne radi o jeziku, nego o nosu. često miješamo okuse i mirise, odnosno mislimo da je nešto okus, a zapravo je miris. odličan primjer za to je vanilija, koja se apsolutno ne doživljava preko receptora na jeziku, nego isključivo olfaktorno, odnosno kroz nos, a mi mislimo da je to "okus vanilije". jezik je poprilično "primitivan" organ i jezikom malo toga osjetimo. zapravo samo četiri osnovna okusa mozak percipira putem senzora na jeziku, a to su slatko, gorko, kiselo i slano. s druge strane, nos registruje milione različitih mirisa/aroma koje mi često doživljavamo kao okuse. iz tog razloga bi bilo dobro pivo degustirati više nosom, nego jezikom. jezikom osjetimo slatkoću/gorčinu piva, "teksturu" piva i aftertaste - sve ostalo ide kroz nos do mozga :) kad je čovjek prehlađen i ima totalno začepljen nos, hrana koju jede čini se da nema nikakvog okusa.

kad natočite pivo, dobro je malo zavrtiti čašu da se krene oslobađati malo više CO2, nakon toga nosom inhaliramo par sekundi aromu sa donjeg ruba čaše i tu će biti takozvane teške arome, a poslije mirišemo sa gornjeg ruba čaše jer se na tom mjestu oslobađaju lakše arome.

na takmičenjima, sudije degustiraju desetine različitih prijavljenih piva jedno za drugim. nakon svakog piva oni moraju "resetirati" svoje receptore za okus i miris. to rade neslanim potpuno neutralnim krekerima koje nakon svakog piva pojedu da bi "pripremili" jezik za naredno pivo, dok je tehnika za pripremu nosa takva da se pomiriše kafa u zrnu nakon svakog piva, čime se potpuno "ubije" i zaboravi aroma prethodnog piva. druga, nešto manje komplicirana tehnika je da nos naslone na rame i duboko udahnu kroz nos na pamučnoj majici (nije preporučljivo nositi nikakve parfeme, dezodoranse ili slično, znači čista, oprana pamučna majica)

čitava ova priča je nekome smiješna, ali vjerujte da sve ima svoje zašto i da neki ljudi imaju toliko istreniran nos da mogu doslovno izrecitirati recept piva samo na osnovu jednog gutljaja i jednog "sniffa" :)

ovako izgleda formular za ocjenu piva američkog udruženja pivskih someliera - http://www.bjcp.org/docs/SCP_BeerScoreSheet.pdf

imam jednu fantastičnu knjigu koja obrađuje ovo sve. inače, ja čekam rezultate svog prvog pivskog takmičenja na koje sam prijavio svoj 15 mjeseci odležani belgijski saison u HR. imam neki dobar osjećaj :-)

kad pravite svoje vlastito pivo onda je jako bitno da razumijete osnovne koncepte u vezi degustiranja i ocijenjivanja okusa i mirisa. ne zato da bi nešto posebno uživali u pivu, jer užitak u vlastitom pivu kakvo god da je svakako je tu :) nego zato da biste znali prepoznati mane u svom pivu. svaki čudan ili loš okus i miris na koji naiđete u svom pivu ima svog uzročnika (na primjer diacetil, fusel alkoholi, oksidacija, infekcija itd...), a da biste znali kako ukloniti uzročnika morate znati gdje se on nalazi. neki bi ovo nazvali preseravanjem, ali kad se duboko zaglibi u ovaj hobi, onda ovo postaje jednostavno normalna priča :)

sve rečeno vrijedi ne samo za pivo, nego i za vino, ali i za sve što ima veze s gastronomijom.

dakle, da zaključim, kad probavate skuplja i bolja piva jezik i nos moraju biti u "idle mode-u", probavate više nosom nego jezikom, prvo svijetlija, više suha i lakša piva, pa onda tamnija i teža, obavezno pojesti kreker, komad kifle ili nešto neutralno između dva različita piva.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#582 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/09/2012 05:41

Prvo da ti zazelim srecu na tom takmicenju i javi nam kako si prosao.
Kupio sam cijeli paket (24 komada) SNPA i danas mi vec puno bolje lezi.

Juce i danas sam ganjao opremu za MLT i sve sam kupio. Sutra poslije posla ga spajam pa kad je to gotovo okacit cu par slika. Ukupna cijena je bila: $35 za dijelove i $45 za cooler od 10 gallona (kao onaj na slici koju sam postavio par postova iznad). Dijelove i opremu sam uzimao po ovom tutorijalu: http://www.homebrewtalk.com/f51/cheap-e ... ion-23008/

Stainless steal lonac jos nisam nasao. Tj. u prodavnicama u kojima sam gledoa je bio dosta skuplji (oko $140 za lonac nesto veci od 30 litara) nego na amazonu, mada slike onih koje sam vidio na amazonu ne izgledaju nesto posebno.

Da li se praktikuje gotovo pivo stavljati u keg umjesto u boce? Koje bi bile prednosti ovoga, osim da ne moras za par dana popiti toliko piva da dobijes prazne boce? :) Ima li neki gotovi sistem koji se koristi?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#583 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/09/2012 10:13

landlord wrote:Prvo da ti zazelim srecu na tom takmicenju i javi nam kako si prosao.
Kupio sam cijeli paket (24 komada) SNPA i danas mi vec puno bolje lezi.

Juce i danas sam ganjao opremu za MLT i sve sam kupio. Sutra poslije posla ga spajam pa kad je to gotovo okacit cu par slika. Ukupna cijena je bila: $35 za dijelove i $45 za cooler od 10 gallona (kao onaj na slici koju sam postavio par postova iznad). Dijelove i opremu sam uzimao po ovom tutorijalu: http://www.homebrewtalk.com/f51/cheap-e ... ion-23008/

Stainless steal lonac jos nisam nasao. Tj. u prodavnicama u kojima sam gledoa je bio dosta skuplji (oko $140 za lonac nesto veci od 30 litara) nego na amazonu, mada slike onih koje sam vidio na amazonu ne izgledaju nesto posebno.

Da li se praktikuje gotovo pivo stavljati u keg umjesto u boce? Koje bi bile prednosti ovoga, osim da ne moras za par dana popiti toliko piva da dobijes prazne boce? :) Ima li neki gotovi sistem koji se koristi?

s ovim MLT-om neće biti greške. ja godinama sanjam o ovakvom frižideru :lol: kod nas ovo nema, a poštarina je bezobrazno skupa.

kegging ili stavljanje gotovcog piva u burad je isto jako popularno kod home brewera. prednosti su to što se jako brzo to odradi, nema zezancije s pranjem flaša, ali moraš imati kompletnu opremu koja je poskupa (točionik, pipe, rashladni uređaj, kegove/burad, bocu sa prehrambenim CO2)

obično ljudi koji tek ulaze u ovo sve na početku flaširaju, a onda u jednom trenutku pređu na kegging.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#584 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/09/2012 18:45

Da li preporucujes da se kupi fermetor sa pipom tako da se iz njega direktno flasira ili ipak da se ide sa jos jednom posudom koja bi sluzila samo za flasiranje?

Ako je ok da se iz fermetora flasira, kad se dodaje secer i kad se to pomijesa koliko se digne talog sa dna koji ne zelimo u bocama?
Ako ne preporucujes ovu metodu, kako je najbolje prebaciti pivo iz fermentora u drugu posudu za flasiranje? Samo crijevo i slobodni pad ili?

Hvala.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#585 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/09/2012 18:53

landlord wrote:Da li preporucujes da se kupi fermetor sa pipom tako da se iz njega direktno flasira ili ipak da se ide sa jos jednom posudom koja bi sluzila samo za flasiranje?

Ako je ok da se iz fermetora flasira, kad se dodaje secer i kad se to pomijesa koliko se digne talog sa dna koji ne zelimo u bocama?
Ako ne preporucujes ovu metodu, kako je najbolje prebaciti pivo iz fermentora u drugu posudu za flasiranje? Samo crijevo i slobodni pad ili?

Hvala.

nikako ne preporučujem fermentor s pipom. cilj je da se pivo makne s taloga na dnu bureta a to je nemoguće postići sa pipom jer bi ti dosta taloga iscurilo kroz pipu. slobodnim padom i sa crijevom pretačeš iz primarnog fermentora na šećer koji je već u bottling bucket-u koji ima pipu kroz koju poslije točiš u flaše. također, pipa je odlično mjesto za razvoj bakterija i nije dobro da je primarni fermentor ima baš radi mogućih infekcija.

googlaj "beer syphoning off" ima dosta videa i tutoriala po internetu

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#586 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/09/2012 19:52

Evo upravo sam narucio online:

1) 6.5 gallona fermentor sa poklopcem $14
2) bottling bucket sa pipom $14
3) Airlock $1.25
4) Hydrometer $5.99
5) Hydrometer Test jar 12''
6) Thermometer $11.29
7) StarSan 16 oz $11.35

Vjerovatno sam dosta ovih stvari mogao naci jeftinije da sam kupovao na razlicitim mjestima, ali ovo sam sve kupio u jednoj prodavnici i samo jednom cu platiti postarinu.

Eto polako se oprema skuplja. :)

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#587 Re: domaće pivo

Post by Zis » 17/09/2012 20:03

Majstore sta mislis o ovom receptu (dok cekam slobodan radni dan da odem po slad pokusavam sastaviti nekakav recept od sastojaka koje vec imam). ;-)

Irish Red Ale - Irish Red Ale (9D)

Date 17/09/2012

Batch Size 17.387 L

Boil Size 20.226 L

Boil Time 60.000 min

Efficiency 70%
OG 1.053
FG 1.014
ABV 5.1%
Bitterness 24.0 IBU (Tinseth)
Color 34.3 ebc (Morey)
Calories (per 12 oz.) 177

Fermentables


Pilsner (2 Row) Bel Grain 4.000 kg Yes No 79% 3.9 ebc
Carared Grain 150 g Yes No 75% 39.4 ebc
Weyermann - Carafa II Grain 150 g Yes No 70% 836.6 ebc
Whisky maltz Grain 100 g Yes No 70% 3.5 ebc
Hops

Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Fuggles 5% 25.000 g Boil 60.000 min Pellet 14.6
Kent Goldings 4.75% 30.000 g Boil 15.000 min Pellet 9.4

Misc

Name Type Use Amount Time
Irish Moss Fining Boil 5.000 mL 15.000 min

Yeast

Safale S-05 11g

Name Type Amount Temp Target Temp Time
Conversion Infusion 10.000 L 74.708 C 67.778 C 60.000 min
Batch Sparge Infusion 15.000 L 83.399 C 74.000 C 15.000 min

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#588 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/09/2012 20:27

Zis,

ovo je ok, mada tebi za irish red ale treba tu vise tijela i mozda malo vise specijalnih sladova (s tim da bi ja izbacio ovaj whiskey malz i ubacio oko 20% vienna slad-a i obavezno nesto kristala).

u irish red ale obavezno ide nesto roasted barley-a (recimo 4-5% boje 500L) jer ce on dati crvenkastu boju i bez roasted barleya neces biti u okviru stila. )

i ako hoces da budes bas u okviru ovog stila onda bi trebao koristiti tekuci kvasac - recimo WLP004 ili wyeast1084. s druge strane, rad sa tekucim kvascima ne bi bas preporucio za prvo pivo jer tu ima dosta posla i moras bas sve odraditi kako treba (mora se napraviti starter par dana ranije i tako....)

od suhih kvasaca najblizi bi ti onda bio S-04 umjesto ovog US-05 koji si ti stavio.

pozdrav i zivio

@landlord - svaka cast, cekamo slike prvog piva! :-D

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#589 Re: domaće pivo

Post by landlord » 17/09/2012 20:43

Posto je meni N. Gradiska podaleko da idem po slad :), mozes li mi preporuciti neki sa ove stranice
http://www.countrymaltgroup.com/malt.asp

koji bi mogao koristiti kao bazni slad za vecinu recepata, a za koji znas da je dobar? Kad klikens na brand ispod ti da cijelu listu. Oni prodaju samo na vrecu (23-25 kg).

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#590 Re: domaće pivo

Post by brewer » 17/09/2012 21:43

od ovih svih ovdje briess je najpoznatiji, mada je sve to ok. ti mozes kao bazni uzeti ili pilsner ili pale ale malt. oba jednako dobra kao bazni sladovi, samo sto je pale ale malo (sasvim malo) tamniji i cesce ga koriste za ale piva. mislim i da je jeftiniji od pilsner slada. sasvim ti je svejedno koji od ova dva uzmes kao bazni slad.

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#591 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 19/09/2012 15:47

Mali offtopic:
hoce li neko uskoro po slad iz Sarajeva? Ako bude isao nek se javi na pm.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#592 Re: domaće pivo

Post by Zis » 19/09/2012 19:58

Breweru jedno pitanje (opet ja :-) ) pravim lonac od rostfrei-a za kuhanje piva pa sam nabavio lim koji je kad sam ga savio u valjak ima dimenzije 70cm visine sa 35cm sirine. To dodje nekih cca63 litra, e sad da li je bolje napraviti dva lonca i HERMS sistem ili ostaviti jedan ovoliki i napraviti RIMS. Imam mogucnosti za oboje pa ne mogu da se odlucim. :? . Sta bi bilo bolje?

User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#593 Re: domaće pivo

Post by djulba » 20/09/2012 08:32

Zis wrote:Breweru jedno pitanje (opet ja :-) ) pravim lonac od rostfrei-a za kuhanje piva pa sam nabavio lim koji je kad sam ga savio u valjak ima dimenzije 70cm visine sa 35cm sirine. To dodje nekih cca63 litra, e sad da li je bolje napraviti dva lonca i HERMS sistem ili ostaviti jedan ovoliki i napraviti RIMS. Imam mogucnosti za oboje pa ne mogu da se odlucim. :? . Sta bi bilo bolje?
ja sam samo jedanput skuhao i to u loncu od 30l i već tražim lonac od 50 litara. pa ti je moj prijedlog da napraviš što veći lonac.

De mi reci koliko košta taj lim i izrada takvog lonaca.

Pozdrav.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#594 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 20/09/2012 08:52

djulba wrote:
Zis wrote:Breweru jedno pitanje (opet ja :-) ) pravim lonac od rostfrei-a za kuhanje piva pa sam nabavio lim koji je kad sam ga savio u valjak ima dimenzije 70cm visine sa 35cm sirine. To dodje nekih cca63 litra, e sad da li je bolje napraviti dva lonca i HERMS sistem ili ostaviti jedan ovoliki i napraviti RIMS. Imam mogucnosti za oboje pa ne mogu da se odlucim. :? . Sta bi bilo bolje?
ja sam samo jedanput skuhao i to u loncu od 30l i već tražim lonac od 50 litara. pa ti je moj prijedlog da napraviš što veći lonac.

De mi reci koliko košta taj lim i izrada takvog lonaca.

Pozdrav.
Definitivno se ne isplati praviti manje ture od 40-50L po kuhanju, jer je posao isti i za
manje ture ali za jako malo piva.

Kad se uzme u obzir dugotrajna fermentacija, pa onda dugotrajno odležavanje onda
po mom iskustvu sve ispod 40L konačnog proizvoda se ne isplati (radi uloženog truda).
Za ovo je potreban lonac od 45 ili 50L.

Od dana kuhanja, pa do dana sazrijevanja piva treba skoro 2mjeseca, pa treba prema
tome odrediti kapacitete.

Najgori osjećaj je kad se napravi pivo, kad se jako dugo čeka, i onda na kraju se dobije
istog jako malo...

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#595 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 20/09/2012 10:00

illuminated wrote:Mali offtopic:
hoce li neko uskoro po slad iz Sarajeva? Ako bude isao nek se javi na pm.
Ako ima zainteresovanih mogu se meni javiti na PP. Planiram put, ali nisam
još definitivno odlučio kada.

Do N.Gradiške je 290km u jednom pravcu, prema Mishelin iz Sarajeva, preko Doboja.
Znači troškovi goriva u dva pravca su (bez putarine):

580km * 7L/100km * 2,55KM/L = 103 KM.

Vreća slada je 250Kuna/50kg, tj. približno 1,35KM/kg.

Ja bih mogao maksimalno povući 100kg slada, od čega bih sebi
uzeo 25kg. Za zainteresovane bi bilo znači 75kg.

Ukoliko podijelimo troškove goriva prema kilogramima slada, onda
bi ispalo da je cijena kilograma:

1,03km/L goriva + 1,35KM/kg = 2,38 KM/kg. ili ukupno:

75kg * 2,38 KM/kg = 178,5 KM.

Znači ukoliko se nadje kupac za preostali dio od 75kg, ja bih bio voljan
povući to. Vozilo i vrijeme (i znojenje ne graničnom prijelazu) je gratis
od mene :mrgreen:

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#596 Re: domaće pivo

Post by Zis » 20/09/2012 15:44

ja sam samo jedanput skuhao i to u loncu od 30l i već tražim lonac od 50 litara. pa ti je moj prijedlog da napraviš što veći lonac.

De mi reci koliko košta taj lim i izrada takvog lonaca.

Pozdrav.[/quote]
Lima ne kosta nista jer sam ga dobio od prijatelja, varenje je 2-3 piva kad budu gotova, grijace imam sa masine (rost frei) pumpa od stare ves masine, samo moram kupiti niple i ventile. Znaci lonac od nekih cca 67 litara kosta malo ako se snadjes. A sad ovako inox lim debljine 1mm kod mene u Doboju kosta 87 km 1m2, prodaje se u tablama koje su dimenzija 100x200, ali bi momak koji radi meni odsjekao 100x100. Pitao sam da li bi mogao 50x200 sto bi nam vise godilo ali ne moze zbog gazde. Isto tako ima i lim debljine 0,5 mm u dimenzijama koje hoces, ali nisam siguran da li je dovoljno debeo za lonac. Raspitaj se ako hoces, cijena tog lima je 37km 1m2. Pozdrav.


P.S. Znaci pravim RIMS sistem sa citavih cca 60 litara piva .... jupiiiiii :-)

mange_tout!
Posts: 7
Joined: 09/07/2012 17:44

#597 Re: domaće pivo

Post by mange_tout! » 20/09/2012 18:53

imam jos pitanje za tebe breweru ( a moze odgovoriti i dati savjet i neko drugi koji je imao ovaj problem) :-D
kako rijesiti neugodan miris od novih plasticnih bacva, silikonskih crijeva, bakrene cijevi i ostale nove opreme. pokusavam neutralizovati miris sa sodom bikarbonom. da li ce taj miris uticati na kvalitet piva.
da li ima neko savjet kako neutralizovati ove neugodne mirise :-D

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#598 Re: domaće pivo

Post by landlord » 20/09/2012 19:53

Mozes li molim te detaljnije opisati kako koristis star san i kako ti sve sterilises kada pravis pivo?
Hvala.

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#599 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 20/09/2012 22:50

-
Last edited by illuminated on 20/09/2012 23:00, edited 1 time in total.

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#600 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 20/09/2012 22:59

danny_boy wrote:
illuminated wrote:Mali offtopic:
hoce li neko uskoro po slad iz Sarajeva? Ako bude isao nek se javi na pm.
Ako ima zainteresovanih mogu se meni javiti na PP. Planiram put, ali nisam
još definitivno odlučio kada.

Do N.Gradiške je 290km u jednom pravcu, prema Mishelin iz Sarajeva, preko Doboja.
Znači troškovi goriva u dva pravca su (bez putarine):

580km * 7L/100km * 2,55KM/L = 103 KM.

Vreća slada je 250Kuna/50kg, tj. približno 1,35KM/kg.

Ja bih mogao maksimalno povući 100kg slada, od čega bih sebi
uzeo 25kg. Za zainteresovane bi bilo znači 75kg.

Ukoliko podijelimo troškove goriva prema kilogramima slada, onda
bi ispalo da je cijena kilograma:

1,03km/L goriva + 1,35KM/kg = 2,38 KM/kg. ili ukupno:

75kg * 2,38 KM/kg = 178,5 KM.

Znači ukoliko se nadje kupac za preostali dio od 75kg, ja bih bio voljan
povući to. Vozilo i vrijeme (i znojenje ne graničnom prijelazu) je gratis
od mene :mrgreen:
cujemo se na pm da dogovorimo detalje...
ja cu tebi prodati kvasac i hmelj..samo da formiram cijene :))

Post Reply