domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#401 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Shvatio, citam polako How To Brew J. Palmer...
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#402 Re: domaće pivo

Post by brewer »

svima koji žele ući u pivarstvo preporučujem da prouče zvaničnu klasifikaciju pivskih stilova koju je sastavilo američko udruženje sudaca/degustatora.

dokument je dostupan u pdf-u na njihovoj stranici na ovom linku http://www.bjcp.org/docs/2008_stylebook.pdf

ovdje je svaki pivski stil opisan i dati su rangovi svih veličina (početna gustoća, završna gustoća, procenat alkohola, boja, gorčina, najčešći sastojci, profili vode za svaki pojedinačni stil, te opis okusa, mirisa, teksture i izgleda piva)

prilikom ocjene piva ili slanja na neko takmičenje, piva se prijavljuju u kategorijama i moraju se uklapati po svim kriterijima u okvire stila za koji je organizirano takmičenje.

ovo će početnicima poprilično pomoći da odluče šta žele da prave i da se okvirno upoznaju sa svim pivskim stilovima koja su trenutno dostupna u svijetu. (naravno, postoje i neka koja nisu ovdje navedena, ali u ovom dokumentu je velika većina)
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#403 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Definitivno ulijecem u BIAB... Samo da prikupim lonce i poklopce... Idem na max 10-12 litara, ustelicu dvije, tri vrste i meni dosta... Samo polako... :wink:





User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#404 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ok, i to je jedna od opcija. taman za te manje ture. vrećicu za BIAB možeš kupiti u DM-u. to je vrećica za pranje gaća i čarapa :D u veš mašini. u to se stavi, da se odvoji od drugog veša :-)

uglavnom, otporna je na visoke temperature i već je isprobana za BIAB metodu, tako da s vrećicom nećeš imati problema.

kod BIAB metode imat ćeš nekoliko manjih problema, a to su održanje temperature kod ukomljavanja i cijeđenje sladovine iz vrećice. ta vreća bi trebala da visi okačena iznad lonca da se dobro iscijedi. stiskanje nije preporučljivo radi ekstrakcije tanina iz ljuske zrna koji bi mogli dovesti do oporog okusa u ustima kad probaš poslije pivo (otprilike onaj okus kao kad zagrizeš košpicu u grožđu). drugi problem je ispiranje slada koje je isto problematično i praktično nemoguće....

iskoristivost slada je nešto manja kod BIAB metode, ali sve u svemu ovom metodom ćeš isto dobiti pivo. kakvo će biti zavisit će od recepta, čistoće (sanitacije) i naravno, skoro najvažnije, kontrolirane fermentacije. sa srećom :D a tu sam ako šta zapne :)
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#405 Re: domaće pivo

Post by nosara »

brewer wrote:ok, i to je jedna od opcija. taman za te manje ture. vrećicu za BIAB možeš kupiti u DM-u. to je vrećica za pranje gaća i čarapa :D u veš mašini. u to se stavi, da se odvoji od drugog veša :-)

uglavnom, otporna je na visoke temperature i već je isprobana za BIAB metodu, tako da s vrećicom nećeš imati problema.

kod BIAB metode imat ćeš nekoliko manjih problema, a to su održanje temperature kod ukomljavanja i cijeđenje sladovine iz vrećice. ta vreća bi trebala da visi okačena iznad lonca da se dobro iscijedi. stiskanje nije preporučljivo radi ekstrakcije tanina iz ljuske zrna koji bi mogli dovesti do oporog okusa u ustima kad probaš poslije pivo (otprilike onaj okus kao kad zagrizeš košpicu u grožđu). drugi problem je ispiranje slada koje je isto problematično i praktično nemoguće....

iskoristivost slada je nešto manja kod BIAB metode, ali sve u svemu ovom metodom ćeš isto dobiti pivo. kakvo će biti zavisit će od recepta, čistoće (sanitacije) i naravno, skoro najvažnije, kontrolirane fermentacije. sa srećom :D a tu sam ako šta zapne :)
Vidio sam da rulja vrecu izvade iz lonca i stave u cjediljku pa ispiraju ... Valjda cu ustelit regulisat temperaturu posto imam plinski spaker... Praxa ce dat rezultat... :D

Citam da iskusniji biaberi kalkulisu sa vecom kolicinom slada da bi nadoknadili iskoristivost...!?

Skontacu... :wink: Zato i idem na manje kolicine, jer ce, ako bude zajeba, bit i manja steta... :D
User avatar
Pitarrr82
Posts: 11865
Joined: 01/03/2011 14:17
Location: Lovely jubbly land...

#406 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

Ako vec nije neko postavio do sada...

http://www.klix.ba/lifestyle/hranaipice ... /120802023
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#407 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Majstore ako moze recept za Aurora Ale, slika je bila na prvoj strani. Cini mi se da nije komplikovano za prvo kuhanje.Hvala unaprijed.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#408 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Majstore ako moze recept za Aurora Ale, slika je bila na prvoj strani. Cini mi se da nije komplikovano za prvo kuhanje.Hvala unaprijed.
pozdrav,

evo recepta za aurora ale - malo sam ga prilagodio jer sam ja tada zaista napravio jedno ekstremno zahmeljeno pivo i treba ipak malo iskustva s takvim pivima da bi se nešto takvo moglo prihvatiti kao dobro. :D u ovom receptu jedna umjerenija, ali ipak dovoljno neobična i egzotična varijanta. inače ovo je pivo u stilu američkog pale ale-a. jako osvježavajuće i baš je za ljetne dane. izrazite citrusne arome (grejpfrut) se osjete jer hmelj Aurora ostavlja takav okus i miris. ako sad uskoro skuhaš ovo pivo moći ćeš ga piti tamo negdje na jesen, tako da i na to računaš. recept je za trideset litara piva, a ako ga treba smanjiti na manji volumen ili povećati samo reci, pa ću promijeniti veličine.
Aurora Ale
10-A American Pale Ale
Date: 13.9.2011

Image

Size: 30 L
Efficiency: 73,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 166,62 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,050 (1,045 - 1,060)
|=============#==================|
Terminal Gravity: 1,013 (1,010 - 1,015)
|================#===============|
Color: 9,02 (5,0 - 14,0)
|===============#================|
Alcohol: 4,92% (4,5% - 6,0%)
|============#===================|
Bitterness: 35,2 (30,0 - 45,0)
|=============#==================|

Ingredients:
6,5 kg (89,0%) 6,5 kg Pilsner Malt - added during mash
0,5 kg (6,8%) 0,5 kg Barley Flaked - added during mash
0,3 kg (4,1%) 0,3 kg Medium Crystal 60 °L - added during mash
30 g (21,4%) 30 g Aurora (6,0%) - added during boil, boiled 60 m
20 g (14,3%) 20 g Aurora (6,0%) - added during boil, boiled 30 m
40 g (28,6%) 40 g Aurora (6,0%) - added during boil, boiled 10 m
50 g (35,7%) 50 g Aurora (6,0%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis US-05 Safale US-05

-Ukomljavanje sa 21,9 l vode temperature 74,26°C da bi se dobila temperatura komine 68°C
-Ispiranje sa 18,95 l vode temperature 75°

Ukupno potrebno vode za 30 litara sladovine: 40,85 l



Results generated by BeerTools Pro 1.5.23
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#409 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Pa za sad imam lonac od 20 litara pa ako moze za tu kolicinu ili da kuham dva put sladovinu pa da se malo poigram vremenima dodavanja hmelja. I jos nesto :"0,5 kg (6,8%) 0,5 kg Barley Flaked" sta je ovo. Negdje sam procitao tvoj post da smanjujes Ph komine sa mlijecnom kiselinom, kako da dodjem do ml.kiseline ili moze i neka druga kiselina npr. limunska.
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#410 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Pa za sad imam lonac od 20 litara pa ako moze za tu kolicinu ili da kuham dva put sladovinu pa da se malo poigram vremenima dodavanja hmelja. I jos nesto :"0,5 kg (6,8%) 0,5 kg Barley Flaked" sta je ovo. Negdje sam procitao tvoj post da smanjujes Ph komine sa mlijecnom kiselinom, kako da dodjem do ml.kiseline ili moze i neka druga kiselina npr. limunska.

da bi mogao smanjiti ph vrijednost komine, prvo moraš znati kakvog ti je sastava voda koju koristiš - bitni elementi koje moraš znati su količine Ca, Mg, Na, Cl, SO4 i HCO3 (kalcij, magnezij, natrij, kloridi, sulfati i bikarbonati). mogu se koristiti i druge kiseline kao što je limunska, ali mliječna i fosforna su najbolje. zavisno od stila piva i od elemenata u pivu koje želiš da naglasiš, tako i prilagođavaš vodu. ph vrijednost se ne prilagođava samo kiselinama nego i mineralnim solima koje se dodaju u vodu (CaCl2, CaSO4 i MgSO4 su najčešće). koliko ćeš kiseline dodati zavisi od količine alkalnih elemenata u vodi - što je voda alkalnija, to više kiseline dodaješ. alkalnost vode je posljedica velike količine bikarbonata u vodi (HCO3) i kod nas u cijeloj BiH voda najčešće ima visoke količine bikarbonata, odnosno tvrda je što više odgovara za tamna nego za svijetla piva. prilagođavanje vode za pivo i njeno razumijevanje je već malo naprednije pivarstvo, tako da ti preporučujem da se time trenutno ne zamaraš, nego da koristiš vodu koju imaš, dok ne usavršiš osnovne tehnike.

što se tiče flaked barley, to su najobičnije ječmene pahuljice koje se mogu kupiti u svakom supermarketu.
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#411 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Pozdrav

ako je aurora pivo koje dobro odgovara ljetnnim mjesecima pravicu ga na proljece, a sad ako mozes nabaci nam kakvo "jesensko" pivo. Mozda klon Guinness-a ili nesto slicno. P.Pozd.
User avatar
madtv
Posts: 4562
Joined: 11/04/2009 00:31
Location: cvajta

#412 Re: domaće pivo

Post by madtv »

pratim :)
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#413 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Pozdrav

ako je aurora pivo koje dobro odgovara ljetnnim mjesecima pravicu ga na proljece, a sad ako mozes nabaci nam kakvo "jesensko" pivo. Mozda klon Guinness-a ili nesto slicno. P.Pozd.
ne moraš ti odustati od aurora ale-a samo radi toga što dolazi hladnije vrijeme - to pivo će biti jednako dobro, samo što će imati te citrusne arome koje se smatraju više prihvatljivim za ljeto. :)

što se tiče guinness piva, recept je vrlo jednostavan. recept se sastoji od 65% pilsnerskog slada, 25% ječmenih pahuljica i 10% prženog ječma. taj prženi neslađeni ječam je glavni sastojak u pivskom stilu Stout čiji je najpoznatiji predstavnik pivo Guinness i on daje svoj vrlo specifičan miris i okus koji je prepoznatljiv u ovom pivu. odmah skrećem pažnju da postoje i bolja stout piva od Guinnessa. hmelj koji se najčešće koristi su engleske sorte kao što su East kent goldings ili Target. kvasac je engleski S-04.
Guinness clone
13-A Dry Stout

Image

Size: 30 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 78,0%
Calories: 155,35 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,047 (1,036 - 1,050)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,010 (1,007 - 1,011)
|=====================#==========|
Color: 26,21 (25,0 - 40,0)
|=========#======================|
Alcohol: 4,8% (4,0% - 5,0%)
|====================#===========|
Bitterness: 37,5 (30,0 - 45,0)
|===============#================|

Ingredients:
4,45 kg (65,0%) 4,45 kg Pilsner Malt - added during mash
0,7 kg (10,2%) 0,7 kg Roasted Barley - added during mash
1,7 kg (24,8%) 1,7 kg Barley Flaked - added during mash
90 g (100,0%) 90 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 m
1 Fermentis S-04 Safale S-04 yeast

Ukomljavanje na 68°C 60 minuta.

Fermentacija na 18°C 21 dan.


Results generated by BeerTools Pro 1.5.23
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#414 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Przeni jecam jeli to obican nesladjeni jecam przen do odredjene boje?
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#415 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Przeni jecam jeli to obican nesladjeni jecam przen do odredjene boje?
da, to je obični neslađeni dvoredni ječam. možeš pokušati sam da ispržiš, ali to je jako nezahvalno jer nikad ne znaš koju ćeš boju dobiti. najbolje je kupiti tvornički napravljen, ispržen do precizno određenog stepena boje i naravno, što je najbitnije dobrog okusa.

sladare imaju specijalne peći i u posebnim uslovima peku sladove (sa zrakom, bez zraka, sa određenim % vlažnosti itd...) da bi dobile konzistentan proizvod.

ako budeš sam pekao, rizikuješ da to ipak na kraju ostavi neke loše arome i okuse u pivu.

ali evo ja sam pokušavao i nisam se pokajao, meni je dobro ispalo......ali ipak više volim kad kupim i znam na čemu sam :)
danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#416 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

S obzirom da ima više vrsta dvorednog ječma, jel mora biti pivarski tj. mislim sorta
"ozimi"?
Vidim da ima i neka sorta "jari"
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#417 Re: domaće pivo

Post by brewer »

danny_boy wrote:S obzirom da ima više vrsta dvorednog ječma, jel mora biti pivarski tj. mislim sorta
"ozimi"?
Vidim da ima i neka sorta "jari"

u principu je najbolje da je pivarski zbog većih zaliha škroba unutar ljuske koje isti ima. međutim, to nije tako važno jer prženi ječam se koristi isključivo radi okusa na kafu i crne boje (on zapravo oboji pivo u crno). može se koristiti bilo kakav ječam jer prženjem će dobiti karakteristike koje mu trebaju. međutim, ponavljam da je jako teško to u kućnim uslovima ispržiti do željene boje uz zadržavanje pravog okusa.
danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#418 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

Zahvaljujem na odgovoru :thumbup:
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#419 Re: domaće pivo

Post by Zis »

brewer wrote:
Zis wrote:Przeni jecam jeli to obican nesladjeni jecam przen do odredjene boje?
da, to je obični neslađeni dvoredni ječam. možeš pokušati sam da ispržiš, ali to je jako nezahvalno jer nikad ne znaš koju ćeš boju dobiti. najbolje je kupiti tvornički napravljen, ispržen do precizno određenog stepena boje i naravno, što je najbitnije dobrog okusa.

sladare imaju specijalne peći i u posebnim uslovima peku sladove (sa zrakom, bez zraka, sa određenim % vlažnosti itd...) da bi dobile konzistentan proizvod.

ako budeš sam pekao, rizikuješ da to ipak na kraju ostavi neke loše arome i okuse u pivu.

ali evo ja sam pokušavao i nisam se pokajao, meni je dobro ispalo......ali ipak više volim kad kupim i znam na čemu sam :)
Nasao sam Jecmenu prekrupu, sta mislis da nju probam prziti do boje koja mi odgovara. Ovo sam pronasao na nekom forumu pa mozda sta posluzi :

"For Pale Gold Malt (est. 10 L), which has a nutty but not toasty flavor, roast your base malt for 20 minutes at 250 Degrees F.
For Gold Malt (est. 20 L) that is malty, caramelly and rich but not toasty roast your base malt for 25 minutes at 300 degrees F.
For Amber Malt (est. 35 L) that is Nutty, Malty, and lightly toasty roast your base malt for 30 minutes at 350 degrees F.
For Deep Amber Malt (est. 65 L) that is nutty, toffee-like; with some crisp toastiness roast your base malt for 40 minutes at 375 degrees F. (This one has quickly become my favorite roast of all. I do this one often. It seems to be a well balanced specialty grain.)
For Copper Malt (est. 100 L)that has a strong toasted flavor with some nutlike notes roast your base malt for 30 minutes at 400 degrees F.
For Deep Copper Malt (est 125 L) that has a roasted, but not toasted flavor; roast your base malt for 40 minutes at 400 degrees F.
For Brown Malt (est. 175 L) that has a strong roasted flavor, roast your base malt for 50 minutes at 400 degrees F."
ima toga jos samo sam kopirao malo da vidis o cemu se radi.
cindrlimindrli
Posts: 6374
Joined: 13/11/2011 18:43

#420 Re: domaće pivo

Post by cindrlimindrli »

sportski pozdrav ljubiteljima dobre kapljice... :D

Image

obavezno probati :)
mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

#421 Re: domaće pivo

Post by mentalist »

pohvala za temu i pokretača pročitao je od do :D
zanima me da li postoji knjiga na naški pošto sam slab sa engleskim
i šta mislite da li se isplati naručivati iz Hrvatske od ovih likova http://www.beershop.hr/
Još jednom pohvale :thumbup:
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#422 Re: domaće pivo

Post by brewer »

mentalist wrote:pohvala za temu i pokretača pročitao je od do :D
zanima me da li postoji knjiga na naški pošto sam slab sa engleskim
i šta mislite da li se isplati naručivati iz Hrvatske od ovih likova http://www.beershop.hr/
Još jednom pohvale :thumbup:

što se tiče beershopa, koliko znam ljudi imaju dosta problema s njima jer taj gazda ima jako puno posla sa prodajom i distribucijom samog piva, a prodaja sirovina za proizvodnju mu je u stvari sekundarna djelatnost tako da često kasni sa isporukama ili se jednostavno ne javlja ili ne odgovara na mailove. drugi problem je što poštarina ni iz HR nije toliko jeftina za teže pakete....uglavnom od njih bi se isplatilo naručiti hmelj i kvasac ako su voljni da pošalju u BiH (a ne vidim razlog zašto ne bi), tako da ih slobodno kontaktiraj i vidi šta i kako...

što se knjige tiče samo mi pošalji mail u pp pa ću ti knjigu poslati

pozdrav
User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#423 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote: Nasao sam Jecmenu prekrupu, sta mislis da nju probam prziti do boje koja mi odgovara. Ovo sam pronasao na nekom forumu pa mozda sta posluzi :

"For Pale Gold Malt (est. 10 L), which has a nutty but not toasty flavor, roast your base malt for 20 minutes at 250 Degrees F.
For Gold Malt (est. 20 L) that is malty, caramelly and rich but not toasty roast your base malt for 25 minutes at 300 degrees F.
For Amber Malt (est. 35 L) that is Nutty, Malty, and lightly toasty roast your base malt for 30 minutes at 350 degrees F.
For Deep Amber Malt (est. 65 L) that is nutty, toffee-like; with some crisp toastiness roast your base malt for 40 minutes at 375 degrees F. (This one has quickly become my favorite roast of all. I do this one often. It seems to be a well balanced specialty grain.)
For Copper Malt (est. 100 L)that has a strong toasted flavor with some nutlike notes roast your base malt for 30 minutes at 400 degrees F.
For Deep Copper Malt (est 125 L) that has a roasted, but not toasted flavor; roast your base malt for 40 minutes at 400 degrees F.
For Brown Malt (est. 175 L) that has a strong roasted flavor, roast your base malt for 50 minutes at 400 degrees F."
ima toga jos samo sam kopirao malo da vidis o cemu se radi.
ovo je ok, ali ovo je samo procjena. problem je što ćeš ti ovo peći u rerni i tu je teško kontrolirati temperaturu. temperatura mora biti precizna i konstantna. što je deblji sloj slada, to ćeš imati više nejednako pečenih zrna (neka će biti prepečena, a neka će biti jako slabo pečena, čak i uz miješanje). ponavljam, ja sam ovo radio do sad puno puta i nikada mi ova improvizacija sa sladom nije uništila pivo i svako je bilo pitko i na svoj način dobro, međutim ja sam opsjednut s time da mogu replicirati recept, odnosno da mogu dva puta napraviti potpuno jednako pivo, a kada sam pečeš sladove to je onda malo teže. u svakom slučaju podržavam improviziranja jer na taj način stičeš iskustvo. možda ti baš neko pivo ispadne fantastično sa sladom koji si sam pržio i jako je bitno voditi bilješke o svemu da bi poslije znao ponoviti.
mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

#424 Re: domaće pivo

Post by mentalist »

brewer wrote:
mentalist wrote:pohvala za temu i pokretača pročitao je od do :D
zanima me da li postoji knjiga na naški pošto sam slab sa engleskim
i šta mislite da li se isplati naručivati iz Hrvatske od ovih likova http://www.beershop.hr/
Još jednom pohvale :thumbup:

što se tiče beershopa, koliko znam ljudi imaju dosta problema s njima jer taj gazda ima jako puno posla sa prodajom i distribucijom samog piva, a prodaja sirovina za proizvodnju mu je u stvari sekundarna djelatnost tako da često kasni sa isporukama ili se jednostavno ne javlja ili ne odgovara na mailove. drugi problem je što poštarina ni iz HR nije toliko jeftina za teže pakete....uglavnom od njih bi se isplatilo naručiti hmelj i kvasac ako su voljni da pošalju u BiH (a ne vidim razlog zašto ne bi), tako da ih slobodno kontaktiraj i vidi šta i kako...

što se knjige tiče samo mi pošalji mail u pp pa ću ti knjigu poslati

pozdrav
poslao sam mail u pp

znači loš glas ih bije
mislio sam da bi bilo lakše, i pored skupljih artikala, da se naručuje u okruženju
u svakom slučaju hvala
User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#425 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Ovo ti je link za blog cini mi se nekog Amerikanca, tamo je sve detaljno opisano ono sto sam postao prije.
http://barleypopmaker.info/
Mozda pronadjes nesto korisno i za nas pocetnike. Na drugom forumu sam vidio da nabavljas slad iz B.Palanke pa javi cijenu na PP ako moze. Pozdrav :sax:
Post Reply