domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#201 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 14:32

belfy wrote:brewer, svaka cast za temu. ja sam zainteresovan za pravljenje vec vise od pola godine. dosta trazio i citao po netu. cudi me da nisam nabasao na ovaj tamo forum.
naime, ja sam htio napraviti ovo sa zadnje slike u tvom zadnjem postu i onda se baciti na kuhanje, ali je kod nas jako tesko nabaviti burad za pivu (mislim na ova orginalna, kao na slici). i tako se vec mjesecima raspitujem, ali cak i ljudi koji bi ih prodali (sto su mahom vlasnici propalih kafana) nemaju veca od 15l, a ne isplati se svu skalameriju sastavljati da bi bila toliko minijaturna. ako znas gdje se mogu nabaviti ta burad (ili slicne posude) nabaci ovdje. do tada mozda budem kupio serpu od 30l pa da imamo o cemu pricati. :)

belfy, nemoj se još uvijek zamarati sa ovim trier sistemom sa tri bačve. predlažem da kreneš od ovoga što sam napisao u postovima. prvo moraš shvatiti kako to sve radi i šta se tamo sve dešava. moraš imati prostor, moraš imati podatke o priključcima struje, vode i tako dalje.

a ako nisi elektroničar i ne znaš variti inox i ne razumiješ se u termodinamiku, onda sigurno nemoj ulaziti u ovako nešto još, a posebno ne sam i bez pomoći.

prvo skuhaj nekoliko tura u običnom loncu, za to vrijeme puno čitaj (btw, imam dosta knjiga u pdf-u i u hard copy-u pa eto, ako neko hoce, mogu poslati....), a onda ćeš vidjeti šta ti najviše odgovara....


belfy
Posts: 5095
Joined: 06/08/2007 09:00

#202 Re: domaće pivo

Post by belfy » 09/07/2012 17:22

pa nije bas zalijetanje. pravio sam sokove od voca, rakiju, slatka razna, pa i pivo nije nista drugacije. kuhanje k'o kuhanje. malo prakse i izadje na dobro. sto se ostalog tice to vecinom imam. posto imam kucu sa garazom i kotlovnicom ima dovoljno mjesta, prikljucci struje i vode nisu problem jer sam radio i jedno i drugo. elektronicar jesam, kao i automaticar, samo automatika na ovako malu stvar ne bi bila isplativa. termodinamiku poprilicno dobro poznajem, mada ne vidim zasto bi mi bila od presudne vaznosti kod ovog sistema sa tri bacve (cak stavise, meni nije jasno zasto ljudi ne prave ovakve sisteme sa dvije bacve kad je moguce). jedino nisam nikada probao variti inox, ali jedan mi je prijatelj profesionalni varioc, pa on moze pomoci gdje zatreba.

sto se tice knjiga naravno da sam zainteresovan. ipak, ono sto me najvise interesuje je nabavka materijala. nisam jos nikada narucivao nista online (tu ne racunam pik), pa bih volio cuti da li ti samo treba paypal ili nesto vise. da li si imao problema sa narucivanjem i dostavom i takvi detalji. i, naravno, ako znas gdje se mogu nabaviti ove inox bacve. ako nema od 50l, onda 30l barem (2 komada). posto su teske u obzir ne dolazi neka veca daljina, jer bi shipping kostao vise nego bacve.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#203 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 17:31

belfy wrote:pa nije bas zalijetanje. pravio sam sokove od voca, rakiju, slatka razna, pa i pivo nije nista drugacije. kuhanje k'o kuhanje. malo prakse i izadje na dobro. sto se ostalog tice to vecinom imam. posto imam kucu sa garazom i kotlovnicom ima dovoljno mjesta, prikljucci struje i vode nisu problem jer sam radio i jedno i drugo. elektronicar jesam, kao i automaticar, samo automatika na ovako malu stvar ne bi bila isplativa. termodinamiku poprilicno dobro poznajem, mada ne vidim zasto bi mi bila od presudne vaznosti kod ovog sistema sa tri bacve (cak stavise, meni nije jasno zasto ljudi ne prave ovakve sisteme sa dvije bacve kad je moguce). jedino nisam nikada probao variti inox, ali jedan mi je prijatelj profesionalni varioc, pa on moze pomoci gdje zatreba.

sto se tice knjiga naravno da sam zainteresovan. ipak, ono sto me najvise interesuje je nabavka materijala. nisam jos nikada narucivao nista online (tu ne racunam pik), pa bih volio cuti da li ti samo treba paypal ili nesto vise. da li si imao problema sa narucivanjem i dostavom i takvi detalji. i, naravno, ako znas gdje se mogu nabaviti ove inox bacve. ako nema od 50l, onda 30l barem (2 komada). posto su teske u obzir ne dolazi neka veca daljina, jer bi shipping kostao vise nego bacve.
ovo mijenja dosta toga, mislio sam da nemaš iskustva s tim stvarima. ništa, tu su ti najbitnije dvije kvalitetne pumpe i tri inox bačve i naravno senzori temperature koji će biti povezani na kontroler preko kojega ćeš kontrolisati pumpanje i temperaturne raspone.

30 litara ti je malo jer ti sa 30 litara buradima dobijaš cca 20 litara piva, a to je malo.

ja ne znam gdje se mogu nabaviti ove velike od 50 litara bačve. rijetko ih viđam. naši ugostitelji najčešće uzimaju one od 30.

ali sam siguran da sam više puta na piku naletio na oglase gdje su se prodavale.... pa eto, prati tamo.

što se tiče naručivanja, nikad nisam imao problema. nikakvih. cijene su prihvatljive za sve. jedini je problem slad, kao što sam i prije rekao. njega se ne isplati naručivati, nego ga treba kupiti u sladarama (ili u novoj gradiški ili u bačkoj palanci). slad je isto jako jeftin, jedini je problem transport. ne znam gdje živiš, pa možda tebi i neće biti tako daleko......

DON_eARL
Posts: 3364
Joined: 31/10/2010 22:26

#204 Re: domaće pivo

Post by DON_eARL » 09/07/2012 17:43

Da se upišem samo, pa ću proučiti temu malo detaljnije kasnije. :)

:thumbup:

belfy
Posts: 5095
Joined: 06/08/2007 09:00

#205 Re: domaće pivo

Post by belfy » 09/07/2012 17:48

u zenici sam, tako da mi nije bas blizu. trebam provjeriti ima li neko da ide na tu stranu makar povremeno. jesi ti ikada sa nekim grupno nabavljao pa placao transport zajednicki?

30l bih prihvatio jer je 50l jako tesko naci, a i kada stogod zahebes manja je steta. jedino sto cesce kuhas, ali ako vec ne uspijem naci 50l moracu uzeti ono sto je dostupno.

sto se tice samo izvedbe vidio sam one sa jednom pumpom, sto je usteda, samo trebas 4 ventila vise.

takodjer mi nije jasno zasto ljudi ne vrte iz bacve u bacvu (prve u drugu, pa poslije nazad) ako vec idu sa pumpom. tako bi se mogao napraviti sistem sa dvije bacve, jer je to lakse izvesti. dakle, umjesto tri bacve i dvije pumpe mislim da se isto moze napraviti i sa dvije bacve i jednom pumpom. ne samo da je sistem kompaktniji, nego je i dosta jeftiniji.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#206 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 18:12

belfy wrote:u zenici sam, tako da mi nije bas blizu. trebam provjeriti ima li neko da ide na tu stranu makar povremeno. jesi ti ikada sa nekim grupno nabavljao pa placao transport zajednicki?

30l bih prihvatio jer je 50l jako tesko naci, a i kada stogod zahebes manja je steta. jedino sto cesce kuhas, ali ako vec ne uspijem naci 50l moracu uzeti ono sto je dostupno.

sto se tice samo izvedbe vidio sam one sa jednom pumpom, sto je usteda, samo trebas 4 ventila vise.

takodjer mi nije jasno zasto ljudi ne vrte iz bacve u bacvu (prve u drugu, pa poslije nazad) ako vec idu sa pumpom. tako bi se mogao napraviti sistem sa dvije bacve, jer je to lakse izvesti. dakle, umjesto tri bacve i dvije pumpe mislim da se isto moze napraviti i sa dvije bacve i jednom pumpom. ne samo da je sistem kompaktniji, nego je i dosta jeftiniji.

može sa dvije, ali ti onda treba još jedna posuda za ukomljavanje. ne mora biti inox, ali može biti piknik frižider, ali bi onda i on morao biti kapaciteta 50 litara, što je teško naći.....

belfy
Posts: 5095
Joined: 06/08/2007 09:00

#207 Re: domaće pivo

Post by belfy » 09/07/2012 18:20

da ako radis iz jednog ciklusa ukomljavanje, ali ako radis iz dva, kao sto si ti opisao u svom postu, onda ti je dovoljna posuda od 25l. :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#208 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 18:25

belfy wrote:da ako radis iz jednog ciklusa ukomljavanje, ali ako radis iz dva, kao sto si ti opisao u svom postu, onda ti je dovoljna posuda od 25l. :)
ipak najmanje 40 litara :D jer ti uz vodu dodaješ i desetak kilograma ječma kada kuhaš ture od 50 litara, koji čak i suh zauzima volumen od cca 10 litara, a namakanjem ekspandira. posuda za ukomljavanje mora biti iste veličine/volumena kao i posuda za kuhanje. ponekad ćeš raditi jača piva gdje će ići i po 14 ili 15 kila ječmenog slada + voda. ponekad ćeš raditi korekcije gustoće sladovine dodavanjem viška vode prilikom ispiranja....

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#209 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 19:08

Volio bih sada napisati par riječi o ječmenom sladu i sladovima generalno. Mnogi ljudi nikad nisu ni čuli za slad i slađene žitarice, a mnogi su uvjereni da se pivo pravi od ječma kao takvog.

Ječam jest žitarica koja je osnovni sastojak piva, odnosno glavni izvor šećera za fermentaciju. I to ne bilo koji ječam, nego pivarski, dvoredni ječam, koji se kao sorta sije i uzgaja isključivo za pivarstvo i proizvodnju piva.

Međutim, ovakav ječam tek poslije žetve ne može se koristiti za proizvodnju piva, jer kvasac prilikom fermentacije treba šećer, a u ovakvom ječmu šećera ima jako malo i u zanemarivim udjelima. Ipak, takvo zrno ječma u sebi sadrži velike količine škroba.

Ovako izgleda presjek zrna ječmenog slada:

Image
bijelo područje unutar zrna je škrob, a sa lijeve strane se vidi mjesto odakle će krenuti klica.

Škrob je gledano sa hemijske strane, zapravo jedna velika, nezgrapna molekula koja je sastavljena od puno malih molekula šećera. Čemu uopšte služi taj škrob u zrnu ječma ili pšenice? On jepočetna zaliha hrane za buduću biljku koja će se početi razvijati od male klice kojom će se hraniti do trenutka izbijanja na površinu zemlje. Međutim, škrob kao takav ta mlada biljka također ne može iskoristiti. Da bi ga metabolizirala i njoj je potrebno da se taj škrob razbije na jednostavnije šećere. Priroda je to riješila na taj način da se u zrnu ječma nakon namakanja i sticanja uslova za klijanje, počinju sintetizirati enzimi koji su u stanju razbiti taj škrob na jednostavne šećere. Najvažniji enzimi koji se razvijaju u zrnu prilikom klijanja koji mogu modificirati škrob u šećere su alfa-amilaza i beta-amilaza.

Dakle, da bi se sintetizirali ti enzimi koji će poslije u procesu ukomljavanja modificirati škrob u šećere, potrebno je zrno ječma sladiti tako što se zrno namoči u vodi i omogući mu se da krene sa klijanjem. Precizno se zna faza klijanja (po veličini izdanka koji krene rasti iz zrna), u kojoj se stvorila optimalna količina enzima. Do tog trenutka prođe 4-5 dana od trenutka namakanja zrna. Tada se klijanje prekida naglim sušenjem zrna uz pomoć ogromnih fabričkih "fenova" koji suše velike količine slada.

Nakon sušenja, mehanički se uklanjaju ostaci izdanaka koji su nastali klijanjem, a koji sada vise sa zrna i takav slad je već spreman za upotrebu u pivarstvu.

Bitno je naglasiti da se većina ostalih žitarica (pšenica, raž, zob, heljda, sorghum itd.) također mogu sladiti i koriste se u proizvodnji piva, ali se mogu koristiti samo i isključivo u kombinaciji sa ječmenim sladom.

Enzimi koje sam gore spomenuo (alfa i beta amilaza) svoju aktivnost na modifikaciji škroba u šećere odrađuju u tačno određenom temperaturnom rasponu - od 64°C do 69°C.

Kada pomiješamo samljeveni slad sa vrućom vodom i dobijemo pivsku kašu ili "kom" na temperaturi u gore navedenom rasponu, u roku od 60 minuta, enzimi bi trebali potpuno modificirati škrob iz ječmenog zrna na šećer maltozu i dekstrine.

Ukoliko kaša ostane na temperaturi nižoj od 64°C enzimi se neće ni aktivirati i do modifikacije neće doći, a ukoliko se temperatura poveća iznad 69°C doći će do denaturizacije, odnosno uništenja enzima, pa opet neće doći do modifikacije.

Početnici trebaju da se drže ovog temperaturnog raspona i da pokušaju da ne izađu iz njega. Ipak treba naglasiti da će ukomljavanje na, na primjer 65°C i na 67°C dati različite rezultate u smislu okusa piva i količine alkohola. O tome ću na nekom konkretnom primjeru.
Last edited by brewer on 09/07/2012 19:21, edited 3 times in total.

belfy
Posts: 5095
Joined: 06/08/2007 09:00

#210 Re: domaće pivo

Post by belfy » 09/07/2012 19:09

ma jasno, nego pokusavam biti skroman. sada bih mogao ici sa onom pricom da i bure ne mora da bude puno. :-D naravno da je 50l prava mjera, samo do njih je zaista tesko doci, a pogotovo ih naci po povoljnoj cijeni. problem je sto oni ni u pivarama nikada ne idu na otpis sve dok nisu totalno neupotrebljiva. ja sam razglasio svima koji iole imaju sansu da nalete na njih da bi kupio tri komada i o tome pricam mjesecima, ali jednostavno nema, a narucivanje iz vana nije opcija zbog tezine i cijene prevoza... kazem ti ja da cu na kraju morati uzeti serpu pa se patiti kako je krenulo, ali eto, pokusavam to da izbjegnem po svaku cijenu, jer me takve stvari previse podsjecaju na djem i sokove od voca. :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#211 Re: domaće pivo

Post by brewer » 09/07/2012 19:18

belfy wrote:ma jasno, nego pokusavam biti skroman. sada bih mogao ici sa onom pricom da i bure ne mora da bude puno. :-D naravno da je 50l prava mjera, samo do njih je zaista tesko doci, a pogotovo ih naci po povoljnoj cijeni. problem je sto oni ni u pivarama nikada ne idu na otpis sve dok nisu totalno neupotrebljiva. ja sam razglasio svima koji iole imaju sansu da nalete na njih da bi kupio tri komada i o tome pricam mjesecima, ali jednostavno nema, a narucivanje iz vana nije opcija zbog tezine i cijene prevoza... kazem ti ja da cu na kraju morati uzeti serpu pa se patiti kako je krenulo, ali eto, pokusavam to da izbjegnem po svaku cijenu, jer me takve stvari previse podsjecaju na djem i sokove od voca. :)
burad su jako skupa sama po sebi i praktično neuništiva. jedino mislim (ali ni to nisam siguran) da se atestiraju u određenim vremenskim intervalima. pivarama nije u interesu da se burad ima i kunto i panto :D pa su zato kaucije za burad ogromne.

to stvara problem nama kućnim pivarima. uglavnom, najbolje ti je stupiti u kontakt sa nekim distributerom piva, nekim vozačem koji razvozi ili direktno s ugostiteljima. najidealnija varijanta je stupiti u kontakt sa vlasnikom kafane u stečaju :lol:

naletit će to. viđao sam na piku često. samo prati.

belfy
Posts: 5095
Joined: 06/08/2007 09:00

#212 Re: domaće pivo

Post by belfy » 09/07/2012 22:23

da ti budem iskren, sve sam blizi da odem do ovih sto rade sa inoksom i vidim koliko kosta da ga naprave kao klasicni lonac. zasada mi to mrsko, ali kako vrijeme prolazi to mi sve izgleda kao najbolja ideja... mana mi sto sam strpljiv...

tebi svaka cast za pocinjanje teme. izuzetno mi je drago cuti da su se neki vec probali u ovome i da ide kako-tako. to uljeva nadu i siri krug prijatelja. meni se samo nije dalo s loncem krenuti. previse se toga sa istim radi da bi to predstavljalo cejf, a ovo se prije svega radi zbog cejfa. zato idem na ono sto sam zamislio i u onome sto mi mogucnosti pruzaju.

Nazif_Gljiva
Posts: 702
Joined: 06/02/2008 21:58

#213 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva » 10/07/2012 18:41

Prvo da se zahvalim na temi, koja je odlicna.
Par savjeta mi treba:
- Gdje naci stakleni demizon od 30L (ja sam iz sarajeva)?
- Nakon prve fermentacije od otprilike nedjelju dana, da li se preporucuje presipanje u drugu posudu? Ako ne, kako tociti pivo u boce pored taloga? Ako da, da li se presipa crijevom i koja je tehnika presipanja uopste?

Slad planiram nabaviti iz slovenije preko poznanika, kako pravilno skladistiti vrecu slada, da ne proklija?
Ako se jos sjetim pitanja, pitam :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#214 Re: domaće pivo

Post by brewer » 10/07/2012 18:50

Nazif_Gljiva wrote:Prvo da se zahvalim na temi, koja je odlicna.
Par savjeta mi treba:
- Gdje naci stakleni demizon od 30L (ja sam iz sarajeva)?
- Nakon prve fermentacije od otprilike nedjelju dana, da li se preporucuje presipanje u drugu posudu? Ako ne, kako tociti pivo u boce pored taloga? Ako da, da li se presipa crijevom i koja je tehnika presipanja uopste?

Slad planiram nabaviti iz slovenije preko poznanika, kako pravilno skladistiti vrecu slada, da ne proklija?
Ako se jos sjetim pitanja, pitam :)

pozdrav,

ja ti umjesto staklenog demižona preporučujem plastično bure. puno je praktičnije. demižon se užasno teško pere iznutra, a poslije fermentacije znaju ostati gadne naslage...isto tako je jako opasan jer nije rijetko da pukne prilikom prenošenja. nema nikakve razlike što se tiče kvalitete piva - apsolutno dokazano. milion je tema po forumima na internetu u vezi toga plastika vs. staklo za fermentaciju i znam o čemu pričam.

ako baš želiš, onda demižone možeš kupiti u obiju ili u poljoopremi... imaš sigurno u dž.bijedića od kvadranta kad kreneš prema onom gradilištu gdje će biti bauhaus.

što se drugog pitanja tiče također postoji milion tema u vezi toga. praksa je sljedeća i govorim ti iz iskustva. ne treba pretakati na sekundarnu fermentaciju piva sa prosječnom originalnom gustoćom do 1.050 g/cm3. takva piva ćeš uostalom većinom praviti. pivo se pretače u sekundarni fermentor iz nekoliko razloga - ako radiš suho hmeljenje (dodavanje hmelja u hladno pivo - ovo proizvodi jaku aromu hmelja u pivu, zatim eventualno ako imaš piva prosječne gustoće iznad 1.050 g/cm3, i ako fermentiraš sa kvascima koji imaju nizak procenat flokulacije, odnosno taloženja. uglavnom, za sada se nemoj zamarati sa sekundarnom fermentacijom. dovoljno je da pivo leži na kvascu u primarnom fermentoru 21 dan. ovo je minimum minimuma. poželjno je čak ostaviti ga i četvrtu sedmicu, a onda točiti.

što se tiče točenja, praksa je takva da obavezno moraš imati dodatno bure sa pipom/česmicom koje amerikanci nazivaju bottling bucket i koriste ga isključivo za flaširanje.

evo ovako izgleda

Image

svejedno je potpuno oblik bureta. ovakvih stvari možeš svuda naći, čak i po supermarketima. ima u tušu čini mi se, u obi-u, u poljoopremi itd...
tehnika je takva da iz fermentacijske posude nakon što se kvasac istaloži na dnu, a to izgleda otprilike ovako..........

Image

crijevom (može slobodnim padom) pretočiš pivo sa ovog taloga pazeći da ga ne uznemiriš u novo bure za flaširanje koje sam već opisao, odakle pivo ide u flaše kroz onu česmicu.

slad možeš nabaviti iz slovenije. to je firma hmezad. međutim mislim da je jeftiniji u novoj gradiški, a ništa manje kvalitetan. ta firma u sloveniji distribuira doduše vrhunske njemačke sladove firme weyermann koji su vrlo popularni u svijetu. moja preporuka ti je da uzmeš 95% baznog pilsner slada i 5% crystal slada boje 120 EBC.

pošto ne znam koliko ćeš uzimati ovako sam ti u procentima napisao samo radi omjera - ako uzmeš, lupam 95 kila pilsner baznog slada uz to obavezno uzmi i 5 kila crystal slada boje 120 EBC.

Što se tiče skladištenja slada, najbolje je da stoji u svojoj vreći u kojoj ćeš ga dobiti na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Slad može potrajati nekih godinu dana i više u takvim uslovima. Ja sam ga koristio i preko godinu dana i nisam primjetio razliku u kvaliteti piva. Što se tiče klijanja, slad ne može proklijati jer je to mrtvo sjeme. Već sam gore u zadnjim postovima opisao kako se sladi ječam. Dakle on je već jednom proklijao .

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#215 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 10/07/2012 21:38

Još par pitanja za pivara :) .

Postoji li neka idealna temperatura okoline koja se preporučuje za proizvodnju
piva?

Da li su bolje hladnije ili toplije prostorije?

Vjerovatno su pogodnije prostorije sa manjim temperaturnim oscilacijama, da
li ima nešto u vezi ovoga "propisano", tj. oscilacije u temperaturama okoline.
Jer svjedocimo smo da razlika izmedju vanjske dnevne i noćne temperature kod
nas zna biti znatna.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#216 Re: domaće pivo

Post by brewer » 10/07/2012 21:50

danny_boy wrote:Još par pitanja za pivara :) .

Postoji li neka idealna temperatura okoline koja se preporučuje za proizvodnju
piva?

Da li su bolje hladnije ili toplije prostorije?

Vjerovatno su pogodnije prostorije sa manjim temperaturnim oscilacijama, da
li ima nešto u vezi ovoga "propisano", tj. oscilacije u temperaturama okoline.
Jer svjedocimo smo da razlika izmedju vanjske dnevne i noćne temperature kod
nas zna biti znatna.

pitao si me u pp-u i za Fis vitez u vezi nabavke a ja sam već to napisao, pa ću i ovdje staviti odgovor na to pitanje :) :


u fisu ima svašta i sam sam tamo kupovao dosta toga. tamo imaju jako dobre piknik frižidere od 32 litra. ovaj kapacitet ćeš rijetko gdje naći...tamo imaju najvjerovatnije i kotlova/lonaca.

u biti nama pivarima dosta opreme odgovara od vinarstva. a sezona za glavne poslove oko vina ti je septembar pa obično tada oni svi nabave dosta toga...sada ljeti i nije neki izbor, ali ne znači da nema...

što se tiče temperature najbolje je fermentirati u podrumu, posebno ako je podrum ispod razine zemlje. tamo su obično najmanje oscilacije temperature tokom cijele godine. to je najbolje mjesto u kući. ja o fermentaciji još ovdje nisam ništa napisao jer to je tek cijela nauka. kontrolisani uslovi fermentacije su ključni. tu se prvenstveno misli na temperaturu. tek se za vrijeme fermentacije stvara pivo. sve ove radnje prije su samo priprema uslova za fermentaciju. piva po istom receptu od kojih je jedno fermentiralo na 16° a drugo na 18° će biti poprilično različita. takođe izbor soja kvasca je jako bitan....ali ne želim nikoga da plašim jer jedno je sigurno - pivo, kakvo god da ispadne, popit će se sigurno i ne može biti toliko loše da se ne može piti. naravno pod uslovom da ste ispoštovali najosnovnije stvari :D ovo govorim iz svog vlastitog iskustva jer i sam na početku veze nisam imao o ničemu :)

uglavnom, ako ti temperatura u podrumu ne prelazi 18-19 (ovo je maksimum), onda možeš tu fermentirati....a ne bi trebala prelaziti 19°

ja živim u stanu i imao sam problema s tim. ljeti sam rijetko kuhao zbog nesnosnih vrućina koje nisu dobre za fermentaciju. nedavno sam napravio fermentacijsku komoru od stiropola za male pare i sada sam riješio problem fermentacije. evo ovako to izgleda:

Image

Image

Image

termometar ima dvije sonde od kojih je jedna direktno u pivu a druga pokraj u komori. temperaturu kontrolišem sa smrznutim plastičnim flašama leda koje mijenjam jednom dnevno. odlično drži temperaturu i ja sam prezadovoljan. trošak je bio nekih tridesetak maraka.

moraš imati na umu da je fermentacija hemijski proces koji osim alkohola stvara i toplinu. ako je u prostoriji 17° gdje pivo stoji, samo pivo će za vrijeme fermentacije biti toplije za 2-3°......znači ako hoćeš da pivo fermentira na 19° prostorija mora biti hladnija za otprilike dva stepena.

što se tiče idealne temperature za koju si pitao - tu nema pravila. postoji samo preporučeni temperaturni raspon koji proizvođač kvasca navede na deklaraciji a on je najčešće od 15-24° za ale kvasce (kvasce gornjeg vrenja). e sad, ti možeš fermentirati na 15° i na 24° ali dobit ćeš dva različita piva. fermentacija na višoj temperaturi u ovom preporučenom rangu, na primjer na 24° će proizvesti dosta voćnih okusa u pivu zbog hemijskih spojeva koje će kvasac na toj temperaturi oslobađati, a koji se zovu esteri. u nekim pivskim stilovima su ti voćni okusi poželjni, dok u nekim nisu. sve zavisi od piva koje praviš.

na hladnijim temperaturama, recimo na 15° kvasac će biti jako lijen i jako sporo će fermentirati. spuštanjem temp ispod 15° će najvjerovatnije prestati s fermentacijom i otići u hibernaciju jer će mu biti prehladno. druga krajnost je fermentiranje na drugom kraju ovog temperaturnog ranga, recimo na 24° - tu će kvasac jako agresivno i brzo fermentirati.

bitno je samo da je temperatura fermentacije stabilna i da ne oscilira previše, a idealno bi bilo da nikako ne oscilira nego da je konstantna.

šta god ne bude jasno samo pitaj. :)

User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

#217 Re: domaće pivo

Post by baustelac » 10/07/2012 22:01

belfy wrote:da ti budem iskren, sve sam blizi da odem do ovih sto rade sa inoksom i vidim koliko kosta da ga naprave kao klasicni lonac. zasada mi to mrsko, ali kako vrijeme prolazi to mi sve izgleda kao najbolja ideja... mana mi sto sam strpljiv...

tebi svaka cast za pocinjanje teme. izuzetno mi je drago cuti da su se neki vec probali u ovome i da ide kako-tako. to uljeva nadu i siri krug prijatelja. meni se samo nije dalo s loncem krenuti. previse se toga sa istim radi da bi to predstavljalo cejf, a ovo se prije svega radi zbog cejfa. zato idem na ono sto sam zamislio i u onome sto mi mogucnosti pruzaju.
Imas gotove inox hidroforske posude kao ova http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/ ... pektch.pdf Ja sam kupio jednu kapaciteta 60 litara a cijenu ti ne bi znao reci tacno. Negdje izmedju 120-180 KM

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#218 Re: domaće pivo

Post by danny_boy » 10/07/2012 22:02

Hvala na još jednom jako korisnom i iscrpnom odgovoru :D !

Biće još pitanja definitivno... ;-)

:thumbup:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#219 Re: domaće pivo

Post by brewer » 10/07/2012 22:05

baustelac wrote:
belfy wrote:da ti budem iskren, sve sam blizi da odem do ovih sto rade sa inoksom i vidim koliko kosta da ga naprave kao klasicni lonac. zasada mi to mrsko, ali kako vrijeme prolazi to mi sve izgleda kao najbolja ideja... mana mi sto sam strpljiv...

tebi svaka cast za pocinjanje teme. izuzetno mi je drago cuti da su se neki vec probali u ovome i da ide kako-tako. to uljeva nadu i siri krug prijatelja. meni se samo nije dalo s loncem krenuti. previse se toga sa istim radi da bi to predstavljalo cejf, a ovo se prije svega radi zbog cejfa. zato idem na ono sto sam zamislio i u onome sto mi mogucnosti pruzaju.
Imas gotove inox hidroforske posude kao ova http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/ ... pektch.pdf Ja sam kupio jednu kapaciteta 60 litara a cijenu ti ne bi znao reci tacno. Negdje izmedju 120-180 KM
jedna ovakva od 140 litara koliko vidim mogla bi se presjeći na pola i time bi (uz male dorade) dobio dva kotla od po 70 litara što bi bilo idealno. jedina mana je što ti fali treći kotao, a da bi dobio treći moraš još jednu ovakvu presjeći, pa ti ostane viška jedan....

jedino ne znam kakav je ovo tip legure i da li je "food grade" - to je jedino što bi moglo biti prepreka.

User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

#220 Re: domaće pivo

Post by baustelac » 10/07/2012 22:10

brewer wrote:
baustelac wrote:
belfy wrote:da ti budem iskren, sve sam blizi da odem do ovih sto rade sa inoksom i vidim koliko kosta da ga naprave kao klasicni lonac. zasada mi to mrsko, ali kako vrijeme prolazi to mi sve izgleda kao najbolja ideja... mana mi sto sam strpljiv...

tebi svaka cast za pocinjanje teme. izuzetno mi je drago cuti da su se neki vec probali u ovome i da ide kako-tako. to uljeva nadu i siri krug prijatelja. meni se samo nije dalo s loncem krenuti. previse se toga sa istim radi da bi to predstavljalo cejf, a ovo se prije svega radi zbog cejfa. zato idem na ono sto sam zamislio i u onome sto mi mogucnosti pruzaju.
Imas gotove inox hidroforske posude kao ova http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/ ... pektch.pdf Ja sam kupio jednu kapaciteta 60 litara a cijenu ti ne bi znao reci tacno. Negdje izmedju 120-180 KM
jedna ovakva od 140 litara koliko vidim mogla bi se presjeći na pola i time bi (uz male dorade) dobio dva kotla od po 70 litara što bi bilo idealno. jedina mana je što ti fali treći kotao, a da bi dobio treći moraš još jednu ovakvu presjeći, pa ti ostane viška jedan....

jedino ne znam kakav je ovo tip legure i da li je "food grade" - to je jedino što bi moglo biti prepreka.
Kako sam rekao, imaju i manje posude ali od drugih proizvodjaca. Kod mene je neki iz srbije. Namijenjeni su kao medjuspremnici pitke vode.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#221 Re: domaće pivo

Post by brewer » 10/07/2012 22:39

baustelac wrote:Kako sam rekao, imaju i manje posude ali od drugih proizvodjaca. Kod mene je neki iz srbije. Namijenjeni su kao medjuspremnici pitke vode.
bez obzira što su namijenjeni kao spremnici pitke vode, razlika u opremi za proizvodnju piva je ta što se u tim kotlovima kuha na temperaturama preko 100° a također ph vrijednost u nekim trenucima pada poprilično nisko, odnosno sadržaj je blago kisel.

kiselina i temperatura često mogu uticati na otpuštanje hemijskih spojeva sa metala. inox-a postoji masa različitih izvedbi, zavisno od udjela legiranog kroma i nikla. postoje inoxi koji se koriste isključivo za alate i nisu primjenjivi za suđe.

visoke temperature često mogu stvoriti mikro pukotine u kojima je moguć nastanak korozije kod lošijih legura, tako da se za takve tople uslove koristi takozvani duplex inox.

zato sam postavio ovo pitanje. mada meni lično ovo izgleda kao fantastična prilika. treba samo vidjeti sa proizvođačem u vezi ovoga što sam spomenuo.

Nazif_Gljiva
Posts: 702
Joined: 06/02/2008 21:58

#222 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva » 11/07/2012 02:22

Jos par pitanja...
Na zadnjim slikama, ako je ovo posuda za fermentiranje, gdje dodje onaj cep sto pusta co2, a ne propusta kisik?
Da li u gradiski ima crystal slada?
Sta je potrebno od aparature za mjerenje?
Beersmith ili beer tools?
Ako moze malo detaljnije o dezinfekciji boca i kompletne aparature...


Hvala

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#223 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/07/2012 11:49

Nazif_Gljiva wrote:Jos par pitanja...
Na zadnjim slikama, ako je ovo posuda za fermentiranje, gdje dodje onaj cep sto pusta co2, a ne propusta kisik?
Da li u gradiski ima crystal slada?
Sta je potrebno od aparature za mjerenje?
Beersmith ili beer tools?
Ako moze malo detaljnije o dezinfekciji boca i kompletne aparature...


Hvala

evo i odgovora

- na poklopcu posude je probušena rupa sa bušilicom i u nju se montira airlock odnosno vrenjača. postoji nekoliko mogućih izvedbi tog "ventila", od kojih je najpopularniji onaj koji sam pokazao u opremi, a izgleda ovako

Image

mada ja u ovoj fermentacijskoj komori koristim nešto drugačiji sistem....koji ima isti efekat, naravno


-u gradiški nema crystal slada, na žalost. ako ćeš nabavljati u sloveniji onda tamo obavezno kupit. možeš uzeti crystal i možeš uzeti još nekih tzv. specijalnih sladova, recimo za tamno pivo ako želiš. ako si zainteresiran, reci pa ću ti napisati koje su ti opcije. inače ovi sladovi su poprilčno jeftini tako da.....a što se tiče baznog slada to možeš bez problema u gradiški.

- što se tiče aparature za mjerenje, potreban ti je precizan termometar digitalni ili analogni. ja imam nekoliko komada. osim toga potreban ti je areometar za pivo (još ga nazivaju i hidrometar) kojim se mjeri količina otopljenog šećera u sladovini. uz areometar obično ide i menzura u koju uzimaš uzorak sladovine ili piva. ovo su dvije najosnovnije stvari. osim toga možeš poslije nabaviti i refraktometar koji ima istu funkciju kao aerometar, ali je puno zgodniji za korištenje. ovako izgleda refraktometar

Image

- beersmith i beertools su dva najpoznatija softveraa za pivarstvo. razvili su ih homebreweri tako da su oba dovedeni do savršenstva. oba koštaju oko 20-ak dolara. ja sam koristio oba i na kraju sam kupio beertools jer mi je bio ljepši dizajn :D što se tiče funkcija, apsolutno isto rade, s tim da je beersmith poprilično komplikovaniji za shvatiti i za koristiti, ako mene pitaš.

ogromna količina kalkulacija je sadržana u ovim softverima i ovo jako olakšava formulaciju recepata, praćenje zaliha sirovina, bilješke za vrijeme fermentacije itd....

moja preporuka je da prvo skineš besplatni program brewtarget na ovom linku http://brewtarget.sourceforge.net/ i da ga koristiš za prvih nekoliko piva, a onda da skineš trial verzije beersmitha i beertoolsa i da vidiš šta ti više leži. ako ti više legne beersmith, javi se za patch :D mada ipak preporučujem beertools.

evo nekoliko screenshotova beertoolsa (kad kliknete na ovaj thumbnail ponovo idite na desni klik i open in new tab)

Image

Image

Image


- što se tiče dezinfekcije boca i kompletne opreme moglo bi se dosta toga napisati. uglavnom, proces kuhanja piva se sastoji od sterilne i nesterilne faze. postoji jedna tačka od koje na dalje apsolutno sve što dolazi u dodir s pivom mora biti sterilno, uključujući naše ruke, sve posude u kojima će se nalaziti pivo, crijeva za pretakanje, hidrometar kojim mjerimo početnu gustoću, jednom riječju - sve.

postoji nekoliko opcija za dezinfekciju, odnosno sterilizaciju. jedno od najpopularnijih sredstava za dezinfekciju opreme se zove Star San i zaista je odlično. ja imam jednu bocu koja može potrajati godinama. miješa se s vodom u omjeru 7ml sredstva na 5 litara vode. prednost ovoga sredstva je što se ne mora ispirati, dovoljan je kontakt s površinom od 20 sekundi da se sterilizira, radi po principu ph vrijednosti i potpuno je bezopasno, nema okusa, mirisa. jednostavno savršeno sredstvo.

druga opcija je Betadin koji je na bazi joda i ima ga u apotekama kod nas. Jod je odličan dezinficijens. Betadin je samo najčešće ime, ali ga ima u drugih naziva. Postoji uputstvo na bočici kako se razrijeđuje i kakvu koncentraciju treba postići. Mana mu je što ostavlja žute tragove na plastičnoj opremi koji su bezopasni, ali eto, ostaju. Mana mu je i to što sam ga ja uvijek ispirao, bez obzira što je bila neka koncentracija za koju je pisalo da se ne ispire.

treća opcija je najobičnija varikina. natrijum-hipoklorit. varikina je sigurno najefikasniji (i najjeftiniji) dezinficijens. mnogi restorani u kuhinjama dezinficiraju svoje suđa varikinom. naravno, radi se o određenoj koncentraciji varikine u vodi. preporučena koncentracija je 19 mL varikine na 5 litara vode. sve od opreme se potopi u ovu otopinu i ostavi dvadesetak minuta. nakon toga opremu je potrebno isprati pod jakim mlazom hladne vode. ja sam dugo vremena koristio varikinu za deznifekciju i nikada nisam imao nikakvih problema, ali otkad sam nabavio star san, preporodio sam se jer je puno lakši za korištenje i ne ispire se....
Last edited by brewer on 24/07/2012 23:34, edited 1 time in total.

User avatar
Ajatolah_
Posts: 8220
Joined: 11/02/2009 15:21

#224 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ » 11/07/2012 12:05

Kakva je ponuda slada u Gradiški i u Vojvodini, je l' širok izbor?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#225 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/07/2012 12:07

EdoI wrote:Kakva je ponuda slada u Gradiški i u Vojvodini, je l' širok izbor?

nije. i u jednoj i u drugoj sladari se može kupiti samo bazni pilsner slad. specijalni sladovi se moraju kupovati online ili da neko donese naprimjer iz slovenije ili slično. neke specijalne sladove možeš sam praviti kući od baznog slada, ali o tome nekom drugom prilikom. ovi specijalni sladovi se koriste u malim količinama, pa ih i nije toliki problem naručiti online, jer su to lagani paketi.

Post Reply