BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
skupljac_zeljeza
Posts: 4100
Joined: 12/10/2014 01:12

#49901 Re: BHTelecom All About

Post by skupljac_zeljeza » 01/03/2017 20:22

Router mi je Inbox, STB je Albis spojen preko HDMI. Kada uključim DVD pokazuje mi ulaz Stereo 1080p, a kada uključim STB onda pokazuje Stereo 720p. Nije do TV-a jer je nov, 4k, veće dijagonale. Jel' tako treba ili se može šta ovdje popraviti na routeru ili zamjenom HDMI kabla. Ne piše na kablu da je 1,4 ili možda ni ne treba.


User avatar
rodjeni_95
Posts: 198
Joined: 12/05/2016 20:12

#49902 Re: BHTelecom All About

Post by rodjeni_95 » 01/03/2017 21:21

Znači sestra hoće da kupi novi mob, naravno potrebna je micro SIM, međutim kod nje je ona obična kartica koja se ne lomi (odavno je ima i ne bi željela da mijenja broj).
Postoji li u BH Telecomu mogućnost da se dobije nova kartica (micro) sa postojećim brojem?

made_in_sarajevo
Posts: 3194
Joined: 06/05/2013 23:05

#49903 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo » 01/03/2017 21:31

rodjeni_95 wrote:Znači sestra hoće da kupi novi mob, naravno potrebna je micro SIM, međutim kod nje je ona obična kartica koja se ne lomi (odavno je ima i ne bi željela da mijenja broj).
Postoji li u BH Telecomu mogućnost da se dobije nova kartica (micro) sa postojećim brojem?
Postoji ne znam.koliko naplate ali moze se to. Treba vjerovatno i nekih papira pa vidi na 1444 tacno sta treb ili na salteru

User avatar
N.N.
Posts: 1912
Joined: 04/04/2012 19:27
Location: 072

#49904 Re: BHTelecom All About

Post by N.N. » 01/03/2017 21:33

rodjeni_95 wrote:Znači sestra hoće da kupi novi mob, naravno potrebna je micro SIM, međutim kod nje je ona obična kartica koja se ne lomi (odavno je ima i ne bi željela da mijenja broj).
Postoji li u BH Telecomu mogućnost da se dobije nova kartica (micro) sa postojećim brojem?
Naravno da mozes...5 KM je mislim zamjena kartice :) Isti broj, isto sve ostane...a sve rijesis za salterom u nekoj od poslovnica...bar sam ja tako
Last edited by N.N. on 01/03/2017 21:34, edited 1 time in total.

AmirBaa
Posts: 3176
Joined: 05/07/2012 15:14

#49905 Re: BHTelecom All About

Post by AmirBaa » 01/03/2017 21:34

rodjeni_95 wrote:Znači sestra hoće da kupi novi mob, naravno potrebna je micro SIM, međutim kod nje je ona obična kartica koja se ne lomi (odavno je ima i ne bi željela da mijenja broj).
Postoji li u BH Telecomu mogućnost da se dobije nova kartica (micro) sa postojećim brojem?
samo nek na salteru kaze sta hoce i za 4 min ce dobiti novu karticu (to kosta 5 KM, ako je ultra platit ce odmah a ako je na preplati doci ce uz racun)

User avatar
MTV
Posts: 11526
Joined: 21/08/2013 19:39

#49906 Re: BHTelecom All About

Post by MTV » 01/03/2017 22:06

Mislim da je potreban certifikat (sto se dobije uz SIM karticu kad se kupi), licna i 5 KM.

User avatar
irac300
Posts: 6698
Joined: 18/07/2009 18:36

#49907 Re: BHTelecom All About

Post by irac300 » 01/03/2017 22:30

Ma nek' prvo vidi je l' joj mogu izrezati karticu, ako joj je kartica iz one starije serije, gdje rezac hvata i cip, onda neka plati 5 KM za zamjenu. Ja sam dvije izrezao na salteru i besplatno je.

User avatar
zateznistub
Posts: 14747
Joined: 29/07/2010 13:55
Location: Down Under

#49908 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub » 01/03/2017 22:41

irac300 wrote:Ma nek' prvo vidi je l' joj mogu izrezati karticu, ako joj je kartica iz one starije serije, gdje rezac hvata i cip, onda neka plati 5 KM za zamjenu. Ja sam dvije izrezao na salteru i besplatno je.
tacno. pored toga, u svakom prodajnom mjestu imaju klijesta i besplatno odrezu...

User avatar
drug_profi
Posts: 24403
Joined: 16/07/2012 16:00

#49909 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi » 02/03/2017 01:45

Ne treba ti nista osim licne i 5 maraka. Potpises izjavu da je broj tvoj i dobijes novu karticu. Mozes uzeti i Twin karticu umjesto da ponisits staru tako da imas dva sima sa istim brojem. Zgodno ako ces imati stari telefon kao backup.

User avatar
rodjeni_95
Posts: 198
Joined: 12/05/2016 20:12

#49910 Re: BHTelecom All About

Post by rodjeni_95 » 02/03/2017 09:10

Hvala svima :thumbup: :bih:

The Realist
Posts: 6809
Joined: 31/03/2006 11:46
Location: Sarajevo

#49911 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist » 03/03/2017 21:02

Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .

User avatar
diablobih
Posts: 7126
Joined: 28/12/2015 02:17

#49912 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih » 03/03/2017 23:40

The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
koliko novca?

User avatar
escobar__
Posts: 6778
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: Tuzla / Sarajevo

#49913 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ » 04/03/2017 08:25

diablobih wrote:
The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
koliko novca?
10 KM se plaća tarifna opcija Paket 1.

EasyWay
Posts: 221
Joined: 31/03/2011 00:55

#49914 Re: BHTelecom All About

Post by EasyWay » 04/03/2017 08:50

Image

Jučer nam je puštena nova linija u preduzeću u G.Vakufu. Dobili smo Inbox modem. Prioritet općine i BHT-a za uvođenje nove linije je bila Industrijska zona zbog lošeg ADSL-a u firmama. Do sad smo koristili paket netflat 10, a dobivali max 6 Mbps i to u najboljim uslovima.
Ovo je sad jedno momačko osvježenje, al zar ovaj download ne bi trebao biti veći, barem u nekoj ravni sa uploadom. Da li je ovo definitivan download ili možda još neki parametri nisu podešeni do kraja?
Može li mi Mirza i ostala klapa sa foruma ovo malo pojasniti :bih:
Hvala

User avatar
ing-ecc
Posts: 16949
Joined: 31/03/2013 09:58

#49915 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc » 04/03/2017 11:33

A ako je netFlat 10 onda je download po definiciji 10 Mb :D
Jel ovaj Innbox na optici :?

EasyWay
Posts: 221
Joined: 31/03/2011 00:55

#49916 Re: BHTelecom All About

Post by EasyWay » 04/03/2017 12:14

ing-ecc wrote:A ako je netFlat 10 onda je download po definiciji 10 Mb :D
Jel ovaj Innbox na optici :?
Hmm, ne bi ti znao reći. Valjda jeste. Do modema je sproveden neki novi žuti kabal, poprilično je tanak, nisam takav prije vidio.
Zar na optici može biti ovako slab download, čak dva puta slabiji od uploada ?! Moguće da ovo nije optika, ovo je neka nova parica, čisto sumnjam da je optika

jarobot
Posts: 2266
Joined: 13/06/2016 20:07

#49917 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot » 04/03/2017 12:30

The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
Dok ne skontaju i ne sre žu ti to na 30.
Ja vršim konstantnu prepisku sa službom.Jedan napravi da ima 30 sa upaljenim stbom ,dok drugi ne skonta i nabrzinu to rszvalj..... :mrgreen:

User avatar
ing-ecc
Posts: 16949
Joined: 31/03/2013 09:58

#49918 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc » 04/03/2017 14:56

EasyWay wrote:
ing-ecc wrote:PA ako je netFlat 10 onda je download po definiciji 10 Mb :D
Jel ovaj Innbox na optici :?
Hmm, ne bi ti znao reći. Valjda jeste. Do modema je sproveden neki novi žuti kabal, poprilično je tanak, nisam takav prije vidio.
Zar na optici može biti ovako slab download, čak dva puta slabiji od uploada ?! Moguće da ovo nije optika, ovo je neka nova parica, čisto sumnjam da je optika
Nema nove parice :D taj zuti kabal je opticki patchcord od uticnice do modema :D Na optici moze biti SVE :D od malih brzina koje su definisane i userom pa do Gigabitnih brzina. 8-) Sada se otvaraju nove mogucnosti 'za vishe' :-) 50 ili 100 Mb. Ako zatrazite promjenu paketa sada nema zime (jer je jos malo proljece :lol: ) da se te vece brzine i realizuju. :thumbup:

User avatar
escobar__
Posts: 6778
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: Tuzla / Sarajevo

#49919 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ » 04/03/2017 15:38

I kad će FTTH/D za široke narodne mase?

Dady
Posts: 734
Joined: 22/02/2010 12:38

#49920 Re: BHTelecom All About

Post by Dady » 04/03/2017 18:01

skupljac_zeljeza wrote:Router mi je Inbox, STB je Albis spojen preko HDMI. Kada uključim DVD pokazuje mi ulaz Stereo 1080p, a kada uključim STB onda pokazuje Stereo 720p. Nije do TV-a jer je nov, 4k, veće dijagonale. Jel' tako treba ili se može šta ovdje popraviti na routeru ili zamjenom HDMI kabla. Ne piše na kablu da je 1,4 ili možda ni ne treba.
Pretpostavljam da se radi o TV-u veće dijagonale kako je riječ o 4K TV-u. Tu tek vidis bijedu ove ponude jer se radi o SD kanalima koji su jos digitalizirani u nižem bit rate. Zatim tvoj Albis to pokušava upscalirati na 720p. Riječ je o jeftinom receiveru i taj upscaling sigurno nije na nivou prikaza tvog TVa. Zatim tvoj TV radi upscaling tog lošeg signala na 4K. Bilo bi puno bolje ukoliko ima opcija izabrati da Albis ne radi upscaling nego sve to prepustiti da odradi TV koji ima sigurno bolji upscaling procesor i algoritam od Albisa.
Tu bez bolje HD ponude na mojaTV nema bas neke koristi od 4K TV. Ukoliko imaš opciju i mogućnosti za Dodatni paket 1 i HD kanale toplo preporučujem. Uz bolji DL mozes se onda pretplatiti i na neki od servisa tipa Netflix ili Amazon prime i uživati u bogatijem sadržaju i puno boljoj kvaliteti slike.

User avatar
skupljac_zeljeza
Posts: 4100
Joined: 12/10/2014 01:12

#49921 Re: BHTelecom All About

Post by skupljac_zeljeza » 05/03/2017 10:51

Dady wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Router mi je Inbox, STB je Albis spojen preko HDMI. Kada uključim DVD pokazuje mi ulaz Stereo 1080p, a kada uključim STB onda pokazuje Stereo 720p. Nije do TV-a jer je nov, 4k, veće dijagonale. Jel' tako treba ili se može šta ovdje popraviti na routeru ili zamjenom HDMI kabla. Ne piše na kablu da je 1,4 ili možda ni ne treba.
Pretpostavljam da se radi o TV-u veće dijagonale kako je riječ o 4K TV-u. Tu tek vidis bijedu ove ponude jer se radi o SD kanalima koji su jos digitalizirani u nižem bit rate. Zatim tvoj Albis to pokušava upscalirati na 720p. Riječ je o jeftinom receiveru i taj upscaling sigurno nije na nivou prikaza tvog TVa. Zatim tvoj TV radi upscaling tog lošeg signala na 4K. Bilo bi puno bolje ukoliko ima opcija izabrati da Albis ne radi upscaling nego sve to prepustiti da odradi TV koji ima sigurno bolji upscaling procesor i algoritam od Albisa.
Tu bez bolje HD ponude na mojaTV nema bas neke koristi od 4K TV. Ukoliko imaš opciju i mogućnosti za Dodatni paket 1 i HD kanale toplo preporučujem. Uz bolji DL mozes se onda pretplatiti i na neki od servisa tipa Netflix ili Amazon prime i uživati u bogatijem sadržaju i puno boljoj kvaliteti slike.
Hvala ti. Ima TV upscaler 4K X-Reality PRO™ i HD signal je uredno gledljiv, (imam taj paket od desetak HD kanala), a slika sa interneta zna biti fantastična kao i filmovi skinuti u 2K ili 4K, ali taj procesor ne može ništa kada su SD kanali u pitanju. Mislio sam da se može malo više izvući čačkanjem po STB-u ili routeru, ali eto očito ne može. Imam i plasmu pa kada poredim učini mi se da može bolje. Zbunjivao me ulaz sa DVD-ija kojeg procesor dalje nešto i popravi.

The Realist
Posts: 6809
Joined: 31/03/2006 11:46
Location: Sarajevo

#49922 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist » 05/03/2017 11:25

diablobih wrote:
The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
koliko novca?
Kao što kolega napisa, 10KM je dodatno (dođu još neki kanali uz to, ali to sam imao i prije toga radi perioda potpisivanja ugovora).
jarobot wrote:
The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
Dok ne skontaju i ne sre žu ti to na 30.
Ja vršim konstantnu prepisku sa službom.Jedan napravi da ima 30 sa upaljenim stbom ,dok drugi ne skonta i nabrzinu to rszvalj..... :mrgreen:
Nadam se da neće :D, a pošto ovo nije vezano obaveznim ugovorom vrlo lako da bih raskinuo ugovor za sve ispod 45Mbps u velikoj većini slučajeva. Ali za sada nema zamjerke.

kakaljin
Posts: 7363
Joined: 14/03/2008 12:30
Location: Sarajevo
Contact:

#49923 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin » 05/03/2017 12:55

The Realist wrote:
diablobih wrote:
The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
koliko novca?
Kao što kolega napisa, 10KM je dodatno (dođu još neki kanali uz to, ali to sam imao i prije toga radi perioda potpisivanja ugovora).
jarobot wrote:
The Realist wrote:Evo uveli su mi Paket 1, za sada se čini dobor. Uz uključen STB je download bio 45-46Mbps. Za Wi-Fi nisam probao još, to ću kasnije, uglavnom ovo je već fino :thumbup: .
Dok ne skontaju i ne sre žu ti to na 30.
Ja vršim konstantnu prepisku sa službom.Jedan napravi da ima 30 sa upaljenim stbom ,dok drugi ne skonta i nabrzinu to rszvalj..... :mrgreen:
Nadam se da neće :D, a pošto ovo nije vezano obaveznim ugovorom vrlo lako da bih raskinuo ugovor za sve ispod 45Mbps u velikoj većini slučajeva. Ali za sada nema zamjerke.

Paket 1 je brzina interneta 30+ tako da je maksimalna koju možeš imati je 50, a vidim da si na optici onda je to u redu za brzinu

zippoo87
Posts: 7772
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#49924 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 » 05/03/2017 14:21

u Gracanici danas plansko iskljucenje struje (a mislim da je bilo i u pola Tuzlanskog kantona) i evo vec skoro 3 sata nema mreze na GSMu Telekoma
internet radi bez problema a telefon ne,svi nedostupni

a plansko iskljucenje bilo...sta li je njih iznenadilo :D

User avatar
_Reds_
Posts: 6650
Joined: 14/01/2012 20:01
Location: Aqua S....

#49925 Re: BHTelecom All About

Post by _Reds_ » 06/03/2017 10:04

Pa sta ce ih iznenaditi, ne mogu bazne stanice raditi na have.

One imaju automoniju 2 do 3. Nemaju one agregate ko core dio mreže.

I da tako je menaj više svugdje po svijetu, što se tiče automije radio prostupnog dijela mreže u takvim sredinama.

Post Reply