BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

Nazif_Gljiva
Posts: 702
Joined: 06/02/2008 21:58

#48026 Re: RE: Re: BHTelecom All About

Post by Nazif_Gljiva » 21/09/2016 10:38

doktor78 wrote:
Nazif_Gljiva wrote:+1 za bhmobile signal na Pelješcu, koristio i 2g/3g

Tapatalked
Cuj to? Na kojoj lokaciji si bio?
Sreser, Drače

Tapatalked


mijonja
Posts: 91
Joined: 28/10/2015 14:11

#48027 Re: RE: Re: BHTelecom All About

Post by mijonja » 21/09/2016 10:50

Nazif_Gljiva wrote:
doktor78 wrote:
Nazif_Gljiva wrote:+1 za bhmobile signal na Pelješcu, koristio i 2g/3g

Tapatalked
Cuj to? Na kojoj lokaciji si bio?
Sreser, Drače

Tapatalked
Potvrđujem i dodajem Janjinu :-D

r_faruk
Posts: 4442
Joined: 20/01/2003 00:00

#48028 Re: RE: Re: BHTelecom All About

Post by r_faruk » 21/09/2016 11:41

Nazif_Gljiva wrote:
doktor78 wrote:
Nazif_Gljiva wrote:+1 za bhmobile signal na Pelješcu, koristio i 2g/3g

Tapatalked
Cuj to? Na kojoj lokaciji si bio?
Sreser, Drače

Tapatalked
i ja sam koristio u sreseru, ali je moglo samo kod one crkve male :)...

nastavnikhe
Posts: 214
Joined: 14/02/2012 14:22

#48029 Re: BHTelecom All About

Post by nastavnikhe » 21/09/2016 15:21

Da li neko od naših stručnjaka zna zašto se mijenjaju pristupne brzine koje se mogu očitati na DSL modemima?

Trenutne postavke na Innbox:
Downstream Upstream
Rate (Kbps): 22121 1535

Postavke koje sam imao dan prije:

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 29144 1530

Ovdje je znatno smanjenje pristupne brzine,jednom sam se obratio podršci BH Telecoma i nakon toga su postavke vraćene u prvobitno stanje.
Ne znam da li oni to rade ili se tu radi o nekoj automatskoj sinhronizaciji!?

User avatar
Filter
Posts: 6582
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: no country for old men

#48030 Re: RE: Re: BHTelecom All About

Post by Filter » 21/09/2016 15:50

mijonja wrote:
Nazif_Gljiva wrote: Sreser, Drače

Tapatalked
Potvrđujem i dodajem Janjinu :-D
od dubrava do janjine dobar je signal, zna nekad van sezone da malo oslabi, ili ako si iza brda. ali u sustini dobro radi.
mozda je i do hepeka

User avatar
febo_acm
Posts: 9443
Joined: 10/02/2009 17:00
Location: SARAJEVO

#48031 Re: BHTelecom All About

Post by febo_acm » 21/09/2016 17:24

Rijesili su mi sve odmah, iznenadjen sam.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

User avatar
Del_Boy1
Posts: 1602
Joined: 19/01/2013 14:37
Location: TK

#48032 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 » 21/09/2016 17:29

nastavnikhe wrote:Da li neko od naših stručnjaka zna zašto se mijenjaju pristupne brzine koje se mogu očitati na DSL modemima?

Trenutne postavke na Innbox:
Downstream Upstream
Rate (Kbps): 22121 1535

Postavke koje sam imao dan prije:

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 29144 1530

Ovdje je znatno smanjenje pristupne brzine,jednom sam se obratio podršci BH Telecoma i nakon toga su postavke vraćene u prvobitno stanje.
Ne znam da li oni to rade ili se tu radi o nekoj automatskoj sinhronizaciji!?

Kod mene je postavljeno da sa modem sinhronizuje na vrijednost SNR-a od 10 db, pa tako ovisno o vremenu kad je zbog nečega bio isključen pa se ponovo uključi modem brzina zna biti različita i do 2 Mbps. Data Rate ide od 18300-20500 kbps.

arelinho
Posts: 261
Joined: 23/06/2012 16:15

#48033 Re: BHTelecom All About

Post by arelinho » 21/09/2016 22:56

Kako riješiti jeb.eni problem da kad malo dirnem onaj crni kabal što ide iz splitera u ruter se ne remeti slika pa čak i da nestane skroz slike na tv-u?

nastavnikhe
Posts: 214
Joined: 14/02/2012 14:22

#48034 Re: BHTelecom All About

Post by nastavnikhe » 21/09/2016 23:04

Del_Boy1 wrote:
nastavnikhe wrote:Da li neko od naših stručnjaka zna zašto se mijenjaju pristupne brzine koje se mogu očitati na DSL modemima?

Trenutne postavke na Innbox:
Downstream Upstream
Rate (Kbps): 22121 1535

Postavke koje sam imao dan prije:

Downstream Upstream

Rate (Kbps): 29144 1530

Ovdje je znatno smanjenje pristupne brzine,jednom sam se obratio podršci BH Telecoma i nakon toga su postavke vraćene u prvobitno stanje.
Ne znam da li oni to rade ili se tu radi o nekoj automatskoj sinhronizaciji!?

Kod mene je postavljeno da sa modem sinhronizuje na vrijednost SNR-a od 10 db, pa tako ovisno o vremenu kad je zbog nečega bio isključen pa se ponovo uključi modem brzina zna biti različita i do 2 Mbps. Data Rate ide od 18300-20500 kbps.


Aaa,znači u tome je štos! Automatske postavke modema. Ja sam pomislio da operateri namjerno spuštaju brzine...
Hvala ti na informaciji.

quarterback
Posts: 10832
Joined: 23/04/2012 22:19
Location: Marita

#48035 Re: BHTelecom All About

Post by quarterback » 22/09/2016 00:15

nastavnikhe wrote: Aaa,znači u tome je štos! Automatske postavke modema. Ja sam pomislio da operateri namjerno spuštaju brzine...
Hvala ti na informaciji.
ma jok, nego kada se zalis na brzinu neko ti to u telecomu rucno nastima prema tvojim uslovima rada modema i to tako radi do sljedeceg puta kad puste svima update profila, sve opet dovedu u istu ravan i hajmo opet ponovo

nastavnikhe
Posts: 214
Joined: 14/02/2012 14:22

#48036 Re: BHTelecom All About

Post by nastavnikhe » 22/09/2016 09:12

quarterback wrote:
nastavnikhe wrote: Aaa,znači u tome je štos! Automatske postavke modema. Ja sam pomislio da operateri namjerno spuštaju brzine...
Hvala ti na informaciji.
ma jok, nego kada se zalis na brzinu neko ti to u telecomu rucno nastima prema tvojim uslovima rada modema i to tako radi do sljedeceg puta kad puste svima update profila, sve opet dovedu u istu ravan i hajmo opet ponovo
Pa koji je razlog tog konstantnog mijenajanja profila i smanjenja pristupnih brzina?
Da li oni na takav način imaju neku korist?

quarterback
Posts: 10832
Joined: 23/04/2012 22:19
Location: Marita

#48037 Re: BHTelecom All About

Post by quarterback » 22/09/2016 09:36

nastavnikhe wrote:
quarterback wrote:
nastavnikhe wrote: Aaa,znači u tome je štos! Automatske postavke modema. Ja sam pomislio da operateri namjerno spuštaju brzine...
Hvala ti na informaciji.
ma jok, nego kada se zalis na brzinu neko ti to u telecomu rucno nastima prema tvojim uslovima rada modema i to tako radi do sljedeceg puta kad puste svima update profila, sve opet dovedu u istu ravan i hajmo opet ponovo
Pa koji je razlog tog konstantnog mijenajanja profila i smanjenja pristupnih brzina?
Da li oni na takav način imaju neku korist?
pa imaju neke svoje tehnicke razloge da na modeme posalju standardne profile koji su napravljeni tako da svima rade ali je fol sto nisu customizirani za svakog posebno (sto je i logicno)

User avatar
ing-ecc
Posts: 17161
Joined: 31/03/2013 09:58

#48038 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc » 22/09/2016 10:01

arelinho wrote:Kako riješiti jeb.eni problem da kad malo dirnem onaj crni kabal što ide iz splitera u ruter se ne remeti slika pa čak i da nestane skroz slike na tv-u?
Imas negdje los spoj i zato ti dodje do prekida na liniji. Vjervatno mikroutikaci nisu fino nabaceni. Ako imas koji rezervni taj kablic zamjeni ga sa tim spornim spliter-modem.

User avatar
ing-ecc
Posts: 17161
Joined: 31/03/2013 09:58

#48039 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc » 22/09/2016 10:10

nastavnikhe wrote:Da li neko od naših stručnjaka zna zašto se mijenjaju pristupne brzine koje se mogu očitati na DSL modemima?
Uz licne informacije 8-) o tvom prikljucku moguce je da je pogresna konfiguracija nastala nakon zahtjeva/naloga za II STB. :D
Vjerovatno tehnicar nije obratio paznju na mogucnosti linije pa je smanjio brzinu a mozda je primjetio i nesto sto nije OK pa je tako postupio.
Inace bi za Full trebalo 35/1,5 Mb, to je okey.
Moj ti je savjet da se prvo zavrsi 'igra' oko ukljucivanja II STB-a pa onda povecati brzinu jer ovo moze Jooooossshhhh kod tebe (bez da gledam ostale parametre). :D Sretno.

User avatar
Pitar sa Kariba
Posts: 6513
Joined: 30/03/2011 15:00
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#48040 Re: BHTelecom All About

Post by Pitar sa Kariba » 22/09/2016 10:11

Jel' radi vama 3G , ili mi je telefon otišao? Znaci nemam interneta na tel. a naplatili marku za gigu, još jučer. :D

The BEN10
Posts: 6872
Joined: 19/09/2011 09:03

#48041 Re: BHTelecom All About

Post by The BEN10 » 22/09/2016 10:23

Da li je moguće na routerima što ih daje BHT podesiti tzv access rules, tj onemogućiti browsanje po određenim pojmovima?
Također, šta je to sa HBO - potpiše se ugovor na 24 mjeseca, godinu dobiješ džaba, a drugu godinu ne moraš uzeti paket? Malo mi to nelogično...

arelinho
Posts: 261
Joined: 23/06/2012 16:15

#48042 Re: BHTelecom All About

Post by arelinho » 22/09/2016 10:48

ing-ecc wrote:
arelinho wrote:Kako riješiti jeb.eni problem da kad malo dirnem onaj crni kabal što ide iz splitera u ruter se ne remeti slika pa čak i da nestane skroz slike na tv-u?
Imas negdje los spoj i zato ti dodje do prekida na liniji. Vjervatno mikroutikaci nisu fino nabaceni. Ako imas koji rezervni taj kablic zamjeni ga sa tim spornim spliter-modem.
Druže nemam ništa rezervno. Onaj crni kabal što ide iz splitera u modem mi je čak i predug. Ima brat bratu 5 metara u njemu, a meni treba samo metar.

quarterback
Posts: 10832
Joined: 23/04/2012 22:19
Location: Marita

#48043 Re: BHTelecom All About

Post by quarterback » 22/09/2016 11:17

The BEN10 wrote:Da li je moguće na routerima što ih daje BHT podesiti tzv access rules, tj onemogućiti browsanje po određenim pojmovima?
na onom mom nije moguce, zaobljeni onaj nesto 108

User avatar
joske
Posts: 2277
Joined: 13/07/2016 11:09

#48044 Re: BHTelecom All About

Post by joske » 22/09/2016 11:25

kakaljin wrote:
joske wrote:
doktor78 wrote:Zelio bih da pohvalim ovu akciju oko dobivanja HBO paketa gratis ako se potpise ugovor na 24 mjeseca.
Jos samo da docekam da linija na 1444 bude slobodna da to prijavim, jer juce mi nije uspjelo ni nakon vise pokusaja
prva godina je hbo gratis druga ne :run:
I sta je tu cudno, kada preracunas onda dobijes u pola cijene cijeli period
kako mislis upola cijene :D

Dr Arsla
Posts: 647
Joined: 05/01/2013 16:16

#48045 Re: BHTelecom All About

Post by Dr Arsla » 22/09/2016 11:29

Kad se uzme neki uređaj u bh telecomu i ugovor se potpiše na 1 godinu jel mora isteći godina dana za novi uređaj ili poslije 3/4 može ponovo ? Nešto sam to zaboravio totalno.

jarobot
Posts: 2386
Joined: 13/06/2016 20:07

#48046 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot » 22/09/2016 11:40

Dr Arsla wrote:Kad se uzme neki uređaj u bh telecomu i ugovor se potpiše na 1 godinu jel mora isteći godina dana za novi uređaj ili poslije 3/4 može ponovo ? Nešto sam to zaboravio totalno.
Može ponovo platiš ostatak bez popusta odjednom i uzmeš novi uređaj,a možeš i do 3 uređaja prije isteka od 3/4 ali bez popusta

jarobot
Posts: 2386
Joined: 13/06/2016 20:07

#48047 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot » 22/09/2016 12:24

"U okviru ovog procesa Vlada Federacije BiH će, u konsultacijama sa Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra 2016. godine (strukturalna odrednica) i razgovarat će o mogućnostima i modalitetima povećanja profitabilnosti ovih preduzeća kroz unapređenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica", navodi se u Pismu namjere.

HT Eronet je u polugodišnjem izvještaju za 2016. godinu iskazao gubitak od 1,1 milion KM i to je prvi put da jedan od tri dominantna telekom operatera posluje sa gubitkom. Treba napomenuti da će drugi dio godine biti i teži jer su na snagu stupile odluke RAK-a o nižim cijenama telekomunikacijskih usluga.

nastavnikhe
Posts: 214
Joined: 14/02/2012 14:22

#48048 Re: BHTelecom All About

Post by nastavnikhe » 22/09/2016 13:01

ing-ecc wrote:
nastavnikhe wrote:Da li neko od naših stručnjaka zna zašto se mijenjaju pristupne brzine koje se mogu očitati na DSL modemima?
Uz licne informacije 8-) o tvom prikljucku moguce je da je pogresna konfiguracija nastala nakon zahtjeva/naloga za II STB. :D
Vjerovatno tehnicar nije obratio paznju na mogucnosti linije pa je smanjio brzinu a mozda je primjetio i nesto sto nije OK pa je tako postupio.
Inace bi za Full trebalo 35/1,5 Mb, to je okey.
Moj ti je savjet da se prvo zavrsi 'igra' oko ukljucivanja II STB-a pa onda povecati brzinu jer ovo moze Jooooossshhhh kod tebe (bez da gledam ostale parametre). :D Sretno.
Hvala

kakaljin
Posts: 7531
Joined: 14/03/2008 12:30
Location: Sarajevo
Contact:

#48049 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin » 22/09/2016 13:42

joske wrote:
kakaljin wrote:
joske wrote: prva godina je hbo gratis druga ne :run:
I sta je tu cudno, kada preracunas onda dobijes u pola cijene cijeli period
kako mislis upola cijene :D
Pa od dvije godine ti placas jednu, a imas dvije

The Realist
Posts: 6809
Joined: 31/03/2006 11:46
Location: Sarajevo

#48050 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist » 22/09/2016 14:55

Izgleda da bih mogao dobiti danas net i Moja TV (ali opet bez VDSL modema, pa će valjda poslije donijeti, a.B.d. - baš me zanima hoće li biti tako), pa me zanima kako se ono pristupi modemu (onaj ZTE je) i da li i dalje se trebaju one neke stvari isključiti, kako ne bi došlo do gubljenja signala i ako da, koje su to stvari :D? Hvala.

Ovo sve naravno ako uspiju napraviti sve kako treba, jer iako sam 50m od pošte, nešto signal ne prolazi, pa su negdje otišli i nešto rade (nadam se, jer im je oprema ovdje, a čekam ih podugo već - hvala Bogu da mi je kraće radno vrijeme :D).

PS
Ipak ništa, ne mogu naći paricu koja vodi do zgrade :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .

PPS
Vidio sam da se neko još žalio, a vidio sam i kod svojih da iako je u sklopu akcije bio onaj Pink+, oni ga naplaćuju, pa će se morati opet prigovor pisati. Izgleda da nisu to baš dobro uvezali, dok se dešava to korisnicima.

Post Reply