Page 1 of 1

#1 Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 22/04/2008 23:42
by Kimur
Pozz,

Interesuje me koji grafički program je najbolje koristiti za dizajn ambalaže proizvoda?

Recimo npr. potrebno uraditi dizajn ambalaže za bombone, znači na prednjoj strani dizajnirati logo proizvoda, naziv itd. a na zadnjoj sastav, bacrode, info itd.

Pošto se prvi put s ovim susrećem, interesuje me u kojem programu se sve ovo može napraviti i uspješno "prenijeti" na finalni proizvod?
Predpostavljam da se sve ovo može uraditi u Photoshopu, Corelu ili nekom sl. programu, ali potrebna mi je potvrda/informacija od nekoga se bavi ovim poslom kako bih bio siguran.

Hvala unaprijed :-D

#2 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 22/04/2008 23:51
by mima202
ja paint koristim... tako mi je najlakse :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#3 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 22/04/2008 23:59
by shalaedin
Sve to mozes uraditi u Corelu, Photoshopu,Fireworksu. Ali kako ce sve to izgledati u konacnici nemozes da predvidis.

Po mogucnosti trebao bi naci kakav 3d orijentiran graficki program, gdje bi takvo sto i mogao postici. A da rezultat prethodno vidis. Mozda imas kakav jednostavni program na internetu u kojem bi takvo sto mogao postici. Strucniji ljudi za takvo sto koriste 3D max i Mayu, ali oni su kompleksni suvise za tebe.

Okusaj se u ovim jednostavnim web grafickim programima poput Corela, Photoshopa i Fireworksa. Tu mozes napraviti logo, naljepnicu i jos neke sitnice. Samo racunaj da ti moras da maksimalno muckas glavom kako ce to izgledati na proizvodu.

#4 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 23/04/2008 00:19
by Tesssa
kakav crni 3D max da bi se vidjelo kako ce graficko rjesenje ambalaze igledati :?

@kimur hoces li to ti raditi logo i sve ostalo? Jer ne znam kako ces to uspjeti uraditi ako ne znas ni koji program za to sluzi.

#5 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 23/04/2008 00:35
by shalaedin
Tesssa wrote:kakav crni 3D max da bi se vidjelo kako ce graficko rjesenje ambalaze igledati :?

@kimur hoces li to ti raditi logo i sve ostalo? Jer ne znam kako ces to uspjeti uraditi ako ne znas ni koji program za to sluzi.
nisi me razumila tesssa, mislio sam kako bi sve to trebalo izgledati kada bi i flasu kreirao pa na nju stavio ambalazu. Meni su na um pali odma najbolji software za 3d dizajn. Inace sve te stvari ja pravi u grafickim programima poput Corela, ali prethodno se milijun puta premjeravam dok u konacnici takvo sto ne napravim. Uvijek se premjeravas da bi na kraju ispalo ono sto ocekujes. A vizuelno takvo sto mozes da postignes u nekom od 3d grafickih alata, a da si prethodno vidis rijesenje prije nego ga finalizujes. Mozda ti za takvo sto koristis bolje rijesenje od ovoga koje sam ja savjetovao njemu.

#6 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 23/04/2008 00:39
by Tesssa
covjek rece da nece da radi ambalazu u smislu oblika kese itd. nego logo i graficki izgled iste.

#7 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 23/04/2008 08:14
by Kimur
hvala za info

@Tesssa
radit cu logo proizvoda, komplet izgled pakovanja, znači sve detalje, a inače znam koristiti Corel, Photoshop, Fireworks i već iza sebe imam nekoličinu radova (izrada loga, bannera, slika, dizajna knjiga, brošura itd.), samo ovo je prvi put da radim ambalažu proizvoda - u ovom slučaju bombona i zbog toga mi treba koji savjet od nekoga ko je to već prošao/radio

#8 Re: Koji grafički program koristiti za dizajn...

Posted: 23/04/2008 08:38
by Halftime
Nekad u moje doba prvo bi se napravio zeljeni izgled kutije pa onda prilagodila stanca (otvaranje kutije, preklapanje, prelamanje itd.)eh da bi se to napravilo sto kvalitetnije moras da sjedes s nekim majstorom koji radi na stanci. Fino mu nacrtas oblik kutije kako si zamislio i on ti prepravi greske sto se tice stance. Eh sad po zelji da bi izbjegao 3dmax kad sve to zavrsis print na kakvom debljem papiru i slozis sam kutiju :D