Telemach BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

probook
Posts: 3469
Joined: 13/10/2013 22:38

#2101 Re: Telemach BiH

Post by probook »

tramvajtrojka wrote: 12/05/2021 23:00
@Telemach

moje strpljenje dolazi kraju sa ovim ubee smecem
lakse bi mi pakao pao od ovog ubee 27n male crtice patnje s njim
- postavljen pocetkom novembra 2020
- instalater prilikom montaze nije odradio update firmware-a
- dva mjeseca se saltao na 1360 i restart restart scenarija jer ste bili nesposobni da vidite da nije update firmware-a uradjen
- u januaru tehnicka ekipa izlazila gdje je uradila update firmware-a i gdje je radio odredjeno vrijeme
- u zadnjih mjesec dana dolazi do prekida rada i nemam Wi-Fi signala u 90% stana
- mijenjao kanale i frekvencije na obje mreze i isti ocaj
- u sobi u kojoj se nalazi router jacina signala nije ni 50% na obje mreze

posto dobijate svaki mjesec petobu volio bih vidjeti sta placam realno jer uz sljedeci placanje racuna ce vam radnice dobiti router da ga sastavljaju kao lego kockice jer ovo nije humano koje je ovo smece od opreme
Nemoj da ispadne da branim TM, ali oni su duzni isporuciti brzinu preko lan kabla. Za wifi ne garantuju. Doduse trebao bi imati stabilan signal u prostoriji gdje je ruter i u blizim prostorijama.

Ja sam to rijesio na nacin da sam nabavio drugi ruter, ugasio wifi na njihovom i imam fenomenalan wifi i mnogo bolji nego sto ide preko njihove opreme
User avatar
MTV
Posts: 12098
Joined: 21/08/2013 19:39

#2102 Re: Telemach BiH

Post by MTV »

Od 1. juna za Adria podrucje dolazi nickmusic (ex MTV Music 24)

Od 1. avgusta VH1 postaje MTV 00s


https://sbbmembers.blogspot.com/2021/05 ... a.html?m=1
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2103 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

Aha a oni nista box ne podesavaju samo prikljuce kablove, mogu i sama otic po njega u poslovnicu?
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2104 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

aida25 wrote: 13/05/2021 18:18 Aha a oni nista box ne podesavaju samo prikljuce kablove, mogu i sama otic po njega u poslovnicu?
Ne, box se mora aktivirati u sistemu na osnovu MAC adrese koja se navodi na nalogu prilikom priključenja.
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2105 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

crnivrag wrote: 13/05/2021 18:21
aida25 wrote: 13/05/2021 18:18 Aha a oni nista box ne podesavaju samo prikljuce kablove, mogu i sama otic po njega u poslovnicu?
Ne, box se mora aktivirati u sistemu na osnovu MAC adrese koja se navodi na nalogu prilikom priključenja.
A znaci mora mi ga neko postavit, ne mogu sama nikako? I reci mi mogu li ga prenositi na drugi tv kad hocu?
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2106 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

aida25 wrote: 13/05/2021 18:23
A znaci mora mi ga neko postavit, ne mogu sama nikako? I reci mi mogu li ga prenositi na drugi tv kad hocu?
Ako dobiješ box na mreži, da bi ga priključila na drugi TV, potrebno je spojiti i koaksijalni (kablovski) kabal, da bi box mogao prikazivati kanale uživo.

Ako dobiješ OTT box, onda se kanali prenose isključivo putem UTP (mrežnog) kabla, te je onda samo on potreban za rad TV kanala putem EON box uređaja.

Oni box kad postave, onda se serijski broj aktivira u sistemu, i veže za tvoj ugovor, te se puštaju kanali na koje si pretplaćena.
Last edited by crnivrag on 13/05/2021 18:32, edited 1 time in total.
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2107 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

crnivrag wrote: 13/05/2021 18:28
aida25 wrote: 13/05/2021 18:23
A znaci mora mi ga neko postavit, ne mogu sama nikako? I reci mi mogu li ga prenositi na drugi tv kad hocu?
Ako dobiješ box na mreži, da bi ga priključila na drugi TV, potrebno je spojiti i koaksijalni (kablovski) kabal, da bi box mogao prikazivati kanale uživo.

Ako dobiješ OTT box, onda se kanali prenose isključivo putem UTP (mrežnog) kabla, te je onda samo on potreban za rad TV kanala putem EON box uređaja.

Oni box kad postave, onda se serijski broj aktivira u sistemu, i veže za tvoj ugovor, te se puštaju kanali na koje si pretplaćena.
Dobro znaci mora neko doc kuci, znaci ott box samo ko i na prvi tv isto se spaja a ovaj obicni box treba jos neki dodatni kabal? Koja je razlika ta 2 boxa, osim 4k kanala, na kojem zvuk kasni?
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2108 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

aida25 wrote: 13/05/2021 18:35 Dobro znaci mora neko doc kuci, a ovo za ott i obicni box, posto sam ja laik, mozes li malo pojednostavniti, kakvi kablovi za ott a kakvi za drugi box?
Da, o kojoj god verziji box-a se radilo, tehničar mora doći kući da isti priključi i aktivira u sistemu.

EON box na mreži se povezuje koaksijalnim kablom (bijeli kabal koji se stavlja i u D3 resivere) + UTP (mrežnim kablom).

Kod ovog box-a koaksijalni kabal prenosi TV kanale uživo, a UTP kabal služi za usluge TV Unazad i Video Klub, te korištenje internet pristupa za druge Android aplikacije na box-u.

OTT box se spaja isključivo UTP kablom i putem istog se prenose i TV kanali uživo, a i sve ostale gore pobrojane usluge i servisi.

OTT box nema mogućnost prikaza SK 4K kanala, teletext-a, te odabira jezika zvuka i titla, te je na kanalima dostupan titl ili zvuk koji je već predefinisan unaprijed.

Slika na OTT box-u kasni u odnosu na box na mreži nekih 20-30 sekundi, jer se kanali primaju putem interneta.
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2109 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

I hoce li oni imati obicni box na stanju, ja ott ne bi, vidim da nemaju?
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2110 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

aida25 wrote: 13/05/2021 18:45 I hoce li oni imati obicni box na stanju, ja ott ne bi?
To zaista ne znam, u početku je bio samo box na mreži, a sad je valjda stvar sreće koji box ćeš dobiti.
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2111 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

crnivrag wrote: 13/05/2021 18:47
aida25 wrote: 13/05/2021 18:45 I hoce li oni imati obicni box na stanju, ja ott ne bi?
To zaista ne znam, u početku je bio samo box na mreži, a sad je valjda stvar sreće koji box ćeš dobiti.
Aha hvala ti na info.
aida25
Posts: 608
Joined: 25/02/2011 12:42

#2112 Re: Telemach BiH

Post by aida25 »

Drakulije wrote: 13/05/2021 18:54
aida25 wrote: 13/05/2021 18:45 I hoce li oni imati obicni box na stanju, ja ott ne bi, vidim da nemaju?
Šta fali ott boxu?
Pa ne svidja mi se sto kasni slika, nema txt, a opcije zvuka i titlova mi nisu bitne da se mogu mijenjati, ne znam za svoje pare da dobijam nesto iole losije mi ne odgovara. Kolko se ceka da dodju ti tehnicari, dodju li odmah?
User avatar
tramvajtrojka
Posts: 291
Joined: 27/04/2021 22:52

#2113 Re: Telemach BiH

Post by tramvajtrojka »

probook wrote: 13/05/2021 18:16
tramvajtrojka wrote: 12/05/2021 23:00
@Telemach

moje strpljenje dolazi kraju sa ovim ubee smecem
lakse bi mi pakao pao od ovog ubee 27n male crtice patnje s njim
- postavljen pocetkom novembra 2020
- instalater prilikom montaze nije odradio update firmware-a
- dva mjeseca se saltao na 1360 i restart restart scenarija jer ste bili nesposobni da vidite da nije update firmware-a uradjen
- u januaru tehnicka ekipa izlazila gdje je uradila update firmware-a i gdje je radio odredjeno vrijeme
- u zadnjih mjesec dana dolazi do prekida rada i nemam Wi-Fi signala u 90% stana
- mijenjao kanale i frekvencije na obje mreze i isti ocaj
- u sobi u kojoj se nalazi router jacina signala nije ni 50% na obje mreze

posto dobijate svaki mjesec petobu volio bih vidjeti sta placam realno jer uz sljedeci placanje racuna ce vam radnice dobiti router da ga sastavljaju kao lego kockice jer ovo nije humano koje je ovo smece od opreme
Nemoj da ispadne da branim TM, ali oni su duzni isporuciti brzinu preko lan kabla. Za wifi ne garantuju. Doduse trebao bi imati stabilan signal u prostoriji gdje je ruter i u blizim prostorijama.

Ja sam to rijesio na nacin da sam nabavio drugi ruter, ugasio wifi na njihovom i imam fenomenalan wifi i mnogo bolji nego sto ide preko njihove opreme
ma nije brzina problem koliko je stabilnost i dostupnost signala sa ovim ubee ruterom u pitanju ovo je onaj sto ima mali milion problema smijesno mi kuhinja pored sobe znaci jedan zid i nema signala u zadnjih mjesec dana a u dnevnoj ni promil najgore sto mi i range extender ne moze normalno raditi jer ima te padove dostupnosti :run:
ono uzmem na Macbook air da pogledam nesto na yt dva metra udaljen od njega samo Wi-Fi nestane odjednom i vrati se i tako milion puta
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2114 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

tramvajtrojka wrote: 13/05/2021 19:18
ma nije brzina problem koliko je stabilnost i dostupnost signala sa ovim ubee ruterom u pitanju ovo je onaj sto ima mali milion problema smijesno mi kuhinja pored sobe znaci jedan zid i nema signala u zadnjih mjesec dana a u dnevnoj ni promil najgore sto mi i range extender ne moze normalno raditi jer ima te padove dostupnosti :run:
ono uzmem na Macbook air da pogledam nesto na yt dva metra udaljen od njega samo Wi-Fi nestane odjednom i vrati se i tako milion puta
Ono što sam ja vidio na slici koju si postavio je da ti je modem postavljen bočnom desnom stranom uz zid, i za zadnje strane ne daleko od zida, te sa bočne lijeve strane blizu nečega (vjerovatno monitor).

Uređaj bi trebao biti negdje na sredini sobe, gdje ga neće okruživati ostale fizičke prepreke.

Također nijedan operater ne garantuje da ćeš imati jak signal u drugim sobama ili na drugim spratovima, zbog zidova i podova, jer WiFi signali su bežični i nisu svemogući da probijaju kroz čvrste površine.
User avatar
typeOnegative
Posts: 3634
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell

#2115 Re: Telemach BiH

Post by typeOnegative »

moze na eon box , kod mene je instaliran odavno i radi dobro .
Ali , malo je procedura jer ga nema u playstoreu , instalacija ide sa Usb-a
User avatar
tramvajtrojka
Posts: 291
Joined: 27/04/2021 22:52

#2116 Re: Telemach BiH

Post by tramvajtrojka »

crnivrag wrote: 13/05/2021 19:23
tramvajtrojka wrote: 13/05/2021 19:18
ma nije brzina problem koliko je stabilnost i dostupnost signala sa ovim ubee ruterom u pitanju ovo je onaj sto ima mali milion problema smijesno mi kuhinja pored sobe znaci jedan zid i nema signala u zadnjih mjesec dana a u dnevnoj ni promil najgore sto mi i range extender ne moze normalno raditi jer ima te padove dostupnosti :run:
ono uzmem na Macbook air da pogledam nesto na yt dva metra udaljen od njega samo Wi-Fi nestane odjednom i vrati se i tako milion puta
Ono što sam ja vidio na slici koju si postavio je da ti je modem postavljen bočnom desnom stranom uz zid, i za zadnje strane ne daleko od zida, te sa bočne lijeve strane blizu nečega (vjerovatno monitor).

Uređaj bi trebao biti negdje na sredini sobe, gdje ga neće okruživati ostale fizičke prepreke.

Također nijedan operater ne garantuje da ćeš imati jak signal u drugim sobama ili na drugim spratovima, zbog zidova i podova, jer WiFi signali su bežični i nisu svemogući da probijaju kroz čvrste površine.
ma ovo mu je privremeni ovdje polozaj dok bajram i novi sto ne dodje u sredini je sobe regulara bio i isto je bilo

a sto se tice signala svjestan sam toga stari cisco samk sa jednom mrezom je pokrivao citav stan normalno ovaj izmjenjao mu kanala i frekvencija rada u kuhinji koja je pored odmah izbaci me sa obje mreze ne moze se spojiti nijedan uredjaj sto je smijesno udaljenost je nekih pet kvadrata i jedan pregradni zid da mobitel baca hotspot bilo bi dostupno

a da ne pričam da sam cekao dva mjeseca update firmware-a do kojeg je bio skoro neupotrebljiv jer lik koji ga je instalirao tad nije povukao ga iz baze podataka 🙄🙄 ovaj ubee 27n je stvarno felericam uredjaj do bola znam dosta raje koja ima iste probleme
User avatar
FoolControl
Posts: 144
Joined: 10/10/2018 02:02

#2117 Re: Telemach BiH

Post by FoolControl »

Pozdrav,

Danas sam slučajno vidio da je preko CAM modula pušten SK 4K signal na jednom 4k televizoru. Sad me interesuje zašto kod mene ne prikazuje uopšte taj kanal, br. 212 uopšte nije na listi kad skeniram.

btw. ove paremetre unesem:
Frequency – 666000kHz
Modulation – 64QAM
Symbol rate – 6956KS/s

Može neko objašnjenje?

Hvala.
User avatar
typeOnegative
Posts: 3634
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell

#2118 Re: Telemach BiH

Post by typeOnegative »

još bolje ako je u storeu . Na eon boxu originalnom nije
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2119 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

FoolControl wrote: 13/05/2021 20:03 Pozdrav,

Danas sam slučajno vidio da je preko CAM modula pušten SK 4K signal na jednom 4k televizoru. Sad me interesuje zašto kod mene ne prikazuje uopšte taj kanal, br. 212 uopšte nije na listi kad skeniram.

btw. ove paremetre unesem:
Frequency – 666000kHz
Modulation – 64QAM
Symbol rate – 6956KS/s

Može neko objašnjenje?

Hvala.
Kanal ima zaštitu da ga TV uređaji ne mogu pronaći skeniranjem kanala.

Moguće da taj TV na kojem se kanal pojavio nema mogućnost prepoznavanja te zaštite.
User avatar
Tesla Edison
Posts: 6176
Joined: 08/05/2017 19:17

#2120 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote: 13/05/2021 20:13
FoolControl wrote: 13/05/2021 20:03 Pozdrav,

Danas sam slučajno vidio da je preko CAM modula pušten SK 4K signal na jednom 4k televizoru. Sad me interesuje zašto kod mene ne prikazuje uopšte taj kanal, br. 212 uopšte nije na listi kad skeniram.

btw. ove paremetre unesem:
Frequency – 666000kHz
Modulation – 64QAM
Symbol rate – 6956KS/s

Može neko objašnjenje?

Hvala.
Kanal ima zaštitu da ga TV uređaji ne mogu pronaći skeniranjem kanala.

Moguće da taj TV na kojem se kanal pojavio nema mogućnost prepoznavanja te zaštite.
Kako to isključiti?
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2121 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Tesla Edison wrote: 13/05/2021 20:25
Kako to isključiti?
Pojma nemam, valjda je to nemoguće isključiti od strane krajnjih korisnika, vjerovatno ide neki flag koji TV uređaji prepoznaju i taj kanal ostane kao skriven.
User avatar
typeOnegative
Posts: 3634
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell

#2122 Re: Telemach BiH

Post by typeOnegative »

Nisam provjeravao u zadnje vrijeme , ali znam da je prije bio SK4K na TVu u drugoj sobi , ali bez zvuka , samo slika . TV je LG fullHD iz 2014 , a na koju foru ne bih znao fkt .
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2123 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

typeOnegative wrote: 13/05/2021 21:03 Nisam provjeravao u zadnje vrijeme , ali znam da je prije bio SK4K na TVu u drugoj sobi , ali bez zvuka , samo slika . TV je LG fullHD iz 2014 , a na koju foru ne bih znao fkt .
Možda je to fazon da stariji TV uređaji ne prepoznaju tu zaštitu, i još ako ne mogu da dekodiraju 4K kanale, onda vjerovatno ni mogu da protumače tu zaštitu i onda vide taj kanal.

Sad sam skenirao 4 TV-a, i nijedan ga ne vidi: Tesla 65S905BUS, Philips 43PUS6412/12, Vivax TV od 32" i Tesla TV od 32" (neke najjeftinije verzije tih uređaja - HD ready).
User avatar
Averus
Posts: 18405
Joined: 13/02/2008 17:07
Location: Rocket League balkan: https://www.ligaraketa.com/
Contact:

#2124 Re: Telemach BiH

Post by Averus »

Dva pitanja:

1. Je li neko eksperimentisao sa DNS serverima? Koji su najbrži, da podesim na UBEE-u?

Trenutno koristim ove
Image

U prošlosti sam probavao i Cloudflare (1.1.1.1), google (8.8.8.8 i 8.8.4.4), kao i još neke druge, ali nije neka pljačka
User avatar
crnivrag
Posts: 11015
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2125 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Averus wrote: 13/05/2021 22:00 Dva pitanja:

1. Je li neko eksperimentisao sa DNS serverima? Koji su najbrži, da podesim na UBEE-u?

Trenutno koristim ove
Image

U prošlosti sam probavao i Cloudflare (1.1.1.1), google (8.8.8.8 i 8.8.4.4), kao i još neke druge, ali nije neka pljačka
Kod mene su ovi po defaultu je i sve super radi:

Image
Post Reply