Pitanje o Wordpressu
- Radio Sarajevo
#1 Pitanje o Wordpressu
Poštovanje svima.
Želim napraviti nekoliko stranica koje će se baviti raznim stvarima, od online prodaje, do novinarskih i video servisa, gdje bismo objavljivali razne stvari. Uglavnom bismo radili na engleskom i njemačkom, pa očekujem veliku posjetu. Projekat je još u nultoj fazi, tako da se raspitujem na svim mogućim stranama.
Eh sad.. Našao sam ove cijene na Wordpressu, i čine mi se prihvatljivim http://store.wordpress.com/plans/ . Međutim, da li je moguće da je baš sve uključeno u samo 240 eura? Ovdje piše neograničeni video klipovi, neograničen bandwidth, itd., ali mi je i dalje malo sumnjivo. Da li je ovo znači da ću moći imati 100.000 posjeta mjesečno bez ikakvih problema?
Da li su ovdje podržane i email adrese, ili to moram baška srediti?
Nisam neki poznavalac, pa zato pitam svugdje, da bih rizik sveo na minimum.
Hvala unaprijed.
Želim napraviti nekoliko stranica koje će se baviti raznim stvarima, od online prodaje, do novinarskih i video servisa, gdje bismo objavljivali razne stvari. Uglavnom bismo radili na engleskom i njemačkom, pa očekujem veliku posjetu. Projekat je još u nultoj fazi, tako da se raspitujem na svim mogućim stranama.
Eh sad.. Našao sam ove cijene na Wordpressu, i čine mi se prihvatljivim http://store.wordpress.com/plans/ . Međutim, da li je moguće da je baš sve uključeno u samo 240 eura? Ovdje piše neograničeni video klipovi, neograničen bandwidth, itd., ali mi je i dalje malo sumnjivo. Da li je ovo znači da ću moći imati 100.000 posjeta mjesečno bez ikakvih problema?
Da li su ovdje podržane i email adrese, ili to moram baška srediti?
Nisam neki poznavalac, pa zato pitam svugdje, da bih rizik sveo na minimum.
Hvala unaprijed.
Last edited by Radio Sarajevo on 08/01/2015 22:44, edited 1 time in total.
- Radio Sarajevo
#2 Re: Wordpress
E jebem mu miša, pa zar niko da popriča o Wordpressu???

#3 Re: Pitanje o Wordpressu
Poslao sam ti privatnu poruku, mozda mogu pomoci.
#4 Re: Pitanje o Wordpressu
Za 240€ mozes dobiti jebeno dobar dedicated server. Ne uzimaj nista od nashih resselera sa balkana 
Evo ti primjer, digitalocean.com

- Radio Sarajevo
#5 Re: Pitanje o Wordpressu
Nisam baš siguran da znam o čemu se radi "kad kažeš dedicated server", i ne bih kupovao ništa na Balkanu. Dakle, odeš na stranicu Wordpress.com i kupiš paket od 240€, tamo piše da je sve neograničenoseoBIH wrote:Za 240€ mozes dobiti jebeno dobar dedicated server. Ne uzimaj nista od nashih resselera sa balkana

-
#6 Re: Pitanje o Wordpressu
Nista nije neograniceno kada je hosting u pitanju, sve ima svoj kapacitet i maksimum. 'Neograniceno' je samo dobar marketinski trik.
- Radio Sarajevo
#7 Re: Pitanje o Wordpressu
Pa dobro, zato i pitam, jer sam se znao opeći. Šta ovo "neograničeno" podrazumijeva onda?underground wrote:Nista nije neograniceno kada je hosting u pitanju, sve ima svoj kapacitet i maksimum. 'Neograniceno' je samo dobar marketinski trik.

- Radio Sarajevo
#8 Re: Pitanje o Wordpressu
Evo odgovorio sam, hvala tigentoo wrote:Poslao sam ti privatnu poruku, mozda mogu pomoci.

-
#9 Re: Pitanje o Wordpressu
A zasto jednostavno ne potrazis hosting na nekom drugom mjestu gdje je puno povoljnije?
Imas more ovih hosting provajdera, jos dobijes i cPanel i sve ostalo
P. S. I zasto ganjas 'neograniceno'? Svakako vise od par GB prostora ne mozes iskoristiti i isto toliko prometa osim ako nisi vlasnik klixa

P. S. I zasto ganjas 'neograniceno'? Svakako vise od par GB prostora ne mozes iskoristiti i isto toliko prometa osim ako nisi vlasnik klixa

#10 Re: Pitanje o Wordpressu
Neograničeno se plaća u hiljadama dolara. Evo npr sajt kao što je blic.rs ne prolazi ispod 10.000KM mjesečno za servere.
Ti ipak mozes proci i ispod 100€ ako nadjes dobar server i imas optimizovan sajt. Worpdress hosting nije nešto posebno.
Ti ipak mozes proci i ispod 100€ ako nadjes dobar server i imas optimizovan sajt. Worpdress hosting nije nešto posebno.
- Radio Sarajevo
#11 Re: Pitanje o Wordpressu
Wordpress mi je dobar jer ne želim angažovati programera svake hefte kad nešto zapne. Imali smo već takvo iskustvo, i s programerima sam prilično na vi, tako da želim da amateri mogu da se bakću sa člancima koji će biti objavljivani. Objavljivaćemo na engleskom i njemačkom, tako da će posjeta biti veća nego što je to u balkanskim okvirima, i pucamo na veliku posjetu u roku od dvije - tri godine. Možda ne kao Klix, ali težićemo nekom velikom broju.underground wrote:A zasto jednostavno ne potrazis hosting na nekom drugom mjestu gdje je puno povoljnije?![]()
- Radio Sarajevo
#12 Re: Pitanje o Wordpressu
Pa računaj da nemamo programera u organizaciji i da ga ne možemo plaćati, zbog toga nam treba sigurna varijanta, ljepota i originalnost su manje bitniseoBIH wrote:Neograničeno se plaća u hiljadama dolara. Evo npr sajt kao što je blic.rs ne prolazi ispod 10.000KM mjesečno za servere.

Zašto oni plaćaju 10.000 KM za servere?
#13 Re: Pitanje o Wordpressu
Ako ces nesto ozbiljno, prvo se informisi koliko i šta ti treba, da te neko ne izlevati. Wordpress mozes instalirati na SVAKOM HOSTINGU, a ne samo na oficijalnoj stranici wordpressa. Placaju zbog posjecenosti 

- Radio Sarajevo
#14 Re: Pitanje o Wordpressu
Pa dobro, znači li to da ovdje Wordpress laže, tj. da ako imaš posjećenost koju ima Blic, moraš platiti još nešto?seoBIH wrote:Ako ces nesto ozbiljno, prvo se informisi koliko i šta ti treba, da te neko ne izlevati. Wordpress mozes instalirati na SVAKOM HOSTINGU, a ne samo na oficijalnoj stranici wordpressa. Placaju zbog posjecenosti

#15 Re: Pitanje o Wordpressu
Pa sta mislis? Pogledaj neke jace sajtove koji koriste WP a nisu hostani na wordpressovim serverima, a placaju vise para. Zar mislis da blic ne bi uzeo server kod wordpressa i placao manje?
Reci mi koliku posjetu ocekujes? Server ispod 100$ moze podnijeti preko 500.000 dnevnih posjeta bez nekih vecih optimiziacija.
Pa ja sam koristio digitalocean server i za 20$ imao preko 80.000 posjeta dnevno (u istom trenutko od preko 2.000 ljudi) bez ikakvoh problrma.
Reci mi koliku posjetu ocekujes? Server ispod 100$ moze podnijeti preko 500.000 dnevnih posjeta bez nekih vecih optimiziacija.
Pa ja sam koristio digitalocean server i za 20$ imao preko 80.000 posjeta dnevno (u istom trenutko od preko 2.000 ljudi) bez ikakvoh problrma.
- Radio Sarajevo
#16 Re: Pitanje o Wordpressu
Hoćeš reći da Blic ima više od 500.000 posjeta dnevno?seoBIH wrote:Pa sta mislis? Pogledaj neke jace sajtove koji koriste WP a nisu hostani na wordpressovim serverima, a placaju vise para. Zar mislis da blic ne bi uzeo server kod wordpressa i placao manje?
Hm, možda i ima, ja fakat ne znam. Ako plaćaju 60.000€ godišnje, u odnosu na ovih 240€, onda valjda imaju milione i milione posjeta, a to je nemoguće. Fakat ne razumijem. Jesam laik u ovome, ali brojevi mi se ne slažu.
Gdje mogu uzeti hosting za ispod 100$ za 500.000 dnevnih posjeta?
-
#17 Re: Pitanje o Wordpressu
Evo ovdje pogledaj cijene hostinga ja kod njih kupujem www.gow.ba
#18 Re: Pitanje o Wordpressu
Nevezano za hosting, kakav je vas stav o wix.com?
#19 Re: Pitanje o Wordpressu
Ne laže wordpress ali 500.000 posjeta na tvom situ bi ubili njihov hosting. Ne brini se ti odma za dedicated server i ta cuda daleko si od 500.000 posjeta. Tebi treba shared hosting i da instaliras wordpress sam na njega, vecina sad servera ima i automatsku instalaciju za wordpress. Posto planiras na dva jezika najbolje ti je da uzmes neki plugin poput WPML-a za vise jezicne site-ove. Sto se tice developera trebat ce ti prije ili kasnije ako nista za optimizacije site-a ako te krene.Radio Sarajevo wrote:Pa dobro, znači li to da ovdje Wordpress laže, tj. da ako imaš posjećenost koju ima Blic, moraš platiti još nešto?seoBIH wrote:Ako ces nesto ozbiljno, prvo se informisi koliko i šta ti treba, da te neko ne izlevati. Wordpress mozes instalirati na SVAKOM HOSTINGU, a ne samo na oficijalnoj stranici wordpressa. Placaju zbog posjecenosti