Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
Telemach
Posts: 10921
Joined: 13/10/2010 14:13

#104476 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach » 29/10/2020 16:21

emirsarajevo wrote:
29/10/2020 15:16
Hvala Telemachu na dial-up internetu već 3 dana!!!
J :evil: beni 21 vijek!
Zdravo @emirsarajevo,
Molimo Vas da nam podatke dostavite u pp, rado ćemo provjeriti sve što je potrebno.
Stojimo Vam na raspolaganju.


hd2000
Posts: 11
Joined: 29/10/2020 16:42

#104477 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hd2000 » 29/10/2020 17:01

Pozdravi. Maksuz sam se registrovao da podjelim svoje iskustvo sa Telemachom.

Imam dugogodišnje iskustvo i vrlo je pozitivno.
Prije par dana sam prešao na Eon Full.

Podešavajući mrežu, primjetio sam da je signal Unifia na maksimumu. Mora da je greška, jer sam davno isključio Unifi. Zaista, na mom Telemach accountu je i dalje isključen.

Pomislio sam da je od komšije, pa sam instalirao wifi analyzer. Ispostavilo se da se unifi emituje sa novog routera koji sam dobio. Kako mogu biti siguran? Tri su argumenta:
- signal je na 100% - od komšije ne bi bio ovoliko jak;
- kada isključim ruter iz struje signal nestane, a kada ga uključim opet se pojavi (nije dovoljno isključiti wifi) - ovo sam ponovio više puta;
- BSSID je skoro identičan BSSID-u wifi signala na koji se kačim na internet- razlikuju se na dva simbola: drugom i posljednjem.

U posljednja tri dana kontaktorao sam telemach 4 puta i oni su kontaktirali mene dva puta. Sa kime god sa razgovarao prvo me ubjeđuje da je to od komšije. Kada im izložim kako znam da nije, onda mi restartuju ruter i pitaju "ima li sada" - k'o da se ja nisa toga sjetio.

Na kraju, "poslaće nalog inženjerima". Danas me zove je dan momak iz "napredne tehničke podrške" i govori kako su inženjeri isključili signal. Dolazim kući - signal je i dalje tu. Zovem 1360, proslijeđuju me dalje - jedna djevojka mi objašnjava da će "poslati nalog inženjerima".

Na moje traženje da pošalju nekog na teren da se lično uvjeri, jer očigledno sa daljine nemaju dovoljno znanja da išta urade, odgovara da neće nikoga slati na teren i da "inženjeri rade sa daljine".

Helem, sutra šaljem prijavu Agenciji za komunikacije, jer se radi o neovlaštenom emitovanju signala, udruženjima i ombudsmenima za zaštitu potrošača, a kopiju prijave ću poslati i portalima.

@Telemach - nema potreba da vam šaljem podatke - ja sam onaj "koji se jedini žalio na Unifi".

Helem, svi vi koji ne želite da vam se emituje unifi, provjerite snagu signala. Ako su sve crtice kada ste blizu rutera, onda vjerovatno dolazi sa vašeg rutere. Ažuriraću šta je dalje bilo.

Keywords: unifi, isključiti, neovlašteno emitovanje, Telemach, SBB,

photo&video
Posts: 377
Joined: 04/12/2007 17:26

#104478 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by photo&video » 29/10/2020 17:41

Na Fox kanalima kada se vraca unazad kasni slika za tonom. Konkretno sada na Fox Crime.

I kod mene je UNFI aktiviran iako je na portalu dekativiran.

smartXL
Posts: 2068
Joined: 06/07/2013 23:05

#104479 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by smartXL » 29/10/2020 17:46

Čime potkrepljuješ tvrdnju da ta radnja potpada pod neovlašeno emitovanje signala?

Imaju dozvolu za pruzanje internet usluge. Usluu pruzaju putem vlastite mreže. (Modem je u njihovom vlasništvu)

Samo pitam

alipasijaner
Posts: 1204
Joined: 01/08/2016 23:05

#104480 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by alipasijaner » 29/10/2020 18:07

Interesuje me zasto ne zelite da preko svog hg drugim korisnicima pruzite uslugu unifi-a? Mislim interesuje me konkretan razlog..

User avatar
crnivrag
Posts: 10595
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#104481 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag » 29/10/2020 18:25

Milion puta je rečeno da se UniFi mreža emituje neovisno od WiFi mreže korisnika, te uređaji koji su povezani na UniFi mrežu nemaju dodirne tačke sa korisničkim modemom i korisničkim uređajima, te isti ne mogu narušiti privatnost korisnikove mreže i internet protok.

Zato ne vidim razloga da neko ima paranoju zbog UniFi mreže koja se emituje sa njegovog uređaja.

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8644
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104482 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 29/10/2020 21:05

Svako malo se pojavi neko novi koji ce se zaliti na ono na sta je pristao potpisom ugovora :-)

Opsti uslovi poslovanja za UniFi mrezu: https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... itenja.pdf

User avatar
Maharadza
Posts: 15424
Joined: 30/01/2013 15:13

#104483 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 29/10/2020 21:27

Benq wrote:
29/10/2020 21:05
Svako malo se pojavi neko novi koji ce se zaliti na ono na sta je pristao potpisom ugovora :-)

Opsti uslovi poslovanja za UniFi mrezu: https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... itenja.pdf
Sve lafo advokati a nije ni ugovor pročitao jednom, a ako jeste onda nije razumio ništa.

Forumerrer
Posts: 514
Joined: 14/06/2014 17:27

#104484 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Forumerrer » 29/10/2020 21:32

alipasijaner wrote:
29/10/2020 18:07
Interesuje me zasto ne zelite da preko svog hg drugim korisnicima pruzite uslugu unifi-a? Mislim interesuje me konkretan razlog..
Nisam gasio unifi niti planiram.

Ali imam primjedbu na Unifi, totalno je zagusenje kanala kako su uveli unifi, jer svaki modem emituje 2 mreze. Ko zivi u neboderu, upalite wifi analyzer pa vidite stanje mreza...

User avatar
Maharadza
Posts: 15424
Joined: 30/01/2013 15:13

#104485 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 29/10/2020 21:44

Forumerrer wrote:
29/10/2020 21:32
alipasijaner wrote:
29/10/2020 18:07
Interesuje me zasto ne zelite da preko svog hg drugim korisnicima pruzite uslugu unifi-a? Mislim interesuje me konkretan razlog..
Nisam gasio unifi niti planiram.

Ali imam primjedbu na Unifi, totalno je zagusenje kanala kako su uveli unifi, jer svaki modem emituje 2 mreze. Ko zivi u neboderu, upalite wifi analyzer pa vidite stanje mreza...
Sve unifi mreže na kanalu 1 ili 11, znači prebaciš na bilo koji drugi kanal i riješio problem.

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2313
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#104486 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by JavierBosnia » 29/10/2020 21:48

Pitanje za nekoga ko zna da me uputi

Prijatelj zeli pojačati wifi signal u svojoj sobi, sta mu je ciniti. Kupovati ruter koji ce spojiti utp kablom na glavni i postaviti ga u sobu ili pojacivac signala sto u uticnicu ide. Sta je najbolje rjesenje?

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8644
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104487 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 29/10/2020 21:52

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 21:48
Pitanje za nekoga ko zna da me uputi

Prijatelj zeli pojačati wifi signal u svojoj sobi, sta mu je ciniti. Kupovati ruter koji ce spojiti utp kablom na glavni i postaviti ga u sobu ili pojacivac signala sto u uticnicu ide. Sta je najbolje rjesenje?
Od te dvije opcije, ja bih izabrao prvu jer je sigurnija.

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2313
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#104488 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by JavierBosnia » 29/10/2020 21:58

Gdje kupovati ruter, electronic center ili negdje drugo?
Gdje ima neki izbor, nije ni cijena neki aman zaman problem al ne bi se pretjerivalo, nesto za nornalnu upotrebu, cisto da ima signal koji ima i u blizini glavnog rutera

Ako moze i neki prijedlog iz radnje sa cijenom da mu prenesem preciznije informacije bio bih zahvalan

kakaljin
Posts: 7358
Joined: 14/03/2008 12:30
Location: Sarajevo
Contact:

#104489 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin » 29/10/2020 22:00

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 21:58
Gdje kupovati ruter, electronic center ili negdje drugo?
Gdje ima neki izbor, nije ni cijena neki aman zaman problem al ne bi se pretjerivalo, nesto za nornalnu upotrebu, cisto da ima signal koji ima i u blizini glavnog rutera

Ako moze i neki prijedlog iz radnje sa cijenom da mu prenesem preciznije informacije bio bih zahvalan
Pogledaj ovdje

https://imtec.ba/1069-routeri?order=product.price.asc

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8644
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104490 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 29/10/2020 22:03

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 21:58
Gdje kupovati ruter, electronic center ili negdje drugo?
Gdje ima neki izbor, nije ni cijena neki aman zaman problem al ne bi se pretjerivalo, nesto za nornalnu upotrebu, cisto da ima signal koji ima i u blizini glavnog rutera

Ako moze i neki prijedlog iz radnje sa cijenom da mu prenesem preciznije informacije bio bih zahvalan
Svi su sad tu negdje, neces pogrijesti ni sa jednim. Bitno je da su LAN portovi Gigabitni i po zelji da ima i 5Ghz mrezu. Kod mene je TP-Link Archer C6, kupio u Plusu, bio je oko 90KM.

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2313
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#104491 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by JavierBosnia » 29/10/2020 22:08

Benq wrote:
29/10/2020 22:03
JavierBosnia wrote:
29/10/2020 21:58
Gdje kupovati ruter, electronic center ili negdje drugo?
Gdje ima neki izbor, nije ni cijena neki aman zaman problem al ne bi se pretjerivalo, nesto za nornalnu upotrebu, cisto da ima signal koji ima i u blizini glavnog rutera

Ako moze i neki prijedlog iz radnje sa cijenom da mu prenesem preciznije informacije bio bih zahvalan
Svi su sad tu negdje, neces pogrijesti ni sa jednim. Bitno je da su LAN portovi Gigabitni i po zelji da ima i 5Ghz mrezu. Kod mene je TP-Link Archer C6, kupio u Plusu, bio je oko 90KM.
A sta je fazon evo momak poslao iz imteca ponudu od 35 imaju, on je racunao potrositi 50-60 za ruter, ovo moje malo znanja mi kaze da je to dovoljno za ono sto njemu treba, a to je kvalitetan i stabilan internet u sobi. Jel ovi u tom cjenovnom rangu ispunjavaju te osnovne uslove?

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8644
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104492 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 29/10/2020 22:15

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 22:08

A sta je fazon evo momak poslao iz imteca ponudu od 35 imaju, on je racunao potrositi 50-60 za ruter, ovo moje malo znanja mi kaze da je to dovoljno za ono sto njemu treba, a to je kvalitetan i stabilan internet u sobi. Jel ovi u tom cjenovnom rangu ispunjavaju te osnovne uslove?
Ako imas internet brzi od 100Mb, onda ce ti vjerovatno trebati router sa Gigabitnim portovima i 5Ghz mrezom ako zelis punu brzinu interneta i preko tog routera. Ako ti nije vazna puna brzina koju imas u paketu, onda ti ne treba nista posebno, i u tom slucaju ce ti sasvim dovoljan biti i taj router od 35KM.

User avatar
Maharadza
Posts: 15424
Joined: 30/01/2013 15:13

#104493 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 29/10/2020 22:18

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 22:08
Benq wrote:
29/10/2020 22:03
JavierBosnia wrote:
29/10/2020 21:58
Gdje kupovati ruter, electronic center ili negdje drugo?
Gdje ima neki izbor, nije ni cijena neki aman zaman problem al ne bi se pretjerivalo, nesto za nornalnu upotrebu, cisto da ima signal koji ima i u blizini glavnog rutera

Ako moze i neki prijedlog iz radnje sa cijenom da mu prenesem preciznije informacije bio bih zahvalan
Svi su sad tu negdje, neces pogrijesti ni sa jednim. Bitno je da su LAN portovi Gigabitni i po zelji da ima i 5Ghz mrezu. Kod mene je TP-Link Archer C6, kupio u Plusu, bio je oko 90KM.
A sta je fazon evo momak poslao iz imteca ponudu od 35 imaju, on je racunao potrositi 50-60 za ruter, ovo moje malo znanja mi kaze da je to dovoljno za ono sto njemu treba, a to je kvalitetan i stabilan internet u sobi. Jel ovi u tom cjenovnom rangu ispunjavaju te osnovne uslove?
Vjerovatno taj jeftiniji nije gigabit LAN tj. može max 100mbps internet brzinu (preko utp kabla što spajaš na PC).

User avatar
Mirzareli
Posts: 470
Joined: 18/03/2013 20:34

#104494 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mirzareli » 29/10/2020 22:21

heat wrote:
29/10/2020 16:15
novi.dan.nova.nafaka wrote:
29/10/2020 13:18
2.da li je moguce i da li je neko uspio izbaciti Pink paket,, Arenu SD, a u zamjenu da je dobio nesto drugo (Arena HD i Prosireni) ?
I mene interesuje šta je najbolje što se može izvući za postojeće korisnike. Trenutno koristim EON FULL paket, koji mi ističe za 20 dana. :)
Ponudili su mi taj Prošireni paket (nemam pojma koji su sve kanali unutra), a ja bih volio recimo imati Arenu HD.

U ulazu imam mogućnost birati između TM-a, BHT-a i Logosofta (kod ova dva bih bio novi korisnik sa svim beneficijama), pa kontam da bi to trebao biti dobar argument za ozbiljniji popust od strane Telemacha. :-D
U istoj sam situaciji sa drugim opcijama, zato me zanima sta je u ponudi i kombinaciji za produzenje.
Glupo mi je sto je SD u ponudi, a 2021.godina za kanale koje imaju u HD i sto se Pink trpa korisnicima (sa naznacenom cijenom).
[/quote Ja mislim ako potpises novi ugovor na 24 mjeseca dobit ces gratis Arene SD i Pink paket..A ja se raspitivao kao novi korisnik cu dobiti benefite ko i vi stari korisnici plus 6 mjeseci placam racun po 1KM.Telemach tu nije realan i posten prema starim korisnicima mislim da uslovi trebaju biti potpuno identični i za nove i stare korisnike! :roll:

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2313
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#104495 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by JavierBosnia » 29/10/2020 22:22

Benq wrote:
29/10/2020 22:15

Ako imas internet brzi od 100Mb, onda ce ti vjerovatno trebati router sa Gigabitnim portovima i 5Ghz mrezom ako zelis punu brzinu interneta i preko tog routera. Ako ti nije vazna puna brzina koju imas u paketu, onda ti ne treba nista posebno, i u tom slucaju ce ti sasvim dovoljan biti i taj router od 35KM.
Koristi eon light duo, evo provjerio sam to je po njihovom brzina od 100/6 Mb/s.
Hvala vam momci na informacijama, vidjet cu sa njim jos ima li namjeru prelaziti na neki brzi internet pa u skladu s tim da kupuje i taj ruter sa gigabitnim portovima.

Mada njemu to najvise sluzi da bez problema surfa netom, gleda yt, igra igrice, sto mu je do sad stopalo dosta, mislim da ce zadovoljiti i obicni ruter te njegove potrebe.

Jedno jos samo pitanje, kako se oznacavaju ti gigabitni portovi kada budemo trazili taj ruter da vidim jel ima ili ne. Za 5g pretpostavljam da negdje samo tako pise ili se moze na osnovu jos cega to primjetiti jel ima ili ne?

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2313
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#104496 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by JavierBosnia » 29/10/2020 22:26

Maharadza wrote:
29/10/2020 22:18


Vjerovatno taj jeftiniji nije gigabit LAN tj. može max 100mbps internet brzinu (preko utp kabla što spajaš na PC).
https://imtec.ba/1069-routeri?order=product.price.asc

Ako se ne varam tek ovaj od 72 KM ispunjava te uslove gigabitni LAN i 5g?

User avatar
Maharadza
Posts: 15424
Joined: 30/01/2013 15:13

#104497 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 29/10/2020 22:29

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 22:26
Maharadza wrote:
29/10/2020 22:18


Vjerovatno taj jeftiniji nije gigabit LAN tj. može max 100mbps internet brzinu (preko utp kabla što spajaš na PC).
https://imtec.ba/1069-routeri?order=product.price.asc

Ako se ne varam tek ovaj od 72 KM ispunjava te uslove gigabitni LAN i 5g?
5 10/100M Ports - nope, samo čitaj, ako nema "gigabit" riječ u opisu proizvoda onda nije.

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8644
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104498 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 29/10/2020 22:29

JavierBosnia wrote:
29/10/2020 22:22

Jedno jos samo pitanje, kako se oznacavaju ti gigabitni portovi kada budemo trazili taj ruter da vidim jel ima ili ne. Za 5g pretpostavljam da negdje samo tako pise ili se moze na osnovu jos cega to primjetiti jel ima ili ne?
Portovi se oznacavaju kao "Gigabit lan ports", a 5Ghz mreza kao "ac dual band wifi".

Preporuka je svakako da uzme takav router odmah, da se ne izlaze bespotrebnom trosku u buducnosti kad se povecaju internet brzine u njegovom paketu ili ako predje na paket sa vecom brzinom neta.

hd2000
Posts: 11
Joined: 29/10/2020 16:42

#104499 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hd2000 » 30/10/2020 00:05

smartXL wrote:
29/10/2020 17:46
Čime potkrepljuješ tvrdnju da ta radnja potpada pod neovlašeno emitovanje signala?

Imaju dozvolu za pruzanje internet usluge. Usluu pruzaju putem vlastite mreže. (Modem je u njihovom vlasništvu)

Samo pitam
Moj je stan i iz mog stana bez moje dozvole emitujue signal, koriste moju struju, zagušuju moj wifi prostor signalom. Kako bi ti da ti BH telecom instalira na zgradu, neposredno iznad glave, bez saglasnoti, odašiljač za 4G?
Benq wrote:
29/10/2020 21:05
Svako malo se pojavi neko novi koji ce se zaliti na ono na sta je pristao potpisom ugovora :-)

Opsti uslovi poslovanja za UniFi mrezu: https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... itenja.pdf
Ugovor koji sam ja potpisao ne spominje Unifi. Kako god. Recimo da jesam. Na linku koi si postavio fino piše
2.8. Korisnik koji ne želi da koristi UNIFI mrežu ima mogućnost da je putem portala „Moj Telemach“ili dostavljanjem potpisane Izjave o deaktivaciji emitovanja UNIFI signala (link: https://telemach.ba/Binary/10487/Izjava ... ignala.PDF) u korisnički centar, besplatno deaktivira u svakom momentu.U tom slučaju instaliranaterminalnaoprema kod tog korisnika prestaje da bude UNIFI pristupna tačka, čime se onemogućava i da drugi korisnici pristupe Pretplatnikovoj opremi radi korišćenja UNIFI servisa, kao i korisnikov pristup UNIFI mreži.
Kod mene je na profilu isključen. Oni su u više navrata tvrdili (lagali - svjesno ili nesvjesno) da su isključili, ali nisu.

Ovo nije tačno:
Maharadza wrote:
29/10/2020 21:44
Sve unifi mreže na kanalu 1 ili 11, znači prebaciš na bilo koji drugi kanal i riješio problem.

User avatar
TESLA_EDISON
Posts: 4324
Joined: 08/05/2017 19:17

#104500 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by TESLA_EDISON » 30/10/2020 08:54

hd2000 wrote:
30/10/2020 00:05
smartXL wrote:
29/10/2020 17:46
Čime potkrepljuješ tvrdnju da ta radnja potpada pod neovlašeno emitovanje signala?

Imaju dozvolu za pruzanje internet usluge. Usluu pruzaju putem vlastite mreže. (Modem je u njihovom vlasništvu)

Samo pitam
Moj je stan i iz mog stana bez moje dozvole emitujue signal, koriste moju struju, zagušuju moj wifi prostor signalom. Kako bi ti da ti BH telecom instalira na zgradu, neposredno iznad glave, bez saglasnoti, odašiljač za 4G?
Benq wrote:
29/10/2020 21:05
Svako malo se pojavi neko novi koji ce se zaliti na ono na sta je pristao potpisom ugovora :-)

Opsti uslovi poslovanja za UniFi mrezu: https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... itenja.pdf
Ugovor koji sam ja potpisao ne spominje Unifi. Kako god. Recimo da jesam. Na linku koi si postavio fino piše
2.8. Korisnik koji ne želi da koristi UNIFI mrežu ima mogućnost da je putem portala „Moj Telemach“ili dostavljanjem potpisane Izjave o deaktivaciji emitovanja UNIFI signala (link: https://telemach.ba/Binary/10487/Izjava ... ignala.PDF) u korisnički centar, besplatno deaktivira u svakom momentu.U tom slučaju instaliranaterminalnaoprema kod tog korisnika prestaje da bude UNIFI pristupna tačka, čime se onemogućava i da drugi korisnici pristupe Pretplatnikovoj opremi radi korišćenja UNIFI servisa, kao i korisnikov pristup UNIFI mreži.
Kod mene je na profilu isključen. Oni su u više navrata tvrdili (lagali - svjesno ili nesvjesno) da su isključili, ali nisu.

Ovo nije tačno:
Maharadza wrote:
29/10/2020 21:44
Sve unifi mreže na kanalu 1 ili 11, znači prebaciš na bilo koji drugi kanal i riješio problem.
Ti si izgleda jedna velika pegla od insana. Al fakat.

Post Reply