Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111301 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 18:31
kolegione wrote: 01/02/2021 18:16 Pa ja to nemam nikad, kako da evindetiram ispravno
Na koji nacin testiras brzinu?
Da li je racunar spojen direktno mreznim kablom na modem kada vrsis testiranje brzine?
Kad kazes da se slika ne razvuce preko citavog ekrana, na sta konkretno mislis, mozes li uslikati i postaviti ovdje?
Speedtest, vec gore napisao preko kabla, btw ne mogu uci trenutno ni u jedan multiplayer game :)

Ne ide do ivice EON nije u mogucnosti da proaili sliku od ivice do ivice
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8907
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#111302 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

kolegione wrote: 01/02/2021 19:54 Speedtest, vec gore napisao preko kabla, btw ne mogu uci trenutno ni u jedan multiplayer game :)

Ne ide do ivice EON nije u mogucnosti da proaili sliku od ivice do ivice
Mozes li postaviti screenshot signala iz modema?
Takodjer ako mozes postaviti sliku TV-a da vidimo sta se desava. Imam dva TV-a, 43" i 50" i nema nikakvih problema sa uklapanjem slike. Mislim da je tvoj slucaj prvi takve vrste na forumu.

Dajes jako malo informacija pa je tesko skontati o cemu se zapravo radi.
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111303 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 19:59
kolegione wrote: 01/02/2021 19:54 Speedtest, vec gore napisao preko kabla, btw ne mogu uci trenutno ni u jedan multiplayer game :)

Ne ide do ivice EON nije u mogucnosti da proaili sliku od ivice do ivice
Mozes li postaviti screenshot signala iz modema?
Takodjer ako mozes postaviti sliku TV-a da vidimo sta se desava. Imam dva TV-a, 43" i 50" i nema nikakvih problema sa uklapanjem slike. Mislim da je tvoj slucaj prvi takve vrste na forumu.

Dajes jako malo informacija pa je tesko skontati o cemu se zapravo radi.

Ovo za Modem mogu ako mi kazes kako da dodjem do tog siganala, a sto se tice TV ne znam prijatelju kako da ti objasnim ako sam rekao da ukoliko je ekran 43" slika se prikazuje na 40" probao ja napraviti probala sluzba probao tim na terenu :)
Prije toga na drugom TV nije bilo tona na TV preko BOXA ali najveca frustracija je ovaj internet ali ako mogu raskinuti ugovor super sad placam 55 KM placacu onom telekomu 100 ako treba samo da nisu ovi
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111304 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 19:59
kolegione wrote: 01/02/2021 19:54 Speedtest, vec gore napisao preko kabla, btw ne mogu uci trenutno ni u jedan multiplayer game :)

Ne ide do ivice EON nije u mogucnosti da proaili sliku od ivice do ivice
Mozes li postaviti screenshot signala iz modema?
Takodjer ako mozes postaviti sliku TV-a da vidimo sta se desava. Imam dva TV-a, 43" i 50" i nema nikakvih problema sa uklapanjem slike. Mislim da je tvoj slucaj prvi takve vrste na forumu.

Dajes jako malo informacija pa je tesko skontati o cemu se zapravo radi.
Evo ovaj speedtest sa kabla na racunaru:



Da EON ne spajam jer sam ga bukvalno raskopcao jer ga ne mogu koristiti.
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8907
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#111305 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

kolegione wrote: 01/02/2021 20:04 Ovo za Modem mogu ako mi kazes kako da dodjem do tog siganala, a sto se tice TV ne znam prijatelju kako da ti objasnim ako sam rekao da ukoliko je ekran 43" slika se prikazuje na 40" probao ja napraviti probala sluzba probao tim na terenu :)
Prije toga na drugom TV nije bilo tona na TV preko BOXA ali najveca frustracija je ovaj internet
Ne znam koji modem imas, uglavnom u postavke ulazis preko IP adrese 192.168.0.1, username i password ostavi prazno i klikni na Login.
Status signala zavisi od modema:
EPC modemi - signali su prikazali na pocetnoj cim upises IP adresu
Ubee - nakon logiranja u modem klikni na "Connection"
CGA2121 (bijeli modem) - Advanced - Status - Docsis status

Za EON Box i sliku, ako ne ide od ivice do ivice a izlazna rezolucija u Boxu setovana kako treba, onda izadji iz EON aplikacije u glavni Meni, gore desno na zupcanik (Settings) - Device preferences - Display - Screen position - i tu imas dvije opcije: "Zoom in screen" i "Zoom out screen" sa kojima podesavas uklapanje slike u ekran.
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111306 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 20:16
kolegione wrote: 01/02/2021 20:04 Ovo za Modem mogu ako mi kazes kako da dodjem do tog siganala, a sto se tice TV ne znam prijatelju kako da ti objasnim ako sam rekao da ukoliko je ekran 43" slika se prikazuje na 40" probao ja napraviti probala sluzba probao tim na terenu :)
Prije toga na drugom TV nije bilo tona na TV preko BOXA ali najveca frustracija je ovaj internet
Ne znam koji modem imas, uglavnom u postavke ulazis preko IP adrese 192.168.0.1, username i password ostavi prazno i klikni na Login.
Status signala zavisi od modema:
EPC modemi - signali su prikazali na pocetnoj cim upises IP adresu
Ubee - nakon logiranja u modem klikni na "Connection"
CGA2121 (bijeli modem) - Advanced - Status - Docsis status

Za EON Box i sliku, ako ne ide od ivice do ivice a izlazna rezolucija u Boxu setovana kako treba, onda izadji iz EON aplikacije u glavni Meni, gore desno na zupcanik (Settings) - Device preferences - Display - Screen position - i tu imas dvije opcije: "Zoom in screen" i "Zoom out screen" sa kojima podesavas uklapanje slike u ekran.
Oni su resetovali izlaze a probali smo sa Zoom in i Zoom out bukvalno sam sve probao vezano za TV, izvini kod mene je ovaj CISCO trazim ti gdje je connection pa da ti posaljem
User avatar
malwarebyte
Posts: 591
Joined: 10/12/2012 17:33

#111307 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by malwarebyte »

Kad smo već kod mjerenja brzine, ja ne kontam zašto se i dalje potencira kabal (kaže spoji kablom pa mjeri). Kod mene lično u stanu 4 laptopa, 2 mobitela. Niti jedan ethernet priključak.
Šta meni znači brzina od 400 Mbs ako te brzine mogu postići samo kablom ili ako moram kupovati neki super mega fensi modem koji košta da bih dobio te deklarisane brzine.
Ako već plaćam 400 Mbs hoću 24/7/365 ethernet/wifi
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111308 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 20:16
kolegione wrote: 01/02/2021 20:04 Ovo za Modem mogu ako mi kazes kako da dodjem do tog siganala, a sto se tice TV ne znam prijatelju kako da ti objasnim ako sam rekao da ukoliko je ekran 43" slika se prikazuje na 40" probao ja napraviti probala sluzba probao tim na terenu :)
Prije toga na drugom TV nije bilo tona na TV preko BOXA ali najveca frustracija je ovaj internet
Ne znam koji modem imas, uglavnom u postavke ulazis preko IP adrese 192.168.0.1, username i password ostavi prazno i klikni na Login.
Status signala zavisi od modema:
EPC modemi - signali su prikazali na pocetnoj cim upises IP adresu
Ubee - nakon logiranja u modem klikni na "Connection"
CGA2121 (bijeli modem) - Advanced - Status - Docsis status

Za EON Box i sliku, ako ne ide od ivice do ivice a izlazna rezolucija u Boxu setovana kako treba, onda izadji iz EON aplikacije u glavni Meni, gore desno na zupcanik (Settings) - Device preferences - Display - Screen position - i tu imas dvije opcije: "Zoom in screen" i "Zoom out screen" sa kojima podesavas uklapanje slike u ekran.
Je li ovo to?

Image
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8907
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#111309 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

kolegione wrote: 01/02/2021 20:23 Oni su resetovali izlaze a probali smo sa Zoom in i Zoom out bukvalno sam sve probao vezano za TV, izvini kod mene je ovaj CISCO trazim ti gdje je connection pa da ti posaljem
Volio bih ti pomoci ali tesko je to na ovaj nacin, siguran sam da se moze podesit jer imam dva TV-a i dva EON Box-a.
Signali su ti bas losi, predlazem da se javis Telemachu u PP sa podacima i da oni detaljno provjere i rijese taj problem.
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111310 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Benq wrote: 01/02/2021 20:28
kolegione wrote: 01/02/2021 20:23 Oni su resetovali izlaze a probali smo sa Zoom in i Zoom out bukvalno sam sve probao vezano za TV, izvini kod mene je ovaj CISCO trazim ti gdje je connection pa da ti posaljem
Volio bih ti pomoci ali tesko je to na ovaj nacin, siguran sam da se moze podesit jer imam dva TV-a i dva EON Box-a.
Signali su ti bas losi, predlazem da se javis Telemachu u PP sa podacima i da oni detaljno provjere i rijese taj problem.
Hvala prijatelju na info, bukvalno su danas bili 2 puta u dvije godine sam zvao par puta, uvijek je sve 5 ovaj forumas mi je objasnio da mogu prekinuti saradnju pa cu tako i uraditi, svejedno hvala ti.

Sto se tice TV vjerujem i ja da je moguce napraviti ja nisam uspio, oni nisu uspjeli, mozda je opet do TV-a drugi put, a sto se tice kartice stavili su resiver ma sve u svemu isplati se raskinuti ugovor sa se ne bi dalje frustirao za svoje novce :)

Bas bas lose, pristao sam kao sto si vidio i na 60mbps godinama sad su prevrsili svaku granicu.
zippoo87
Posts: 8905
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#111311 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zippoo87 »

malwarebyte wrote: 01/02/2021 20:25 Kad smo već kod mjerenja brzine, ja ne kontam zašto se i dalje potencira kabal (kaže spoji kablom pa mjeri). Kod mene lično u stanu 4 laptopa, 2 mobitela. Niti jedan ethernet priključak.
Šta meni znači brzina od 400 Mbs ako te brzine mogu postići samo kablom ili ako moram kupovati neki super mega fensi modem koji košta da bih dobio te deklarisane brzine.
Ako već plaćam 400 Mbs hoću 24/7/365 ethernet/wifi
Je li trollas ili stvarno ovo pitas ?

Mozda da ti provajder kupi i kakav dobar desktop i laptop sa gigabitnom mrezom,pa da sve u paketu bude i da si zadovoljan korisnik ? :lol:
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8907
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#111312 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

malwarebyte wrote: 01/02/2021 20:25 Kad smo već kod mjerenja brzine, ja ne kontam zašto se i dalje potencira kabal (kaže spoji kablom pa mjeri). Kod mene lično u stanu 4 laptopa, 2 mobitela. Niti jedan ethernet priključak.
Šta meni znači brzina od 400 Mbs ako te brzine mogu postići samo kablom ili ako moram kupovati neki super mega fensi modem koji košta da bih dobio te deklarisane brzine.
Ako već plaćam 400 Mbs hoću 24/7/365 ethernet/wifi
Potencira se zato sto je to jedini ispravan nacin testiranja brzine, jer nijedan operater ne zna kakve su wifi kartice u tim laptopima i mobitelima, da li imas interferencije u signalu... Ako imas paket sa brzinom downloada 100+ Mbps, onda moras imati racunar/laptop sa Gigabit mreznom karticom i minimalno CAT5e mrezni kabal da bi testiranje brzine bilo mjerodavno pravom stanju. Priblizno takvu brzinu preko wifi-a mozes imati samo ako si spojen na 5Ghz mrezu i ako nisi previse udaljen od modema, jer je signal 5Ghz mreze dosta manji u odnosu na 2,4Ghz.
zippoo87
Posts: 8905
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#111313 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zippoo87 »

kolegione wrote: 01/02/2021 20:31
Benq wrote: 01/02/2021 20:28
kolegione wrote: 01/02/2021 20:23 Oni su resetovali izlaze a probali smo sa Zoom in i Zoom out bukvalno sam sve probao vezano za TV, izvini kod mene je ovaj CISCO trazim ti gdje je connection pa da ti posaljem
Volio bih ti pomoci ali tesko je to na ovaj nacin, siguran sam da se moze podesit jer imam dva TV-a i dva EON Box-a.
Signali su ti bas losi, predlazem da se javis Telemachu u PP sa podacima i da oni detaljno provjere i rijese taj problem.
Hvala prijatelju na info, bukvalno su danas bili 2 puta u dvije godine sam zvao par puta, uvijek je sve 5 ovaj forumas mi je objasnio da mogu prekinuti saradnju pa cu tako i uraditi, svejedno hvala ti.

Sto se tice TV vjerujem i ja da je moguce napraviti ja nisam uspio, oni nisu uspjeli, mozda je opet do TV-a drugi put, a sto se tice kartice stavili su resiver ma sve u svemu isplati se raskinuti ugovor sa se ne bi dalje frustirao za svoje novce :)

Bas bas lose, pristao sam kao sto si vidio i na 60mbps godinama sad su prevrsili svaku granicu.
Ukljucujem se ovako kao padobranac i mozda je neko vec predlagao ali da ti na TVu slucajno nije pod opcijama slike stavljen neki drugi format,ono 4:3 ili originalni signal od uredjaja,pa ne prikazuje 16:9 full
To se stima na TVu u opcijama slike
Ovo mislim...evo maksuz sam uslikao

Image

Image
kolegione
Posts: 1268
Joined: 28/09/2013 02:29

#111314 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kolegione »

Ukljucujem se ovako kao padobranac i mozda je neko vec predlagao ali da ti na TVu slucajno nije pod opcijama slike stavljen neki drugi format,ono 4:3 ili originalni signal od uredjaja,pa ne prikazuje 16:9 full
To se stima na TVu u opcijama slike
Ovo mislim...evo maksuz sam uslikao

Image

Image
[/quote]


Hvala druze pokusao sam sve ove varijable koje su moguce no medjutim nikada nije bilo u mogucnosti.
User avatar
typeOnegative
Posts: 3492
Joined: 06/03/2013 00:31
Location: Winterfell

#111315 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by typeOnegative »

slucajno imas opciju " just scan " u postavkama slike TVa ?
User avatar
diablobih
Posts: 7439
Joined: 28/12/2015 02:17

#111316 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

malwarebyte wrote: 01/02/2021 20:25 Kad smo već kod mjerenja brzine, ja ne kontam zašto se i dalje potencira kabal (kaže spoji kablom pa mjeri). Kod mene lično u stanu 4 laptopa, 2 mobitela. Niti jedan ethernet priključak.
Šta meni znači brzina od 400 Mbs ako te brzine mogu postići samo kablom ili ako moram kupovati neki super mega fensi modem koji košta da bih dobio te deklarisane brzine.
Ako već plaćam 400 Mbs hoću 24/7/365 ethernet/wifi
Pa i dobijes punu brzinu preko wifi ako ti je normalan uredjaj preko 5 Ghz mreze.
User avatar
Telemach
Posts: 11843
Joined: 13/10/2010 14:13

#111317 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

kolegione wrote: 01/02/2021 20:12
Benq wrote: 01/02/2021 19:59
kolegione wrote: 01/02/2021 19:54 Speedtest, vec gore napisao preko kabla, btw ne mogu uci trenutno ni u jedan multiplayer game :)

Ne ide do ivice EON nije u mogucnosti da proaili sliku od ivice do ivice
Mozes li postaviti screenshot signala iz modema?
Takodjer ako mozes postaviti sliku TV-a da vidimo sta se desava. Imam dva TV-a, 43" i 50" i nema nikakvih problema sa uklapanjem slike. Mislim da je tvoj slucaj prvi takve vrste na forumu.

Dajes jako malo informacija pa je tesko skontati o cemu se zapravo radi.
Evo ovaj speedtest sa kabla na racunaru:



Da EON ne spajam jer sam ga bukvalno raskopcao jer ga ne mogu koristiti.
Zdravo kolegione,
Zamolit ćemo Vas da nam dostavite broj Ugovora i kontakt broj, kako bismo izvršili detaljnu provjeru i pružili dodatnu podršku.
kormax
Posts: 213
Joined: 25/04/2010 16:54

#111318 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kormax »

Zna li neko šta se dešava sa internetom u posljednja 24 sata, u pitanju su Velešići na dva odvojena mjesta provjeravam. Konekcija prekida, speed test jedva ide do 60 Mbps, upload izbaci error. Ima li neki info...
zdruzdjo
Posts: 4092
Joined: 16/08/2009 00:27

#111319 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

Pozdrav
Mozda nije tema, ali se tice EON-a i i telemach a bila je ovdje i reklama.

Vikend sa Caletom. Moj savjet, Ne dajite pare!!!! Ja nisam, ali sam gledao sa jaranom par epizoda a on je dao. Nije vrijedno.
User avatar
odmor
Posts: 1063
Joined: 10/05/2006 12:42

#111320 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor »

typeOnegative wrote: 01/02/2021 20:52 slucajno imas opciju " just scan " u postavkama slike TVa ?
Ma to je kod njeg ovo "FULL"
zdruzdjo
Posts: 4092
Joined: 16/08/2009 00:27

#111321 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

zippoo87 wrote: 01/02/2021 20:33
Je li trollas ili stvarno ovo pitas ?

Mozda da ti provajder kupi i kakav dobar desktop i laptop sa gigabitnom mrezom,pa da sve u paketu bude i da si zadovoljan korisnik ? :lol:

Eto to je to.
Upravo ovakvi korisnici su oni koji kazu "ne valja mi wifi nigdje u kuci" i jexx telemach-u majku(ili bilo kojem drugom provideru.
Ja silu para ulozio za kablove, switch, ruter-e, kupio krimp kljesta, rj45 dzekova....da bih imao svugdje stabilnu i brzu wifi u kuci.
Onda dodje neko ovako ko(mozda) ima telefon star xy godina i racunar sa 100mbit mreznom karticom iz 2000 godine i kaze jaooooo, znas ne valja.
A moooore je takvih.
User avatar
aditon
Posts: 4423
Joined: 09/11/2015 19:40
Location: Somewhere in between

#111322 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aditon »

kolegione wrote: 01/02/2021 20:26 Je li ovo to?

Image
drug, nikad i nigdje ne ostavljaj svoju MAC adresu
User avatar
brazzo19
Posts: 2917
Joined: 25/09/2008 13:43

#111323 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by brazzo19 »

Sve je ovo dobro i nekako, ali kada krene liga sampiona i raja shvate da ce biti osudjeni samo na jednu utakmicu sedmicno i to onu koju prenosi nova bh eh onda ce tek nastati havarija i kada krene nasa liga.
User avatar
ps5
Posts: 276
Joined: 12/10/2020 22:11

#111324 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ps5 »

brazzo19 wrote: 02/02/2021 09:26 Sve je ovo dobro i nekako, ali kada krene liga sampiona i raja shvate da ce biti osudjeni samo na jednu utakmicu sedmicno i to onu koju prenosi nova bh eh onda ce tek nastati havarija i kada krene nasa liga.
Ovo je bas romantika ko nekad sa BHT i OBN-om gledas sta te zapadne, lutrija, adrenalin i tako to :D
hamo1977
Posts: 136
Joined: 17/12/2019 12:49

#111325 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hamo1977 »

Benq wrote: 01/02/2021 20:28
kolegione wrote: 01/02/2021 20:23 Oni su resetovali izlaze a probali smo sa Zoom in i Zoom out bukvalno sam sve probao vezano za TV, izvini kod mene je ovaj CISCO trazim ti gdje je connection pa da ti posaljem
Volio bih ti pomoci ali tesko je to na ovaj nacin, siguran sam da se moze podesit jer imam dva TV-a i dva EON Box-a.
Signali su ti bas losi, predlazem da se javis Telemachu u PP sa podacima i da oni detaljno provjere i rijese taj problem.
Osim toga što su mu signali loši, jel ono wifi ikonica na speed testovima koje je postavio?
Ono nije preko LAN kabla?
Locked