Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

soha96
Posts: 696
Joined: 13/01/2015 23:30

#104276 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:45

Benq wrote:
22/10/2020 19:33
soha96 wrote:
22/10/2020 19:30
Evo jesam, i dalje je 100 brzina, treba valjda 150 biti. Kako je do mene. :mrgreen:
Ako si prebacio na 1.0 Gbps, daj sad sliku da vidimo stanje. Pod Speed mora pisati 1.0 Gbps da bi imao vecu brzinu od 100Mb.
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0


User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8780
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104277 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 19:52

soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?

soha96
Posts: 696
Joined: 13/01/2015 23:30

#104278 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:55

Benq wrote:
22/10/2020 19:52
soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5

DON_eARL
Posts: 3364
Joined: 31/10/2010 22:26

#104279 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DON_eARL » 22/10/2020 20:00

Napiši koji je router tačno, moguće da su LAN portovi ograničeni na 100Mbps.

User avatar
Maharadza
Posts: 15658
Joined: 30/01/2013 15:13

#104280 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 22/10/2020 20:02

soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Benq wrote:
22/10/2020 19:52
soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
Ništa CAT5, taj podržava max 100mbps, kupi CAT5e ili veći:

Image

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8780
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104281 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:05

soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)

User avatar
Maharadza
Posts: 15658
Joined: 30/01/2013 15:13

#104282 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 22/10/2020 20:09

Benq wrote:
22/10/2020 20:05
soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)
A to koji ima gigabitne portove vrlo lahko se provjeri tako što ukucaš model routera u google i nađeš product page - support - technical specifications - Ethernet/LAN ports - (ovdje mora pisati "gigabit", ako piše "100" onda ništa).

soha96
Posts: 696
Joined: 13/01/2015 23:30

#104283 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 20:13

Maharadza wrote:
22/10/2020 20:09
Benq wrote:
22/10/2020 20:05
soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)
A to koji ima gigabitne portove vrlo lahko se provjeri tako što ukucaš model routera u google i nađeš product page - support - technical specifications - Ethernet/LAN ports - (ovdje mora pisati "gigabit", ako piše "100" onda ništa).
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8780
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104284 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:15

soha96 wrote:
22/10/2020 20:13
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:
Eto :), rijesen problem, vidis da nije bilo do Telemach-a :P :mrgreen:

Bitno je da je to sada rijeseno, znas u cemu je problem i znas sta ti je ciniti, CAT5e mrezni kabal i direktno spojiti racunar sa modemom :thumbup:

soha96
Posts: 696
Joined: 13/01/2015 23:30

#104285 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 20:22

Benq wrote:
22/10/2020 20:15
soha96 wrote:
22/10/2020 20:13
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:
Eto :), rijesen problem, vidis da nije bilo do Telemach-a :P :mrgreen:

Bitno je da je to sada rijeseno, znas u cemu je problem i znas sta ti je ciniti, CAT5e mrezni kabal i direktno spojiti racunar sa modemom :thumbup:
Jeste do telemacha, sto mi nisu bolji kabal donijeli, sad bih samo spojio bez rutera :D

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8780
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104286 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:25

soha96 wrote:
22/10/2020 20:22
Jeste do telemacha, sto mi nisu bolji kabal donijeli, sad bih samo spojio bez rutera :D
E jbg :mrgreen: , i jedna desetka u pola s lukom bi dobro dosla :P

Ako imas kutiju od modema, provjeri u njoj ima li kakav mrezni kabal.

soha96
Posts: 696
Joined: 13/01/2015 23:30

#104287 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 20:28

Benq wrote:
22/10/2020 20:25
soha96 wrote:
22/10/2020 20:22
Jeste do telemacha, sto mi nisu bolji kabal donijeli, sad bih samo spojio bez rutera :D
E jbg :mrgreen: , i jedna desetka u pola s lukom bi dobro dosla :P

Ako imas kutiju od modema, provjeri u njoj ima li kakav mrezni kabal.
Ma salim se, uzecu kabal to je najmanji problem. Nek se zna rjesenje. :thumbup:

User avatar
konektovan
Posts: 23374
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala

#104288 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by konektovan » 23/10/2020 12:29

Po ulasku u stan, mobitel se kaci na unifi a nece na kucnu mrezu,....??? Tek poslije kad rucno izaberem, moRe....tako vec 10 ak dana...

DON_eARL
Posts: 3364
Joined: 31/10/2010 22:26

#104289 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DON_eARL » 23/10/2020 13:18

konektovan wrote:
23/10/2020 12:29
Po ulasku u stan, mobitel se kaci na unifi a nece na kucnu mrezu,....??? Tek poslije kad rucno izaberem, moRe....tako vec 10 ak dana...
Imaš aplikacije koje ti redaju prioritet po kojem se uređaj spaja na određene mreže, pa potraži kakvu i probaj.

Druga opcija bi trebala biti da zaboraviš Unifi, pa se pokušaš spojiti opet na kućnoj lokaciji - uređaj na koji se spajaš (HGW/modem) bi onda trebao prepoznati da si već spojen na kućnu mrežu i da ti onemogući spajanje na Unifi na toj lokaciji.

Treća mogućnost je da se spajaš na Unifi koji se emituje sa komšijinog HGW.

isakkozlic
Posts: 12
Joined: 23/10/2020 13:56

#104290 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by isakkozlic » 23/10/2020 13:59

Kolilo često vam u Sarajevu u Pofalićim ne radi Telemach? Zadnje vrijeme meni ruter nikako ne radi, stalno pali gasi

forumstiv
Posts: 28
Joined: 13/10/2020 12:42

#104291 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by forumstiv » 23/10/2020 14:29

isakkozlic wrote:
23/10/2020 13:59
Kolilo često vam u Sarajevu u Pofalićim ne radi Telemach? Zadnje vrijeme meni ruter nikako ne radi, stalno pali gasi
A i meni štopa, vazda pali gasi

User avatar
Telemach
Posts: 11591
Joined: 13/10/2010 14:13

#104292 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach » 23/10/2020 14:42

isakkozlic wrote:
23/10/2020 13:59
Kolilo često vam u Sarajevu u Pofalićim ne radi Telemach? Zadnje vrijeme meni ruter nikako ne radi, stalno pali gasi
Zdravo @isakkozlic,
Stojimo Vam na raspolaganju za provjeru.
Molimo Vas da nam u pp dostavite Vaše podatke, kolege će Vas rado pozvati.

User avatar
Telemach
Posts: 11591
Joined: 13/10/2010 14:13

#104293 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach » 23/10/2020 14:44

forumstiv wrote:
23/10/2020 14:29
isakkozlic wrote:
23/10/2020 13:59
Kolilo često vam u Sarajevu u Pofalićim ne radi Telemach? Zadnje vrijeme meni ruter nikako ne radi, stalno pali gasi
A i meni štopa, vazda pali gasi
Zdravo @forumstiv,
Ako imate tehničke poteškoće pri radu servisa, uvijek nam se možete obratiti.
Imate mogućnost da nam dostavite korisničke podatke u pp kako bismo izvršili provjeru. Tu smo za Vas.

User avatar
konektovan
Posts: 23374
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala

#104294 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by konektovan » 23/10/2020 15:02

DON_eARL wrote:
23/10/2020 13:18
konektovan wrote:
23/10/2020 12:29
Po ulasku u stan, mobitel se kaci na unifi a nece na kucnu mrezu,....??? Tek poslije kad rucno izaberem, moRe....tako vec 10 ak dana...
Imaš aplikacije koje ti redaju prioritet po kojem se uređaj spaja na određene mreže, pa potraži kakvu i probaj.

Druga opcija bi trebala biti da zaboraviš Unifi, pa se pokušaš spojiti opet na kućnoj lokaciji - uređaj na koji se spajaš (HGW/modem) bi onda trebao prepoznati da si već spojen na kućnu mrežu i da ti onemogući spajanje na Unifi na toj lokaciji.

Treća mogućnost je da se spajaš na Unifi koji se emituje sa komšijinog HGW.
Najbolje je da ga "zaboravim".....hvala, tako normalno fercera. :thumbup:

User avatar
seoBIH
Posts: 6650
Joined: 22/03/2003 00:00

#104295 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by seoBIH » 23/10/2020 15:30

Telemach wrote:
20/10/2020 14:49
seoBIH wrote:
20/10/2020 14:08
Prvo dobijem odogovor da sam iskljucen zbog greske vase sistema, zbog duga od 3.40

Image

Onda trazim da mi se obrazlozi dug od 3.40 i da mi se umanji racun za koji sam bio iskljucen i dobijem ovaj odgovr

Image

I jos ce te mi naplatit 6.25 ? @Telemach ?
Zdravo @seoBIH,
Zaista nam je žao ukoliko je došlo do propusta u komunikaciji te ste se osjetili neugodno ili oštećeno na bilo koji način.
Pisali smo Vam pp, stoga vjerujemo da ćemo pronaći rješenje nakon izvršene provjere.
Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.
Kod vas sve po standardu...
Poslao sam prije 7 dana sliku racuna sa kojeg mozete dobit sve informacija...

Tu istu sliku sam ukljucio u danasanju poruku, u kojoj sam napisao svoj mail.

User avatar
odmor
Posts: 1052
Joined: 10/05/2006 12:42

#104296 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor » 23/10/2020 17:33

Imam dva pitanja.
Prvo pitanje za crnogvraga eventualno benq.. moze li eon na ovaj resiver da uzemem u sobu ili pak treba jaci? https://www.powerplanetonline.com/mxq-p ... -androidtv

Drugo pitanje za sve, posto sam slabo aktivan ovdje, ima li naznaka o poskupljenju?

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8780
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104297 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 23/10/2020 18:11

odmor wrote:
23/10/2020 17:33
Imam dva pitanja.
Prvo pitanje za crnogvraga eventualno benq.. moze li eon na ovaj resiver da uzemem u sobu ili pak treba jaci? https://www.powerplanetonline.com/mxq-p ... -androidtv

Drugo pitanje za sve, posto sam slabo aktivan ovdje, ima li naznaka o poskupljenju?
Na to pitanje ti ne mogu odgovoriti jer ti android boxovi nisu oficijalno podrzani, mozes probati sa EON mobilnom aplikacijom ali kako ce to raditi i hoce li biti problema, tesko je reci, a nije ni tema da se o tome ovdje pise, ima posebna tema za android boxove.

Sto se tice poskupljenja nema jos nikakvih naznaka.

User avatar
odmor
Posts: 1052
Joined: 10/05/2006 12:42

#104298 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor » 23/10/2020 18:27

Benq wrote:
23/10/2020 18:11
odmor wrote:
23/10/2020 17:33
Imam dva pitanja.
Prvo pitanje za crnogvraga eventualno benq.. moze li eon na ovaj resiver da uzemem u sobu ili pak treba jaci? https://www.powerplanetonline.com/mxq-p ... -androidtv

Drugo pitanje za sve, posto sam slabo aktivan ovdje, ima li naznaka o poskupljenju?
Na to pitanje ti ne mogu odgovoriti jer ti android boxovi nisu oficijalno podrzani, mozes probati sa EON mobilnom aplikacijom ali kako ce to raditi i hoce li biti problema, tesko je reci, a nije ni tema da se o tome ovdje pise, ima posebna tema za android boxove.

Sto se tice poskupljenja nema jos nikakvih naznaka.
Ma znam, al jednom je govorio crnivrag za te boxove minimalnu konfiguraciju. Mislim da ovaj zadovoljava sa 2GB rama ddr3. Ne znam procesor ili graficka i naravno ovaj andorid 7.1.2 ?

User avatar
Telemach
Posts: 11591
Joined: 13/10/2010 14:13

#104299 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach » 23/10/2020 21:44

seoBIH wrote:
23/10/2020 15:30
Telemach wrote:
20/10/2020 14:49
seoBIH wrote:
20/10/2020 14:08
Prvo dobijem odogovor da sam iskljucen zbog greske vase sistema, zbog duga od 3.40

Image

Onda trazim da mi se obrazlozi dug od 3.40 i da mi se umanji racun za koji sam bio iskljucen i dobijem ovaj odgovr

Image

I jos ce te mi naplatit 6.25 ? @Telemach ?
Zdravo @seoBIH,
Zaista nam je žao ukoliko je došlo do propusta u komunikaciji te ste se osjetili neugodno ili oštećeno na bilo koji način.
Pisali smo Vam pp, stoga vjerujemo da ćemo pronaći rješenje nakon izvršene provjere.
Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.
Kod vas sve po standardu...
Poslao sam prije 7 dana sliku racuna sa kojeg mozete dobit sve informacija...

Tu istu sliku sam ukljucio u danasanju poruku, u kojoj sam napisao svoj mail.
Zdravo @seoBIH,
Uputili smo Vam odgovor u pp.
Kolege će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku. Vjerujemo da će biti riješeno na najbolji mogući način.
Zamoliti ćemo Vas za malo strpljenja i zahvaljujemo se na razumijevanju.

made_in_sarajevo
Posts: 3268
Joined: 06/05/2013 23:05

#104300 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by made_in_sarajevo » 24/10/2020 08:59

Sta raditi sa internetom, speedtest pokazuje normalnu brzinu, a na dva mobitela obicnu stranicu tipa forum steka, nece video otvoriti? Prebacimo se na 4G istu stranicu otvara u sekundi

Post Reply